30/7/12

Muffins Καλαμποκιού με Bacon και Τυριά



Υλικά (12 μεσαία muffins)

 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 της κούπας καλαμποκάλευρο (πολέντα)
1/2 κούπα τυριά της αρεσκείας σας, χρησιμοποίησα μοτσαρέλα και τσενταρ
1 ή 2  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (εδώ προσοχή αν χρησιμοποιήσετε πολύ αλμυρά τυριά βάλτε 1/4 κουταλάκι αλάτι)
Πιπέρι
5 λωρίδες bacon
1 κ 1/4 της κούπας ξινόγαλο ή κεφιρ ή buttermilk
5 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 αυγό
Λίγο λαδάκι για τις φόρμες

Διαδικασία

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας. Πετάμε το λίπος που έχει βγάλει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς. 
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, τα τυριά, την ζάχαρη, το baking powder, την σόδα, το κύμινο, το αλάτι και τέλος τα κομματάκι απο το ψημένο bacon.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό με το ελαιόλαδο, το ξινόγαλο και το μαύρο πιπέρι.
Ενώνουμε τα υλικά ανακατεύοντας με έναν δάρτη ή με κουτάλι.
Στρώνουμε τα ειδικά χαρτάκια στην φόρμα για muffins (αν δεν έχουμε απλά λαδώνουμε καλά την κάθε θήκη) και λαδώνουμε και τα χαρτάκια ελαφρώς με ένα χαρτί βουτηγμένο σε λαδάκι.
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά. 


Καλή Όρεξη!

Λογάκια
Το bacon δεν διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο, αντίθετα, καταψύχεται για πολύ καιρό. Αν θέλετε το κόβετε σε κομματάκια και το βάζετε σε σακουλάκι σε μια στρώση μέσα στην κατάψυξη και το χρησιμοποιείτε όποτε το χρειαστείτε. Εγώ βάζω ολόκληρες τις φέτες από την συσκευασία μέσα στην κατάψυξη μέσα σε μια σακουλίτσα και το βγάζω 5 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσω, το κόβω και επιστρέφω το υπόλοιπο στην κατάψυξη. 

**************************************************
Καλή εβδομάδα! 
Τελευταία ανάρτηση του Ιουλίου, πάει κ αυτός ο μήνας το καταλάβατε?
Ξέρω ότι αρκετοί λείπετε, ίσως αυτή να είναι η εβδομάδα που θα ξεκινήσετε διακοπές, κάποιοι θα γυρίσουν από τις διακοπές τους αυτή την εβδομάδα κ κάποιοι δεν θα το κουνήσουν από το σπίτι..   Όπου και να είστε εύχομαι να απολαύσετε όσο καλύτερα γίνεται το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Το θέμα είναι να καταφέρνουμε να χαλαρώνουμε λιγάκι το καλοκαίρι ακόμη και αν μείνουμε στο σπίτι μας. Σκεφτόμαστε θετικά, διαβάζουμε 4-5 καλά βιβλία,  αν γίνεται φτιάχνουμε μια γωνίτσα στο σπίτι δική μας, στο μπαλκόνι ή την κρεβατοκάμαρα όπου μπορούμε να καθόμαστε να διαβάζουμε, κάνουμε περίπατο, παίζουμε όσο το δυνατόν κοντά στην φύση κ δοκιμάζουμε νέες συνταγές μαζί με τους φίλους μας! :)  Τουλάχιστον εγώ, δεύτερος χρόνος μακριά απο την Ελλάδα, αυτά είναι τα πράγματα που κάνω κ με βοηθάνε να μην πηδήξω από τον τέταρτο χαχα...
Σήμερα έχουμε μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή για αλμυρά muffins. Τα συγκεκριμένα muffins τα έχω δοκιμάσει σε πρωινό ξενοδοχείου, μου άρεσαν πολύ και έψαξα να βρω την αντίστοιχη συνταγή.  Την βρήκα στο Cooking Light, το αγαπημένο μου περιοδικό τους τελευταίους μήνες και σας την παρουσιάζω. Ελπίζω να αρέσουν το ίδιο κ σε σας.
Να σας πώ μόνο δυο λογάκια για την ζάχαρη, γενικά στην Αμερική οι ζύμες με καλαμποκάλευρο γλυκίζουν. Αυτο κάναμε και στα λουκανικοπιτάκια καλαμποκιού. Αν δεν σας αρέσει να γλυκίζει ελαφρώς ή ζύμη σε ένα αλμυρό ζυμαράκι τότε χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά ζάχαρη στην ζύμη αντί για 2 που είναι η κανονική συνταγή.


30 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έρη μου. Για μένα σήμερα αρχίζουν οι διακοπές, που σημαίνει χαλάρωση κι εκδρομούλες για 15 μέρες! Τα muffin σου μου άρεσαν πάρα πολύ, πρέπει να είναι πεντανόστιμα με το καλαμποκάλευρο που του έχω και αδυναμία...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Ερη μου
    Τι γλυκα λιγακια που εγραψες!Ποσο ομορφη μπορουν να κανουν τη μερα καποιου,ειδικα οταν συνδυαστουν με τα πιο καταπληκτικα κατακιτρινα,χρυσαφενια muffins?Aγαπω την πολεντα,νομιζω οτι εχει μια ξεχωριστη γευση και νοστιμια και ο συνδυασμος του μπαιικον με τα γλυκα τυρια απολυτα εναρμονισμενος.Η εμφανιση προκλητικα ωραια,αναρωτιεμαι η υφη τουε ειναι τραγανη,τριφτη η μαλακη?Δεν μενει παρα να το δοκιμασω!!Φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνονται πολύ αφράτα!Ό,τι πρέπει για ένα τέλειο πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα Ερη!
    Για εμας δεν εχει διακοπες φετος, και δεν ξερω αν θα εχει και στο μελλον γενικως... Δυσκολη χρονια, απ'ολες τις αποψεις... Ευτυχως που παμε τα σ/κ στο εξοχικο, αλλα για χαλαρωση ουτε λογος, κι εκει ολο δουλειες βγαινουν...
    Που ωραια τα muffin σου, ειναι απο τις αγαπημενες μου γευσεις! Οταν λες πολεντα, χρησιμοποιεις το καλαμποκαλευρο που ειναι σαν σιμιγδαλι, ή αυτο που ειναι ψιλο, σαν σκονη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ χρησιμοποίησα το λεπτό καλαποκάλευρο (όχι την σκόνη) που χρησιμοποιείται για την πολέντα παρολαυτα μπορει να χρησιμοποιηθεί και καλαμποκάλευρο σκόνη.
      Φιλάκια Μαρίνα μου, καλό κουράγιο με τις διακοπές, στην ίδια φάση είμαστε μονο που εμείς δεν εχουμε εξοχικό εδω..

      Διαγραφή
  5. Πολύ νόστιμα φαίνονται Έρη μου, προσωπικά μ'αρέσει που γλυκίζει λίγο το καλαμποκάλευρο. Εξαιρετικό το tip για το μπέηκον, πάντα είχα αυτό το πρόβλημα και δεν ήξερα ότι καταψύχεται! Thanks κούκλα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Yπομονή Έρη μου, σκέψου μόνο ότι αν ήσουν Ελλάδα θα ήθελες να πηδήξεις από τον 28ο!!!(και δεν έχουμε και ουρανοξύστες..)!
    Τα μαφινάκια πάντως φαίνονται ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ γι'αυτό και θα πάρω 5,6,7..!
    φιλούμπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ νόστιμα φαίνονται!!Μου αρέσει το καλαμποκάλευρο! Κι εγώ μια από τα ίδια με σένα Έρη μου, πουθενά διακοπές φέτος, ούτε Ελλάδα...και μένω και στον 4ο!!! :) Γι'αυτό ας ευχαριστηθούμε ότι έχουμε, βόλτες στην εξοχή, στα πάρκα! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφα θα τα δοκιμάσω σύντομα Eri μας, μιας και είναι ωραία λύση για κολατσιό στην παραλία.
    Προσωπικά πρόσφατα έκανα με ντομάτα, φέτα, φρέσκα φύλλα βασιλικού και μπαχαρικά και έγιναν πεντανόστιμα. Οπως και η απλή τους εκδοχή με φέτα, δυόσμο και ρίγανη. Μυρίζουν καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πεντανόστιμα φαίνονται τα muffins και τρώγονται και αργά το πρωί με ένα τσάι και το βράδυ με μπύρα φυσικά! :)
    Διακοπές τέλος για φέτος, κι εγώ με βιβλία, σειρές και περπάτημα στα πάρκα της άδειας Αθήνας τα Σ/Κ προσπαθώ να παρηγορηθώ!
    Πολλά φιλιά και καλή βδομάδα να έχεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαινονται απίστευτα νόστιμα και το να γλυκίζουν λίγο δεν με ενοχλεί καθόλου!
    Ωραίο σνακ για όλες τις ώρες!
    Καλή βδομάδα Ερη μου, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσει το καλαμποκάλευρο πολύ, λόγω καταγωγής από Ήπειρο το χρησιμοποιούμε συχνά ειδικά σε πίτες! Καλή λαχταριστή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα μάφινς σου φιλενάδα είναι υπέροχα για ένα πιο περιποιημένο πρωινό του σαββατοκύριακου, αλλά και για σνακ τις δύσκολες ώρες της δουλειάς!
    Το ότι έχουν καλαμποκάλευρο μου αρέσει πολύ! Χαρίζει νομίζω τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση μιας που τα μάφινς έχουν αυτό το όμορφο κίτρινο χρώμα!
    Εμείς είμαστε σε αναμονή των διακοπών, τις οποίες μάλιστα φέτος θα κάνουμε αναγκαστικά σε 2 δόσεις...
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία τα μαφινς σου Ερη μου
    Το καλαμποκάλευρο μου αρέσει σε συνταγές όπως επισης και η λίγο γλυκιά γεύση σε αλμυρή ζύμη. Οπότε καταγράφονται για μελλοντική χρήση.

    Συμφωνώ με αυτά που λες για να την βγάλουμε καθαρή στις δύσκολες ώρες..
    Να περνάς καλά :)

    Φιλιά πολλά από μια Αθήνα με 40 βαθμούς και...:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προτιμώ περισσότερο τα αρμυρά από τα γλυκά κι αυτή είναι μια ωραία πρόταση.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρέπει να είναι τέλειο σνάκ τα μάφινς σου!! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω! Αν κι δεν συμπαθώ το ξινόγαλο, ελπίζω να χάνεται η γεύση του μέσα στο καλαμποκάλευρο! χιχι! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ωραία τα muffins Έρη μου! Μας αρέσει και η πολέντα σαν υλικό!
    Ξέρεις τι άλλο μπορεί να τους πήγαινε? Ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, που τώρα τελευταία έχω λατρέψει!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έρη μου, καταλαβαίνω απόλυτα την εισαγωγή σου!
    Δεν είμαι "σαράντα χρόνια φούρναρης" αλλά 24 εκτός Ελλάδας με μικρές ολιγοήμερες κάθε χρόνο επισκέψεις είναι πολλά!
    Τώρα πλέον δεν αντέχω το τρέξιμο της Αθήνας και πολλά άλλα που δεν μου άρεσαν φέτος.
    Εστίασε στα καλά του τόπου, όπου ζεις, δες και μάθε νέα πράγματα. Σκέψου λίγο-όπως κι εγώ- το Καβαφικό "αλλα δεν έχει να σε δώσει η Ιθάκη", μόνο αυτούς που μας λείπουν. Όμως όλα αλλάζουν με τον καιρό.

    Τα σου muffins μου συνδυάζουν αγαπημένα υλικά και αρέσουν πολύ και κρατώ τη συνταγή.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχα και ιδιαίτερα, θα τα κάνω δοκιμή σίγουρα. Αμα πηδήξεις εσύ που έχεις φύγει...εμείς εδώ τι να πούμε? Ούτε διακοπές, ούτε προκοπή...Εσύ τουλάχιστον δεν βλέπεις τα σώβρακα του γείτονα...έχεις όμορφη άπλα μπροστά σου αν κρίνω από τα παράθυρα...μη μιλάς καθόλου λέμε...ααχαχαχαχαχ! Φιλιά Ερη μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την έχω ζήσει και νιώσει αυτή τη νοσταλγία για την πατρίδα, όταν ήμουν ... νέα. Αλλά προσπάθησε να αγαπήσεις τα καλά του τόπου που ζεις. Όταν φύγεις κάποτε από εκεί θα νιώθεις νοσταλγία και για τον τόπο αυτό.
    Τα muffins σου και λόγω καλαμποκάλευρου φαίνονται .... νόστιμα. Με τις πρώτες δροσιές θα δοκιμαστούν.
    Να είσαι καλά και να ξανασυναντηθούμε στις εκπομπές της Βιβής απο Σεπτέμβρη.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάει κι αυτός ο μήνας...Η συνταγή σου φοβερή!! Το καλαμπόκι γενικότερα το λατρεύω!!! τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή εβδομάδα Ερη μου!!Ωραία καί εύκολη η συνταγή σου!!Καί ωραία ιδέα γιά μπουφέ!!Ευχομαι τού χρόνου,διακοπές στόν τόπο σου κοριτσάκι!!Νάσαι καλά!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ποθώ τον πύργο από τα muffins που έχεις φτιάξει.
    Τα θέλω όλα και τώρα.

    Ξέρεις πόσο μου αρέσει το καλαμποκάλευρο? Τρελαίνομαι...
    Με μπέικον δε, φαντάζομαι ότι είναι μούρλια!!

    Επιτυχημένη συνταγή για τα δικά μου γούστα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κεκάκια...ατελείωτος έρωτας:3
    καληνύχτα σουυυ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωραία muffins!!! Ειδικά το καλαμποκάλευρο κάτι μου κάνει για να δοκιμάσω την συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλή εβδομάδα!!Πολύ ωραία η συνταγή σου και πρωτότυπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κοπελια Τελεια !!! Ηρθα για το βραβειο μου αλλα δε το βρισκω... Ειμαι ακομη Χαλκιδικη οποτε ακομη εχω μια δυσκολια στην επικοινωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτή η συνταγή συνδυάζει 3 πολύ αγαπημένα μου υλικά (όλα απαγορευμένα βέβαια). Τέλεια για μασούλημα στο ταξίδι (όταν και άμα το κάνουμε με το καλό-δεν αρέσουν και στον G. άρα όλα για πάρτη μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. kalispera, prin 3 vdomades mou ekanan mia eksetasi to Cambridge (ena food detective test pou lene) kai prepi na min trww tipota me sitari, krithamo kai rizi -i lista einai 5 selides. telos panton twra prospathw kati kainourgio pou einai kalampokaleyri. anarotiemai an den vazw 1 koupa kanoniko aleyri pws tha ginei; mipos na vrw aleyri apo revithia; i na valw perrisotero kefir? to kalampokaleyri einai allo pragma mono tou ginetai san keik. ematha kapies sintages ap tous filous mou pou einai apo tin mavri thalassa kai twra eimai ok. alla thelw na sinexisw na matxw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος28/11/12, 11:23 μ.μ.

    τελεια και πανευκολα.
    δεν ειχα κεφιρ στο ψυγειο και ανακατεψα γιαουρτι και γαλα
    εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...