27/8/12

Ζαμπονοπιτάκια "Λουλουδάκια" σε Ξυλάκι



 Υλικά (Για 10 ζαμπονοπιτάκια)

Για την ζύμη
1/2 κούπα γιαούρτι
80 ml μαργαρίνη ελαιολάδου
1 αυγό
1 κούπα αλέυρι 
1 κουταλάκι μπεικιν πάουντερ
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Λίγο αλάτι
Για την γέμιση
150 γρ Κασέρι τριμμένο
3 φέτες ζαμπόν κομμένες σε κομμάτια
1 αυγό (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
Λίγο σουσάμι ή (και) παπαρουνόσπορο 
10 μικρά ξυλάκια ή ξυλάκια παγωτού

Διαδικασία

Σε ενα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και το αυγό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με τον μπέικιν πάουντερ, την πάπρικα και το αλάτι, ανακατεύοντας με ενα κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει και μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι, αλευρώνουμε τα χέρια μας, ρίχνουμε λίγο αλευράκι σε μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε την ζύμη. Ρίχνουμε λίγο αλευράκι και απο πάνω της και αρχίζουμε να την διπλώνουμε ωστε να γίνει ένα απαλό ζυμαράκι. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο. 
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση, χτυπάμε το αυγό σε ενα μπολάκι και απο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το μισό για την γέμιση και το μισό για άλειμμα στο τέλος. Ανακατεύουμε το ζαμπόν, το κασέρι και το μισό αυγουλάκι μαζί με ελάχιστο αλατάκι (μπορείτε να το παραλείψετε) και πιπεράκι αν θέλουμε. 
Όταν έχει περάσει το τέταρτο, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και αλευρώνουμε μια επιφάνεια και έναν πλάστη ωστε να ανοίξουμε την ζύμη σε ενα μεγάλο φύλλο όχι πολύ λεπτό (δείτε στην φωτογραφία).  Παίρνουμε ένα κουπατ σε σχήμα λουλουδάκι και κόβουμε ενα κομμάτι από την ζύμη.



Βάζουμε το ξυλάκι να φτάνει περίπου στο κέντρο του λουλουδιού. Αν χρησιμοποιήσουμε ξυλάκι για σουβλάκι τότε βάζουμε μέσα στο πιτάκι την άκρη που δεν είναι αιχμηρή. Βάζουμε με ενα κουταλάκι λίγο απο την γέμιση και κόβουμε με το κουπατ το δεύτερο κομμάτι για το επάνω κομμάτι. το τοποθετούμε από πάνω από την γέμιση και με την κάτω άκρη ενός μικρού κουταλιού (εκεί που το κρατάμε) πιέζουμε καλά παντού και γύρω γύρω την ζύμη να κολλήσουν τα ζυμαράκια μεταξύ τους. Το κουταλάκι θα δώσει κ ένα εφέ σαν πέταλα λουλουδιών. τοποθετουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προσθέτουμε στο αυγουλάκι που έμεινε λίγο νεράκι και ανακατεύουμε. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα τα πιτάκια μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε 17- 20 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.



Καλή Όρεξη!!


Λογάκια
Γενικά οι επιφάνειες που θα ακουμπήσουν την ζύμη όσο δουλεύετε τα λουλουδάκια, καλό είναι να είναι ελαφρώς αλευρωμένες για να μην σαν κολλήσουν.
Χρησιμοποίησα μεσαία ξυλάκια για σουβλάκια. Την αιχμηρή άκρη την έντυσα με λίγο σελοτειπ και στην συνέχεια κόλλησα με κόλα χαρτιού λωρίδες εφημερίδας στην άκρη. 
Η φίλη μου η Εφη μου το θύμισε, εγώ τα ξυλάκια τα μούλιασα στο νερό για 15 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσω. Νομίζω ότι ο χρόνος που ψήνονται έτσι κ αλλιώς είναι λίγος για να μαυρίσουν αλλά αν θέλετε τα μουλιάζετε για λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. 
*******************************
Καλή εβδομάδα! 
Χαριτωμένα Ζαμπονοπιτάκια λουλουδάκια σε ξυλάκι σας έχω σήμερα! Όπως κάναμε τα λουκανικοπιτάκια σε ξυλάκι, ήρθε τώρα η σειρά για τα ζαμπονοπιτάκια. Η συνταγή είναι απλή, δηλαδή γίνονται με ζύμη τύπου κουρού αν και νομίζω ότι θα γίνονται καλά και με έτοιμη σφολιάτα. Απλώς θα φουσκώνουν περισσότερο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να πιέσετε καλά τις ζύμες, να κλείσουν καλά μεταξύ τους και όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκι! Νομίζω ότι είναι τέλεια για ένα παιδικό πάρτι. Εγώ σας δείχνω την ιδέα και την συνταγή για ζαμπονοπιτάκια, εσείς μπορείτε να βάλετε ότι γέμιση θέλετε!




69 σχόλια:

  1. Υπέροχα!!! Ευφάνταστα!!! Καλημερααααα και πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έρη μου καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα,την οποία βέβαια υποδέχτηκες,όπως παρατήρησα,με παιγνιδιάρικη διάθεση!!Θα ήθελα πολλά τέτοια μπουκέτα να κοσμούν τα βάζα μου,αφού και διακοσμητικό ρόλο θα έχουν ,αλλά και...πρακτικό..αυτό της άμεσης κατανάλωσης!!!Πραγματικά πρωτότυπα,καταπληκτικά σε εμφάνιση και σε ιδέα,αναμφίβολα νοστιμότατα.Έχω την εντύπωση ότι η ζύμη κουρού του πηγαίνει καλύτερα,η σφολιάτα μαλακώνει και ίσως χαθεί η πανέμορφη όψη του σνάκ.Όπως και να έχει πρωτοτύπισες για μια ακόμα φοράμε μία απλή κατά τα άλλα πρόταση,εκτελεσμένη όμως με ευφάνταστο τρόπο.Φιλά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Φωτεινή μου έλειψαν τα μηνυματα σου μια εβδομάδα τώρα, ελπίζω να περάσατε τέλεια ότι και να κάνατε! Φιλιά πολλά σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Ερη μου καλή εβδομάδα.

    Πολύ όμορφα τα λουλουδάκια σου, σίγουρα θα ξετρελαθεί η πιτσιρικαρία σε πάρτυ.

    Εκτός απο λουλουδάκια, μια χαρά θα ήταν όλα τα σχεδιάκια που έχουμε σε κουπ-πάτ. Θα γίνουν ανάρπαστα απο τους μικρούς μας φίλους.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνα μου καλωςήρθατε! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Μπορώ να γίνω και εγώ παιδάκι να μου φτιάχνεις τέτοια ωραία πραγματάκια;;
    Πολλά φιλιά και Μπράβο σου, θα συστήσω τη σελίδα σου σε μαμάδες μικρών παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, φτιάχνοντάς τα γινόμαστε κ εμείς ξανά παιδιά Ξανθή μου! Φιλάκια πολλά, σέυχαριστώ πάρα πολύ και μονο που το σκέφτηκες! :)

      Διαγραφή
  5. Τί όμορφα! Το "μεράκι" για πρωτότυπα πραγματάκια δεν σου απολύπεται καλή μου Έρη. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρη, τα πρωτότυπα "λουλουδάκια" σου, δεν νομίζω ότι έμειναν και πολύ στο βάζο που τα σέρβιρες!! Σίγουρα τα πιτσιρίκια τα "έκοψαν" και τα έφαγαν στο πιτς φιτίλι που λένε!!! Ειδικά ο δικός σου ο πιτσιρικάς, ευγνωμονώντας τη μανούλα που του φτιάχνει τόσο ωραία μεζεδάκια!! Ωραία ιδέα για πάρτυ, όπως και αυτή για τα λουκανικοπιτάκια.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως τα λες Ειρήνη μου, δεν έμειναν καθόλου στο βάζο! Φιλιά πολλά, ελπίζω να περνάτε καλά, μας λείψατε!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα ,τα πιο νόστιμα λουλουδάκια που είδα ποτέ,πολύ καλή ιδέα σε λίγο έχει γενέθλια ο εγγονόςμου ,ευκαιρία να τα φτιάξουμε,φιλάκια πατριώτισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπως παντα εγραψες!!!!!!!!!!!!!Ειμαι μεγαλη fun και το ξερεις!!!!!!!!!!πολλα πολλα φιλια!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία η ιδέα σου!Βέβαια, εγώ δε θα την πρότεινα μόνο για παιδικά πάρτυ!Και οι μεγάλοι θα ξετρελαθούν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχεις δικιο Πινελιά μου, είναι χαριτωμένα για κάθε περίσταση!

      Διαγραφή
  10. Ερη μου καλημέρα, νομίζω ότι ζύμη σου για κουρού τυροπιτάκια είναι μακρά καλύτερη απο ότι ήξερα μέχρι τώρα. Αλλά θα την κάνω και θα σου πώ.
    ψάχνω πολύ καιρό για πετυχημένα κουρού τυροπιτάκια.
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δοκίμασε την Μαρία μου, δεν την είδα κάπου αλλά ξέρω τα βασικά για τις ζύμες τύπου κουρού οπότε την έφτιαξα έτσι. Να μου πεις πως σου βγήκε. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Ερη μου καλή εβδομάδα νομίζω ότι τα πιτσιρίκια θα ξετρελλλλαθούν πολύ ωραία ιδέα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ω, τι νόστιμα λουλούδια είναι αυτά? Θα ήθελα πάρα πολύ να μου χαρίσουν ένα τέτοιο μπουκέτο! :)
    Τα ξυλάκια δεν καίγονται? Μάλλον δεν έχουν ανάγκη αφού ψήνονται για λίγη ώρα.
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφη μου σέυχαριστώ πολύ που μου το θύμισες, λογικά δεν θα καίγονται αλλά εγώ τα μούλιασα για λίγο και έπρεπε να το γράψω! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Πάρα πολύ όμορφα ζαμπονοπιτάκια! Δεν υπόσχομαι ότι θα γίνουν λουλουδάκια, αλλά κάτι θα βγει! Πολύ καλή ιδέα πάντως!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα! Φιλιά.

    ΥΓ. Α! Κόντεψα να το ξεχάσω... Πέρνα μια βόλτα από το blog μου όποτε μπορέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sel Μου σέυχαριστώ για όλα, θα γίνουν βρε στο εγγυώμαι! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. ΄Ερη τα λουκανοπιτάκια σε στικ που μας είχε παρουσιάσει τα έχω φτιάξει και μας άρεσαν πάρα πολύ. Βρήκα την συνταγή εύκολη και το γευστικό αποτέλεσμα τέλειο. Κάποια στιγμή θα φτιάξω και αυτά τα υπέροχα ζαμπονοπιτάκια, τα οποία φαίνονται πολύ νόστιμα και είναι και πολύ πρωτότυπη η ιδέα παρουσίασής τους. Πράγματι είναι υπέροχη ιδέα για πάρτι, είτε παιδικό, είτε για πιο μεγάλα παιδιά. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ Έλενα μου, φιλιά πολλά, σέυχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος27/8/12, 3:36 μ.μ.

    φαίνονται πανεύκολα και τόσο παιδικα΄!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι δεν έχουν δυσκολία και είναι όμορφα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  16. Απίθανη ιδέα για παιδικό πάρτι!! Βασικά... απίθανη ιδέα γενικότερα!! Γιατί να περιμένω ένα παιδικό πάρτι να φάω κάτι τέτοιο;;; Θέλω!! χαχα!
    Καλή εβδομάδα! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ταέλια μου!

      Διαγραφή
  17. Αυτά δεν είναι απλώς ζαμπονο-πιτάκια.
    Είναιζαμπονοπιτάκια-χαρταετοί με ουρές!
    Τρελλαίνομαι, λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα, πραγματικά Μάρθα λουλουδάτοι χαρταετοί με ουρά εφημερίδας!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Ο γιος μου θα ξετρελλαινόταν με αυτά, δεν θα άφηνε ούτε ψίχουλο! Πολύ χαριτωμένα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου άρεσαν Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  19. Μα τι τέλειο το αφιέρωμα στα παιδιά. Μου φαίνεται ότι ποιο πολύ διασκεδάζουν οι μαμάδες με τέτοια παιχνιδιάρικα φαγητά παρά τα παιδιά.

    Τέλεια η συνταγή και η ανανέωση του μπλόγκ σου!!

    Keep going!!
    Kisses!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Χρυσαυγή μου, μαζι με τα παιδιά διασκεδάζουμε λίγο κ εμείς! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  20. Τέλεια ιδέα Έρη μου, κι έχω σφολιάτα στο ψυγείο!! Για μικρούς... και μεγάλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα να μου πείς πως γίνονται με την σφολιάτα please! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  21. Υπέροχααααα!!!! Και για παιδικό πάρτυ και για το σχολείο και για κολατσιό και για παντού και πάντα! Ζωγράφισες Έρη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καταπληκτική ιδέα!! Είναι εντυπωσιακά και σίγουρα πεντανόστιμα!! Καταγράφονται λοιπόν ;) Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία μας! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  23. Υπέροχη ιδέα τα λουλουδάκια με το ξυλάκι θα τα κάνω στην εγγονουλα μου και πιστεύω να τα λατρέψει.....Καλή εβδομάδα και φιλιά από Κομοτηνη που φλέγεται από τον καύσωνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν και ελπίζω να αρέσουν στην μικρή. Ελπίζω σήμερανα είναι καλύτερα κάπως ο καιρός. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  24. πανέμορφα!! και φαίνονται και πολύ νόστιμα!! σε ευχαριστώ που πέρασες από το blog μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Evonita μου κ εγώ ευχαριστώ που ήρθες, ελπίζω να τα λέμε!

      Διαγραφή
  25. Και να μην καίγονται τα ξυλάκια ...πάλι κάπως μυρίζουν οπότε βρέξιμο καλύτερα. Η ιδέα φανταστική και ότι πρέπει για παιδικά (και όχι μόνο) πάρτυ! Πάει αρχείο κατευθείαν και εννοείται συντομότατα για δοκιμή...ο λαός γύρισε...χιχιιχιχ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Εφούλα μου καλύτερα λίγο μούλιασμα. Καλως τους δέχτηκες!

      Διαγραφή
  26. Τι ομορφα πιτακια ειναι αυτα?
    Αν και δεν πολυτρωω ζαμπονοπιτακια, μ αρεσε πολυ η ιδεα για οποιοδηποτε ειδος πιτακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έμεινε κανένα, να έρθω, Έρη μου;
    Μου άρεσε πολύ ζύμη με το γιαούρτι και την κράτησα.
    Ερώτηση: γίνεται μπισκοτένια σαν κουρού;

    Φιλάκια, καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη μου, γίνεται μπισκοτένια, χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά!

      Διαγραφή
  28. φαινονται νοστιμα!!
    ευχαριστουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Joan για το σχόλιο! χαιρομαι που σου άρεσαν

      Διαγραφή
  29. πολύ ωραία... και ωραία παρουσίαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλά, φανταστικά τα "λουλουδάκια" σου (ιδίως επειδή είναι αλμυρά).Η απορία μου έιναι για την "στατικότητα" τους, αν το δαγκώσεις πέφτει αμέσως ή κρατιέται στο ξυλάκι μέχρι την επόμενη μπουκιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ήρθες κοριτσάκι! Κρατιέται σε κάθε μπουκίτσα, δένει με την γέμιση αλλά και αυτο που λέω, καλό πάτημα με το κουτάλι γύρω γύρω. Κανένα δεν "έπεσε"

      Διαγραφή
  31. Πανεμορφα, οτι πρεπει για παιδικο παρτυ ειδικα για μεν απου εχω κοριτσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος29/8/12, 2:42 μ.μ.

    γεια σου Ερη μου.Τα εφτιαξα και ο ξαδελφο σου μου ειπε να σου πω ΜΠΡΑΒΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!!!!Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. παρα πολύ όμορφη ιδέα,μπράβο!!!
    Να σε ρωτήσω όμως μπορούν να καταψυχθούν και αν ναι σε ποια φάση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρτσι μου ναι μπορείς να τα καταψύξεις έτοιμα χωρίς το αυγό και το οσυσαμάκι. Τα βγάζεις απο την κατάψυξη 30 λεπτά πριν τα ψήσεις και ακριβώς πριν τα ψήσεις τα περνάς απο το αυγουλάκι και το σουσάμι.
      Στην κατάψυξη χρειάζεται ανατικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. ενναλακτικά μπορείς να τα παγώσεις σε μία στρώση και μόλις παγώσουν να τα βάλεις όλα μαζί σε ταπερ. Φιλιά πολλά, ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  34. Πολύ όμορφη εμφάνιση. Χρειάζεται πάντως πολύ μεράκι. Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος2/9/13, 6:09 π.μ.

    ERI FAINONTAI KALITEXNIMATA.THA TA FTIAXO GIA METHAYRIO POU ANOIGOUN TA SXOLIA.H KORH MOU XETRELATHIKE ME TO SXEDIO FOTINI TOR.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος1/11/13, 5:17 μ.μ.

    Πολυ πρωτοτυπα!!!!!!σε λιγες μερες εχω το παρτυ του γιου μου και σκεφτομαι να τα φτιαξω...τα καταψυχεις με το ξυλακι οπως ειναι Ερη μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...