18/6/12

Η "Greek Salad" στο Εξωτερικό κ το Αβοκάντο στην Ευρώπη





Υλικά

1/2 iceberg
1 μεγάλη ντομάτα σε κομμάτια μπουκιές
1/2 αγγούρι σε φέτες
1/2 κρεμμύδι σε φέτες
1 ώριμο αβοκάντο σε κομμένο σε φέτες
1/2 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες ( δεν την βάζω πάντα)
4 -5 ελιές
100 γρ φέτα σε κομμάτια ή τριμμένη
Αλάτι - Πιπέρι
Μια τσιμπιά ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι απο κόκκινο κρασί

Διαδικασία

Αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει όλα τα υλικά μας, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Συμπληρώνουμε με την φέτα, τις ελιές, περιχύνουμε με το λαδόξυδο και πασπαλίζουμε με την ρίγανη τρίβοντάς την στα δάχτυλα μας.



Καλή Όρεξη!

Δείτε εδώ σε 30 δευτερόλεπτά πως καθαρίζουμε το αβοκάντο

 

***************************************************************************
Στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, η Greek Salad, κερδίζει συνεχώς έδαφος και σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνεται στο μενού όλων των εστιατορίων. Τι εννοούν όμως όταν αναφέρονται στην Greek Salad? 
Δεν είναι η δική μας χωριάτικη, υπάρχει και αυτή αλλά συνήθως σε Ελληνικής Κουζίνας εστιατόρια και λέγεται Village Salad. 
Εννοούν μια σαλάτα που περιέχει iceberg, ντομάτα αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, τριμμένη φέτα, ρίγανη και λαδόξιδο. Στην ουσία πρόκειται για παραλλαγή της χωριάτικης με την προσθήκη του iceberg. Εγώ δεν μπορώ να ξεκολλήσω από την δική μας χωριάτικη, την προτιμώ αλλά στον σύζυγο μου αρέσει περισσότερο αυτή με το iceberg. Στο σπίτι μας φτιάχνω πολύ συχνά (περίπου 3 φορές την εβδομάδα) αυτή τη σαλάτα με την προσθήκη ενός ώριμου βουτυράτου αβοκάντο. 
Το αβοκάντο, φρούτο που έρχεται από το Μεξικό, κερδίζει και αυτό με την σειρά του συνεχώς έδαφος στις διατροφικές προτιμήσεις όλου του πλανήτη και όχι άδικα αφού είναι ένα φρούτο πολύ πλούσιο διατροφικά με υπέροχη χαρακτηριστική αλλά διακριτική γεύση. 
Η Μεσόγειος σήμερα τροφοδοτεί σχεδόν όλη την Ευρώπη ενώ για την Ελλάδα, στην Κρήτη υπάρχει η μεγαλύτερη τοπική παραγωγή.
Πλέον έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο και το λάδι από αβοκάντο το οποίο έχει την μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο λάδι. 
Σχετικά με τα διατροφικά στοιχεία του Αβοκάντο, να σας πω ότι περιέχει πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά, ανεβάζει την καλή χοληστερόλη, βιταμίνες C, K, Ε, zinc, σελήνιο και καροτένιο. Είναι πολύ φιλικό στο στομάχι και μπορούν να το καταναλώσουν (κ πρέπει) ακόμη και πολύ μικρά μωρά. 
Αυτό το κροκοδειλίσιο αχλάδι όπως λέγεται, το αγοράζουμε απο το σουπερ μαρκετ μαλακό αν το καταναλώσουμε την ίδια μέρα και σκληρό αν πρόκειται να το καταναλώσουμε τις επόμενες μέρες. Όταν το αγοράσουμε και είναι σκληρό, τότε το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 -2 μέρες και τότε θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Δεν μπορεί να συντηρηθεί για πολύ ώρα αφού το κόψουμε γιατί οξειδώνεται από τον αέρα και χαλάει η γεύση, η υφή κ η εμφάνιση του. 

20 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η σαλάτα σου Έρη! Και το αβοκάντο κάνει πολύ καλό, τώρα τελευταία το έχει εισάγει στα εβδομαδιαία μου ψώνια! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω νομιζω οτι η ελλαδα πρεπει να κατοχυρωσει την χωριατικη, οπως η ιταλια κατοχυρωσε την ναπολετανικη πιτσα.
    περα απο αυτο, σιγουρα ενδυκνειεται για πολλες παραλλαγες και με το αβοκαντο πρεπει να ειναι ομορφη, πραγμα που θα το ξερω σημερα το βραδυ μια που εχω και το αβοκαντο!!!!
    καλη σου εβδομαδα

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παραλλαγή με αβοκάντο;;;; ενδιαφέρουσα πρόταση..θα δοκιμαστεί..καλημερα Έρη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεμένη σαλάτα και με την προσθήκη του αβοκάντο ακόμα πιο υγιεινή! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έρη μου!Ενδιαφέρουσα παραλλαγή με αβοκάντο, μου αρέσει πάρα πολύ η σαλάτα σου!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ βρε Ερη μου, όποτε έχω παραγγείλει στο εξωτερικό (σε ελληνικά εστιατόρια) greek salad, πάντα με iceberg μου την φέρνουν.
    Ταιριάζει όμορφα δεν λέω, εξάλλου θα σου ομολογήσω ότι πολλές φορές στην χωριάτικη σαλάτα ψιλοκόβω και μαρούλι.
    Εννοείται η προσθήκη του αβοκάντο που αγαπάμε πολύ, με ενθουσίασε!!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έρη μου!
    Η αλήθεια είναι ότι έχω δει πάρα πολλές παραλλαγές της Greek salad και απορούσα γιατί την λένε έτσι, αφού δεν πρόκειται για τη γνωστή αγαπημένη χωριάτικη! Πήρα την απάντησή μου λοιπόν!
    Ωραία και η δική σου παραλλαγή, διαφορετική, θρεπτική και πολύ χορταστική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η γκρηκ σάλαντ.. αξίζει πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία η σαλάτα σου και το αβοκάντο κλεύει την παράσταση!
    Λατρεμένο λαχανικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα, Έρη μου!
    Νομίζω ότι έξω μπερδεύουν την ελληνική με την ιταλικά σαλάτα και επιμένουν να βάζουν και ξύδι στην ντομάτα-έτσι τη σερβίρει και η ιταλίδα φιλενάδα μου.
    Κι εσύ έβαλες αλλά πρόσθεσες και αβοκάντο που το χρειάζεται για να πάρει γεύση. Μου άρεσε η πρότασή σου και θα τη δοκιμάσω.
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ξύδι μπαίνει για το αγγουράκι Ελένη μου. Στο πατρικό μου πάντα όταν έχει αγγουράκι η σαλάτα μπάινει και ξυδάκι. σημερα που μιλάμε πάντως εγώ φτιάχνω και ντοματοσαλάτασ με ξυδάκι και βασιλικό.

      Διαγραφή
  11. I love salads, greek, spanish, chinese......all kinds of salads!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία και δροσιστική η σαλάτα σου!! Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το αβοκάντο, δεν το χρησιμοποιώ αλλά θα τη δοκιμάσω κι έτσι κάποια στιγμή!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύω αβοκάντο, λατρεύω greek salad! Τέλεια η σαλάτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκείνο που καταλαβαίνω...είναι πως προσπαθείτε να με κάνετε να φάω αβοκάντο!
    2 προσπάθειες κατά το παρελθόν, αλλά μάλλον ως αποτυχημένες θα τις έκρινα. Εγώ τούτη την όμορφη σαλατούλα που μας προτείνεις Eri θα την έτρωγα ευχαρίστως με πεπονάκι αντί για αβοκάντα και χωρίς την ντοματούλα.
    Πιο κοντά στα "μεσογεικά" μου δεδομένα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αβοκάντο... όλο λέω αλλά ακόμη δεν το έχω κάνει... πολύ ωραία όμως φαίνεται η σαλάτα σου Έρη μου...
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια φορά έχω φάει αβοκάντο σε σαλάτα και μου άρεσε πάρα πολύ, πρέπει μάλλον να το καθιερώσω που και που.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τελειες ιδεες ωραιες συνταγες !!!!!!!!!! μπραβοοοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ ωραια παρουσιαση σε μια κλασσικη συνταγη! Το αβοκαντο δεν το συνηθιζουμε. Δοκιμασα μερικες φορες αλλα δεν τρελλαθηκα με την γευση του. Τωρα τελευταια το βλεπω να κυκλοφορει πολυ, λες να ξαναδοκιμασω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...