12/9/12

Κουλούρια Θεσσαλονίκης.. Απλά... ή Γεμιστά..



Υλικά (Για 10 -12 κουλούρια)

1 1/2 κούπα αλεύρι για ψωμί
1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml μαργαρίνη ελαιολάδου
50 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού και λίγο παραπάνω μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κούπα (250 ml) ζεστό νερό (τόσο ζεστό όσο το μπανάκι ενός μωρού)
Για το άλειμμα
2 κούπες νερό
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κούπες σουσάμι

 Διαδικασία

Στην κούπα με το ζεστό νερό βάζουμε την μία κουταλιά ζάχαρη, το μέλι,  ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά και προσθέτουμε την μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη να αφρίσει για 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ (γυάλινο κατα προτίμηση) ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι, προσθέτουμε την μαργαρίνη και τρίβουμε με τα χέρια μας μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και τρίβουμε ξανά. Το αλεύρι θα είναι σαν ψιλά ψιλά ψίχουλα αλλά πάλι πολύ στεγνό δεν θα αλλάξει πολύ η σύστασή του.
Αφου περάσουν τα 10 λεπτά και αφρίσει η μαγιά ρίχνουμε την κούπα με το νερό μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι κυκλικά μέχρι η ζύμη να μαζευτεί γύρω από το κουτάλι και να μαζέψει όλο το ξηρό αλεύρι. Η ζύμη θα κολλάει. Δεν πειράζει. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, την αφήνουμε δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου στην συνέχεια την πατάμε για να κατέβει από το φούσκωμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. 
Την επόμενη μέρα βάζουμε σε ένα μπολ τα δυο ποτήρια νερό με τις 3 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Ετοιμάζουμε μια επιφάνεια εργασίας, έχουμε κοντά μας το αλεύρι, ένα μπολ με σουσάμι και ένα μπολάκι με τριμμένο τυρί φέτα για τα γεμιστά κουλούρια. 


Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα φτιάξουμε τα κουλούρια μας και με ενα κουτάλι παίρνουμε από την ζύμη αρκετή ποσότητα όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Αφήνουμε το κομμάτι της ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο αλευράκι. Διπλώνουμε την ζύμη 5 -6 φορές έχοντας τα χέρια μας αλευρωμένα (προσθέτουμε όσο αλευράκι χρειάζεται ωστε να μπορέσουμε να πλάσουμε το κομμάτι μας, όχι πολύ)  και πλάθουμε σχετικά λεπτά κορδόνια των οποίων ενώνουμε τις άκρες. Βουτάμε το κουλούρι στο διάλυμα με το νερό και την ζάχαρη και στην συνέχεια μέσα στο σουσάμι. Αφήνουμε το κουλούρι μας σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Για τα γεμιστά κουλούρια, αφού πλάσουμε το κορδόνι μας το πατάμε να πλατύνει με τα χέρια μας όσο περισσότερο μπορούμε χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα του, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα κατά μήκος και κλείνουμε την ζύμη ενώνοντας καλά όπως φαίνεται στην φωτογραφία.


Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βουτιά στο διάλυμα και μετά στο σουσάμι.
Αφήνουμε τα κουλούρια μας στο ταψί για 20 - 30 λεπτά σκεπασμένα χαλαρά με μια ελαφριά πετσέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 - 240 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Μην τα πολυψήσετε θα σκληρύνουν.



   Καλή Όρεξη!!! 
***************************************
Το αγαπημένο μου πρωινό σας έχω σήμερα. Το αγαπημένο μου περισσότερο απ΄όλα!
Έχω κάνει κουλούρια Θεσσαλονίκης πάρα πολλές φορές, δοκίμασα πολλές συνταγές για να καταλήξω να σας παρουσιάσω την παρακάτω. Κατά την γνώμη μου δυο είναι τα μυστικά για το καλό κουλούρι. Το σκληρό αλεύρι και η ζάχαρη στην ζύμη και στο άλειμμα. Το αν θα τα κάνετε στρογγυλά κουλούρια ή ίσια σαν κριτσίνια, εξαρτάται από εσάς, τα κριτσίνια σας γλιτώνουν μέρος στο ταψί.
Στην Ξάνθη υπήρχε ένας συγκεκριμένος φούρνος (δεν γνωρίζω αν υπάρχει ακόμη) ο οποίος έφτιαχνε πραγματικά τα καλύτερα κουλούρια. Τα κουλούρια είχαν τέτοια ζήτηση που ο μόνος τρόπος να αντεπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες στην ζήτηση ήταν να τα κάνουν ίσια σαν κριτσίνια και όχι στρογγυλά. Καθαρά για λόγους χώρου, για να μπορεί ένα ταψί να βγάλει περισσότερα κουλούρια. Έχω σταθεί σε εκείνη την ουρά για κουλούρια ουκ ολίγες φορές! Από μικρό παιδί, ως μεγάλη κοπέλα!
Ώρα λοιπόν για κουλουράκι! Βάζω το κουλούρι βάλτε τον καφέ οκ?


102 σχόλια:

  1. Eίναι λιγο μπελαλίδικο, αλλά τι καλύτερο από το να φτιάχνεις τα δικά σου μοσχομυριστά κουλούρια?Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια Πινελιά μου, μια στο τόσο αξίζει! Εγώ είμαι και μακριά και δεν βρίσκω εδώ..!

      Διαγραφή
  2. Τελεια φαινονται Ερη μου! Ολο λεω κι εγω να φτιαξω και το αναβαλλω, αλλα που θα μου παει...
    Καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο! Φαντάζομαι πόσο θα μοσχομύρισε το σπίτι! Το κουλουρί είναι το αγαπημένο μου, δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά τρώω πολύ συχνά, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ εγώ το έτρωγα συχνά στην Ελλάδα Μαράκι μου αλλά εδώ μόνο αν το έφτιαχνα θα το έτρωγα.. Οπότε.. ιδού! φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  4. Αν σου πω ότι την διαδικασία με το "άλειμμα" δεν την είχα φανταστεί έτσι... τι θα μου πεις Eri μου;
    Σ' ευχαριστώ πολύ θα το δοκιμάσω πολύ σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ μένα μου έκανε εντύπωση όταν την πρωτοείδα αλλά κανονικά έτσι γίνεται Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή
  5. Eρη μου τελεια συνταγη τελεια και η παρουσιαση!!!!!Αγαπημενα κουλουρια,εχω κανει αλλα ενοειται θα δοκιμασω τα δικα σου!!!!!Ειναι τοσο λαχταριστα!!!!!!Πολλα πολλα φιλακια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξεις Ελπίδα μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Αγαπημένο κουλούρι! Πολύ ωραία ιδέα! Καλημέρα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eίναι λαχταριστό το κουλουράκι σου.
    Εμένα μου έχει λείψει τελευταία από τότε που συνταξιοδοτήθηκα
    και δεν αγοράζω πρωί πρωί ένα από τον κουλουρά.
    Ίσως μια μέρα να τα φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ εγώ εδώ που είμαι δεν μπορώ να τα βρώ , αν τα φτιάξετε ελπίζω να σας αρέσουν!

      Διαγραφή
  8. Λατρεμενα κουλουρια... καποιο διαστημα που δουλευα στο κεντρο, διπλα σ ενα φουρνο που τα εκανε καταπληκτικα, μπορει να ετρωγα και καθε μερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχ κ εγώ στην Ελλάδα Ελπινίκη μου!

      Διαγραφή
  9. Φτιαχνω σχεδον καθε εβδομαδα κουλουρια μιας και τα μικρα τρελενοντε! Δεν μπορεις να φανταστεις που βρισκω σουσαμια καθε μερα!! :) Θα δοκιμασω και την δικη σου συνταγη, ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι πεντανοστιμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, φαντάζομαι! Να την δοκιμάσεις Ελενάκι και να μου πεις πως σου φάνηκαν please! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Ερη μου ,πάω τώρα απέναντι να πάρω ένα μέχρι να φτιάξω αυτά τα πολύ ωραία απ ότι φαίνονται,εγω ήξερα ένα φούρνο στην ξάνθη που έκανε φανταστικά πράγματα ,ίσως λέμε για τον ίδιο ,φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, κ εγώ στη θέση σου αυτο θα έκανα Χρυσούλα μου! φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Φιλιά Στέλλα μου, ευχαριστώ για το μηνυμα!

      Διαγραφή
  12. Ααααααα θα τα κάνω! Τρώω ένα κάθε πρωί, αλλά απο αύριο θα τρώω τα δικά σου μιας και έχω όλα τα υλικά!!! Τέλεια συνταγή και τέλεια παρουσίαση..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια, ελπίζω να σας αρέσουν Μαράκι μου!

      Διαγραφή
  13. αχ ποσο μου αρεσουν τα κουλουρια και σκετα αλλα γεμιστα μπραβο φιλεναδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από χθες μας τσάκισες με τα κουλούρια, σήμερα μας αποτελείωσες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, τουλάχιστον προειδοποιώ!

      Διαγραφή
  15. Homemade λαχταριστά κουλουράκια, τι το καλύτερο!
    Υπέροχα δείχνουν Ερη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σέυχαριστώ πολύ γλυκιά μου Έλενα!

      Διαγραφή
  16. μπορώ με κάποιο τρόπο σε κάποιο στάδιο της συνταγής να τα βάλω στην κατάψυξη; Η μικρή μου τρελαίνεται και μου ζητάει για πρωινό στο σχολείο. Δεν έχουμε πάντα χρόνο για τον φούρνο όμως!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kathy μου, μετά το πρώτο δίωρο φούσκωμα, κανονικά μπορείς την ζύμη να την βάλεις στην κατάψυξη. Χωρισε την κιολας σε μερίδες που να σε βολεύει και τις ξεπαγώνεις μέσα στο ψυγείο απο το προηγούμενο βράδυ.
      Σ'ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να σας αρέσουν.

      Διαγραφή
  17. Καταπληκτικά Έρη μου!!! Πολύ αγαπημένα αυτά τα κουλούρια!!! Αναρωτιόμουν πώς γίνονται.. τώρα έμαθα και θα τα φτιάξω!! Ευχαριστώ, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Ελεάννα μου για την φιλία και την υποστήριξη σου! φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  18. Τα ζεστά και φρεσκοψημένα κουλούρια είναι πράγματι ένα από τα ωραιότερα πρωινά-σνακ που μπορώ να σκεφτώ!
    Πες μου πώς πίνεις το καφεδάκι σου, φέρε μπόλικα από αυτά τα διαμαντάκια και σε περιμένω!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ τι ωραία που θα ήταν! Φιλάκια Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  19. Έρη, με γέμιση ή χωρίς, τα κουλούρια σου έγιναν απίθανα. Ροδοψημένα, με το σουσαμάκι τους, όνειρο!! Το μαλακό, τρίγωνο τυράκι τους ταιριάζει φανταστικά. Η κόρη μου τρελαίνεται να το τρώει έτσι. Καλοφάγωτα. Τα έδειξες στους Καναδούς να τα χάσουν με τις ελληνικές νοστιμιές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, τρελαίνονται οι Καναδοί με όλα Ειρήνη μου, και πως να μην τους αρέσουν? Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  20. axxxxxxxx ksesiko8ika kai go na kano me tin proti eukairia 8a ta dokimaso OPOSDIPOTE!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι Μακρίνα μου, σέυχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  21. Αχ είναι μπελαλίδικα τα άτιμα, αλλα αυτό θα τα κάνει και ακόμα πιο λαχταριστά... η ζάχαρη τα γλυκαίνει ή απλα εξισσοροπεί τις γέυσεις? Είμαι ικανή να τα φτιάξω και να τα φάω όλα επιτόπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια μου το νερό τα κάνει τραγανά και η ζάχαρη δίνει αυτή την χαρακτηριστική τους γεύση σε συνδυασμό με το σουσάμι χωρίς να τα πηγαίνει προς την γλυκιά πλευρά. Επίσης η ζάχαρη απο έξω βοηθάει στο να πάρουν χρώμα πιο γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να τα ψήσουμε πολύ και σκληραίνουν. Φιλάκια πολλά :)

      Διαγραφή
  22. άμεση εξυπηρέτηση...ελπίζω κάποια στιγμή να τα τολμήσω (και να μην τα φάω όλα με τη μία).

    ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα τη δοκιμάσω, Έρη μου! Μόνο που δεν έχω σκληρό αλεύρι, να δω τι θα κάνω, μήπως να προσθέσω σλίγο σιμιγδάλι;
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελένη μου δοκίμασε τα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Πάλι ωραία θα είναι. Τα κάνεις και με αλεύρι για ψωμί μια άλλη φορά και βλέπεις την διαφορά. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  24. Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης τα προτιμώ κι από τυρόπιτες κι από σπανακόπιτες που βλέπω να παίρνουν από τους φούρνους!! Κουλουράκι και πάλι κουλουράκι!! Και τα δικά σου φαίνονται τόσο νόστιμα!!!
    Καλό βράδυ, Έρη, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έρη μου εγώ θα περίμενα ώρες στην ουρά, υπομονετικά, γι αυτά σου τα κουλούρια!!! Τί νοστιμιά μας ετοίμασες πάλι;;;; Μοναδικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πώ πώ,φαίνονται τόσο νόστιμα καί λαχταριστά τά κουλουράκια σου Ερη!!Πάντα μού άρεσαν τά κουλούρια Θεσσ/κης!!Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έρη μου αγαπώ... και θα την δοκιμάσω μια μέρα την συνταγή σου, θα χαρεί η μητέρα μου, που τα λατρεύει!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @
    κουλούρια Θεσσαλονίκης !

    την άλλη βδομάδα, θα δοκιμάσω να φτιάξω τη συνταγή σου ...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. eri this is one of my favourite greek breads..i'll be making these soon..x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you for visting my Greek blog too my friend! I;m sure you will love them! Hugs and Kisses!

      Διαγραφή
  30. Μπράβο Έρη πολύ καλή τεχνική για τα αγαπημένα μας κουλουράκια. Όντως πρέπει να είναι η ζύμη μαλακή για να γίνουν νόστιμα κι αφράτα τα κουλούρια.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τέλεια φαίνονται τα κουλούρια ! Και τα γεμιστά πολύ καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες! Σέυχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο, κ εμένα μου αρέσει πολύ το blog σου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  32. erh hme h maria einai kai h proth oles soy oi syntages telies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος14/9/12, 5:57 μ.μ.

    Γεια σου Έρη μου!Ωραία τα κουλούρια,όπως και οι υπόλοιπες συνταγές σου.
    Χρόνια πολλά για το blog σου,πάντα επιτυχίες,μα πάνω απ' όλα να είσαι ευτυχισμένη!
    Ξηρομερίτισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ φίλη μου! Κ εγώ είμαι αναγνωστριά σου! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος16/9/12, 1:17 π.μ.

    Για δυο κουπεs αλευρι (500ml) ειναι υπερβολικο τα 250ml νερο.Χρειαζεται γυρω στα 150 με 180 ml και ειναι αναλογα με το αλευρι.Εγω με την πρωτη δοση εφτιαξα λουκουμαδεs γιατι εγινε πολυ νερουλη η ζυμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προζύμι προφανώς εννοείτε, ναι είναι σχετικά αραιό. Μετά όμως το φουσκωμα δουλεύουμε κάθε κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια, ρίχνουμε κ αλευράκι απο πάνω και το ρυθμίζουμε. Αν απο την αρχή βάλουμε το αλεύρι που λέτε τα κουλούρια θα γίνουν πολύ σκληρά. Δεν θέλει πολύ αλεύρι.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  35. Ανώνυμος18/9/12, 10:58 π.μ.

    Καλημέρα σας!!Η ζύμη καταπληκτική!!Αν κ εγώ έκανα "κλεψία"(χιχι) Δλδ.τα έκανα χοντρά κουλουράκια για σάντουιτς,τα άνοιξα και τα γέμισα χμμμ...με διάφορα!!!^.^
    Να 'σαι πάντα καλά και δημιουργική ώστε να εμπνέεις και περισσότερους!
    Ευχαριστώ.
    Μία Γευσιγνώστρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος19/9/12, 1:08 μ.μ.

    καλημέρα! τα έφτιαξα εχθές μετά απο μια αποτυχημένη προσπαθεια (δεν είχα καλή συνταγή) και βγήκαν απλα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΗΚΑ. Επειδή και εγώ θα λείπω πάλι από την Ελλαδα για τα επόμενα χρόνια ξέρω πόσο τέλειο είναι να έχεις κουλούρια το πρωί- είναι σα να είσαι σπίτι σου! Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Υπέροχα και μοσχοβολιστά Ερη μου!!!!!θα τα κάνω παχουλά για να τα γεμίζω για το σχολείου του παιδιού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Υπέροχα και μοσχοβολιστά Ερη μου!!!!!θα τα κάνω παχουλά για να τα γεμίζω για το σχολείου του παιδιού!!!! δεν ξέρω τι έγινε και δεν μπορούσα μέσω του blog να σχολιάσω....και σχολίασα απλά σαν Τόνια αλλά ...μετά από λίγο το πρόβλημα λύθηκε...!!!τέλος καλό όλα καλαά!!!!πολλά φιλιά καλό μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος5/10/12, 11:20 π.μ.

    Αυτή την συνταγή έψαχνα!! - Καθότι ο φούρνος κοντά στη δουλειά μας τα χάλασε.. Φαίνεται απλό, και θα το δοκιμάσω άμεσα.
    Ερώτηση: αν φας τα μισά φρέσκα, τα υπόλοιπα μπαίνουν κατάψυξη?
    Εναλλακτικά, ζυμωμένα και σουσαμωμένα, μένουν στην κατάψυξη, ωστε να ψήνεις όσα χρειάζεσαι? - mail4stil@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το μηνυμα, ναι μπάινουν στην κατάψυξη έτοιμα για ψήσιμο, τα βάζετε πρώτα σε ταψί κανονικά και τα παγώνετε και αφου παγώσουν μπορειτε να τα βάλετε σε σακούλα. 30 λεπτά αφήνουμε τις παγωμένες ζύμες πριν τις ψήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
      Εχετε υπόψιν σας ότι αναλόγως το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε για μια κούπα νερό ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι. Θέλουμε μια ζυμή πιο σφιχτή απο λουκουμάδες αλλά όχι πολύ σφιχτή σαν μπάλα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/10/12, 9:27 μ.μ.

      Ευχαριστώ για την απάντηση, η οποία με ανακουφίζει, καθότι έβαλα αρκετό περισσότερο αλεύρι (σκληρό, απο φούρνο, Αλατίνη 70% οτι και αν σημαίνει αυτό)! Η ζύμη προς το παρόν..αναπαύεται μέχρι αύριο!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος7/10/12, 9:51 μ.μ.

      Απίθανα! εξαιρετικό αποτέλεσμα! Φρέσκο κουλούρι στο σπίτι! Είμαστε ενθουσιασμένοι οικογενειακώς, και σε ευχαριστούμε.
      Το δύσκολο μέρος (για εμένα) ήταν η επικάλυψη με το σουσάμι. Εχοντας βουτήξει τα πρώτα δύο, το υπόλοιπο σουσάμι γίνεται μια βρεγμένη μάζα, που κολλάει πιό πολύ στα χέρια, παρά στη βρεγμένη ζύμη. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΖΕΙ!
      Παρεμπιπτόντως, τα ψημένα κουλούρια καταψύχονται, και μετά με 4' στο γκρίλ γίνονται τέλεια.

      Διαγραφή
  40. Το ιστολόγιό σου είναι απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Μπράβο σου!
    Είχα μέσα στον νου μου να βρω συνταγή για παραδοσιακό κουλούρι.
    Αυτά που τρώμε στον δρόμο, έχουν και ζάχαρη μέσα; Δεν θέλω να αλλάξω την γεύση του ψωμιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όταν λες κούπα, εννοείς με το διεθνές σύστημα μέτρησης; Ή μία απλή κούπα τσαγιού που διαθέτουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη, καλωσήρθες, συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης, έχουμε διαφορά ώρας, η κούπα είναι 250 ml

      Διαγραφή
  42. Καλημέρα.. πολύ νόστιμα τα κουλούρια! Το μόνο που δεν είχαν αυτό το "μαστιχωτό" που έχουν αυτά που αγοράζουμε από το φούρνο.. Για το αλεύρι που βάλατε μια ερώτηση.. Είναι το απλό σκληρό αλεύρι που βάζουμε σε ζύμες ή το "ζυμωτό" κίτρινο αλευρι που βάζουμε για το ψωμί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. BourBour νομίζω ότι για το λαστιχωτό του πράγματος :) θα πρέπει να μπεί και λίγο βουτυράκι στην ζύμη και να ζυμωθούν όπως τα τσουρέκια. αυτη ειναι συνταγή χωρίς ζύμωμα. Κάνουν και τα δυο αλεύρια. Εγώ χρησιμοποίησα σκληρό αλλά και το κίτρινο κάνει.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  43. Ανώνυμος24/10/12, 1:25 μ.μ.

    Καλησπερα απο Εδιμβουργο!!!Μια ερωτηση μηπως ξερεις πως γινονται και τα κουλουρια θεσσαλονικης με μελι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ βάζω μέλι στο προζύμι αλλα υποθέτω ότι εννοείς γλυκά κουλούρια που δυστυχώς δεν τα γνωρίζω..

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος16/11/12, 2:22 π.μ.

    Γεια σας από τη Γαλλία. Βρήκα κάτι κουλούρια στο Παρίσι που μοιάζουν με Θεσσαλονίκης αλλά ...δεν είναι!!! θα φτιάξω αυτά λοιπόν και σε ευχαριστώ! Το σουσάμι το καβουρντίζω ή όχι; Καλό βράδυ.
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχομαι να σου αρέσουν Μαρία, μη φοβηθείς που θα είναι μαλακό το ζυμάρι, όταν θα τα φτιάχνεις πασπαλίζεις όσο χρειάζεσαι για να μπορείς να τα πλάσεις. Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  45. Ανώνυμος11/1/13, 1:50 μ.μ.

    mou bgikan ligo almira t lathos mporei na ekana?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως βάλατε λιγότερη ζάχαρη και μέλι? Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.. την επόμενη φορά βάλτε λιγότερο αλατάκι. Ευχαριστώ πολύ για το μηνυμα!

      Διαγραφή
  46. Ανώνυμος27/1/13, 12:45 μ.μ.

    t eftiaxa me ligotero alati...apla bgikan tromera...poli kali sintagi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ! Ευχαριστώ για το μήνυμα!

      Διαγραφή
  47. δευτερη φορα κανω για σημερα...........φαγαμε τα πρωτα και ετοιμαζω ζυμη για τα αυριανα...αφαιρεσα το ολικης γιατι δεν αρεσε στην οικογενεια........ειναι παρα νοστιμα,κρατσανιστα απο εξω και αφρατα μεσα................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Λένα μου, χαιρομαι πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος23/3/13, 8:10 μ.μ.

    Απλά τέλεια! Συγχαρητήρια! Είμαι Θεσσαλονικιά που λατρεύει τα κουλούρια, αλλά ζω στην Αμερική και μου έχουν λείψει τόσο πολύ. Τα έκανα σήμερα και ήταν υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολύ, αναγκαστικά έπρεπεν αβρεθεί συνταγή γιατι εδώ στον Καναδά που μένω αν δεν τα φτιάξω δεν θα τα φάω.. χιχι..
      Ευχαριστώ πολύ για το μηνυμα!

      Διαγραφή
  49. Καλημέρα Eri, η συνταγή σου απ'ότι διαβάζω πρέπει να είναι φανταστίκη εαν κρίνω και από τα σχόλια. Γι' αυτό θέλω να την κάνω, απλά θέλω να σε ρωτήσω αντί να χρησιμοποιήσω μαργαρίνη ελαιόλαδου,μπορω να μην την βάλω, ή να χρησιμοποιήσω απλό βιτάμ;
    Όπως και για το αλεύρι αντί 1/2 κούπα ολικής να χρησιμοποιήσω για όλες τις χρήσεις σε όλη τη ζύμη.
    και κάτι ακόμη θα πρέπει η ζύμη να γίνει από το πρωί έτσι ώστε να χρειάζεται 24 ώρες, η από το απόγευμα και μετά για ναμπει στο ψυγείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Kathrin, μπορεις να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε μαργαρίνη θέλεις και στο αλευρι μπορεις να χρησιμοποιήσεις μονο λευκό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τωρα για το αν θα την κάνεις πρωί η απόγευμα δεν έχει σημασία. απλά η ζύμη που στέκεται μια μέρα ή 12 ώρες στο ψυγείο είναι πιο νόστιμη. :)

      Διαγραφή
  50. Υπέροχα! Φαίνεται μια συνταγή πετυχημένη και θα τη δοκιμάσω σίγουρα:)Thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος27/11/13, 10:02 μ.μ.

    μολις σε ανακαλυψα Ερη υπεροχες οι συνταγες σου!!!!!!Για την ιστορια ο φουρνος με τα τελεια κουλουρια υπαρχει ακομα!!φιλια απο Ξανθη.panagiota mihailidou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτα μου γεια σου! Το ξέρω γιατί πήγα τον Σεπτέμβριο! Φιλιά πολλά, ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  52. Ανώνυμος30/12/13, 10:11 μ.μ.

    Xairetai ki apo mena! Sas grafw apo Germania.exw mia aporia:ti einai h margarinh elaioladou?
    Fanh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιαδήποτε μαργαρίνη κάνει για την συνταγή, η μαργαρίνη ελαιολ´αδου έιναι φτιαγμένη με ελαίολαδο. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  53. Συγχαρητήρια είναι τέλεια τα έφτιαξα κ η οικογένεια τα έφαγε αμέσως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...