24/9/12

Καρυδόπιτα με Γλάσο Μελένιας Καραμέλας



Υλικά (Για ένα μέτριο ταψί)

Για την Καρυδόπιτα
6 αυγά
1 1/2   κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
2 κούπες χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα
1 1/2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

μια τσιμπιά αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κακάο  κοσκινισμένο

1 κουταλάκι baking powder
1 /3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι 
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα νερό

1 κουταλάκι του γλυκού στυμμένο λεμόνι
3 κουταλακια του γλυκού κονιακ (προαιρετικά)
 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε στο μίξερ (ή με δάρτη, εγώ δεν χρησιμοποίησα μίξερ), τα αυγά με την ζάχαρη και το λάδι μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο μείγμα. Στην συνέχεια ανακατεύουμε σε ενα άλλο μπολ την καρυδόψιχα με την φρυγανιά, το αλάτι, το κακάο κοσκινισμένο, το baking powder και τα μπαχαρικά μας. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά  και ανακατεύουμε καλά, και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι καλά βουτυρωμένο. Ψήνουμε την καρυδόπιτα για 35 - 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιροπι βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση αφαιρούμε απο την φωτιά και το ρίχνουμε στην καρυδόπιτα ζεστό. 
Όταν κρυώσει, αν θέλουμε το καλύπτουμε με γλασο σοκολάτας ή κάνουμε το γλάσο καραμέλας.

Για το γλάσο Καραμέλας
Σε ενα μπολάκι βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (35%) και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1/2 κούπα ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας νερό. Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ΔΕΝ ανακατεύουμε καθόλου (ούτε στην αρχή), απλά βρέχουμε με κρύο νερό ένα πινέλο και περνάμε ελαφρώς τα εσωτερικά τοιχώματα της κατσαρόλας συχνά πυκνά. Το μείγμα σε 7-8 λεπτά περίπου θα αρχίσει να παίρνει χρώμα χρυσαφένιο και μόλις το δούμε να παίρνει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα, το αποσύρουμε από την φωτιά.

 
 Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο (θα φουσκώσει το μείγμα γιατί η καραμέλα καίει) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η καραμέλα μας και περιλούζουμε τα κομμάτια που θα σερβίρουμε.
Για το γλάσο σοκολάτας
  Λιώνουμε σε μπεν μαρι περίπου 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα,  μόλις λιώσει, προσθέτουμε 100 γρ κρέμα γάλακτος η γάλα εβαπορέ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ρευστό μείγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο κονιάκ η λικέρ της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε το γλυκό όσο είναι ρευστό, και αν θέλουμε το γαρνίρουμε με τρούφα ή ξηρούς καρπούς.



Καλή Επιτυχία!

Λίνα ευχαριστώ πάρα πολύ, τεράστια επιτυχία η καρυδόπιτα!

Λογάκια
Μπορείτε να ρυθμίσετε το πόσο πηχτή είναι η καραμέλα σας ανάλογα με την ποσότητα της κρέμας γάλακτος. Η συγκεκριμένη καραμέλα είναι λίγο σφιχτή. Αν θέλετε διπλασιάστε την ποσότητα της κρέμας γάλακτος για πιο ρευστή καραμέλα.
Πρόσθεσα το εκχύλισμα βανίλιας όταν ανακάτευα τα αυγά με την ζάχαρη. Το εκχύλισμα βανίλιας  είναι για τα γλυκά ότι είναι το αλάτι για τα αλμυρά φαγητά. Ενισχύει την κάθε διαφορετική γεύση των υλικών και κάνει την κάθε μια διακριτή στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Εαν δεν έχετε εκχύλισμα βανίλιας και έχετε την χημική σκόνη, μην την βάλετε καθόλου. 

****************************************
Καλή εβδομάδα! 
Άλλη μια συνταγή σήμερα φίλης του blog, της Λίνας. Η Λίνα μου έστειλε μια συνταγή για καρυδόπιτα την οποία και έφτιαξα για ένα τραπέζι που είχα το Σαββατοκύριακο.  Οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν, πήραν όλοι την συνταγή αλλά εγώ είχα ενθουσιαστεί ήδη πολύ νωρίτερα.. Είναι τόόσο εύκολη! Και είναι ένα καταπληκτικό γλυκάκι! 
Επειδή δεν χρησιμοποίησα γλάσο σοκολάτας όπως μου πρότεινε η Λίνα, πρόσθεσα κακάο στο μείγμα και ενίσχυσα λιγάκι τα αρωματικά μπαχαρικά. Επίσης την σιρόπιασα ελαφρώς και όχι πολύ, για να μην βαρύνει αφού την σέρβιρα με το λαχταριστό γλάσο καραμέλας.  Την συνταγή όμως σας την έχω και με το γλάσο σοκολάτας οπότε εσείς διαλέγετε όποιο θέλετε. 
 Ήταν ένα όνειρο και πρέπει να την φτιάξετε ΣΗΜΕΡΑ!

28 σχόλια:

  1. Γεια σου 'Ερη μου, πολύ ωραίο το γλυκάκι σου σήμερα, καθώς επίσης και τα δυο είδη γλάσου που προτείνεις..(προσωπική αδυναμία το καραμελένιο). Καλή εβδομάδα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία μου φαίνεται ,και έχω αδυναμία σε ότι έχει καρύδι,φιλάκια πολλά καλη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα δεν θα την φτιάξω, ξεκίνησα δίαιτα και ποδήλατο.......αχαχαχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω!πω! Καρυδόπιτα με παγωτό!! Είτε με γλάσο καραμέλας, είτε σοκολάτας, το τέλειο επιδόρπιο!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μια γλυκειά καλημέρα, φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To "must" παντώς καιρού η καρυδόπιτα!
    Πόσο μάλλον με γλάσο καραμέλας και παγωτάκι από δίπλα, Eri μας :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ερη μου θα την δοκιμασω, γιατι εχω εδω καποιον που τρελλαινεται για καρυδοπιτα...
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ό,τι πρέπει για κυριακάτικο, απογευματινό καφεδάκι!Πότε θα κάνω δίαιτα αν σε παρακολουθώ;ΕΕΕΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μμμμμμ.....
    τρέλα φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Ερη!Απίθανη συνταγή!Τό σιρόπι καραμέλας,super!!Kαλή εβδομάδα σού εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα 'Ερη μου ...τί ωραίο και γλυκό ξεκίνημα της εβδομάδας! Υπέροχη η καρυδόπιτά σου και το σιρόπι καραμέλας ...τέλειοοοο!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το έκανες πάλι το θαύμα σου Ερη μου και μας τρέλανες!!!
    Μ' άρεσει πολύ η καρυδόπιτα και με την καραμέλα από πάνω, όλα τα λεφτά νομίζω!!!
    Πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μμμ αγαπημένο γλυκό και φαντάζομαι με το γλάσσο από πάνω πόσο πιο νόστιμο θα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος24/9/12, 4:55 μ.μ.

    Γλυκό τεράστιας γευστικής δύναμης,το θεωρώ βασιλιά των γλυκών,με αρώματα που ξεχυλίζουν αδιάκοπα στο στόμα,με τον ελαιώδη ξηρό καρπό να πρωτοστατεί και το σιρόπι να δίνει μία λιτή διακριτικότητα στη γλύκα του.Προσωπικά το προτιμώ γυμνό,χωρίς την προσθήκη κάποιου γλάσου,γιατί θέλω να αισθάνομαι αυτούσια τον πλούτο του συνδυασμού των υλικών του.Φιλιά,πολλά,πολλά.
    Foteini Thes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν έχω λόγια φανταστική!!!!Θα την τσάκιζα αν την είχα τώρα!!!!!!
    πολλά πολλά φιλάκια Έρη μου!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με την ψυχική ταλαιπωρία που έχω περάσει σήμερα, θέλω το ΠΙΟ μεγάλο κομμάτι, στο δηλώνω;-)
    Φιλάκια Ερη μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραία ιδέα το γλάσο καραμέλας, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να το συνδυάσω με καρυδόπιτα! Και το κλασικό σοκολατένιο γλάσο όμως είναι απλά απίθανο! Μη σου πω ότι μπορεί να τα έβαζα και τα 2 μαζί, επειδή δεν θα ήξερα ποιο να διαλέξω! :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είχα την εντύπωση ότι δεν είμαι φαν της καρυδόπιτας, αλλά όπως την βλέπω την δικιά σου δε νομίζω να έλεγα όχι (μην σου πω ότι ετοιμάζομαι να γλέιψω οθόνη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαίνεται απίθανη η καρυδόπιτά σου!! Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τη σερβίρεις με γλάσο καραμέλας! Εγώ έχω συνδυάσει την καρυδόπιτα με σοκολατένιο σιρόπι και παγωτό βανίλια!! χιχι! Κάτι διαφορετικό πάντα είναι ευπρόσδεκτο!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίες οι παραδοσιακές συνταγές που κάνεις τώρα τελευταία Έρη!
    Η καρυδόπιτα είναι αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό και εγώ επίσης την προτιμώ με λιγότερο σιρόπι όπως εσύ. Όσο για το γλάσο καραμέλας, είναι κάτι διαφορετικό που πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. σλουρπππππππππππππππππ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έρη μ αρέσουν πολύ οι αλλαγές που έκανες, φαίνεται απίστευτα λαχταριστή με την καραμέλα!!Στα υπόψιν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λαχταριστή είναι, Έρη μου, αφράτη και σιροπιστή, τέλεια!
    Θα τη δοκιμάσω προσεχώς!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ ωραία ιδέα φαίνεται αυτή η μελένια καραμέλα! Κι εγώ με σοκολάτα έχω φάει καρυδόπιτα, φαίνεται πως είναι πια "κλασική" πειραγμένη εκδοχή της :)
    Έτσι όπως τη βλέπω στη φωτο με το παγωτό και το μελο-καραμελο-σιρόπι όμως, ομολογώ πως είναι μεγάλος πειρασμός! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα!
    Έψαχνα πολύ καιρό να βρω μία συνταγή για καραμέλα.
    Πολύ καλή και σ'ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν με λυπάσαι καθόλου όμως???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όμορφη και νόστιμη η καρυδόπιτά σου Έρη μου.
    Αν και φαν της καραμέλας θα την προτιμήσω χωρίς γλάσο.
    Να γευτώ στο έπακρο την καρυδένια υφή της...

    Κι εγώ με φρυγανιά τη φτιάχνω, γίνεται πιο αφράτη.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...