8/8/12

Κοτόπουλο Κρασάτο με Μανιτάρια και Χυλοπίτες


Υλικά ( 4 άτομα)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι χωρίς δέρμα με το κόκαλο ή χωρίς
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα ή ψιλοκομμένο
1 συσκευασία μανιτάρια 15 - 20 μανιτάρια κομμένα στην μέση (αν είναι μεγάλα στα τέσσερα)
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό ξηρό

2 ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας κοφτή εστραγκόν ή θυμάρι ή μείγμα μυρωδικών
1 ποτήρι ζωμό κοτόπουλο ή νερό ( ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
Αλάτι - Πιπέρι 
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 πακέτο χυλοπίτες

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια από το κοτόπουλο ( το σκούπισμα θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα στο κοτόπουλο).
Αν χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο τότε τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα (αν θα τελειώσουμε το φαγητό στον φούρνο καλό είναι να διαλέξουμε μια κατσαρόλα που να μπαίνει και στο μάτι και στον φούρνο, εναλλακτικά μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι αργότερα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να πιάσει κρούστα από την μία πλευρά και μετά το γυρίζουμε από την άλλη. Όταν τα κομμάτια του κοτόπουλου κάνουν κρούστα θα μπορούμε εύκολα να τα γυρίσουμε, δεν θα μας φέρνουν μεγάλη αντίσταση και δεν θα κολλάνε πολύ στον πάτο. Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα κ από τις δυο πλευρές, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι το φέρνουμε μερικές βόλτες και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.



Μόλις μαλακώσουν λιγάκι πασπαλίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 -2 λεπτάκια να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι. Σβήνουμε με το κρασί και με ξύλινη κουτάλα τρίβουμε τον πάτο της κατσαρόλας να ενσωματωθούν οι νοστιμιές από το κοτόπουλο στο φαγητό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το εστραγκόν. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο ζωμό, ώσπου το υγρό να φτάσει περίπου στο ύψος των υλικών αλλά να μην τα σκεπάσει. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, στην συνέχεια βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Αν επιλέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε φούρνο,  τότε απλά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά και στην συνέχεια με ανοιχτό το καπάκι για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει ή σάλτσα του φαγητού. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε την μουστάρδα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες και όταν είναι έτοιμες είτε τις σερβίρουμε με την σάλτσα, είτε τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα και στην συνέχεια σερβίρουμε.



Καλή Όρεξη!!!

Λογάκια
Αν φτιάξετε το φαγητό στην κατσαρόλα πρέπει να ανακατεύετε που και που στην σάλτσα για να μην κολλήσει το αλεύρι στον πάτο. Στον φούρνο δεν χρειάζεται αυτη η διαδικασία.
************************************************
Γεια σας! Σε σας που είσαστε ακόμη εδώ δηλαδή, γιατί ξέρω πως πολλοί έχετε διαλέξει αυτές τις μέρες να ξεκουραστείτε είτε με τουριστικές διακοπές είτε στα εξοχικά ή στα πατρικά σας σπίτια στο χωριό.  Είδα μερικές φωτογραφίες της άδειας Αθήνας από κάτι φίλους και πάλι νοστάλγησα. Εμείς συνήθως αυτό τον καιρό τις είχαμε κάνει ήδη τις διακοπές μας κ απολαμβάναμε την ήσυχη πόλη.
Διάβασα και για τον καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα αυτές τις μέρες, εύχομαι να περάσει γρήγορα και να επανέλθει η θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα, δεν την αντέχω την ζέστη! Κ εδώ πάντως έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά τουλάχιστον το βραδάκι δροσίζει λιγάκι.
Σήμερα έχω ένα πανεύκολο φαγάκι που γίνεται γρήγορα κ θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Θυμίζει τον κόκορα κρασάτο αλλά δεν είναι, γιατί πρώτον που να βρω κόκορα στην Καναδία κ δεύτερον αυτή είναι μια σχετικά ελαφριά παραλλαγή με μανιτάρια και εστραγκόν.  Αν δεν έχετε εστραγκόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θυμάρι ή ένα μείγμα ξερών μυρωδικών ας πούμε ρίγανη, ξερός βασιλικός, ξερός δυόσμος. Το φαγάκι το τελείωσα στον φούρνο και έτσι σας περιγράφω την συνταγή αλλά μπορεί να γίνει εξολοκλήρου στην κατσαρόλα ακριβώς με την ίδια διαδικασία, δηλαδή τον μισό χρόνο με κλειστό καπάκι και τον υπόλοιπο με ανοιχτό. 

43 σχόλια:

  1. Γεια σου Έρη μου με τις καλοκαιρινές λιχουδιές!!!Πολύ νόστιμο φαίνεται το πτηνό..χιχι..Αν ψωνίζεις στο COSTCO,σου συνιστώ ν'αγοράσεις το αντικολλητικό τηγάνι με ψηλό τοίχωμα της BIALETTI που μπαίνει και στο φούρνο. Είναι ιδανικό για τέτοια φαγητά.Φιλάκια Night-night :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χαρά μου, θα το έχω υπόψιν μου, εγώ γενικά προτιμώ σκεύη που μπαίνουν και στον φούρνο γιατι τελειώνω πολλά φαγητά με αυτο τον τρόπο. Αν πάω θα το δω. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. θα το φτιάξω σήμερα κιόλας.. Φαίνεται delicious!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ερη!Εδώ βράζουμε από τήν πολύ ζέστη!!!Η συνταγούλα σου είναι πολύ νόστιμη,καί φαίνετε καί εύκολη!Καί μέ τά σπιτικά τουτουμάκια(χυλοπίτες)πού φτίαχνουν στήν Πελλοπόνησο,θά είναι μούρλια!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι ωραία λέξη τα τουτουμάκια δεν την ήξερα, θα ψάξω να δω και για τα ζυμαρικά, φιλάκια Ντίμι μου!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!Και εύκολο και πολύ νόστιμο!Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Πινελιά μου, εγώ ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, Έρη μου!
    Εξαιρετικό και ελληνικό φαγάκι μας μαγείρευσες σήμερα. Οι χυλοπίτες δίνουν εξαιρεικό πιάτο, κρέας ή κοτόπουλο. Παίρνω κι εγώ μαζί χυλοπίτες από την Ελλάδα, μακριές για μένα και κοφτές για το σύζυγο!
    Εσύ έκανες και την τσαχπινιά σου με τα μανιτάρια!
    Φιλάκια και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ελένη μου κ εγώ την επόμενη φορά θα πάρω μαζί μου απο την Ελλάδα γιατι εδώ κ οι Ελληνικές και οι Ιταλικές είναι χρυσάφι!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Συνταγή με κοτόπουλο και να λείπω; Δύσκολο! Το φτιάχνω κι εγώ με χυλοπίτες, αλλά η δική σου εκδοχή φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο νόστιμη!!!! Ήδη το σκέφτομαι συνοδευμένο με μια μπυρίτσα!
    Γειά στα χέρια σου Έρη μου!

    Πολλά φιλιά και πολλές όμορφες καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ να σου πω την αλήθεια σκεφτόμουν να φανεί η μπυρίτσα μου στην φωτο αλλά μετά σκέφτηκα ότι είναι κρασάτο και άλλο κρασί δεν είχα οπότε έβαλα νερό χαχα! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ταιριαστά υλικά εμπλουτίζουν μια παραδοσιακή συνταγή.
    Κάνει τόση ζέστη που το φαγητό σου θα ψήνονταν στη βεράντα μου.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω το ξέρω βρε Ξανθή μου, μη νομίζεις σας σκεφτόμαστε με την ζέστη, εύχομαι να γυρίσει γρήγορα ο καιρός.. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. To αγαπημένο μου, κι έχω χρόνια να το φτιάξω γιατί ο μικρός δε το προτιμά έτσι. Πολύ το ζήλεψα και μου άρεσαν τα υλικά που πρόσθεσες και το εμπλούτισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ρένα μου, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα!!!Υπέροχο φαγητό!!!Ήδη σκέφτομαι να πάρω τα υλικά για να το φτιάξω αύριο!!!Φιλάκια πολλά και καλή σου ημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπυριδούλα μου σ'ευχαριστώ πολύ! Να μου πεις πως σου φάνηκε!

      Διαγραφή
  10. Αχ βρε Έρη...τί μας έκανες τώρα!!!! Δεν υπάρχει περίπτωση να μη το φτιάξω!!! Το κοτόπουλο είναι το αγαπημένο μου όπως κι αν μου το δώσει, πόσο πιο πολύ έτσι ονειρεμένο που το 'κανες εσύ!!!!!!!!!!!
    Τα σάλια μου τρέχουν....

    Καλημέρα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Ειρήνη μου, είναι νόστιμο φαγάκι :)
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Καλημερα Ερη μου απο την Ελλαδα που δεν βρισκεται πλεον στη Μεσογειο αλλα στη Μεση Ανατολη!Μια Ελλαδα οπου τα τσιμεντα λιωνουν,τα σωματα παραληρουν ταλαιπωρημενα απο την καυτη αγκαλια του ηλιου,τα μυαλα προσκυνουν σχεδον χυμενα, ανικανα να πραγματοποιησουν οποιαδηποτε σκεψη.Ευτυχως που υπαρχετε και εσεις,πιστοι καθημερινοι φιλοι,που με τις υπεροχες προτασεις σας,ομορφαινετε την ρουτινα μας!Σημερα μαλιστα Ερη το φαγακι που επελεξες να μας προσφερεις ειναι ενα απο τα πιατα που προτιμω.Απολυτα ισορροπημενη γευση,αρωματα ,νοστιμα και ιδιαιτερα υλικα και φυσικα πολυ ωραια παρουσιαση!Τι αλλο μπορει να θελει κανεις αυτη τη καυτη μερα,εκτος ισως απο ενα ελαφρυ κυμα δροσιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Φωτεινή μου το ξέρω ότι περνάτε άσχημα στην Ελλάδα με την ζέστη, ελπίζω να το γυρίσει γρήγορα ο καιρός, υπομονή τι να πω! Χαιρομαι που σου άρεσε η συνταγούλα και πάλι σέυχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Αγαπημένο πιάτο, το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι Λίλα μου, όλοι! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Αυτό που μου αρέσει πολύ στα πιάτα με κοτόπουλο είναι ότι γίνονται πανεύκολα και είναι και πεντανόστιμα!
    Πάρα πολύ ωραίο το σημερινό πιάτο σου Έρη, το εστραγκόν που αρωματίζει και οι χυλοπίτες που συνοδεύουν δημιουργούν ένα απίθανο αποτέλεσμα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δικιο Ερμιόνη μου, γενικ΄λα το κοτόπουλο είναι άριστη και βολική τροφή! Φιλάκια πολλά, σ΄έυχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. Γειά σου βρε καπετάνισσα με τις "προσαρμογές" σου!
    Αυτά είναι τα πολύ ωραία... με το κοτοπουλάκι. "Σηκώνει" στους ώμους του ή μάλλον τις φτερούγες τους, πολλούς ωραίους και μυρωδάτους συνδυασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου αγαπημένη μου Πηνελόπη, χθες κατάλαβα ότι είσαι εδώ. σέυχαριστώ για τα καλά σου λόγια, φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο σου έγινε Ερη μου. Φαίνεται απο την εμφάνιση με τη δεμένη σάλτσα του και το καλοψημένο κοτόπουλο. Πολύ νόστιμο και πλήρες φαγητό.

    Και όσο για το ύφασμα με τα κοκοράκια που το φωτογράφισες... χαχαχα καταπληκτικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα Χρυσαυγή μου μα δεν ειναι τέλεια η πετσετούλα? Κ εγώ μόλις την είδα την άρπαξα! ευχαριστώ πολύ φίλη μου για τα καλά σου λόγια, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. Φαίνεται υπέροχο!!! Λατρεύω κοτοπουλάκι! Και το συγκεκριμένο πραγματικά φαίνεται πεντανόστιμο!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ Ταέλια μου!

      Διαγραφή
  17. Σούπερ φαίνεται! Δεν το εχω φτιάξει ποτέ, αλλά με έπεισες! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Τζενούλα, θα το αγαπήσεις και θα το φτιάχνεις συχνά. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  18. Υπέροχο φαίνεται Έρη μου... νοστιμιά πρώτη μας ετοίμασες... Με ξελίγωσες πάλι!!! Προσωπικά μου αρέσει με το εστραγκόν!!! Κι αυτή η σάλτσα του... έτσι όπως την έδεσες την έκανες τέλεια!!ν Γεια στα χέρια σου!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ Κική μου, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  19. Τι να πει κανείς γι αυτό το πιάτο??
    Πανδαισία γεύσεων!!!
    Μου άρεσε που πρόσθεσες και μανιταρια για έξτρα νοστιμιά και απόλαυση!
    Και η σαλτσούλα σου, υπέροχα δεμένη!
    Φιλάκια Ερη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ Έλενά μου :)

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα και από αυτή την όμορφη γωνιά που έφτιαξες! Το φαγάκι σου δείχνει πεντανόστιμο και όπως λένε και οι bloggers από την πλευρά του Ατλαντικού που είσαι τώρα πολύ comforting και family meal. Πως σου φαίνεται ο αχταρμάς που έκανα; χα,χα. Να είσαι καλά και να περνάς ακόμα καλύτερα. Φιλιά από την καυτή κυριολεκτικά Αθήνα στον Καναδά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου σέυχαριστώ που πέρασες και για τα καλά σου λόγια. Ναι πράγματι comfort food το κρασάτο κοτόπουλάκι με τις χυλοπίτες, ζεσταίνει ψυχούλες, πως να πεις όχι? Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Έρη μου δεν έχω λόγια! Λατρεύω το κοτόπουλο με ζυμαρικά! Και βλέπω στη συνταγή κρασάκι, εστραγκόν, μουσταρδίτσα, αχ αμάν θα αρχίσω να τρώω την οθόνη! ;) Μπράβο σου πολύ ωραίο! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είπαμε, εγώ λείπω, δεν είμαι εδώ, αλλά η κοτούλα σου κακάρισε, με κάλεσε και να' μαι.
    Καλέ κυρία, θα με δώκετε και μένα ένα πιατάκι με αυτούνο το φαγάκι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εψαχνα σημερα μια συνταγη για κοτοπουλο και τραβηξες την προσοχη και τη δικη μου και του γιου μου με αυτη την συνταγη. Παω να την φτιαξω.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχω χυλοπίτες και από το χωριό,παίρνω κοτόπουλο και ανάβω το μάτι!Γιάμ,γιάμ,γιάμ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...