Φρέσκα Ρολά με Φύλλα Ρυζιού, Γαρίδες, Λαχανικά και Μάνγκο



Υλικά (12 κομμάτια)

Για τα Ρολά
 60 γρ νούντλς ρυζιού
 12 φύλλα ρυζιού
 24 γαρίδες προβρασμένες ή γαρίδες που θα τις βράσουμε σε βραστό νερό γαι 3 λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν. Τις κόβουμε σε κομμάτια
 μερικά φύλλα μαρουλιού κομμένα σε λωρίδες
 1/2 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
 1/2 κιτρινη πιπεριά σε λωρίδες
 1/2 μάνγκο σε λωρίδες
 1/3 αγγούρι κομμένο σε λωρίδες (αφαιρούμε τα σπόρια)
 1/2 κούπα φύλλα φρέσκο δυόσμο
 1/2 κούπα φύλλα φρέσκο κόλιανδρο
Για την dipping sauce
 1/2 κούπα hoisin sauce
 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού ή λευκό ξύδι
 1 κουταλιά της σούπας σόγια σως
 Λίγο ταμπάσκο

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας και τα μαζεύουμε στο τραπέζι. Βάζουμε σε ενα μεγάλο μπολ νερό απο την βρύση.
Σε ενα πιάτο βάζουμε βρεγμένα και λίγο στυμμένα δυο χαρτιά κουζίνας.  Χρειαζόμαστε κ ένα άδειο ρηχό πιάτο.


Βράζουμε νερό στον βραστήρα και το αδειάζουμε σε ενα κατσαρολάκι. Σπάμε στην μέση και προσθέτουμε τα νουντλς ρυζιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα νουντλς στο καυτό νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα επιστρέφουμε στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε ελάχιστο λαδάκι ανακατεύοντας.

Παίρνουμε ένα φύλλο ρυζιού και το βουτάμε για 30 δευτερόλεπτα στο μπολ με το νερό βρύσης. Στην συνέχεια βάζουμε το φύλλο ανάμεσα στα δυο νοπά χαρτιά κουζίνας και το αφηνουμε να μαλακώσει για ένα λεπτό. Μόλις μαλακώσει (θα είναι πολύ μαλακό κ θα κολλάει αλλά αυτο βοηθάει πολύ στο τύλιγμα) το στρώνουμε στο άδειο πιάτο και προσθέτουμε λίγο πιο κάτω απο το κέντρο του φύλλου, κομματάκια απο τις γαρίδες, 2 μπαστουνάκια απο τις πιπεριές, δυο μπαστουνάκια απο τα αγγουράκια, το μάνγκο, το μαρούλι, λίγα απο τα νουντλς ρυζιού και συμπληρώνουμε με δυο φύλλα δύοσμου και δύο φύλλα κόλιανδρου. Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση


Τυλίγουμε τα ρολά ακριβώς όπως και στα δικά μας ντολμαδάκια, τυλίγοντας πρώτα το κάτω μέρος προς τα υλικά μας, στην συνέχεια μαζεύουμε τις άκρες και ρολάρουμε. 
Αφήνουμε τα ρολά που φτιάξαμε σε ενα πιάτο το ένα δίπλα στο άλλο και σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν και σκληρύνουν.
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τα υλικά για την dipping sauce και σερβίρουμε με τα ρολά..!


 Καλή Επιτυχία!


Λογάκια

Κάθε ρολό έχει περίπου 70 θερμίδες. 
*********************************************
Στο ίδιο μοτίβο της Δευτέρας συνεχίζουμε και σήμερα, ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικές διαφορετικές συνταγές τώρα που οι περισσότεροι είσαστε σε άλλο κλίμα (διακοπών), σας έχω μια συνταγή απο το Βιετνάμ, πεντανόστιμη κ αυτή, πολύ ελαφριά αλλά έχει κάποιες απαιτήσεις σχετικά με τα υλικά, δηλαδή χρησιμοποιούνται κάποια υλικά που δεν γίνεται να τα αποφύγουμε. 
Κάθε χώρα του κόσμου έχει την δική της κουζίνα με πεντανόστιμα πιάτα. Οι πρώτες ύλες όμως είναι αυτές που καθορίζουν κατά πόσο αυθεντικά και τελικά νόστιμα θα είναι αυτά τα πιάτα. Τις περισσότερες φορές που δοκίμασα κάτι απο κάποια ξένη κουζίνα και δεν μου άρεσε, κατα ενα ποσοστό 90% στο πιάτο χρησιμοποιήθηκαν υλικά υποκατάστατα και όχι αυτά που κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. 
Στις Ασιατικές Κουζίνες, παραδοσιακά, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ αλάτι κ πιπέρι, έχουν την σόγια σος και τα καυτερά chillis αντίστοιχα γι αυτη τη δουλειά. Στην κουζίνα τους χρησιμοποιούνται διάφορες σάλτσες μεταξύ των οποίων η Fish Sauce, Oyster Sauce, Rice Vinegar κτλπ. Αυτές είναι που κατά κανόνα δίνουν την χαρακτηριστική γνήσια εξωτική γεύση στο πιάτο.
Στην συνταγή που σας έχω σήμερα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τα φύλλα ρυζιού για να φτιάξουμε τα ρολά μας αλλά θα χρειαστούμε και την hoisin sauce για να φτιάξουμε την dipping sauce.  Την Hoisin Sauce  είτε θα πρέπει να την αγοράσετε έτοιμη είτε να την φτιάξετε όπως κάναμε στη συνταγή Spring Rolls στον Φούρνο.