25/6/12

Τζαμαϊκανές Πίτες με Κιμά



Υλικά (14 - 15 πίτες)

Για την ζύμη
2 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις (έβαλα 1 κούπα ολικής κ 1 1/2 λευκό)
1/2 κούπα παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες, μαργαρίνη (χρησιμοποίησα becel, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού curry (όχι καυτερό αλλά εξαρτάται απο τα γούστα σας)
1 κουταλάκι του γλυκού τουρμερικ - κουρκουμά
1/2 κούπα νερό
Για την γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το πράσινο μέρος
1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (η κανονική συνταγή χρησιμοποιεί ένα είδος πολύ καυτερής πιπεριάς, τις Scotch bonnet peppers)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
400 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι ή 1 κλαράκι φρέσκο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
1 τσιμπιά ζάχαρη 
Λίγο γάλα χτυπημένο με 1 αυγό για το άλειμμα

Διαδικασία

Ξεκινάμε με την ζύμη μας, βάζοντας σε ένα μπολ, το αλεύρι με το αλάτι, το baking powder, το κάρυ και τον κουρκουμά. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, την μαργαρίνη και τρίβουμε με τα χέρια μας να έχουμε ενα μείγμα σαν ψίχουλα. Δεν επιμένουμε πολύ, relax. Προσθέτουμε το νερό και ενώνουμε την ζύμη. Στην αρχή θα σας είναι πολύ σφιχτή γι αυτό ανοίγουμε την βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας καθώς ενώνουμε τα υλικά και ζυμώνουμε την ζύμη (τα χέρια μας βρέχουμε δεν βάζουμε το μπολ κάτω απο το νερό :)). Εγώ τα έβρεξα 6 φορές συνολικά μέχρι να έχω μια σφιχτή αλλά ενιαία ζύμη.


Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά στην οποία προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε το σκόρδο, με την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Φέρνουμε τα υλικά κάνα δυο βόλτες να μοσχομυρίσουν τα μπαχάρια και προσθέτουμε τον κιμά και το θυμάρι. Aνακατεύουμε με πιρούνι (ώστε να διαλυθεί καλύτερα ο κιμάς) και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε εκ νέου. Aνακατεύουμε συχνά τον κιμά μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με πιρούνι. Τον αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε μια επιφάνεια, πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι και αλευρώνουμε έναν πλάστη (ή ένα γυάλινο μπουκάλι) . Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης ίση με ένα βερίκοκο και το πλάθουμε στρογγυλό στα χέρια μας. Το ακουμπάμε στην αλευρωμένη επιφάνεια και κυλάμε τον πλάστη απο πάνω γυρίζοντας την ζύμη κατά διαστήματα ώστε να φτιάξουμε μια λεπτή ζύμη (όχι πολύ λεπτή, δείτε τις φωτογραφίες, μην σας απασχολεί και τόσο το σχήμα, μερικές θα σας βγουν ολοστρόγγυλες και μερικές σαν αυτη που βλεπετε στην φωτό, στο τέλος όλες καλές γίνονται) . Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας κιμά και κλείνουμε την πίτα μας. Πατάμε με τα χέρια να ενωθούν οι άκρες και με πιρούνι τις σφραγίζουμε καλά. Απλώνουμε τις πίτες μας σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.


Τις βουρτσίζουμε με λίγο γάλα χτυπημένο με ενα αυγό και τις ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.


Η σαλάτα που τα συνόδευσα περιείχε φρέσκο ανανά, αγγουράκι, κόκκινο κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο, λίγο σχοινόπρασο, αλάτι, πιπέρι και μια βινεγκρετ απο ελαιόλαδο και μοσχολέμονο.



Καλή Εβδομάδα να έχουμε, ακούμε το τραγουδάκι δυνατά και κοιτάμε αισιόδοξα μπροστά!


*********************************
Εξωτική Καραϊβική σας έχω σήμερα, μια αυθεντική Τζαμαϊκανή συνταγή για πίτες με κιμά.
Αγαπώ την Τζαμάικα, εδώ στον Καναδά είχα την τύχη να γνωρίσω κάποιους ανθρώπους από εκεί κ να σας πω ότι η Τζαμάικα και οι άνθρωποι της καμία σχέση δεν έχουν με τις κομπλεξικές απόψεις - που κατά την άποψη μου έχουν ρατσιστική βάση - οι οποίες κατά καιρούς διατυπώνονται από καθωσπρέπει μεταμφιεσμένους κάφρους.. Οι άνθρωποι είναι ευγενείς και ανοιχτόμυαλοι και προέρχονται από έναν βασανισμένο παράδεισο. Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό τώρα που το σκέφτομαι..
Τέλος πάντων, πίσω στις κιμαδόπιτες,  εμείς εδώ στο σπίτι τις αγαπήσαμε πολύ και ο μικρός μου, μεσημέρι κ βράδυ μου ζητούσε πίτα! Η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή, εύκολη κ το αποτέλεσμα νομίζω ότι θα σας ικανοποιήσει πλήρως.  Φτιάξτε τις!

24 σχόλια:

  1. γιατί να μην είναι μια χαρά άνθρωποι;
    και το κάπτεν Μόργκαν υπέροχο κι από μουσική σκίζουν!
    για τη μαγειρική, θα δοκιμάσω. και μετά θα εκφέρω άποψη.
    δεν τους φαίνεται κρύος ο Καναδάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα Ο Καναδάς φαίνεται κρύος μονο σε αυτους που δεν έχουν έρθει ε και φυσικά σε αυτους που ζουν βόρεια.. Εδώ στο Τορόντο ο καιρός ειναι πολύ νορμαλ, κρύο έχει μονο τον χειμώνα και όχι τρομερό κρύο.. Να τις φτιάξεις summertime! φιλάκια!!

      Διαγραφή
  2. Έρη μου είναι υπέροχα! Τα λένε beef patties και σε όλη την Καραϊβική παίζουν πολύ! Όταν είχα πάει στη Saint Lucia τα είχα ταράξει! Μοιάζουν με τα αργεντίνικα empanadas, και τα λιγουρεύομαι πολύ από τις φωτογραφίες σου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι μου κάναν αυτά τα πιτάκια. Θα τα δοκιμάσω και θα σου πω.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άπαιχτα τα πιτάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    με κάρυ και κουρκουμά στη ζύμη???????????????φαντάζομαι αρώματα και γεύση που θα έχει!!!και τέλεια σαλάτα!!!!!!!!!!!!
    μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΡΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!
    ΘΑ ΤΙΣ ΦΤΙΑΞΩ!!!! ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΕΣ!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρεεεεεες....
    Empanadas μου θύμησαν κι' εμένα καθώς τα διάβαζα, όπως τα παρουσιάζει και άλλη φίλη blogger η Rosita. Όπως και να λέγονται πάντως, από όποια χώρα του κόσμου κι αν προέρχονται, σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή μιας και μοιάζουν λαχταριστά Eri μας.

    Οι άνθρωποι είναι παντού άνθρωποι. Με καλούς και κακούς ανάμεσά τους.
    Και κάποιες φορές οι φήμες αδικούν ολόκληρους λαούς και χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέτοια εξωτικά θέλω να βλέπω!!!
    Υπέροχα δείχνουν τα πιτάκια σου Ερη μου και όσο πρέπει πικάντικα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έρη μου!Τα πιτάκια σου είναι τέλεια μου αρέσουν πάρα πολύ, ιδίως οι προσθήκες κουρκουμά και κάρυ με έχουν τρελάνει!Μπράβο σου!Εφτιαξα και τα scones το Σάββατο πρωί, τα πήραμε μαζί μας στη θάλασσα, η μικρή δε σταμάτησε να τρώει χαχα!!Υπέροχα ήταν, ευχαριστούμε!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνονται νοστιμότατα τα πιτάκια! Τόσο αρωματικά!! Υπέροχη συνταγή!! Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφού δεν μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί, ας ταξιδέψουμε γευστικά τουλάχιστον!
    Αξιοζήλευτα τα πιτάκια σου Έρη, ειδικά αυτή η ζύμη φαίνεται απίθανη!
    Μ' αρέσει πολύ και η σαλάτα με την οποία τα συνόδευσες, δροσερή και καλοκαιρινή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πως ήθελα να είχα ένα και δυο και τρία και τέσσερα πιτάκιαααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό θα αρέσει σίγουρα στην οικογένεια! Σημειώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α! Πολύ πικάντικες και δελεαστικές οι εξωτικές σου πιτούλες Έρη! Πολύ θα ήθελα να είχα μία τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αααααα Έρη μου, φαίνονται εξωτικά και λαχταριστά τα πιτάκια σου! Και οι Τζαμαϊκανοί μια χαρά είναι κι όσο για τον βασανισμένο παράδεισο σαν να έχεις δίκιο! Πάντως νομίζω ότι ο κούκλος σου ξέρει να φάει!!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνω μ'αυτα που λες, δηιμουργουνται πολλες ρατσιστικες προκαταληψεις, για ευνοητους λογους...
    Υπεροχα τα πιττακια απο την Τζαμαϊκα, ταιριαζουν ακριβως στα γουστα μας!
    Ευχαριστουμε για την συνταγη.
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ερη μου,
    ανταποδίδω τη χθεσινή σου επίσκεψη στην εκπομπή,με πολλές πολλές ευχαριστίες για τη παρέα σου...
    κι επειδή είναι και η ώρα παράξενη και τα πιτάκια σου μου έσπασαν τη μύτη,παίρνω και 2-3 για το δρόμο...
    φιλιά και χάρηκα που βρεθήκαμε...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άλλοι τα τηγανίζουν, άλλοι τα ψήνουν.
    Όπως και να είναι εμάς μας αρέσουν!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φαίνονται υπέροχες, Έρη μου!
    Θα τις δοκιμάσω όταν επανέλθω στη βάση μου!!!
    Φιλάκια πολλά από τη ζεστή Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σούπερ οι πιτούλες Έρη, θα τις δοκιμάσω σύντομα! Συμφωνώ για τα ρατσιστικά κόμπλεξ, τελείως ανυπόστατα, όταν σπούδαζα στην Αγγλία μοιραζόμουν το διαμέρισμα με άλλες επτά κοπέλες από τη Βολιβία, την Ινδία, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, την Αλάσκα και την Κίνα! Περνάγαμε τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Erie, είμαι από τη Ρωσία. Η ελληνική γλώσσα δεν γνωρίζει, γράφω με τη βοήθεια ενός λεξικού.
    Παρακολουθώντας τις συνταγές σας και άρεσε. Είναι κρίμα που δεν είναι όλα μεταφραστεί στα ρωσικά. Δεν ξέρω ελληνικά. (((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Привет, мой друг, спасибо Вам большое за Ваш визит, я так счастлив, вам нравятся мои рецепты, проблема в том, что я не говорю на русском, только английский. Я надеюсь, что переводчик канадских помочь вам как-то. Aussi У меня есть другой блог, который на английском языке ..
      Спасибо!

      Διαγραφή
  21. Δυστυχώς, η αγγλική γλώσσα, αρχίζω να διδάξουν. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας μεταφραστής, ο βοηθός μου. ))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...