2/7/12

Παστίτσιο



Υλικά

500 γρ μακαρόνια νούμερο 0 ή πένες (χρησιμοποίησα πένες ολικής αλέσεως)
Το ασπράδι απο ενα αυγό
1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
Για τον κιμά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για να αλείψουμε το ταψί. 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κουταλάκι κανέλα
2-3 κόκκοι μπαχάρι ή 1/΄3 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
1/2 κούπα ξηρό λευκό κρασί
1 κούπα ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι - Πιπέρι
1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός
Για την μπεσαμέλ (Η ίδια με αυτη που κάνω για τον μουσακά)
3 κουταλιές της σουπας βουτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλευρι
1/2 κεσεδακι γιαούρτι διαλυμένο σε 2 ποτήρια χλιαρό προς ζεστό (όχι πολύ ζεστό θα κόψει το γιαούρτι) γάλα.
Λιγο μοσχοκάρυδο
2 αυγά ( απο τα οποία το ένα ασπράδι θα το κρατήσω για τα μακαρόνια)
Αλάτι, πιπέρι, 

1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Διαδικασία

Ξεκινάμε την σάλτσα κιμά, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και το μπαχάρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον κιμά. Χρησιμοποιώντας ενα πιρούνι τον λιανίζουμε όσο μπορούμε, να μην έχουμε μεγάλα κομμάτια κιμά, ανακατεύουμε συχνά και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Μόλις σωθούν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες, 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 20 λεπτά.  Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
Βράζουμε μπόλικο νερό σε μία κατσαρόλα, αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που γράφουν στην συσκευασία τους.
Τα σουρώνουμε, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Τα αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και να μην είναι πολύ ζεστά. Χωρίζουμε το ασπράδι από ένα αυγό, το χτυπάμε ελαφρώς με πιρούνι και το ρίχνουμε στα μακαρόνια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και 1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά τα μακαρόνια. Τα στρώνουμε σε ενα ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί.
Προθερμάινουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς.
Ξεκινάμε την μπεσαμέλ μας, βάζοντας σε ενα κατσαρολάκι το βούτυρο και τοποθετουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και χρησιμοποιώντας εναν δάρτη, ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μείγμα πάρει ενα πολύ ελαφρύ χρώμα και μοσχομυρίσει, προσθέτουμε το χλιαρό προς ζεστό μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε ζωηρά με τον δάρτη μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας, περίπου 5 - 7 λεπτά. Αποσύρουμε απο την φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε τον ενα κρόκο και ένα επιπλέον ολόκληρο αυγό. συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την μπεσαμέλ μας με δάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κεφαλότύρι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο (όχι πολύ μοσχοκάρυδο ίσα ίσα μια τσιμπιά) και δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
Στρώνουμε τον κιμά πάνω απο τα μακαρόνια, την μπεσαμέλ πάνω απο τα μακαρόνια και πασπαλίζουμε από πάνω ακόμη λίγο κεφαλοτύρι. ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε.



Καλή Όρεξη!

Λογάκια

Μέσα στην σάλτσα με τον κιμά μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα μανιτάρια, ή να τρίψετε κανα δυο καροτάκια ή οποιοδήποτε λαχανικό σας αρέσει.
Παρατηρήσατε φυσικά την εμμονή μου να αναφέρω τον δάρτη στην μπεσαμέλ. αυτός είναι που θα σας εγγυηθεί μια μπεσαμέλ χωρίς σβόλους. Δεν χρειάζεται να έχετε εμπειρία. Χρειάζεστε όμως έναν δάρτη.. :) 

*****************
Καλό μήνα σε όλους! Υποδέχομαι τον Ιούλιο με μια κλασσική, αγαπημένη και οικογενειακή συνταγή για παστίτσιο. Αυτό είναι το πιάτο που χαρακτηρίζεται από την κλισέ έκφραση "μεγάλωσε γενιές κ γενιές", πιάτο χορταστικό, ότι πρέπει για πολυπληθές τραπέζι, φτιάχνεται οποιαδήποτε καθημερινή μέρα ενώ στέκεται άψογο ακόμη κ σε πάρτυ. Ένα τέτοιο χορταστικό κομμάτι θα θέλαμε να φάμε μετά τις βουτιές και το παιχνίδι στην θάλασσα, ενώ πολλές φορές το τσιμπάμε κρύο από το ψυγείο. 
Δεν σας έχω αναλυτικές βήμα βήμα  φωτογραφίες, σας έχω όμως όσο το δυνατόν μια λεπτομερή καταγραφή της συνταγής όπως την κάνω εγώ. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο παστίτσιο που θα φάτε γιατι τα γούστα του καθενός είναι διαφορετικά. Κάποιος δεν αντέχει την κανέλα στον κιμά, κάποιος  θέλει 3 δάχτυλα μπεσαμέλ και κάποιος (εγώ) προσπαθεί να διαλέξει το κομμάτι με τα πιο ξεροψημένα μακαρόνια. Ανάλογα λοιπόν με τα γούστα σας χειριστείτε την κατάσταση αναλόγως, αν όμως δεν το εχετε επιχειρήσει ξανά, να σας πω ότι είναι πολύ εύκολο φαγητό, δεν θέλει βιασύνες, ακολουθήστε την συνταγή και δεν θα απογοητευτείτε.



22 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έρη μου!
    Υπερ-αγαπημένο φαγάκι,ίσως το κορυφαίο μαγειρευτό για μένα!
    Μου αρέσει η ιδέα με τις πένες ολικής άλεσης! Ο κιμάς πάλι είναι μαγειρεμένος με μπαχαρικά που αναδεικνύουν τη γεύση του και του δίνουν και μια σπιρτάδα!
    Αφού ήρθα και πρώτη, παίρνω το περιποιημένο κομματάκι της φωτογραφίας και σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ το πόσο μας αρέσει το παστίτσιο δε λέγεται!!!! Υπέροχη πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα θα σου πω ως πληροφορία καλή μου Ερη.
    Μου έχει συμβεί κατά την εφηβική μου ηλικία να πάθω δύο φορές πυρετό και βαρυστομαχιά, από την τεράστια ποσότητα παστίτσιου (της μαμάς μου) που έχω φάει.
    Όχι μια! Δύο...
    Οπότε μπορείς να καταλάβεις πόσο λάτρης είμαι του συγκεκριμένου φαγητού.
    Απλώς σήμερα εγώ το κάνω πάντα με λιγότερη μπεσαμέλ.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς και έναν όμορφο μήνα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαρυστομαχιά από παστίτσιο: αξία ανεκτίμητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυαγαπημένο φαγητό και κυρίως του άντρα μου! Μία φορά την εβδομάδα πρέπει να το φτιάξω απαραιτήτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ερι μου, καλό μήνα!!!!!!!!
    Στείλε κάνα κομμάτι από δω!!!!!!!!Εχω καιρό να φτιάξω.....μμμμ!!!!!
    ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ!!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ, το ήξερα πως αν κάνω κλικ στο ποστ θα το μετανιώσω!! Θέλω παστιτσιο τώρα!! Τέλειο έχει βγει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. να πεταχτώ από κει, να φέρω κι ένα κρασί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ, έκανα χτες παστίτσιο και έχουμε και για σήμερα! Εγώ το κάνω αρκετά διαφορετικό, αντί για μπεσαμέλ κάνω μια ελαφριά κρέμα με κορν φλάουρ και τις θερμίδες τις επενδύω σε ένα μισόκιλο φέτας που τρίβω στα μακαρόνια. Ε, ρε αμαρτίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οποιος πει ότι δεν του αρέσει αυτό το φαγάκι, ψέματα θα πει!!
    Θα δοκιμάσω να βάλω κι εγώ στην μπεσαμέλ μου γιαούρτι, μου άρεσε η ιδέα.
    Τα τελευταία χρόνια, όποτε κάνω παστίτσιο, αντί να βάλω τον κιμά πάνω στα μακαρόνια, ανακατεύω μακαρόνια με κιμά και από πάνω βάζω την μπεσαμέλ.
    Νομίζω μου φαίνεται πιο νόστιμο έτσι!
    Φιλάκια Ερη μου, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλό μήνα Έρη μου! πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση το γιαούρτι στη μπεσαμελ! παίρνω ένα χορταστικό κομμάτι και σπεύδω να δοκιμάσω την εκδοχή σου! φιλούρες πολλές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπως είπες : κλασσικό αγαπημένο φαγητό.

    Φιλιά και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το λατρεύω το παστίτσιο! Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Φαίνεται τόσο λαχταριστό το δικό σου που θέλω να το τσιμπήσω και να φύγω. :)
    Και κρύο απ' το ψυγείο όπως λες είναι τρέλα!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το παστίτσιο είναι από τα πολύ αγαπημένα μας φαγητά. Πολύ λαχταριστό το έκανες! Καλό μήνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος που να μην λατρεύει το παστίτσιο;;; Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν παρά τις διαφορές στ!ις λεπτομέρειες. Καλομαγειρεμένο και αρωματικό το παστίτσιο σου Έρη μου! Γεια στα χέρια σου! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ πολύ ωραίο το φαγητό σου Έρη μου και μου αρέσει ο τρόπος που φτιάχνεις την μπεσαμέλ, να είχα μια μεριδούλα!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σταθερή αξία! Με όποιον τρόπο και αν είναι φτιαγμένο μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νοστιμότατο, αλλά πολύ μπελαλίδικο για μένα που βαριέμαι να ετοιμάζω μπεσαμέλ και τα σχετικά, οπότε δηλώνω ευθαρσώς πως δεν το'κανα ποτέ. Λες να κάνω την αρχή με το δικό σου, Έρη μου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το θέλω!! Απο χτες λεω θέλω παστίτσιο, γιατί είχα δει που το χες ανεβάσει στο facebook.. Γιατί είσαι τόοσο μακρια?
    Τέλεια εκτέλεση!
    Φιλάκια Έρη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ερη μου καταπληκτικό φαγητό, κλασσικό και αγαπημένο!Η μπεσαμέλ σου πολύ ωραία θα τη δοκιμάσω!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέρω μια γενιά που θα μπορούσε να τρώει καθημερινά παστίτσιο, χωρίς να παραπονεθεί ποτέ: τα παιδιά μου!
    Μ αρέσει που και εσύ βάζεις στην μπεσαμέλ και γιαούρτι! Είναι πιο γευστικό από το σκέτο γάλα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ μ' άρεσε η εισαγωγή σου Έρη. Έτσι όπως τα λες για το παστίτσιο και για τα περισσότερα φαγητά εδώ που τα λέμε... Εγώ πάλι αν είναι να κολαστώ, κολάζομαι για καλά! Φουλ της κρέμας, των τυριών κλπ κλπ κλπ. Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...