28/5/12

Πεντανόστιμες κ Ελαφριές Μελιτζάνες Παπουτσάκια




Καλή εβδομάδα!
Για να είμαι ειλικρινής πιο πολύ για μπαλαρίνες μου κάνουν τα παπουτσάκια μου, δεν συμφωνείτε?
Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σας με το συγκεκριμένο φαγητό, στο δικό μας το σπίτι πάντως και η γιαγιά μου αλλά και η μητέρα μου το σκαρώνανε συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Στο σπίτι μας, τα παπουτσάκια δεν είχαν ποτέ μπεσαμέλ, οι μελιτζάνες όμως ήταν τηγανισμένες πριν το ψήσιμο και ο κιμάς περιείχε μια γενναία ποσότητα ελαιολάδου.
Την σημερινή όμως πρέπει να την δοκιμάσετε και θα εκπλαγείτε με το πόσο ελαφριά είναι, δεν είναι καθόλου πολύπλοκη, ενώ ταυτόχρονα η νοστιμιά της θα σας κάνει σίγουρα να γουρλώσετε τα ματάκια σας. Τα μανιτάρια στην γέμιση παρέα με το πλιγούρι και τα μπαχαρικά θα δώσουν υπέροχη γεύση στο φαγητό χωρίς να το βαραίνουν. 
Συνοδεύστε τα όπως σας αρέσει, ξέρω ότι αρκετός κόσμος προτιμά να τα συνοδεύει με τυρί φέτα, εγώ όμως θα σας πω να τα συνοδεύσετε με στραγγιστό γιαουρτάκι γιατί πραγματικά τους πηγαίνει πάρα πολύ. Επίσης οι ψητές πατάτες και γλυκοπατάτες ταιριάζουν και συμπληρώνουν διατροφικά το πιάτο οπότε αν θέλετε τις συμπεριλαμβάνετε.

Υλικά (4 άτομα)

4 - 6 μεγαλούτσικες μελιτζάνες τσακώνικες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 - 2  σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 κούπα φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα 
400 γρ κιμάς μοσχαρίσιος μισός μισός με άπαχο
1 δαφνόφυλλο
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
μια τσιμπιά ζάχαρη(προαιρετικά)
1/2 κούπα συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας ή 4 ζουμερές ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1/2 ποτήρι ζεστό νερό 
3 κουταλιές πλιγούρι (μετρημένο ωμό)  μουλιασμένο στο νερό για μισή ώρα και στραγγισμένο. (προαιρετικά)
1/4 της κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση κατά μήκος και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τις αφήνουμε στην άκρη και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε ενα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. συνεχίζουμε με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου.  Μόλις μαραθούν όλα τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τον κιμά και τον λιανίζουμε με το πιρούνι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην έχουμε χοντρά κομμάτια.  Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το κύμινο και το μπαχάρι και ανακατεύουμε. Όταν σωθούν τα υγρά στο τηγάνι (έτσι κ αλλιώς δεν θα έχουμε πολλά) προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και το ζεστό νερό. Προσθέτουμε και το πλιγούρι, ελέγχουμε για αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε για 25 - 30 λεπτά, προσέχοντας να μην μας σωθούν τα υγρά της σάλτσας, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη. Τέλος πασπαλίζουμε την σάλτσα με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες και τις χαράσσουμε με μαχαίρι κάθετα και διαγώνια. Τις αραδιάζουμε, με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω,  σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 - 20 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα και η σάλτσα μας και οι μελιτζάνες μας, στρώνουμε με ένα κουτάλι τον κιμά με τα ζουμάκια πάνω στις μελιτζάνες μας.


Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 - 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο κιμάς και να απορροφήσουν οι μελιτζάνες την σαλτσούλα.
Σερβίρουμε με γιαουρτάκι και ψητές πατάτες και γλυκοπατάτες.


Καλή Όρεξη!


22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έρη και καλή Εβδομάδα!!! Και η γιαγιά μου χωρίς μπεσαμέλ τις έκανε με την μόνη διαφορά ότι έβαζε φρυγανιά τριμένη από πάνω και έκανε κρούστα. Τέλειο φαγάκι και αγαπημένο!!! Και με το γιαούρτι όντος ωραίο συνοδευτικό! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στο δικο μας σπιτι το καλοκαιρι ειναι συχνο πιατο, βεβαια εμεις βαζουμε παντα μπεσαμελ, αλλα μ αρεσε παρα πολυ η ιδεα της δικης σου γεμισης! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Έρη μου και καλή εβδομάδα!! Τί σύμπτωση!! Εχθές έκανα παπουτσάκια κι έχω στο πρόγραμμα να τα ανεβάσω... Τα κάνω διαφορετικά αλλά και τα δικά σου είναι υπέροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λόγω του περιεχομένου τους...με έχεις σαφώς πείσει ότι οι "μπαλαρίνες" σου είναι πολύ ωραίες και γευστικές Έρη μου.
    Κι' εμένα τα πολλά λάδια και τα τηγανιτά δεν είναι ομολογώ μέσα στις αδυναμίες μου. Απλώς από πάνω για κρούστα, εγώ θα χτύπαγα γιαουρτάκι με τυράκι τρμμένο (κεφαλοτύρι ίσως) συν ένα αυγό...και όλα μια χαρά!
    Καλή εβδομάδα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο!
    Πολύ ωραία η συγκεκριμένη εκδοχή και τα μανιτάρια στη γέμιση μου αρέσουν και το γιαούρτι από δίπλα δροσίζει το αποτέλεσμα!
    Φιλάκια Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπημένο φαγάκι..και εγώ ακόμη και σήμερα χωρίς μπεσαμέλ τα φτι΄χνω αλλά με λίγη φρυγανιάαααα...είναι πολύ ωραίο και σε συνδυασμό με το γιαούρτι...μμμμμμ...υπέροχοοοοοοο..φιλιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία, καλοκαιρινό και αγαπημένο πιάτο!
    Μου άρεσε που δεν είχε κρέμα, γιατί δεν μου αρέσει η μπεσαμέλ.
    Σε ευχαριστούμε για την πρόταση, Έρη μου!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ βρε Ερη, και μόνο που είδα το πιάτο σου με τα διαφορετικά παπουτσάκια, κάτι έπαθα!
    Επίτηδες το κάνεις, γιατί ξέρεις ότι είμαι "μελιτζανού" και θέλεις να με παρασύρεις;-)
    Και εννοείται ότι με παρασύρεις τελικά!
    Μου αρέσει πολύ αυτή η διαφορετική πρόταση, αλλά και τα συνοδευτικά νομίζω ταιριάζουν απόλυτα!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει ΠΑΡΑ πολύ το πιάτο σου Έρη μου και θέλω να το φτιάξω οπωσδήποτε, δεν το κάνω γιατί από τους 4 στο σπίτι, την μελιτζάνα την τρώω μόνο εγώ και ο πατέρας μου. Οι άλλοι δεν την θέλουν καθόλου!
    Πρέπει να το κάνω σαν δεύτερο μια μέρα!!!
    Πάρα πολύ ωραίο!!!
    Φιλιά Έρη μου και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενοειται θα το δοκιμασω!!!!!λατρευω μελιτζανες!!!!!τελειο πιατο ΕΡΗ μου,φιλακια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έρη μου κι εγώ πάντα τις ψήνω τις μελιτζάνες ποτέ δεν τηγανίζω, αλλά μου αρέσει πάααααρα πολύ που έβαλες και μανιτάρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λατρεμένο, καλοκαιρινό φαγητό. Πριν παντρευτώ το έφτιαχνε η μαμά μου συχνά. Δυστυχώς όμως ο άντρας μου δεν τρώει τις μελιτζάνες οπότε έχω να το φάω κάτι χρόνια πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 10 η ώρα το πρωί μπορείς να λιμπιστείς μελιτζάνες; Ε,εγώ αυτό έπαθα που είδα τις δικές σου! Bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερη μου πάρα πολύ ωραίες και γω τις ψήνω τις μελιτζάνες δε τις τηγανίζω γιατί γίνονται πολύ βαριές. Ωραία η συνταγή σου, τις λιγουρεύτηκα έτσι πως τις βλέπω λαχταριστές!!!!
    Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και εγώ συνήθως τις κάνω με μπεσαμέλ, οπότε ευκαιρία να δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή που πολύ μου άρεσε.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eri, ωραία παραλλαγή για τα παπουτσάκια, πιο ελαφριά χωρίς μπεσαμέλ, με μανιτάρια. Το πληγούρι δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, σε τέτοια συνταγή. Παπουτσάκια φτιάχνω και εγώ με φλάσκες μελιτζάνες, το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα, καθώς φροντίζω να έχω καταψύξει μελιτζάνες έτοιμες για χρήση. Ο άνδρας μου και η κόρη, τρελαίνονται για το φαγητό αυτό, με μπεσαμέλ επάνω.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φαίνονται τέλειες και ομολογώ ότι στο παρελθόν δεν τα πέτυχα τα παπουτσάκια μου. Ήταν γευστικά αλλά στεγνά. Αλλά δεν πτοούμαι, θα ξαναπροσπαθήσω!
    Ευχαριστώ κοριτσάκι μου για τις ευχές! Χάρηκα πολύ! Να είσαι πάντα καλά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΡΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΒΑΛΕ ΜΟΥ ΔΥΟ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΛΥΓΟΥΡΕΥΤΗΚΑ!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελεια τα παπουτσακια σου Ερη μου! Πολυ καλη ιδεα, καιρο εχω να κανω παπουτσακια, θα επιληφθω του θεμαοτς το σαββατοκυριακο!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εξαιρετικά τα παπουτσάκια σου!Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το φαγητό είναι από τα αγαπημένα μας.....θα το φτιάξω σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΑΧ.... Η μελιτζάνα είναι παντρεμένη με τον κιμά..... μου άνοιξες την όρεξη και θα φτιάξω κι εγώ! Εμείς δεν τα κάναμε ποτέ με μπεσαμέλ :) και η μαμά μου τα φτιάχνει και στην κατσαρόλα! ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...