24/8/12

Τηγανίτες Γιαουρτιού με Μέλι και Σύκα




Υλικά ( 8 τηγανίτες 4 άτομα)

2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο
3 κουταλιές της σούπας βρώμη
1/2 κούπα γιαούρτι
50 ml γάλα
2 αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/3 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μισό μισό με ολικής
1/2 κουταλάκι baking powder
1/3 κουταλάκι κανέλα
Λίγο βούτυρο για το τηγάνι
Μέλι και 8 μικρά σύκα για το σερβίρισμα ( οποιοδήποτε εποχιακό φρούτο)

Διαδικασία

Βάζουμε τον λιναρόσπορο στον πολυκόφτη και τον αλέθουμε 3 φορές από 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε την βρώμη και αλέθουμε για άλλα 15 δευτερόλεπτα. Κρατάμε στην άκρη.
Σε ενα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα και τα αυγά. Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το αλάτι, το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το μείγμα της βρώμης με τον λιναρόσπορο.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε με δάρτη. 
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι βούτυρο. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί αρκετά το τηγάνι παίρνουμε με μια κουτάλα που σερβίρουμε την σούπα ποσότητα ίση με την μισή που χωράει κανονικά και την ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού. Περιμένουμε να ψηθεί η από κάτω πλευρά (ελέγχουμε με μια σπάτουλα) και μόλις έχει ροδοκοκκινίσει την γυρνάμε με την σπάτουλα να ψηθεί και η άλλη πλευρά.  Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες τηγανίτες και σερβίρουμε με το μέλι και τα φρούτα.


 

Καλή Όρεξη και Καλό Σαββατοκύριακο!!

Λογάκια :-B
Αν θέλετε οι τηγανίτες σας να γίνουν πολύ αφράτες, τότε ξεχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπήστε τα με μίξερ να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα. Αφού έχετε ενσωματώσει όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις τηγανίτες, προσθέτετε σε δυο δόσεις και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

************************************************************************
Τέλος Αυγούστου και κάθε χρόνο τέτοια εποχή η καλύτερη φίλη της γιαγιάς, η κυρα Γιωργία, μας έβαζε να μαζέψουμε τα σύκα από τις τρεις μεγάλες συκιές της... Όσο κ αν ήθελα να φάω τα σύκα απέφευγα εκείνη την ημέρα όπως καμία άλλη..
Η συκιά με τα πλατιά σουέντ φύλλα... Αγαπημένο δέντρο και λιγάκι δύσκολο αφού λόγω του "γάλακτος" που  βγάζουν τα κλαράκια της σε συνδιασμό με το μέλι των καρπών της την κάνουν ένα φιλόξενο σπίτι για κάθε είδους ζούδι, έντομα, κάμπιες, ακόμη και φίδια.  Γι αυτό το λόγο συνήθως οι συκιές φυτεύονταν κάπως απομονωμένες στο πίσω μέρος του σπιτιού και σπάνια στην μπροστά αυλή. Θέλουν προσοχή και πολύ καθάρισμα... Όρεξη να έχεις κ παιδιά να αγγαρεύεις! ;)
Τα φρούτα τους όμως..! Αυτά τα μικρά - ή μεγάλα - ζουμερά πουγκάκια με την χαρακτηριστική γεύση, αξίζουν και με το παραπάνω όλη τη φασαρία της συκιάς. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την γλύκα, την κρεμώδη υφή μαζί με τα τραγανά σποράκια που κρύβει μέσα του αυτό το φρουτάκι.  Η μητέρα μου, που πάντα τέτοια εποχή της φέρνουν πολλά σύκα, τα κάνει ένα υπέροχο ρετσέλι το οποίο το τρώμε με γιαούρτι. Δυστυχώς όμως εγώ δεν έχω ποσότητα, η τιμή τους είναι απαγορευτική οπότε.. ας τα συνοδεύσουμε κάπως αλλιώς.. 
 Εδώ στον Καναδά φυσικά δεν έχουμε συκιές. Το εμπόριο όμως μας επιτρέπει να γευτούμε το μέλι τους, τώρα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη, στην εποχή τους!
Σήμερα ξεκινάει ένα αφιέρωμα στις συνταγές για παιδιά με αφορμή την αρχή της σχολικής χρονιάς. Το αφιέρωμα θα κρατήσει από σήμερα 24 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου κ ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές τις 10 συνταγές που έχω ετοιμάσει για εσάς. :D
Για σήμερα σας έχω υπέροχες τηγανίτες γιαουρτιού με βρώμη και λιναρόσπορο, πολύ υγιεινές αλλά και πολύ νόστιμες. Είναι ένα ιδανικό πρωινό για τα παιδιά ( κ όχι μόνο ) και πιστέψτε με, δεν θα σας γκρινιάξει κανείς!

17 σχόλια:

  1. Γεια σου Έρη μου, πάνω που έλεγα να πάω επιτέλους για ύπνο είδα το λαχταριστό πρωινό σου και μ'έπιασε λιγούρα..χιχι..Άντε τώρα να κλείσω μάτι..Night-night, XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε πολύ η εισαγωγή της ανάρτησής σου!Γεμάτη αναμνήσεις!Πρέπει να είναι πολύ ωραίες αυτές οι τηγανίτες!Πολλά Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Έρη μου, τέλειες οι τηγανίτες σου και η συκοπαρέα τους. Μου θύμισες τη συκιά που είχε στον κήπο η γιαγιά μου και, η οποία, πράγματι εκτός από τη μεγάλη απόλαυση των καρπών της είχε και πολύ καθάρισμα και πολλά ζουζούνια. Αλλά θυμάμαι ακόμα το πόσο όμορφο δέντρο ήταν!
    Το κείμενό σου πολύ πολύ όμορφο όπως και οι αναμνήσεις σου!!
    Όσο για την τιμή των σύκων μη νομίζεις κι εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν πάει παρακάτω (6,5 ευρώ/ το κεσεδάκι!!!!)αλλά στην Πέραμο είναι στα 3,5 ευρώ/το κεσεδάκι!!!).
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ παιδάκια για σχολείο δεν έχω πλέον αλλά χωρίς πρωινό η μέρα δεν ξεκινάει. Θα περιμένω όλες τις προτάσεις σου και θα δοκιμάσω, δεν ξέρω όμως αν θα βρω βρώμη, ίσως σε καταστήματα βιολογικών;;
    Καλημέρα και με το καλό το αγγελούδι σου στο σχολείο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου το κουάκερ που λέμε είναι η βρώμη, υπάρχει στα σουπερ μάρκετς. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Kαλημέρα Έρη τι μου θύμισες με τις συκιές νάξερες πολυ ωραία συνταγη....όχι μόνο για πρωινό αλλά και για απογευματινό καφεδάκι με φίλες ,φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία συνταγή και καλή ιδέα για χρήση του πολύ θρεπτικού λιναρόσπορου!
    Όσο για τα αγαπημένα σύκα, ήταν το καλύτερο δώρο που έκανε σε μας τα παιδιά η γιαγιά μου! Μόνο που κανείς δεν προλάβαινε να μαγειρέψει κάτι μ' αυτά! :)
    Καλή σχολική χρονιά λοιπόν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη πρόταση για πρωϊνό! Θέλουμε κι άλλες υγιεινές! :-)

    Ευχαριστούμε ξενιτεμένη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα έγραψα και στο FB Eri μου. Η συνταγή σου εξαιρετική, αλλά να έχεις το κουράγιο να τα κάνεις για πρωϊνό καθημερινό!!!
    Τι να σου πω;

    Τα σύκα πραγματικά γλυκά και ομόρφα, αλλά προσωπικά πάντα τους έχω έναν "φόβο" μην και είναι μέσα γεμάτα με ζούδια!! Αυτό με κάνει ίσως και να τα αποφεύγω αλλά άμα έχω αρκετή ποσότητα έχω άνδρα μεγάλο καταναλωτή :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου βρε Έρη , με τα ωραία σου αφιερώματα!
    Ο Δεκάλογος του Παιδιού λοιπόν! Πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα και από μένα!!!!!είχα πολλούς μήνες να μπω να δω τι καλά μας μαγειρεύετε.......μόνο στο fb έμπαινα....δύσκολο καλοκαίρι...αλλά τελικά όλα καλαάααα επανήλθα εδω και μία εβδομάδα....καλά μαγειρέματα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νοστιμότατα φαίνονται! Αναρωτιέμαι που μπορούμε να βρούμε βρώμη και λιναρόσπορο..! Πάντως με σύκα έφτιαξα χθες μαρμελάδας!! Είμαι από χωριό κι υπάρχουν παντού τριγύρω σε αφθονία! χιχι!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταέλια μου, βρώμη έχουν όλα τα σουπερ μάρκετ, είναι τα κουάκερ που λένε. Λιναρόσπορο έχουν τα μπαχαράδικα. Δεν ξέρω που μπορείς να τον βρεις στο χωριό αν και στην Ξάνθη όλα τα σπίτια στα χωριά έχουν (κάνουν ένα ρόφημα για τα κρυολογήματα). Για ρώτα και ελπίζω να βρεις. Φιλάκια καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  12. Το πιστεύεις ότι δεν έχω φάει ποτέ τηγανίτες;; Χμμμ η συνταγή σου θα είναι το κίνητρο!! Να είσαι καλά!! Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για καθημερινό πρωινό δεν το κόβω με τίποτα....αλλά για ένα πρωινό μεγαλοπρεπέστατο του Σαββατοκύριακου...τότε μάλιστα! Προσωπικά προτιμώ τα μεγάλα ανοιχτοπράσσινα-τις λεγόμενες Αυγουστέλες- αλλά που...να τα βρεις...με το ζόρι τα σκούρα μωβ και να μην είναι και χάλια στη λαϊκή και στο ΣΜ...η τιμή δε...φωτιά και λάβρα...χααχχχα...τα τρως και σε τρώνε...αλλά λες χαλάλι για 1-2 φορές! Αγαπημένο φρούτο και ενδιαφέρουσα συνταγή από άποψη συστατικών,κρατιέται και αναμένω με ενδιαφέρον τα επόμενα! Φιλιά! Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερη μου, πρώτη φορά σε επισκέπτομαι και είμαι σίγουρη ότι πρόκειται να φάω πολύ καλά απο δω μέσα. Πολύ ωραίο μπλογκ και οι συνταγές σου καταπληκτικές, όσες μπορεσα να δω. Θα σε επισκέπτομαι συχνά.
    Οσο για τις τηγανίτες πολύ ωραίες. Εγω τις φτιάχνω με βρώμη, αυγό, γάλα και ζάχαρι. Θα δοκιμάσω και την συνταγή σου.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...