13/6/12

Φρέσκα Σπιτικά Gnocchi (Νιόκι) με Υπέροχη Καλοκαιρινή Σάλτσα





Σήμερα σας έχω βήμα βήμα την βασική συνταγή για σπιτικά νιόκι με πατάτα συνοδεία μιας πανεύκολης καλοκαιρινής σαλτσούλας την οποία θα φτιάξετε σε δευτερόλεπτα.. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε τα νιοκι και να τα συνοδεύσετε με μια απλή κόκκινη σάλτσα μαρινάρα και μπόλικο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, αλλά μπορείτε και να φτιάξετε την καλοκαιρινή σάλτσα που σας προτείνω και να την δοκιμάσετε με  ζυμαρικά εμπορίου (κοντά κατά προτίμηση).

Υλικά (3 άτομα)

Για τα Νιόκι
Λίγο χοντρό αλάτι
3 μέτριες πατάτες
1 αυγό
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την σάλτσα
2 καλαμπόκια
3 κουταλιές της σούπας φιστίκια Αιγίνης
2 κουταλιές της σούπας σπόρια από πασατέμπο
1/2 κούπα παρμεζάνα
1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 κούπα φύλλα βασιλικού
1/2 κούπα φύλλα δυόσμου
1 -2 σκελίδες σκόρδο
Τον χυμό από ένα μοσχολέμονο
Αλάτι - Πιπέρι
Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Κεφαλοτύρι ή Παρμεζάνα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς κελσίου.
Στρώνουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και πασπαλίζουμε στο κέντρο με λίγο χοντρό αλάτι. Βάζουμε από πάνω από το αλάτι τις πατάτες και τις τρυπάμε με πιρούνι. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Τις τεστάρουμε τρυπώντας τες με πιρούνι για να δούμε αν είναι έτοιμες.
Όταν μαλακώσουν, βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία τους ώστε να μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε.  Τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε έναν λείο πουρέ. Τις λιανίζουμε με το πιρούνι οσο περισσότερο μπορούμε (δεν σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ ή μούλτι γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης). Ο πουρές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λείος γιατί αν έχει κομμάτια τότε και τα ζυμαρικά σας θα έχουν κομματάκια μέσα και δεν θα έχουν καλή υφή.
Χτυπάμε τα αυγά σε ομελέτα με ενα πιρούνι και προσθέτουμε το αλατάκι. Στρώνουμε τον πουρέ σε μια επιφάνεια και ρίχνουμε από πάνω το αυγό κ ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 1/2 κούπα από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε με το πιρούνι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και διπλώνουμε την ζύμη συνεχώς. αν χρειαστεί αλευρώνουμε την επιφάνεια και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλευράκι στην ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και όταν την πατάμε με το δάχτυλο μας θα πρέπει να βγαίνει καθαρό. Την χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.



Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε σε μακρόστενα φιδάκια ένα ένα το κάθε κομμάτι. Κόβουμε με μαχαίρι τα νιοκι μας σε μέγεθος μιας ελιάς περίπου. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλεύρι.
Βράζουμε αρκετό νερό, αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα νιοκι. Όταν βγούνε στην επιφάνεια, μετράμε 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε μέσα σε ένα μπολ (Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα μεταφέρουμε κατευθείαν απο την κατσαρόλα στην σάλτσα πέστο - καλαμπόκι).
Πάμε στην σάλτσα μας.
Βράζουμε μπόλικο νερό, αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα καλαμπόκια. Βράζουμε για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Στην συνέχεια λαδώνουμε ελαφρώς ενα ταψάκι και ψήνουμε ελαφρώς τα καλαμπόκια να πάρουν λίγο χρώμα στο κεντρικό κομμάτι τους. Σέρνουμε ενα μαχαίρι κατα μήκος του καλαμποκιού για να το ξεσποριάσουμε και κρατάμε σε ενα μπολ.
Σε ενα στεγνό αντικολλητικό τηγανάκι καβουρδίζουμε ελαφρώς (προσοχή καίγονται εύκολα, μόλις μοσχομυρίσουν τα βγάζουμε) τα φιστίκια με τον πασατέμπο και μεταφέρουμε σε μούλτι ή μπλέντερ.



Προσθέτουμε τον βασιλικό, τον δυόσμο, το κεφαλοτύρι,  την πιπεριά, το σκόρδο, τον χυμό του μοσχολέμονου, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο εως ότου έχουμε ένα πέστο. Το προσθέτουμε στο μπολ με το καλαμπόκι.
Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το κρεμμυδάκι.
Προσθέτουμε μόλις βγουν τα νιοκι στην σάλτσα πέστο  και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα και περισσότερο τριμμένο κεφαλοτύρι.



 Καλή Επιτυχία!

******************************************
Νιόκι για πρώτη φορά στην ζωή μου έφαγα όταν ήμουν 16 χρονών, στο σπίτι της αγαπημένης μου θείας Πατρίτσια η οποία είναι από την Περούτζια της Ιταλίας. 
Η θεία μου ήταν αυτή που από νωρίς μας έμαθε πως γίνεται η γνήσια καρμπονάρα και μας έμαθε να μην "καίμε" με βούτυρο τα μακαρόνια (μέχρι τότε, η γιαγιά μου κυρίως, τα έκαιγε). 
Στην ηλικία των 16 λοιπόν πήγαινα πολύ συχνά τα Σαββατοκύριακα στην θεία μου στην Κομοτηνή κυρίως γιατί είχα εκεί μια επίσης αγαπημένη και ελαφρώς μεγαλύτερη ξαδέρφη με την οποία ταιριάζουμε πολύ και με την οποία μπορούσα άνετα να βγαίνω έξω το βράδυ αφού ο πατερούλης μου ήταν κάπως αυστηρούλης κ ήταν δύσκολος στο να βγαίνω έξω με τους φίλους μου στην Ξάνθη..
 Έτσι κ εγώ, Παρασκευή απόγευμα έπαιρνα το τραίνο και σε μισή ωρίτσα βρισκόμουν στην Κομοτηνή.  
Θυμάμαι λοιπόν εκείνο το βράδυ, είχαμε βγει με την ξαδέρφη μου, περάσαμε καλά και κατά τις 1 είπαμε να επιστρέψουμε στο σπίτι.. Είχαμε όμως μια πείνα! Σκεφτόμασταν τα νιοκι που φάγαμε το μεσημέρι και η ξαδέρφη μου με διαβεβαίωνε ότι "Μπα.. κρύα δεν θα τρώγονται"...  Μπαίνοντας στην κουζίνα, ανοίξαμε το ψυγείο και σε περίοπτη θέση βρισκόταν η κατσαρόλα με τα φρέσκα σπιτικά νιόκι της θείας μου, με σάλτσα μαρινάρα. Βγάλαμε την παρμεζάνα (σε Ιταλικό σπίτι βρισκόμουν), μοιράσαμε στα πιάτα και απολαύσαμε τα νιόκι τα οποία ήταν πεντανόστιμα κ κρύα! Το επόμενο που θυμάμαι είναι να ξεκουμπώνουμε η ξαδέρφη μου κ εγώ, συγχρόνως το επάνω κουμπί του παντελονιού μας...  Πληρότητα κ ανακούφιση..

34 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία φαίνονται τα νιόκι σου Έρη μου... εγώ προσπάθησα με διάφορες συνταγές να κάνω αλλά δεν τα πέτυχα έως τώρα... Θα δοκιμάσω άμεσα και τη δική σου! Καλή σου μέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νιόκι δεν έχω φάει ποτέ αλλά τα σπιτικά μου φαίνονται λίγο φασαριόζικα! Αν καμια μέρα δε βαριέμαι-σπάνιο- μπορεί και να τα δοκιμάσω!

    Μιας και έχεις ιταλίδα θεία δε μας λες και την αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα? Πήγα χθες να δοκιμάσω να φτιάξω μία αλλά τελικά έφτιαξα ομελέτα με μακαρόνια και προσούτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα νιοκι ειναι τα αγαπημενα μου. Οποτε παω στην φιλη μου την Claudia, η μαμα της που ξερει την αδυναμια μου, καθεται και φτιαχνει βουνα απο νιοκι - φτιαχνει και ενα φανταστικο ραγκου με το οποιο τα γαρνιρει, αλλο πραγμα! Δυστυχως στο σπιτι δεν τα τρωει κανεις αλλος, οποτε δεν επιχειρω να τα φτιαξω, γιατι δεν εχω και τον χρονο να μαγειρεψω μονο για μενα...
    Υπεροχα σου εγιναν Ερη μου, οι οδηγιες της θειας ηταν αψογες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω λόγια! Φαίνεται πολύ νόστιμη συνταγή. Θα περιμένω να τελειώσω την δίαιτα να την δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα ήθελα να τα φτιάξω τα νιόκι και δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα. Η συνταγή σου είναι εύκολη και φαίνεται πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέρχη συνταγή!Πάντα ήθελα να φτιάξω νιόκι γιατί τα έτοιμα δεν μου πολυ αρέσουν!Την κρατώ και θα τη δοκιμάσω άμεσα!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας αποτελείωσες!
    Φρέσκα νιόκι με λαχταριστή σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα.... θεϊκά!
    Φιλάκια Ερη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έρη, θα δοκιμάσω το νιόκι σου με την πλούσια σαλτσούλα για δύο λόγους. Πρώτος λόγος, μου αρέσουν αλλά δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω σπιτικά, αφού όμως έχω δική σου συνταγή, δεν τίθεται θέμα. Δεύτερος λόγος, γιατί πριν κάποιο καιρό, είχα αγοράσει φρέσκα έτοιμα, νομίζω μάλιστα ότι ήταν Ιταλικά, και απογοητεύτηκα πλήρως. Οπότε τώρα με την συνταγή σου, έχω την ευκαιρία να δοκιμάσω μια σπιτική συνταγή.
    Έρη, τα φωτογράφισες πολύ ωραία.
    Καλή ημέρα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τις καλύτερες αναρτήσεις σου!!!! Υπέροχη πρόταση, ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα!!!!!!!
    Υπέροχα σου έγιναν
    Λατρεύω τα νιόκι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω Έρη μου, δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο πολύ με ενθουσίασε η συνταγή σου!!
    Νιόκι δεν έχω αξιωθεί να δοκιμάσω ακόμα, πρόσφατα βρήκα έτοιμα σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και αποφάσισα να πάρω και αν μου αρέσουν να προχωρήσω στην επιχείρηση "τα φτιάχνω μόνη μου"!
    Η σάλτσα είναι πραγματικά υπέροχη και πολύ δροσερή! Το πέστο φαίνεται πολύ λαχταριστό και μου αρέσει που η ντομάτα είναι ζωντανή και όχι μαγειρεμένη!
    Πάρα πολύ ωραίο πιάτο φιλενάδα, μπράβο σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξέρεις τώρα εσύ καλή μου :-)
    Ταπεράκι, μεριδούλα, συσκευασία καλή, γιατί έχουν κι' ένα δρόμο να κάνουν...
    και παράδοση κατ' οίκον ή εργασία. Αυτό το τελευταίο το αφήνω σ' εσένα ως επιλογή Eri μας!
    Πω-πω με πέθανες μεσημέρι καιρός. Ευτυχώς που έχω το ταπεράκι μου από το σπίτι.
    Η σάλτσα σου, όλα τα λεφτά βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα λατρεύω τα νιόκι!
    Υπεροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oπως οτι κανεις φα ντα στι κο!!!!!!!!!!ενοειται οτι θα τα κανω!!!εκανα τα ετοιμα με γκοργκοτζολα+αχλαδι+ξεττρελαθηκαν που να ειναι και σπιτικα,ε!!!!!Δεν εχω λογια ρε παιδι μου ενα θα πω,ΕΡΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Φιλακια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πανδαισία το πιάτο σου, Έρη! Καλομαγειρεμένο και εξαιρετικό.
    Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ που μου θύμισες τη φιλενάδα μου τη Lidia από την Τοσκάνη-καλή της ώρα- που έψαχνε να βρει κίτρινες, λίγο σκληρές πατάτες για να τα φτάξει και να στείλει και σ' εμένα, που ήξερε ότι μου άρεσαν! Την έχω επιθυμίσει πολύ και χωρίς τα νιόκι!
    Εγώ πάντως δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να τα φτάξω. Ίσως τώρα να δοκιμάσω...

    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ω...Περούτζια!! Εκεί είναι η αδερφή του Λάβη μου με τον άνδρα και το μωρό τους,πολύ όμορφη και γραφική πόλη!

    Τα νιόκκι δεν μου αρέσουν (δεν ξέρω γιατί),τρέφω μεγάλο σεβασμό για την σπιτική κατασκευή τους όμως. Η σάλτσα φαίνεται καταπληκτική,ίσως την δοκιμάσω σε συνδιασμό με κάποιο άλλο ζυμαρικό.

    πολλά φιλιά Έρη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ερη μου φανταστικά φαίνονται δεν έχω αξιωθεί να φτιάξω μέχρι στιγμής νιοκι!Πολύ ωραία και εύκολη η συνταγή σου, ελπίζω να τα καταφέρω!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ααααααα τέλεια τα νιόκι σου Έρη μου... δεν έχω φτιάξει ποτέ!!!
    Πολύ μου αρέσουν !!! Και μου αρέσει και η σάλτσα του ιδιαίτερα!!!
    Φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι απίστευτη συνταγή είναι αυτή!! Δεν έχω ξαναφτιάξει νιόκι και τα κάνεις να φαίνονται πολύυ εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ μου αρέσουν πάρα πολυ τα νιοκι αλλα δεν εχω κανει ποτε! Θα τα δοκιμασω μαζι με την σάλτσα σου!!!! Φαινονται εξαιρετικά!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέροχα Έρη μου! Ωραίες οι οδηγίες για τα νιόκι, δεν έχω φτιάξει ακόμα αλλά μου δίνεις κίνητρο! Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να κάτι που δεν έχω επιχειρήσει ακόμη...μ ε βλέπω να κάνω αντιγραφές!!!!!!!!!!
    Φιλιάαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τελικά, τα υλικά των νιόκι, μοιάζουν με αυτά των κνέντελ. Δεν έχω φτιάξει ποτέ, αλλά φαίνονται νόστιμα, ειδικά με αυτή τη σάλτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φαινονται καταπληκτικα.. κι εμενα μ αρεσουν πολυ και αφου τα γραφεις τοσο ωραια κραταω οπωσδηποτε τη συνταγη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θέλουν ταλέντο τα νιόκι, και εσύ έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά!! Και η σάλτσα τέλεια και οι φωτογραφίες απίθανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ούτε έχω φάει ποτέ ούτε και τα ήξερα μέχρι τώρα! Να σαι καλά!! Δείχνει πεντανόστιμη η συνταγή!! φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή για νιόκι, γιατί μέχρι στιγμής καμία δεν με συνεπήρε απο όσες δοκίμασα! Καλά δείχνει τέλεια!!! Και η σάλτσα απίθανη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα φτιάξω οπωσδήποτε και μια και δυο φορές!
    Ερωτησούλα: πώς μπορούμε να τα συντηρήσουμε από την ώρα που θα τα φτιάξουμε και για πόσο καιρό; Ψυγείο; Κατάψυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παπίτσα, στο ψυγείο καλυμένα με πετσέτα για το πολύ 3 ώρες. Στην κατάψυξη διατηρουνται κανονικά αλλά θα πρέπει να προσέξεις πως θα τα στρώσεις μέσα στο σκέυος για να μην κολλήσουν. Μια στρώση κάτω και απο πάνω αντικολλητικό χαρτί και άλλη μια στρώση απο πάνω πιστεύω ότι είναι οκ! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ! Οκ, στην κατάψυξη όπως στρώνω και τα πιλμένι! Φιλιά!

      Διαγραφή
  29. Φιλενάδα πρεπει να ναι ολα τα λεφτα θελω θελω!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...