26/9/12

Μπισκότα με Μήλο, Κανέλα και Καρύδια




 Προσαρμοσμένη Συνταγή απο το Joy the Baker

Υλικά (για 24 μπισκότα)

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κούπα καρύδια κοπανισμένα
1/2 κούπα βούτυρο βγαλμένο σε θερμοκρασία δωματίου 1 ώρα πριν
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 μήλο


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου (αν βάλουμε δυο ταψιά συγχρόνως στον φούρνο βάζουμε σχάρα στην μεσαία θέση και στην επάνω).
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το αλεύρι με τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, το baking powder, την μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τα καρύδια. Κρατάμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα  το βούτυρο με τα δυο είδη ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν (3-4 λεπτά), προσθέτουμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για λίγο ακόμη να αναμειχθούν όλα τα υλικά. 
Κόβουμε σε κομματάκια το μήλο και αμέσως το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ (για να μην μαυρίσει). Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και της βρώμης συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια συμπαγής ζύμη.



Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι παίρνουμε ποσότητα από την ζύμη και αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.  Πατάμε ελαφρώς το κάθε κομμάτι με την  πίσω πλευρά του κουταλιού. Δεν συνωστίζουμε τα μπισκότα, έχουμε στο μυαλό μας ότι θα απλώσουν.
Ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος των μπισκότων). Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε στο ταψί για 5 λεπτά και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε στην σχάρα να κρυώσουν.


Λογάκια
Με αυτό το ψήσιμο τα μπισκοτάκια θα είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά. Αν θέλουμε να τα κάνουμε τραγανά για να κρατήσουν περισσότερο, τότε αφού κρυώσουν και φάμε όσα είναι να φάμε, προθερμαίνουμε και πάλι τον φούρνο μας στους 180 και μόλις προθερμανθεί βάζουμε και πάλι τα μπισκότα στρωμένα στο ταψί, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για μια ώρα. 

*******************************************
Αυτά τα μπισκοτάκια τα έχω στα υπόψιν από το καλοκαίρι και περίμενα να έρθει το φθινόπωρο για να τα φτιάξω. Αναμφισβήτητα, για τους περισσότερους ανθρώπους, η χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση του μήλου σε συνδυασμό με την κανέλα είναι μοναδική και η πλέον χαρακτηριστική του Φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα. Αυτό το ταμπού βεβαίως το έσπασα φέτος αφού έφτιαξα παγωτό κανέλα βανίλια και τώρα που το σκέφτομαι με αυτά τα μπισκοτάκια θα έφτιαχνα το τέλειο παγωτοσαντουιτσάκι!
Στο θέμα μας όμως, τα έφτιαξα λοιπόν, μοσχοβόλησε το σπίτι μου (αυτό πάλι που το πας, εξαιρετικό αρωματικό χώρου), ο μικρός μου ζήτησε κ άλλο ποτήρι γάλα μόνο και μόνο για να φάει κ άλλο μπισκότο, τα λάτρεψε κ ας μην περιέχουν την σοκολάτα που αγαπάει.  




82 σχόλια:

  1. Πώς να μην τα φάει το παιδί; Χαζό είναι; Άντε πέτα ένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω ξαναφάει μπισκότα μήλου! Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Λέω να δοκιμάσω να τη φτιάξω! (έφτιαξα τις μπριζόλες με το μήλο και τα κρεμμύδια και βγήκαν καταπληκτικές!)
    Καλή σου μέρα Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια Sel χαιρομαι που σου άρεσαν, να φτιάξεις και τα μπισκοτάκια! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία η πρότασή σου, φθινοπωρινή! Όλα τα καλά έχουν τα μπισκότα αυτά, Έρη μου! Είναι και πολύ μυρωδάτα.
    Τι καλά που τα εκτίμησε ο μικρός σου!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία μπισκοτάκια, φθινοπωρινά! Νομίζω πως η γεύση της καστανής ζάχαρης στα μπισκότα τα κάνει πολύ ιδιαίτερα! Φιλιά Έρη μου,καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άξιζαν την αναμονή τα μπισκοτάκια!!!Αντέγραψα τη συνταγή(σιγά να μην άφηνα να μου ξεφύγει συνταγή με μήλο και κανέλα)και θα τα φτιάξω αύριο..(και σιγά μην τα μοιραστώ με τ'αρσενικά μου..χιχι)Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τα έκανες και να σας άρεσαν Χαρά μου!

      Διαγραφή
  6. Πεντανόστιμα φαίνονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Έρη μου! Θα γίνουν τα αγαπημένα μας μπισκότα για όλο το χειμώνα!πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολύ Χρύσα μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Aύριο είναι μέρα ζυμώματος, μπαίνουν στα υπ'όψιν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζυμωσες Λίλα? Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Μήλο & κανέλα… Τέλειος συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά! ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Έρη μου... τα λάτρεψα τα μηλομπισκοτάκια σου!!! Είναι τέλεια!!!! Μου αρέσει που άρχισαν τα μηλομαγειρέματα!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θυμάμαι απο πέρσι κική μου και οι δυο λατρεύουμε το φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  11. καλημερα!!σιγουρα θα τα δοκιμασω!!ευχαριστουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Ιριδα για τις συχνές επισκέψεις σου!

      Διαγραφή
  12. νοστιμοτατα, θελω να φτιαξω και εγω μπισκοτα με καραμελα και μηλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι θα είναι τέλεια Ειρήνη μου, θα περιμένω να τα δω!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα, πρέπει να μοσχοβολάει το σπίτι με αυτά τα μπισκοτάκια. Πρέπει να βρω κάποιον να μου καθαρίσει/κόψει τα μήλα για να τα φτιάξω (με ανατριχιάζουν δυστυχώς). Εκέινο το παγωτάκι που έλεγες, το έφαγες και ούτε μια συνταγή/φωτογραφία να μοιραστείς με μας? (τσκ, τσκ τσκ)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, το πόσο γελάω με τις "ιδιαιτερότητες" σου δεν μπορώ να σου το περιγράψω. Βρε συ τι σου κάνανε τα μηλαράκια?
      εκτός κ αν σου έχει μείνει ψυχολογικό απο το παραμύθι της χιονάτης!

      Διαγραφή
  14. Ερη μου τι μπισκοτακια νοστιμα και υγιεινα θα τα κανω ,τα παιδια θα τα τσακισουν ολα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Δήμητρα, ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Λόγω της κανέλας, μου κάνει λίγο χριστουγεννιάτικο και μου αρέσει πολύ αυτό!!!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την κανέλα την χρησιμοποιούμε πολύ και την αγαπάμε όλο τον χρόνο πινελιά μου! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  16. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπώ πολύ τη βρώμη και σαν βασικό συστατικό για μπισκότα με συνδυασμό μήλου και κανέλας,βρίσκω ότι είναι απίθανη πρόταση!!Θα τα δοκιμάσω σύντομα,για να έχω εκτός από γεύση και την ψευδαίσθηση ότι μπήκαμε στον χειμώνα-άντε καλά ..στο φθινόπωρο -που τόσο αγαπώ!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχως εδω οι εποχές είναι πιο "κανονικές" και το φθινόπωρο έχει έρθει. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα θα αργήσει πολύ.. Φιλιά Φωτεινή μου σέυχαριστώ για τις συχνές επισκέψεις σου!

      Διαγραφή
  18. Μήλο, κανέλα, μπισκότο! Τρεις από τις αγαπημένες μου λέξεις μαζί!
    Όπως καταλαβαίνεις Έρη, τα μπισκότα σου μου κλείνουν πονηρά το μάτι! Θα τα τιμήσει και η σουσουραδίτσα μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι όποτε φτιάχνω μποισκότο εσένα εχω στο μυαλό μου χαχαχα, φιλάκια Ερμιονάκι μου!

      Διαγραφή
  19. Θα τα φτιαξω οπωσδήποτε, φαίνονται πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σας αρέσουν Βασούλα μου!

      Διαγραφή
  20. Πω!πω! Σκέφτομαι μήλο και κανέλα σε μπισκότο και κάτι παθαίνω!! Έχω δύο ερωτήσεις, Έρη!! Αν δεν βάλουμε νιφάδες βρώμης, βάζουμε περισσότερο αλεύρι; Και αν αντί για καστανή ζάχαρη βάλουμε μόνο λευκή, θα μειώσουμε την ποσότητά της; Μου λείπουν αυτά τα δύο υλικά και δεν μπορώ να τα φτιάξω επί τόπου!!! χαχα! Την σημειώνω την συνταγή, πάντως!! Φαίνονται υπέροχα!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τίνα μου, βάλε 1 κούπα επιπλέον αλέυρι, ενισχύσε το baking powder στο ένα κουταλάκι και βάλε 1 κούπα ζάχαρη κανονική.
      Το κουάκερ κάνει το μπισκότο να είναι πιο αφράτο ( κ πιο υγιεινό) ενώ η καστανή ζάχαρη δίνει περισσότερη γεύση στο μπισκότο λόγω της μελάσας που περιέχει και εξασφαλίζει ενα "ενυδατωμένο" μπισκότο.

      Διαγραφή
  21. πολύ ωραία συνταγή..αλλα θα ηθελα να ρωτησω και εγω κάτι.άμα αντί για βούτυρο βάλω λάδι(για να το κάνω ακόμα πιο υγιεινό), δεν θα πετύχουν;
    να βάλω π.χ μια κούπα λάδι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελία γεια σου, ναι φυσικά μπορείς, βάλε 1/2 κούπα λάδι. Θα γίνουν πιο μαλακά τα μπισκότα. Αλλά πάλι θα έιναι νόστιμα.

      Διαγραφή
  22. Δείχνουν μούρλια και λατρεύω το κουάκερ!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ μυρωδάτα ,ο συνδιασμός μήλο κανέλλα είναι ο καλύτερος,φιλιά πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά Χρυσούλα μου, σέυχαριστώ!

      Διαγραφή
  24. Έρη, μυρωδάτος και υγιεινός ο συνδυασμός των υλικών, αυτών των μπισκότων. Η βρώμη έχει αρχίσει να αρέσει τελευταία στην μικρή, τα μήλα τα αγαπά ιδιαιτέρως, σκεφτόμουν να φτιάξω κάτι ανάλογο. Ιδού λοιπόν η συνταγή!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Ειρήνη σέυχαριστώ πολύ ελπίζω να σας αρέσουν!

      Διαγραφή
  25. Ωραία συνταγή καί πολύ ωραία παρουσίαση Ερη μου!Μού αρέση η γεύση της κανέλας σέ συνδυασμό μέ τά μήλα!!Super!!Πολλά φιλάκια!Καλά νά περνάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο καλύτερο φθινοπωρινός συνδυασμός, "μήλο - κανέλα"...
    Η παρουσίαση σου βέβαια είναι το κάτι άλλο!!!
    Πολλά φιλιά, καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Χρύσα μου, φιλάκια!

      Διαγραφή
  27. Κάτι ξέρει ο Κώστας ε!!!!!Ωραία συνταγή τραγανά τέλεια μπισκότα!!!!!
    Πολλά φιλιά Έρη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Υπέροχα φθινοπωρινά μπισκοτάκια που κλείνουν μέσα τους αγαπημένες γεύσεις και αρώματα!!!
    Γεια στα χέρια σου Ερη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αχ Έρη μου,κάθε φορά που έρχομαι εδώ,μετά πάω στο ψυγείο!!!
    Αν σου πω,ότι έψαχνα συνταγή για μπισκότα?Σύμπτωση?Λοιπόν,την αντιγράφω και θα τα φτιάξω το ΣΒΚ-)))
    πολλά φιλιά,και κερνάω και εγώ γλυκό-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σου αρέσουν χρυσούλα μου!

      Διαγραφή
  30. ως λάτρης των μπισκότων δε θα γινόταν να μη μου αρέσουν!!! φοβερά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ γλυκό μου κοριτσάκι!

      Διαγραφή
  31. Καλημέρα! Έχεις δωράκι! http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/2012/09/christina.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ερη τα μπισκότα σου μοιάζουν με μικρές μηλόπιτες.
    Εχουν όλα αυτά τα λαχταριστά υλικά (μήλο, καρύδι, κενέλα) και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν μηλοπιτομπισκότα!χαχα

    Λοιπόν είναι πραγματικά υπέροχα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου ναι είναι αποξηραμένες μηλόπιτες χιχι!

      Διαγραφή
  33. Στα προσεχώς... ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ... για να τα φάω ΟΛΑ μόνη μου! Και αντιρρήσεις δεν θέλω :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, έλα τώρα αφου θα δώσεις και στο παιδι.. ένα! Φιλάκια Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή
  34. Αυτό με τη σοκολάτα πια!!
    Θα τους τα προσφέρω να δω εντυπώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελπίζω να τους αρέσουν Στέλλα μου! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  35. Αφού υπάρχει βρώμη και μήλο θα γίνουν τα αγαπημένα μας οικογενειακώς.
    φιλιά Έρη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Όπως πάντα μια υπέροχη συνταγή από μια νέα κοπέλα που όλο ενδιαφέρουσες ιδέες μας δίνει και συνδυάζει το τερπνόν με το ωφέλιμον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ γλυκια μου Βαγγελιώ σέυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι όταν το ακούω απο σένα που θαυμάζω τόσο πολύ! φιλιά πολλά, ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  37. Ειναι φοβερα για την κορη μου που δε τρωει τιποτα της προκοπης
    σιγουρα θα τα δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τα έκανα χθες, η γεύση τους καταπληκτική αλλά κάτι έκανα λάθος και τρίφτηκαν. Αρχικά άπλωσαν πάρα πολύ (στο μέγεθος πιάτου φλυτζανιού του καφέ, ή παλάμης χωρίς δάκτυλα ας πούμε). Προσπάθησα να τα βάλω στη σχάρα για να κρυώσουν, εκεί έγινε πανωλεθρία, οπότε σταμάτησα και τα ξαναέβαλα στο φούρνο που ήταν ζεστός. Κάποια στιγμή τα αναποδογύρισα, να ξεραθούν και από κάτω. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα παιδάκια μου τα εφαγαν ευχαρίστως με το κουτάλι. Σήμερα είναι αρκετά ξερά, αλλά κομματάκια. Έπρεπε να τα ψήσω περισσότερο? (15 λεπτά τα είχα). Έπρεπε να μην τα αγγίξω για ώρα αφού έσβησα το φούρνο? Να τα κάνω μικρότερα? (μια κουταλιά δηλαδή της σούπας ανά μπισκότο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρτώ μου η ζύμη σου έγινε όπως βλέπεις στην φωτογραφία της διαδικασίας?
      Απο αυτά που μου λες υποθέτω ότι σίγουρα έβαλες πολύ σόδα και ίσως λίγο παραπάνω βουτυράκι.
      Μια κουταλιά της σούπας απο την ζύμη είναι οκ για κάθε μπισκότο, η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή. Γι αυτο την πατάς και ελαφρώς απο πάνω.
      Πολύ στεναχωριέμαι που δεν σου βγηκαν καλά, ελπίζω ν ατα ξαναπροσπαθήσεις γιατι γίνονται πολύ ωραία.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! θα τα ξαναδοκιμάσω σίγουρα (πάντως από γεύση μια χαρά είναι κι έτσι που είναι...)

      Διαγραφή
  39. Ανώνυμος21/10/12, 10:56 π.μ.

    όταν λέμε μισό φλιτζάνι βούτυρο σε γραμμάρια πόσο εννοούμε;
    πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου 113 γραμμάρια είναι η μισή κούπα βούτυρο. Ευχαριστώ πολύ! :)

      Διαγραφή
  40. Ανώνυμος13/11/12, 9:05 μ.μ.

    Μόλις βγήκαν απο τον φούρνο τα μπισκοτάκια!! Απλά φανταστικά! Ο άντρας μου είπε μόλις έφαγε ζεστά τα πρώτα 3-4 " Γιατί έφτιαξες τόσα λίγα;;"!
    Σευχαριστιυμε Ερη θα τις υπέροχες συνταγές. Αρτεμις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πολύ νόστιμα και υγιεινά. Καμία σχέση με τα αγοραστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πολύ νόστιμα και υγιεινά. Καμία σχέση με τα αγοραστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...