Τζαμαϊκανές Πίτες με Κιμά



Υλικά (14 - 15 πίτες)

Για την ζύμη
2 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις (έβαλα 1 κούπα ολικής κ 1 1/2 λευκό)
1/2 κούπα παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες, μαργαρίνη (χρησιμοποίησα becel, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού curry (όχι καυτερό αλλά εξαρτάται απο τα γούστα σας)
1 κουταλάκι του γλυκού τουρμερικ - κουρκουμά
1/2 κούπα νερό
Για την γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το πράσινο μέρος
1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (η κανονική συνταγή χρησιμοποιεί ένα είδος πολύ καυτερής πιπεριάς, τις Scotch bonnet peppers)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
400 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι ή 1 κλαράκι φρέσκο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
1 τσιμπιά ζάχαρη 
Λίγο γάλα χτυπημένο με 1 αυγό για το άλειμμα

Διαδικασία

Ξεκινάμε με την ζύμη μας, βάζοντας σε ένα μπολ, το αλεύρι με το αλάτι, το baking powder, το κάρυ και τον κουρκουμά. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, την μαργαρίνη και τρίβουμε με τα χέρια μας να έχουμε ενα μείγμα σαν ψίχουλα. Δεν επιμένουμε πολύ, relax. Προσθέτουμε το νερό και ενώνουμε την ζύμη. Στην αρχή θα σας είναι πολύ σφιχτή γι αυτό ανοίγουμε την βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας καθώς ενώνουμε τα υλικά και ζυμώνουμε την ζύμη (τα χέρια μας βρέχουμε δεν βάζουμε το μπολ κάτω απο το νερό :)). Εγώ τα έβρεξα 6 φορές συνολικά μέχρι να έχω μια σφιχτή αλλά ενιαία ζύμη.


Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά στην οποία προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε το σκόρδο, με την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Φέρνουμε τα υλικά κάνα δυο βόλτες να μοσχομυρίσουν τα μπαχάρια και προσθέτουμε τον κιμά και το θυμάρι. Aνακατεύουμε με πιρούνι (ώστε να διαλυθεί καλύτερα ο κιμάς) και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε εκ νέου. Aνακατεύουμε συχνά τον κιμά μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με πιρούνι. Τον αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε μια επιφάνεια, πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι και αλευρώνουμε έναν πλάστη (ή ένα γυάλινο μπουκάλι) . Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης ίση με ένα βερίκοκο και το πλάθουμε στρογγυλό στα χέρια μας. Το ακουμπάμε στην αλευρωμένη επιφάνεια και κυλάμε τον πλάστη απο πάνω γυρίζοντας την ζύμη κατά διαστήματα ώστε να φτιάξουμε μια λεπτή ζύμη (όχι πολύ λεπτή, δείτε τις φωτογραφίες, μην σας απασχολεί και τόσο το σχήμα, μερικές θα σας βγουν ολοστρόγγυλες και μερικές σαν αυτη που βλεπετε στην φωτό, στο τέλος όλες καλές γίνονται) . Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας κιμά και κλείνουμε την πίτα μας. Πατάμε με τα χέρια να ενωθούν οι άκρες και με πιρούνι τις σφραγίζουμε καλά. Απλώνουμε τις πίτες μας σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.


Τις βουρτσίζουμε με λίγο γάλα χτυπημένο με ενα αυγό και τις ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.


Η σαλάτα που τα συνόδευσα περιείχε φρέσκο ανανά, αγγουράκι, κόκκινο κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο, λίγο σχοινόπρασο, αλάτι, πιπέρι και μια βινεγκρετ απο ελαιόλαδο και μοσχολέμονο.



Καλή Εβδομάδα να έχουμε, ακούμε το τραγουδάκι δυνατά και κοιτάμε αισιόδοξα μπροστά!


*********************************
Εξωτική Καραϊβική σας έχω σήμερα, μια αυθεντική Τζαμαϊκανή συνταγή για πίτες με κιμά.
Αγαπώ την Τζαμάικα, εδώ στον Καναδά είχα την τύχη να γνωρίσω κάποιους ανθρώπους από εκεί κ να σας πω ότι η Τζαμάικα και οι άνθρωποι της καμία σχέση δεν έχουν με τις κομπλεξικές απόψεις - που κατά την άποψη μου έχουν ρατσιστική βάση - οι οποίες κατά καιρούς διατυπώνονται από καθωσπρέπει μεταμφιεσμένους κάφρους.. Οι άνθρωποι είναι ευγενείς και ανοιχτόμυαλοι και προέρχονται από έναν βασανισμένο παράδεισο. Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό τώρα που το σκέφτομαι..
Τέλος πάντων, πίσω στις κιμαδόπιτες,  εμείς εδώ στο σπίτι τις αγαπήσαμε πολύ και ο μικρός μου, μεσημέρι κ βράδυ μου ζητούσε πίτα! Η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή, εύκολη κ το αποτέλεσμα νομίζω ότι θα σας ικανοποιήσει πλήρως.  Φτιάξτε τις!