1/6/12

Σπιτικό Υποβρύχιο Βανίλια - Μέλι - Πορτοκάλι



 Υλικά (για 2 βαζάκια των 350 ml περίπου)

4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας γνήσιο εκχύλισμα βανίλιας ( 2 σκόνες)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Διαδικασία

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη με το νερό και το μέλι. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και στην αρχή ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει και πάρει βράση δεν το ανακατεύουμε καθόλου και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Εν το μεταξύ βρέχουμε ενα πινέλο με νερό και βουρτσίζουμε ελαφρώς τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους το γλυκό μας. στα 15 λεπτά προσθέτουμε την βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα. Συνεχίζουμε να βράζουμε για άλλα 15 λεπτά. το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και κυλώντας δημιουργεί ένα χοντρό σχετικά σχοινάκι.


Αφήνουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του λιγάκι και αν έχουμε σταθερό μίξερ (αν γίνεται με γυάλινο κάδο)  με γάντζους το βάζουμε και δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα για 8 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε εμείς με το χέρι χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε προς μία φορά. Όταν κουραζόμαστε το αφήνουμε για λίγο και ξανασυνεχίζουμε. Το μείγμα θα ασπρίσει και τελικά θα πάρει την μορφή της γνωστής βανίλιας υποβρύχιο σε ρευστή αλλά σφιχτή υφή. Οταν είναι πλέον αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα είναι έτοιμη να μπει σε αποστειρωμένο βάζο. Την αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε!


Καλό Σαββατοκύριακο!
************************************************
Καλό μήνα! Ημερολογιακά καλοκαιριάσαμε επισήμως!
 Ένα απο τα πλέον χαρακτηριστικά γλυκά του κουταλιού σας έχω σήμερα. Το αγάπησα απο την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα μικρό παιδάκι. Πιο παλιά δεν υπήρχε ούτε ένα Ελληνικό σπίτι που να μην έχει αυτο το κέρασμα στο ντουλάπι μαζί και με τα υπόλοιπα φρουτένια γλυκά του κουταλιού. Αυτό είναι και το γλυκό που παραδοσιακά σερβίρεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στους επισκέπτες.
Το μοναδικό θέμα που είχα σαν παιδί με αυτό το γλυκό ήταν ότι δεν ήθελα να είναι με μαστίχα. Δεν ξέρω γιατί αλλά η γεύση της μαστίχας ήταν δυνατή για τα παιδικά μου γούστα. Έτσι όταν με ρωτούσαν αν θα ήθελα ένα υποβρύχιο η ερώτηση μου ήταν αν είναι βανίλια ή μαστίχα..
Εγώ επέλεξα έναν συνδυασμό που σκέφτηκα ότι θα ταιριάζει στα γούστα μας αλλά εσείς μπορείτε να το φτιάξετε με τις γεύσεις που σας αρέσουν. Μπορείτε να βάλετε μαστίχα, να παίξετε με εκχυλίσματα αλλά και με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Στην συγκεκριμένη συνταγή δεν περιέχεται γλυκόζη, είναι η παρασκευή του στην απλή του μορφή και το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην την σφίξετε πάρα πολύ στο χτύπημα και γίνει σκληρή σαν μπάλα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι θα σφίξει και μέσα στο βάζο οπότε μια ρευστή αλλά πολύ σφιχτή υφή είναι η ιδανική. Επίσης αν έχετε σταθερό μίξερ με γάντζους, η διαδικασία θα είναι  πολύ εύκολη και γρήγορη.

34 σχόλια:

  1. να ένα γλυκό με ιστορία!
    φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παρουσιάζεις σαν κάτι πανεύκολο! Είχα διαβάσει ότι για να πετύχει θέλει θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για να μετράς τη σωστή θερμοκρασία του σιροπιού και έτσι μην έχοντας, δεν το επιχείρησα ποτέ!
    Πάντως είναι από τα must του καλοκαιριού χωρίς αμφιβολία!
    Καλό μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όπως και να το κάνουμε είναι χρήσιμο ένα θερμόμετρο στην ζαχαροπλαστική αλλά εγώ δεν έχω! Ουτε και η γιαγιά μου είχε που έφτιαχνε.. Ειναι πραγματικά εύκολο Έφη μου, απλά αν δεν έχεις σταθερό μίξερ (ούτε απο αυτό είχε η γιαγιά μου, εγώ όμως έχω) είναι κουραστικό το ανακάτεμα..!

      Διαγραφή
  3. καλημερααααααααααααα....τέλεια η συνταγή και πανεύκολη...μ αρέσει τρελά το υποβρύχιο και θα το φτιάξω...φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όποια γεύση και να έχει είναι από τα πλέον κλασικά γλυκά με μνήμες!!! Ωραία παρουσίαση Έρη!! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να γλασάρουμε κέικ και τούρτες!! Πριν 3-4 χρόνια είχα κάνει υποβρύχιο τριαντάφυλλο με ροδόνερο. Δοκίμασε το είναι εξαίσιο!! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερη μου καλημέρα!Εξαιρετική συνταγή, δεν περίμενα ποτέ ότι θα είναι τόσο εύκολο.Πολύ ωραία γεύση επέλεξες, θα το δοκιμάσω έχω καταενθουσιαστεί! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!
    Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απίστευτο... δεν πίστευα ποτέ ότι μπορείς να κάνεις χειροποίητο υποβρύχιο. Είναι φαναστικό!!! Μπράβο σου... λες να τολμήσω να το φτιάξω; Αχ δεν ξέρω, ίσως μόλις πιάσουν οι ζέστες και με πιάσει τρελή επιθυμία για υποβρυχιάκη που ούτως άλλως είναι must στο σπίτι μας όλο το χρόνο!Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα και καλο μηνα Ερη!
    Κι εγω δεν το ειχα σκεφτει ποτε οτι μπορει κανεις να φτιαξει την βανιλλια στο σπιτι, αλλα γιατι οχι?
    Εξαιρετικη συνταγη, μπραβο!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα τι συνταγή και αυτή!! Πολύ νόστιμο και αγαπημένο γλυκό με γεύση από τα παιδικά μας χρόνια. Ωραία παρουσίαση έχεις κάνει. Απλή και λιτή. Ακριβώς όπως του ταιριάζει! Καλό ΣΚ σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άσε μας καλή μου Έρη,πρώτη του μήνα και μήνα Καλοκαιριού!!!
    Μην μας ξεσηκώνεις κοπέλα μου με τέτοιες ρετσέτες.
    Καλό ΣΚ σας εύχομαι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι είναι το γνήσιο εκχύλισμα βανίλιας ( 2 σκόνες); Οι βανίλιες που βάζουμε στο κέικ;
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοεί πως βάζεις ή δύο σωληναριάκια σκόνη βανίλια από αυτή που βάζουμε στα κέικ, ή χρησιμοποιείς γνήσιο εκχύλισμα, που πωλείται σε μικρά μπουκαλάκια.

      Διαγραφή
    2. Κορίτσια το εκχύλισμα βανίλιας πωλείται σε μπουκαλάκια αλλά στην ετικέτα προσέξτε να μην γράφει artificial ή τεχνιτή βανίλια. Αν δεν έχετε εκχύλισμα τότε χρησιμοποιήστε 2 κάψουλες βανίλια σε σκόνη.

      Διαγραφή
  11. Μα τι χρυσοχέρα είσαι εσύ??
    Και σπιτικό υποβρύχιο??
    Εγώ θα ομολογήσω ότι μου αρέσει και η μαστίχα πολύ!!
    Μαστίχα ή βανίλια είναι το must κερασματάκι του καλοκαιριού!
    Θα το τολμήσω αυτό το καλοκαίρι να κάνω το δικό μου υποβρύχιο!
    Καλό μήνα Ερη μου, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν έχω λόγιαααααααααααααααααααα!!! Μόλις χάσω τα τρία κιλά που πήρα τρώγοντας παγωτά θα τη φτιάξω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mα τι λες τωρα εισαι φοβερη!!Δεν ηξερα οτι μπορουμε να κανουμε μονες μας γλυκο βανιλια!!!!Τρεχω να την φτιαξω!!!Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο Έρη! Όπως και οι άλλοι, και γω δεν ήξερα ότι μπορούμε να το φτιάξουμε!

    Φιλιά καλοκαιρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έρη μου.... αγαπώ!!! Εχτές έτρωγα... χεχε
    Καλό Σαβ/κο και καλό μήνα!!!
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα, Έρη μου!
    Ομολογώ ότι με κατέπληξες με αυτή σου την πρόταση!
    Θα ήταν καταπληκτικό να μπορώ να τη φτιάξω αλλά γίνεται χωρίς χτύπημα με μίξερ, διότι εδώ δεν έχω κάτι καλό;
    Λέω να το τολμήσω!
    Φιλάκια και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου φυσικά και γίνεται χωρίς μίξερ. Η διαδικασία ειναι η ίδια απλά απο την αρχή ανακατεύεις με ξύλινο κουτάλι το σιρόπι σε γυάλινο σκεύος. Ειναι λίγο κουραστικό αλλά αξίζει. Οταν κουράζεσαι το αφήνεις για λίγο και συνεχίζεις πάλι μετά.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Υπέροχο Έρη μου, συγχαρητήρια! Το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τελειο το υποβρύχιο!!!!!Με δροσερο νεράκι και...βούτες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έρη μου, δεν περίμενα πως φτιάχνεται τόσο "εύκολα" στο σπίτι. Θα είναι το χιτ του φετινού καλοκαιριού μου φαίνεται...σ' ευχαριστώ για τη συνταγή! :)
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το αγαπημένο μου γλυκό των παιδικών μου χρόνων, που ακόμα λατρεύω. Μια φορά το έχω κάνει, αλλά δεν είχα την υπομονή να ανακατεύω. Έγινε ωραιότατο γλάσο! Ωραία το αρωμάτισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συμφωνώ με τη μαστίχα!!
    Πολύ νόστιμη καλοκαιρινή συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ε, δεν παίζεσαι τελικά!!!
    Το αγαπημένο μας παιδικό γλυκάκι, τώρα φτιαγμένο απ' τα χεράκια μας??? ΤΕΛΕΙΟ!!!
    Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι φανταστική ιδέα! Δεν είχα ψάξει ποτέ για συνταγή! Με ενθουσίασες τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπέροχο Έρη... Σπιτικό και πεντανόστιμα καλοκαιρινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φαίνεται υπέροχο και πολύ εύκολο, πρέπει να το δοκιμάσω, κι εμένα με βανίλια μου άρεσε. θα βάλω τον άντρα μου να το χτυπήσει,αφού δεν έχω μίξερ εδώ...χιχι και για χάρη του δεν θα βάλω το ξύσμα αφού δεν του αρέσει!! μπράβο Έρη, το αγαπημένο παιδικό γλυκό μας θύμησες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι ωραίο κέρασμα για το πρώτο καλοκαιρινό μήνα! Υπέροχη ανάρτηση Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι το υποβρύχιο είναι κάτι που μπορείς να το φτιάξεις σπίτι!!Σοκαρίστηκα! Με την ευκαιρία πολύ ωραίο το μπλόγκ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος29/6/12, 7:46 μ.μ.

    Mιά καλή συνταγή γιά λουκούμια δεν έχω βρεί πουθενά έρη άν μπορείς ανεβασε μία οι συνταγές σου πάντα μού πετυχαίνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ψάξω να βρω μια καλή συνταγή για λουκουμάκια, θα δοκιμάσβω κ ελπίζω να βρουμε μια πολύ καλή. Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...