Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τηγανίτες Γιαουρτιού με Μέλι και Σύκα




Υλικά ( 8 τηγανίτες 4 άτομα)

2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο
3 κουταλιές της σούπας βρώμη
1/2 κούπα γιαούρτι
50 ml γάλα
2 αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/3 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μισό μισό με ολικής
1/2 κουταλάκι baking powder
1/3 κουταλάκι κανέλα
Λίγο βούτυρο για το τηγάνι
Μέλι και 8 μικρά σύκα για το σερβίρισμα ( οποιοδήποτε εποχιακό φρούτο)

Διαδικασία

Βάζουμε τον λιναρόσπορο στον πολυκόφτη και τον αλέθουμε 3 φορές από 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε την βρώμη και αλέθουμε για άλλα 15 δευτερόλεπτα. Κρατάμε στην άκρη.
Σε ενα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα και τα αυγά. Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το αλάτι, το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το μείγμα της βρώμης με τον λιναρόσπορο.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε με δάρτη. 
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι βούτυρο. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί αρκετά το τηγάνι παίρνουμε με μια κουτάλα που σερβίρουμε την σούπα ποσότητα ίση με την μισή που χωράει κανονικά και την ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού. Περιμένουμε να ψηθεί η από κάτω πλευρά (ελέγχουμε με μια σπάτουλα) και μόλις έχει ροδοκοκκινίσει την γυρνάμε με την σπάτουλα να ψηθεί και η άλλη πλευρά.  Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες τηγανίτες και σερβίρουμε με το μέλι και τα φρούτα.


 

Καλή Όρεξη και Καλό Σαββατοκύριακο!!

Λογάκια :-B
Αν θέλετε οι τηγανίτες σας να γίνουν πολύ αφράτες, τότε ξεχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπήστε τα με μίξερ να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα. Αφού έχετε ενσωματώσει όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις τηγανίτες, προσθέτετε σε δυο δόσεις και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

************************************************************************
Τέλος Αυγούστου και κάθε χρόνο τέτοια εποχή η καλύτερη φίλη της γιαγιάς, η κυρα Γιωργία, μας έβαζε να μαζέψουμε τα σύκα από τις τρεις μεγάλες συκιές της... Όσο κ αν ήθελα να φάω τα σύκα απέφευγα εκείνη την ημέρα όπως καμία άλλη..
Η συκιά με τα πλατιά σουέντ φύλλα... Αγαπημένο δέντρο και λιγάκι δύσκολο αφού λόγω του "γάλακτος" που  βγάζουν τα κλαράκια της σε συνδιασμό με το μέλι των καρπών της την κάνουν ένα φιλόξενο σπίτι για κάθε είδους ζούδι, έντομα, κάμπιες, ακόμη και φίδια.  Γι αυτό το λόγο συνήθως οι συκιές φυτεύονταν κάπως απομονωμένες στο πίσω μέρος του σπιτιού και σπάνια στην μπροστά αυλή. Θέλουν προσοχή και πολύ καθάρισμα... Όρεξη να έχεις κ παιδιά να αγγαρεύεις! ;)
Τα φρούτα τους όμως..! Αυτά τα μικρά - ή μεγάλα - ζουμερά πουγκάκια με την χαρακτηριστική γεύση, αξίζουν και με το παραπάνω όλη τη φασαρία της συκιάς. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την γλύκα, την κρεμώδη υφή μαζί με τα τραγανά σποράκια που κρύβει μέσα του αυτό το φρουτάκι.  Η μητέρα μου, που πάντα τέτοια εποχή της φέρνουν πολλά σύκα, τα κάνει ένα υπέροχο ρετσέλι το οποίο το τρώμε με γιαούρτι. Δυστυχώς όμως εγώ δεν έχω ποσότητα, η τιμή τους είναι απαγορευτική οπότε.. ας τα συνοδεύσουμε κάπως αλλιώς.. 
 Εδώ στον Καναδά φυσικά δεν έχουμε συκιές. Το εμπόριο όμως μας επιτρέπει να γευτούμε το μέλι τους, τώρα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη, στην εποχή τους!
Σήμερα ξεκινάει ένα αφιέρωμα στις συνταγές για παιδιά με αφορμή την αρχή της σχολικής χρονιάς. Το αφιέρωμα θα κρατήσει από σήμερα 24 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου κ ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές τις 10 συνταγές που έχω ετοιμάσει για εσάς. :D
Για σήμερα σας έχω υπέροχες τηγανίτες γιαουρτιού με βρώμη και λιναρόσπορο, πολύ υγιεινές αλλά και πολύ νόστιμες. Είναι ένα ιδανικό πρωινό για τα παιδιά ( κ όχι μόνο ) και πιστέψτε με, δεν θα σας γκρινιάξει κανείς!