Παστίτσιο



Υλικά

500 γρ μακαρόνια νούμερο 0 ή πένες (χρησιμοποίησα πένες ολικής αλέσεως)
Το ασπράδι απο ενα αυγό
1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
Για τον κιμά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για να αλείψουμε το ταψί. 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κουταλάκι κανέλα
2-3 κόκκοι μπαχάρι ή 1/΄3 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
1/2 κούπα ξηρό λευκό κρασί
1 κούπα ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι - Πιπέρι
1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός
Για την μπεσαμέλ (Η ίδια με αυτη που κάνω για τον μουσακά)
3 κουταλιές της σουπας βουτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλευρι
1/2 κεσεδακι γιαούρτι διαλυμένο σε 2 ποτήρια χλιαρό προς ζεστό (όχι πολύ ζεστό θα κόψει το γιαούρτι) γάλα.
Λιγο μοσχοκάρυδο
2 αυγά ( απο τα οποία το ένα ασπράδι θα το κρατήσω για τα μακαρόνια)
Αλάτι, πιπέρι, 

1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Διαδικασία

Ξεκινάμε την σάλτσα κιμά, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και το μπαχάρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον κιμά. Χρησιμοποιώντας ενα πιρούνι τον λιανίζουμε όσο μπορούμε, να μην έχουμε μεγάλα κομμάτια κιμά, ανακατεύουμε συχνά και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Μόλις σωθούν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες, 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 20 λεπτά.  Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
Βράζουμε μπόλικο νερό σε μία κατσαρόλα, αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που γράφουν στην συσκευασία τους.
Τα σουρώνουμε, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Τα αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και να μην είναι πολύ ζεστά. Χωρίζουμε το ασπράδι από ένα αυγό, το χτυπάμε ελαφρώς με πιρούνι και το ρίχνουμε στα μακαρόνια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και 1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά τα μακαρόνια. Τα στρώνουμε σε ενα ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί.
Προθερμάινουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς.
Ξεκινάμε την μπεσαμέλ μας, βάζοντας σε ενα κατσαρολάκι το βούτυρο και τοποθετουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και χρησιμοποιώντας εναν δάρτη, ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μείγμα πάρει ενα πολύ ελαφρύ χρώμα και μοσχομυρίσει, προσθέτουμε το χλιαρό προς ζεστό μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε ζωηρά με τον δάρτη μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας, περίπου 5 - 7 λεπτά. Αποσύρουμε απο την φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε τον ενα κρόκο και ένα επιπλέον ολόκληρο αυγό. συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την μπεσαμέλ μας με δάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κεφαλότύρι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο (όχι πολύ μοσχοκάρυδο ίσα ίσα μια τσιμπιά) και δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
Στρώνουμε τον κιμά πάνω απο τα μακαρόνια, την μπεσαμέλ πάνω απο τα μακαρόνια και πασπαλίζουμε από πάνω ακόμη λίγο κεφαλοτύρι. ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε.



Καλή Όρεξη!

Λογάκια

Μέσα στην σάλτσα με τον κιμά μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα μανιτάρια, ή να τρίψετε κανα δυο καροτάκια ή οποιοδήποτε λαχανικό σας αρέσει.
Παρατηρήσατε φυσικά την εμμονή μου να αναφέρω τον δάρτη στην μπεσαμέλ. αυτός είναι που θα σας εγγυηθεί μια μπεσαμέλ χωρίς σβόλους. Δεν χρειάζεται να έχετε εμπειρία. Χρειάζεστε όμως έναν δάρτη.. :) 

*****************
Καλό μήνα σε όλους! Υποδέχομαι τον Ιούλιο με μια κλασσική, αγαπημένη και οικογενειακή συνταγή για παστίτσιο. Αυτό είναι το πιάτο που χαρακτηρίζεται από την κλισέ έκφραση "μεγάλωσε γενιές κ γενιές", πιάτο χορταστικό, ότι πρέπει για πολυπληθές τραπέζι, φτιάχνεται οποιαδήποτε καθημερινή μέρα ενώ στέκεται άψογο ακόμη κ σε πάρτυ. Ένα τέτοιο χορταστικό κομμάτι θα θέλαμε να φάμε μετά τις βουτιές και το παιχνίδι στην θάλασσα, ενώ πολλές φορές το τσιμπάμε κρύο από το ψυγείο. 
Δεν σας έχω αναλυτικές βήμα βήμα  φωτογραφίες, σας έχω όμως όσο το δυνατόν μια λεπτομερή καταγραφή της συνταγής όπως την κάνω εγώ. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο παστίτσιο που θα φάτε γιατι τα γούστα του καθενός είναι διαφορετικά. Κάποιος δεν αντέχει την κανέλα στον κιμά, κάποιος  θέλει 3 δάχτυλα μπεσαμέλ και κάποιος (εγώ) προσπαθεί να διαλέξει το κομμάτι με τα πιο ξεροψημένα μακαρόνια. Ανάλογα λοιπόν με τα γούστα σας χειριστείτε την κατάσταση αναλόγως, αν όμως δεν το εχετε επιχειρήσει ξανά, να σας πω ότι είναι πολύ εύκολο φαγητό, δεν θέλει βιασύνες, ακολουθήστε την συνταγή και δεν θα απογοητευτείτε.