Καλοκαιρινό Μπριάμ



Υλικά (για ενα ταψάκι, περίπου για 4 -5 άτομα)

Για την σάλτσα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
2 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1 ντομάτα κομμένη σε κομματάκια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 5 κουταλιές της σούπας ντομάτα κονκασέ)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελάχιστη ζάχαρη
Για τα λαχανικά
2 κολοκυθάκια  κομμένα σε φέτες
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα ή 4 μικρές τσακώνικες κομμένη σε φέτες και στη συνέχεια σε κομμάτια περίπου ίδιο μέγεθος με τις φέτες από τα κολοκυθάκια
2 πατάτες κομμένες σε φέτες και στην συνέχεια σε κομμάτια περίπου ίδιο μέγεθος με τα προηγούμενα λαχανικά
2 κόκκινες γλυκές πιπεριές κομμένες παρομοίως
4-5 κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Διαδικασία

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα απλώνουμε σε ένα πιάτο μέχρι να ετοιμάσουμε την σάλτσα μας. Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα σκεύος με νερό.
Ξεκινάμε την σάλτσα μας, βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή  τηγάνι το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Περιμένουμε να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες κ τα κομματάκια ντομάτας. Περιμένουμε να πάρει βράση και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε την ρίγανη, αλάτι , πιπέρι και την ζάχαρη. Δοκιμάζουμε για την γεύση και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράζει για 10 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για άλλα 5 λεπτά. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι. Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια από τα αλμυρά ζουμάκια που έχουν βγάλει. Ξεκινάμε και στρώνουμε εναλλάξ τα λαχανικά μας στο ταψί, κάθετα αλλά κ ελαφρώς πλαγιαστά το ένα δίπλα στο άλλο όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

 
Περιχύνουμε με την σάλτσα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι.



Δεν χρειάζεται να τα ανακατέψουμε για να πάει η σάλτσα στο κάτω μέρος του ταψιού, με το ψήσιμο η σάλτσα θα απλωθεί παντού. Ψήνουμε για μια ώρα και σερβίρουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι.



Καλή Όρεξη!!!

Λογάκια
Αν χρησιμοποιήσετε μόνο φρέσκες ντομάτες, τότε προσθέστε και μια κουταλιά της σούπας πελτέ στην σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσετε κονκασέ δεν χρειάζεται.. 
*************************************
Καλή εβδομάδα! Μετά από ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό από έξω, ήρθε η ώρα για ένα ελαφρύ, γευστικό και αγαπημένο μπριαμ. 
Το πλέον κλασσικό καλοκαιρινό φαγάκι για το οποίο όμως μου έχετε στείλει μηνύματα ότι δεν σας πετυχαίνει.. Συγκεκριμένα στις συζητήσεις μας οι περισσότεροι μου λέτε ότι σας φαίνεται πως κάτι λείπει από την συνταγή σας. 
Καταρχήν να σας πω ότι το μπριάμ με κολοκυθάκια και μελιτζάνες είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό και αν το κάνετε τον χειμώνα δεν θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα αφού τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι της εποχής. 
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή γι αυτό το πιάτο που οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες, ο δυόσμος, είναι στο φόρτε τους. 
Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή όπως την κάνω εγώ και διαφέρει από την κλασσική.  Αν θέλετε δοκιμάστε την και ελπίζω να σας αρέσει.