18/7/12

Φρέσκα Ρολά με Φύλλα Ρυζιού, Γαρίδες, Λαχανικά και Μάνγκο



Υλικά (12 κομμάτια)

Για τα Ρολά
 60 γρ νούντλς ρυζιού
 12 φύλλα ρυζιού
 24 γαρίδες προβρασμένες ή γαρίδες που θα τις βράσουμε σε βραστό νερό γαι 3 λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν. Τις κόβουμε σε κομμάτια
 μερικά φύλλα μαρουλιού κομμένα σε λωρίδες
 1/2 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
 1/2 κιτρινη πιπεριά σε λωρίδες
 1/2 μάνγκο σε λωρίδες
 1/3 αγγούρι κομμένο σε λωρίδες (αφαιρούμε τα σπόρια)
 1/2 κούπα φύλλα φρέσκο δυόσμο
 1/2 κούπα φύλλα φρέσκο κόλιανδρο
Για την dipping sauce
 1/2 κούπα hoisin sauce
 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού ή λευκό ξύδι
 1 κουταλιά της σούπας σόγια σως
 Λίγο ταμπάσκο

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας και τα μαζεύουμε στο τραπέζι. Βάζουμε σε ενα μεγάλο μπολ νερό απο την βρύση.
Σε ενα πιάτο βάζουμε βρεγμένα και λίγο στυμμένα δυο χαρτιά κουζίνας.  Χρειαζόμαστε κ ένα άδειο ρηχό πιάτο.


Βράζουμε νερό στον βραστήρα και το αδειάζουμε σε ενα κατσαρολάκι. Σπάμε στην μέση και προσθέτουμε τα νουντλς ρυζιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα νουντλς στο καυτό νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα επιστρέφουμε στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε ελάχιστο λαδάκι ανακατεύοντας.

Παίρνουμε ένα φύλλο ρυζιού και το βουτάμε για 30 δευτερόλεπτα στο μπολ με το νερό βρύσης. Στην συνέχεια βάζουμε το φύλλο ανάμεσα στα δυο νοπά χαρτιά κουζίνας και το αφηνουμε να μαλακώσει για ένα λεπτό. Μόλις μαλακώσει (θα είναι πολύ μαλακό κ θα κολλάει αλλά αυτο βοηθάει πολύ στο τύλιγμα) το στρώνουμε στο άδειο πιάτο και προσθέτουμε λίγο πιο κάτω απο το κέντρο του φύλλου, κομματάκια απο τις γαρίδες, 2 μπαστουνάκια απο τις πιπεριές, δυο μπαστουνάκια απο τα αγγουράκια, το μάνγκο, το μαρούλι, λίγα απο τα νουντλς ρυζιού και συμπληρώνουμε με δυο φύλλα δύοσμου και δύο φύλλα κόλιανδρου. Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση


Τυλίγουμε τα ρολά ακριβώς όπως και στα δικά μας ντολμαδάκια, τυλίγοντας πρώτα το κάτω μέρος προς τα υλικά μας, στην συνέχεια μαζεύουμε τις άκρες και ρολάρουμε. 
Αφήνουμε τα ρολά που φτιάξαμε σε ενα πιάτο το ένα δίπλα στο άλλο και σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν και σκληρύνουν.
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τα υλικά για την dipping sauce και σερβίρουμε με τα ρολά..!


 Καλή Επιτυχία!


Λογάκια

Κάθε ρολό έχει περίπου 70 θερμίδες. 
*********************************************
Στο ίδιο μοτίβο της Δευτέρας συνεχίζουμε και σήμερα, ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικές διαφορετικές συνταγές τώρα που οι περισσότεροι είσαστε σε άλλο κλίμα (διακοπών), σας έχω μια συνταγή απο το Βιετνάμ, πεντανόστιμη κ αυτή, πολύ ελαφριά αλλά έχει κάποιες απαιτήσεις σχετικά με τα υλικά, δηλαδή χρησιμοποιούνται κάποια υλικά που δεν γίνεται να τα αποφύγουμε. 
Κάθε χώρα του κόσμου έχει την δική της κουζίνα με πεντανόστιμα πιάτα. Οι πρώτες ύλες όμως είναι αυτές που καθορίζουν κατά πόσο αυθεντικά και τελικά νόστιμα θα είναι αυτά τα πιάτα. Τις περισσότερες φορές που δοκίμασα κάτι απο κάποια ξένη κουζίνα και δεν μου άρεσε, κατα ενα ποσοστό 90% στο πιάτο χρησιμοποιήθηκαν υλικά υποκατάστατα και όχι αυτά που κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. 
Στις Ασιατικές Κουζίνες, παραδοσιακά, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ αλάτι κ πιπέρι, έχουν την σόγια σος και τα καυτερά chillis αντίστοιχα γι αυτη τη δουλειά. Στην κουζίνα τους χρησιμοποιούνται διάφορες σάλτσες μεταξύ των οποίων η Fish Sauce, Oyster Sauce, Rice Vinegar κτλπ. Αυτές είναι που κατά κανόνα δίνουν την χαρακτηριστική γνήσια εξωτική γεύση στο πιάτο.
Στην συνταγή που σας έχω σήμερα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τα φύλλα ρυζιού για να φτιάξουμε τα ρολά μας αλλά θα χρειαστούμε και την hoisin sauce για να φτιάξουμε την dipping sauce.  Την Hoisin Sauce  είτε θα πρέπει να την αγοράσετε έτοιμη είτε να την φτιάξετε όπως κάναμε στη συνταγή Spring Rolls στον Φούρνο.


25 σχόλια:

  1. Τρελαίνομαι για τέτοια ρολλά, αλλα προτιμώ να τα φτιάχνουν άλλοι για μένα. Μια φορά πηγα να φτιάξω και αυτα τα άτιμα φύλλα ρυζιού κόλλαγαν σαν τον διάολο (εκεί που δεν έπρεπε και μεταξύ τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι για υτο πρέπει να τα φτιάχνεις ένα ένα όπως αναφέρεται Τάνια μου, αν πας να τα κάνεις μαζί θα γίνει χαμός. Πάντως είναι ωραία να τα φτιάξεις κ με παρέα. ξέρεις ο καθένας φτιάχνει το δικό του το τρώει και συνεχίζει =) Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Eri, παρότι τα ρολλάκια έχουν αρκετά υλικά, δεν είναι δύσκολα στην παρασκευή τους. Μου αρέσοει η σάλτσα που προστίθεται και πρέπει να δίνει εξαιρετική νοστιμιά. Μια ωραία, καλοφτιαγμένη σάλτσα, μπορεί να αλλάξει εντελώς ένα φαγητό ή ακόμα και να το σώσει από μια πιθανή αποτυχία.
    Τα υλικά διατηρούν τη φρεσκάδα τους ωραιότατα, από ότι δείχνει η φωτογραφία. Ένα ωραίο, γρήγορο, χρωματιστό φαγητό. Ό μικρός τι είπε όταν το δοκίμασε;;
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι Ειρήνη μου δεν ειναι καθόλου δύσκολα απλά ναι τα θέλει τα υλικά του..
      Ο μικρός τα έφαγε αλλα σκέτα χωρις την dipping sauce δηλαδή γιατι εκείνη ειναι πολύ δυνατή για τα παιδικά του γουστα. σκέτα έχουν πολύ απλή αλλά ωραία γεύση αν σκεφτείς ότι δεν έχουν καθόλου αλάτι, ειναι μια έκπληξη!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ ωραία η συνταγή και έχεις απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αυθεντικά υλικά διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό...Πολύ καλό για κάλεσμα παρέας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Πινελιά μου, ναι πραγματικά ειναι ότι πρέπει για παρέα.
      Εδώ αυτά τα ρολά έχουν πάρει την θέση τους στα εστιατόρια αλυσίδες τύπου fridays, applebees κτλπ σαν starters ακριβ'ώς επειδή εί ναι ιδανικά για παρέες..

      Διαγραφή
  4. Σκέτη ομορφιά και το σημερινό πιάτο σου Έρη!
    Υπέροχα χρώματα και μου αρέσει που είναι τόσο ελαφρύ! Και αν μη τι άλλο έχεις διατηρήσει και την αυθεντικότητα του πιάτου, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Ερμιονάκι είναι πολύ ομορφα εμφανισιακά αλλά και γευστικά ειναι πολύ νόστιμα. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Αυτό το χρωματιστό πιάτο το μπάνισα από το fb!!!! πολλά υλικά όμως βλέπω ότι έχει οπότε πρέπει να πάω για ψώνια!! έφυγα!!
    φιλούρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξερω τι λενε απο γευση...
    αλλα εμφανισιακα ειναι πανεμορφα, μου αρεσει πολυ η διαφανεια του φυλλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ήρθες φίλη μου, ναι είναι πολύ ωραία που ειναι διάφανα

      Διαγραφή
  7. Ερη μου ότι πρέπει για αύριο! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλιά Αγγελική μου!

      Διαγραφή
    2. Τα έφτιαξα χωρίς μάγκο (δεν βρήκα) και χωρίς κόλιανδρο (για να μη μείνει νηστικός ο Γ.που ούτε να τον μυρίσει). Αύξησα την ποσότητα μέντας, έβαλα και βασιλικό και ήταν υπέροχα!
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  8. πω πωωωωωωωωωω....τι εμφάνιση νόστιμη!!!Μετά τις διακοπές μάλλον θα τη δοκιμάσω.Εύγε!!!
    πολλά φιλιά-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά Χρυσούλα μου καλά να περάσεις!

      Διαγραφή
  9. Μου αρέσουν τόσο πολύ αυτές οι κουζίνες! Θα έτρωγα άνετα 2..3..4..! Ευτυχώς έχουν και λίγες θερμίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα μου γεια σου, συμφωνούμε κ εμένα μου αρέσουν πολύ! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα Ερη!!Πολυ ομορφο το σπιτακι σου!!Υπεροχη συνταγη με πολλα ωραια χρωματα και γευσεις!Αλλα και οι υπολοιπες συνταγες πολυ πρωτοτυπες και διαφορετικες !!Εδω θα με εχης συνεχεια ,το βλεπω!!Η μαγειρηκη ερχετε παντα πρωτη για μενα!!Σε ευχαριστω για την επισκεψη σου στο μπλογκ μου και για τις ευχες σου!!Καλη διαμονη στον Καναδα σου ευχομαι και χαιρομαι που σε γνωρισα!!Καλες μαγειρικες δημιουργιες ευχομαι!!Πολλα φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dimi μου καλως ήρθες, σέυχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, χαρά μου να σε εχω εδώ, κ εσυ όμως θα έχεις εμένα στο υπέροχο blog σου, χαίρομαι που θα τα λέμε!

      Διαγραφή
  11. Φωτεινη Τ.18/7/12, 8:06 μ.μ.

    Καλησπερα Ερη
    Kαινουργια επισκεπτρια στο μαγειρικο ,ιντερνετικο κοσμο,περιδιαβαινω και ανακαλυπτω θησαυρους..Μια μια σας ανακαλυπτω,συγχωρεστε μου την καθυστερηση!Δεν μπορουσα να μη σταθω στην πορτα σου Ερη μου,για να γευτω τις πρωτοτυπες συνταγες σου και να παρω αρωματα μαζι μου.Συγχαρητηρια για τις ενδιαφερουσες προτασεις,ειδικα η σημερινη[μια που οι σχεσεις μου με την ασιατικη κουζινα ειναι ανυπαρκτες]ειναι δελεαστικη.Παρατηρω τα σχολια σου,ειναι παντα καλοπροαιρετα και ευγενη,η αυρα που εκπεμπεις ειναι θετικη και να γνωριζεις οτι ειναι κατι που οι αλλοιτο εισπραττουν.Φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου καλως ήρθες, έχεις δίκιο σε όλα τα food blogs θα βρεις θησαυρούς, νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι food bloggers αγαπούν ουσιαστικά κ με ανιδιοτέλεια την μαγειρική. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, απο ότι φαίνεται κ εσυ είσαι ενας καλοπροαίρετος άνθρωπος και θα χαρώ πολύ να σε βλέπω στο Captain Cook.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...