Κεφτεδάκια Λαχανικών με Κινόα και Onion Rings στον Φούρνο



Υλικά ( 10 -12 κεφτεδάκια)

Για τα κεφτεδάκια λαχανικών με κινόα
1/2 κούπα Κινόα (στα καταστήματα με προιόντα υγιεινής διατροφής)
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 κούπα μανιτάρια (χρησιμοποίησα cremini γι αυτο και το σκούρο χρώμα στα κεφτεδάκια) ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη (όχι λιωμένα)
1 μέτριο κολοκυθάκι στο χοντρό μέρος του τρίφτη (στραγγισμένο και στιμένο σε χαρτί κουζίνας)
1 μέτριο καρότο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1/3 της κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
Για τα Onion Rings
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές ροδέλες ( 1 εκατοστό)
1/2 κούπα αλεύρι
1 αυγό
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη ανακατεμένη με λίγη παρμεζάνα και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Μουλιάζουμε το κινόα σε νερό για 5 - 10 λεπτά, στραγγίζουμε και στην συνέχεια το βάζουμε σε κατσαρολάκι με φρέσκο κρύο νερό, φέρνουμε σε βράση και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, τον κόλιανδρο και στην συνέχεια τα μανιτάρια, το κολοκυθάκι, το καρότο και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον δυόσμο και αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία τους και να κρυώσουν λίγο τα λαχανικά.
Μόλις κρυώσουν λιγάκι, προσθέτουμε το κινόα, το αυγό, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. 
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά απο το μείγμα και πιέζουμε να σχηματίσουμε ενα κεφτεδάκι. Για ένα μέτριο τηγάνι νομίζω ότι είναι καλή ποσότητα τα 3 - 4  κεφτεδάκια την κάθε φορά (να ψήνονται). Ψηνουμε 4 λεπτά απο την μία πλευρά, τα γυρνάμε με σπάτουλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 4 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφηνουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Αν κατα την διάρκεια που τα μαγειρεύουμε μας φανεί ότι κολλάει το τηγάνι προσθέτουμε λίγο λαδάκι πριν τοποθετήσουμε τα κεφτεδάκια.
 Για τα Onion Rings, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς και στρώνουμε σε ενα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε σε ενα πιάτο το αυγό, σε ενα άλλο πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σε ενα τρίτο την φρυγανιά με την παρμεζάνα και το λαδάκι. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και το αυγό, και το αλέυρι. Περνάμε τις ροδέλες πρώτα απο το αλεύρι, στην συνέχεια απο το αυγό και στην συνέχεια απο την φρυγανιά. Τις ακουμπάμε στο ταψί, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ροδέλες και τις ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να δουμε ότι παίρνουν χρώμα.


Καλή Όρεξη!

**************************************************
Γεια σας, τι κάνετε?? Διακοπεύετε? Εμείς όχι ακόμη...
Για το κινόα τα έχουμε ξαναπεί σε άλλες συνταγές, είναι ένα προϊόν που γνώρισα πριν 3 χρόνια και απο τότε το χρησιμοποιώ σε διάφορες παρασκευές, κυρίως όπως χρησιμοποιώ και το κουσκους. 
Το κινοα θεωρείται υπερτροφή, κυρίως λόγω της ισορροπίας που περιέχει στα θρεπτικά του συστατικά. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, έχει ισορροπημένους "καλούς" υδατάνθρακες, βιταμίνες καθώς και όλα τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία.   
Σήμερα σας έχω εύκολα, νόστιμα και πολύ υγιεινά κεφτεδάκια με κινόα τα οποία πιστεύω ότι θα σας αρέσουν. Εξάλλου Έλληνες είμαστε και ξέρουμε να μετατρέπουμε σε κεφτεδάκι κάθε υλικό.
Ενα πράγμα θέλω να προσέξετε, ενώ θα χρησιμοποιήσετε τον πολυκόφτη για τα μανιτάρια, μην το κάνετε για το κολοκυθάκι και το καρότο. το κολοκυθάκι και το καρότο τρίψτε το στο χοντρό μέρος του τρίφτη κ αυτο γιατί το μήκος που θα έχει κάθε κομματάκι απο τα λαχανικά βοηθάει στο να δέσουν τα κεφτεδάκια καλύτερα και να μην σας διαλυθούν όταν θα πάτε να το γυρίσετε πλευρά στο αντικολλητικό τηγάνι.