11/6/12

Paella (Παέγια) Θαλασσινών




Καλή εβδομάδα!
Παρακαλώ επειδή αυτό το post προμηνύεται μεγάλο, αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για την συνταγή προχωρήστε αμέσως στα υλικά. Ειλικρινά δεν μ' ενοχλεί καθόλου. Σε blog μαγειρικής βρίσκεστε εξάλλου...
Ένα μάτσο έφηβοι την δεκαετία του 90, φεύγανε το φθινόπωρο απόγευμα από τα σπίτια τους (πάνω σε μηχανάκια) και κατευθυνόταν 18 - 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ξάνθης, στη θάλασσα.. 
Στο σακίδιο τους, είχαν ένα πράγμα. Μία κατσαρόλα. 
Καθώς φθάναν στην θάλασσα, βουτούσαν, κρατώντας μαχαίρια στα χέρια, στο σημείο με τα καστανά βράχια. Κόβανε ολόκληρες κοτσίδες με μύδια που χορεύανε μέσα στο νερό. Γέμιζαν την κατσαρόλα με καθαρό θαλασσινό νερό και κατευθύνονταν προς την διπλανή αμμώδη παραλία. Αφού έβρισκαν τα απαραίτητα κούτσουρα, έφτιαχναν ένα ρηχό λαγούμι στην άμμο και ανάβανε μια μικρή φωτιά. Καθάριζαν υποτυπωδώς τα μύδια, αντικαθιστούσαν το νερό με φρέσκο πόσιμο και έσπρωχναν επιδέξια την κατσαρόλα κοντά στην μικρή φωτιά.. Στεκόταν από πάνω της και παρατηρούσαν με ενθουσιασμό τα μύδια να ανοίγουν ένα ένα μέσα σε δευτερόλεπτα. 
Αυτό είναι το σκηνικό. Παιδιά, γύρω από την φωτιά στην άμμο, πεντακάθαρη γυαλιστερή θάλασσα και απέναντι η Σαμοθράκη.  Κυρίαρχο συναίσθημα, η ανεμελιά. Η ουσία, το μεγαλείο και η ποιότητα εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής..
Είναι γεγονός πως συγκεκριμένες γεύσεις και υλικά, ένα τόσο δα τυχαίο καθημερινό πράγμα, χαρακτηριστικό μιας συγκεκριμένης εμπειρίας μπορεί -σχεδόν μαγικά- να μας κάνει να αισθανθούμε ακριβώς όπως και τότε.. Αυτό έπαθα κ εγώ το Σαββατοκύριακο, ετοιμάζοντας το σημερινό πιάτο.
Έκλεισα τα μάτια μου και ξαναθυμήθηκα. Ξανάζησα κάθε στιγμή. Ένοιωσα τον Θαλασσινό αέρα στα μαλλιά μου, και έκανα στην άμμο αφηρημένα σχήματα με τις άκρες των ποδιών μου, ενώ παραδίπλα τρεμόπαιζε η φωτιά μας...
Και τώρα ξύπνησα και πάμε στην συνταγή μας.

Η Paella, χαρακτηριστικό πιάτο όλης της Ισπανίας, γεννημένο στην Βαλένθια, ξεκίνησε να φτιάχνεται όπως και η δική μας κακαβιά, με είδη που είχε ο κάθε τόπος εύκαιρα. Στις ορεινές περιοχές της Ισπανίας φτιάχνεται με λαγό, κοτόπουλο, όσπρια και σαλιγκάρια ενώ στις παραθαλάσσιες χρησιμοποιούνται περισσότερα θαλασσινά. Επίσης υπάρχει και η μικτή συνταγή στην οποία  χρησιμοποιούν κοτόπουλο μαζί με θαλασσινά. Οι Ισπανοί χρησιμοποιούν ένα ειδικό σκεύος σαν ταψί για να την φτιάξουν, με το οποίο ξεκινούν το μαγείρεμα στο μάτι της κουζίνας και το τελειώνουν έξω σε φωτιά απο κληματόβεργες. Την σερβίρουν στο κέντρο του τραπεζιού στο ίδιο σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύτηκε. 

Υλικά ( 4 + άτομα)


1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κομματάκια
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα (λιωμένες)
Αλάτι - Πιπέρι
1 δαφνόφυλλο
2 ντομάτες στον τρίφτη
Μια τσιμπιά κρόκο Κοζάνης
1 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι πλυμένο
900 ml με 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
1/2 κούπα αρακάς μικρός
4 καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα
10 μέτριες γαρίδες
10 - 12 μύδια
10 - 12 κοχύλια - κυδώνια 
4 φιλέτα ψαριού κομμένα στα δυο
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Διαδικασία


Για τα κοχύλια, κυδώνια, τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με 4 ποτήρια νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι, τα αφήνουμε 30 λεπτά, αλλάζουμε το νερό προσθέτουμε και πάλι την ίδια ποσότητα αλάτι και τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τα μύδια, τα βάζουμε και αυτά σε ένα μπολ με 4 ποτήρια νερό και ένα κουταλάκι αλάτι για 30 λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα τρίβουμε με ενα καθαρό σφουγγαράκι ή συρματάκι να γυαλίσουν καλά. Πετάμε όσα είναι ανοιχτά και δεν ξανακλείνουν σε δευτερόλεπτα όταν τα χτυπάμε με το δάχτυλο μας. Με το χέρι μας τραβάμε τις πλαϊνές τριχούλες που βγαίνουν μέσα από το κέλυφος. Τα αφήνουμε σε μπολ με καθαρό νερό.

 
 Για τις γαρίδες, κόβουμε κατά μήκος την ράχη τους με ένα ψαλιδάκι ή μαχαιράκι, τραβάμε και πετάμε το εντεράκι. Βγάζουμε τα κελύφη στο σώμα τους αφήνοντας μόνο το κεφάλι τους και τις ουρές τους.



Βάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα (κατα προτίμηση κατσαρόλα που να μπαίνει και στον φούρνο, αν δεν έχετε δεν πειράζει, θα μεταφέρετε την παέγια σε ταψί, για να τελειώσει το ψήσιμο στον φούρνο) σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι - πιπέρι και την δάφνη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον κρόκο

Χρησιμοποίησα αυτή την ποσότητα που βλέπετε
και αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε για 5 λεπτά, δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά και προσθέτουμε τον ζωμό. 
Εν το μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. 
Αφήνουμε να πάρει βράση και με μισοσκεπασμένο καπάκι βράζουμε για 10 λεπτά.  Σε περίπτωση που δούμε ότι το φαγητό μας δεν έχει αρκετό νερό, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά περισσότερο νερό. 



Προσθέτουμε, τον μικρό αρακά (αν χρησιμοποιήσετε κανονικό αρακά, βάλτε τον από την αρχή της διαδικασίας μαζί με το ρύζι), τα καλαμαράκια,  τα μύδια, τα κυδώνια, τις γαρίδες, ανακατεύουμε, και στρώνουμε από πάνω και τα φιλέτα ψαριού.  Περιμένουμε να ξαναπάρει βράση το μείγμα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε στην επιφάνεια τα λεμόνια και μεταφέρουμε το φαγητό στον φούρνο για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με πασπαλισμένο μαϊντανό και τρώμε με κουτάλια ή χρησιμοποιώντας τα κελύφη από τα μύδια!



Προσοχή, όταν είστε έτοιμοι για σερβίρισμα, ελέγξτε και πετάξτε όποια μύδια και κυδώνια δεν έχουν ανοίξει κατα το μαγείρεμα.




Καλή Όρεξη!

46 σχόλια:

  1. Αχ τι μου κάνεις πρωί πρωί μπαίνω η δόλια να κάνω μια blogoτσαρκα και τσούπ πέφτω πάνω σ΄αυτό εεεε ούτε ο θεός δεν το θέλει αυτό χαχαχαχα!!!!!Πάντως πολύ τυχερός ο μικρούλης που μπορεί και απολαμβάνει αυτό το φοβερό φαγάκι,να είσαι καλά καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερααααααααααααα....πόσο μ αρέσει το φαγητό αυτό..το έφτιαξες τέλεια...καλή εβδομάδα να έχεις!!!!φιλιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα και καλη εβδομαδα!
    Το λατρευω αυτο το φαγακι, ειναι απο τα αγαπημενα μας!
    Υπεροχη παρουσιαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ αγαπημένη μου Μαρίνα!

      Διαγραφή
  4. εξαιρετική!!! θέλω να τη δοκιμάσω κάποια στιγμή!! πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα μας εντυπωσίασες για μιαν ακόμη φορά!
    Και τι αναλυτικά που μας παρουσίασες την συνταγή, βήμα-βήμα!
    Εγώ συνήθως κάνω την μικτή συνταγη, με θαλασσινά και κοτόπουλο, αλλά βλέποντας τον γιόκα, θέλω να την φτιάξω και με μύδια και να την κουταλίσω με το κέλυφος των μυδιών βεβαίως!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι έχει πολύ πλάκα όταν την τρώμε με τα μύδια Έλενα μου, δοκίμασε το!

      Διαγραφή
  6. Τι πιάτο! Τι πιάτο! Ωραία εκτέλεση, απίθανη εμφάνιση!! Το ευχαριστημένο μουτράκι του μικρού τα λέει όλα!! Τι να πει κανείς για την παέγια; Η νοστιμία της γνωστή. Λατρεύω τα υλικά της δικής σου εκδοχής. Ένα τέτοιο φαγάκι με ή χωρίς πρόλογο, είναι πάντα άξιο θαυμασμού!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστω πολύ Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  7. Εμένα μου άρεσε και ο πρόλογος και η συνταγή. Εξάλλου μια γεύση γίνεται οικεία και αγαπημένη όταν συνδέεται και με τη μνήμη μας εκτός από τον ουρανίσκο!
    Πάντως ειδικά τέτοια εποχή προτιμώ κι εγώ την εκδοχή με τα ψαρικά και τα θαλασσινά από άλλες με κρέας ή κοτόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο το πιάτο αν κι εμένα μου "πέφτει" πολύ ψαρένιο αλλά και οι αναμνήσεις σου υπέροχες! Είδες τί είναι η γευστική μνήμη;;;;; Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι έχεις δικιο Κική μου, οι γευστικές αναμνήσεις προκαλούν συγκλονιστικά συναισθήματα..

      Διαγραφή
  9. xαίρομαι που θα τα λέμε ερη μου...
    τα θαλασσινά είναι ό,τι πρέπει αυτήν την εποχή...
    και το μπλογκ σου είναι θαυμάσιο... ωραίος ο πιτσιρικάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ήρθες Λάμπρο σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Έχω φάει παέλια στη Βαλέντσια της Ισπανίας, έχω φάει και στην Αθήνα....καμία σχέση αλλά πιστεύω οτι η μαγεία του πιάτου έχει να κάνει και με το σκηνικό, με την τραγουδιστή φωνή των Ισπανών με τα ντόπια κρασιά και τα υπόλοιπα! Πάντως λάτρεψα την εισαγωγή σου πραγματικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι έχεις δίκιο αν και να σου πω την αλήθεια είναι απο τα πιάτα που θέλω να φτιάξω κ εγώ για τους δικούς μου ανθρώπους στην Ελλάδα και να κάτσουμε στην αυλή να το απολαύσουμε γιορτάζοντας!

      Διαγραφή
  11. Sound delicious for this recipe! It's make me so hungry! I can't wait to eat this :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Ερη μου! Εγώ έμεινα στις αναμνήσεις σου γιαβρί μου, ο Γιώργος κάθε Σάββατο και Κυριακή πάει για τσαπαρί, και μου φέρνει ψάρια και μύδια από τη θάλασσά μας την ευλογημένη!όμορφη και φημισμένη η συνταγή σου γειά στα χέρια σου! όταν έρθεις θα σου έχω μύδια Μάντρας!!! φιλάκια πολλά! καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο την Μανδρα τα κόβαμε κ εμείς Χρύσα μου χιχι.. Φιλάκια πολλά, σέυχαριστώ πολύ για όλα!

      Διαγραφή
  13. Γεια σου Έρη!!Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια που πηγαίναμε σε βραχώδης παραλίες και μαζεύαμε μύδια...
    Πολύ ωραίο πιάτο... θα το φτιάξω μάλλον μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα!

    Να είσαι καλά και να περνάς καλύτερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχες αναμνήσεις πραγματικά! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Τι όμορφη ιστορία φιλενάδα! Με γέμισες και μένα νοσταλγία και ας μην ήμουν εκεί!
    Το πιάτο σου είναι υπέροχο! Πλούσιο σε γεύσεις και χρώματα!
    Η φωτογραφία του μικρούλη είναι το καλύτερο πειστήριο για να τη δοκιμάσουμε!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σιγά μην έχανα τον όμορφο πρόλογο! Πολύ ωραία η συνταγή σου Έρη μου και το ζουζούνι που τρώει το φαγάκι του, πολύ γλύκα! Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα ε καλά Μαρία μου δεν το είπα για σένα.. ξέρω ότι με διαβάζεις..
      Απλά ξέρεις μερικές φορές μπαίνει κάποιος να δει μια συνταγή και βρίσκεται μπροστά σε μυθιστόρημα.. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. Ερη μου δεν έχω λόγια!!!Ο πρόλογος εκπληκτικός!Όσο για το φαγητό τι να πω θεικό!!!Μπράβο σου!
    Φιλάκια πολλά!!!

    **Ο μικρός σου είναι αστέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Your seafood paelle is a beauty! My husband will love more if I can cook this :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έρη ο γιός σου κλέβει την παράσταση!! Αλλωστε με τέτοια μάνα πως να μην την κλέβει!! Τέλεια η Παέγια και η εισαγωγή καταπληκτική. Το έχεις με το γράψιμο τελικά. Σου έχω και ιδέα να γράψεις βιβλίο συνταγών σαν παραμύθια με τέτοιες μνήμες!! Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Νίκο σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  19. Το ποιο ωραίο πιάτο με ρύζι και θαλασσινά κατά τη γνώμη μου είναι αυτό!
    Εχεις κάνει πολύ καλή δουλειά Έρη στο συγκεκριμένο ποστ! Είναι όλα πολύ λεπτομερή και αναλυτικά με φωτογραφίες για σίγουρο αποτέλεσμα.

    Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου!

      Διαγραφή
  20. μμμμμ.... και τρελαίνομαι γιΑ paella!!η ελήθεια είναι ότι αυτή με τα θαλασσίνα μου άρεσε περισσότερο όταν πήγα στην ισπανία!αν και ειμαι ασχετη απο μαγειρική, θα σου πώ ένα μυστικό που προφανώς το ξέρεις!!στην ισπανια μια ακόμα παραλαγή τους για paella με θαλασσινα ειναι να βάζουνε μελάνι απο σουπιά!το θέαμα είναι μαυρη μαυρίλα πλάκωσε αλλα στη γευση απίστευτη!!καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη καλωσήρθες!
      Ναι το ξέρω για το μελάνι της σουπιάς, γενικά δίνει νοστιμιά όπου και αν χρησιμοποιείται. Εμένα μ'αρέσει κ αυτο το μαύρο δραματικό αποτέλεσμα που δίνει στην εμφάνιση! Καλό Απόγευμα!

      Διαγραφή
  21. Πολύ ωραία η συνταγή σου. Η παέλια συνήθως περιλαμβάνει ότι υπάρχει/περισσεύει σε κάθε σπιτικό (γι'αυτο κάποιες συνταγές τα έχουν όλα μέσα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραία συνταγή και αναλυτική! Λατρεύω τα θαλασσινά και την παέγια! Και αν είναι σπιτική, θα είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξέχασα...Πολύ ωραίο το σκηνικό στον πρόλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πω πω σαν να την μυρίζω!!Τέλεια! Έχω φάει παέγια στην Βαρκελώνη και το θεωρώ αγαπημένο πιάτο, με κοτόπουλο και θαλασσινά!!
    Η ιστορία σου πολύ όμορφη, μου αρέσει που την έβαλες μαζί με την συνταγή!! το αγοράκι σου, την ευχαριστήθηκε βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...