Τούρτα Γενεθλίων



Υλικά 

1/2 κούπα μερέντα ή νουτέλα
1/2 κούπα νιφάδες σοκολάτας (για τα κυκλάκια λουλουδάκια σοκολάτας στο κέντρο)
Για το παντεσπάνι (20 - 22 cm ταψάκι)
3 μεγάλα αυγά και 3 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου (φέρνουμε γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βάζοντάς τα για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό)
3/4 της κούπα ζάχαρη
μια τσιμπιά αλάτι
1/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 της κούπας κορν φλάουρ
1/4 της κούπας κακάο σε σκόνη
Για το σιρόπι
1/4 της κούπας ζάχαρη
1/3 της κούπας νερό
1/5 της κούπας λικέρ φρούτων κεράσι ή λικέρ βατόμουρο
Για την κρέμα
2 κούπες κατεψυγμένα rasberries
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές τη σούπας λικέρ κεράσι ή βατόμουρο
1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη (χωρίς γεύση, 7 γρ ηταν το φακελάκι που χρησιμοποίησα)
1 κούπα κρέμα γάλακτος
Για το γκανάς στα τοιχώματα της τούρτας
1 κούπα νιφάδες σοκολάτας κουβερτούρας
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι μέλι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Διαδικασία

Ξεκινάμε το παντεσπάνι μας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (όχι αέρα) και βουτυρώνουμε ενα ταψάκι με κούμπωμα. Βάζουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 
Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο χαρτί το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το κακάο.
Χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια καισ την συνέχεια ψηλή ταχύτητα τα αυγά με τους κρόκους, την ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε καλά το μείγμα περίπου για 5 λεπτά. Θέλουμε να ασπρίσει εντελώς και να τριπλασιαστεί σε όγκο. (Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)


Κοσκινίζουμε ξανά το μείγμα με τα αλεύρια και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με σπάτουλα. Προσθέτουμε στο ταψάκι μας και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο, κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στην φόρμα, περνάμε ενα ίσιο μαχαίρι από τα τοιχώματα και το ξεφορμάρουμε. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από το κάτω μέρος και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Κόβουμε με μαχαίρι το λεπτό επάνω μέρος , το γυρίζουμε ανάποδα και το κόβουμε στην μέση ώστε να έχουμε δυο παντεσπάνια.
Για το σιρόπι, βάζουμε σε ενα μπρικάκι την ζάχαρη με το νερό και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. αφαιρούμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει προσθέτουμε το λικέρ.
Για την κρέμα, βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι τα κατεψυγμένα rasberries - αφού τα έχουμε αφήσει να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου - μαζί με τους χυμούς τους και προσθέτουμε την ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το μείγμα χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Περνάμε το μείγμα απο κόσκινο πιέζοντας με σπάτουλα και κρατάμε στην άκρη τον πολτό με ότι τυχον ζουμάκια βγήκαν από το μείγμα. Πετάμε ότι έμεινε στο κόσκινο.  Σε ένα μπρικάκι βάζουμε το λικέρ με την σκόνη ζελατίνης και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Στην συνέχεια το ζεσταίνουμε λιγάκι στο μάτι σε μέτρια φωτιά να δούμε το ζελέ να γίνεται και πάλι υγρό και το προσθέτουμε στον πολτό με τα rasberries ανακατεύοντας καλά.


 Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε στεγνό μπολ και χτυπάμε με μίξερ στην αρχή σε μέτρια ένταση και στην συνέχεια σε ψηλή ωσότου η κρέμα μας γίνει σαντιγί.  Αφού έχει κρυώσει ο πολτός απο τα rasberries, ανακατεύουμε με την σαντιγί και βουαλά η κρέμα της τούρτας μας.
Κάνουμε το γκανάς λιώνοντας σε μπεν μαρί (ή σε φούρνο μικροκυμάτων) την σοκολάτα και μόλις λιώσει την αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μέλι και χτυπάμε με μίξερ. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
Πλένουμε το μπρικάκι μας, το σκουπίζουμε και προσθέτουμε μέσα την μερέντα ή νουτέλα. Βάζουμε για λίγο στο μάτι σε χαμηλή φωτιά ίσα ίσα να αραιώσει λίγο το μείγμα. 
Στήνουμε την τούρτα!!!
Υπάρχουν κάτι ειδικοί δίσκοι απο χαρτόνι για τις τούρτες που μπαίνουν απο κάτω ωστε να μπορέσετε αφού την τελειώσετε να την μετακινήσετε στο σκεύος στο οποίο θα την παγώσετε. Εγώ δεν είχα και έκοψα ένα χαρτόνι στο μέγεθος της τούρτας. 
Βάζουμε λοιπόν το χαρτόνι πάνω στην επιφάνεια εργασίας (έβαλα αλουμινόχαρτο απο κάτω για να μην τα κάνω όλα χάλια) και τοποθετούμε το ενα παντεσπάνι. Με πινέλο παίρνουμε ποσότητα απο το σιρόπι και ταμποναριστά σιροπιάζουμε ελαφρώς το παντεσπάνι μας. Μετά το σιρόπι απλώνουμε μια λεπτή στρώση από την μερέντα ή νουτέλα. 


Συνεχίζουμε προσθέτοντας ποσότητα απο την κρέμα (προσθέτουμε ποσότητα στο κέντρο και απλώνουμε προς τα έξω, έτσι μπορούμε να ρυθμίσουμε και την ποσότητα που θα βάλουμε. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα νουτέλα και απλώνουμε με ενα κουτάλι γύρω γύρω στα τοιχώματα το γκανάς σοκολάτας. Το άπλωσα με την πίσω πλευρά του κουταλιού, σιγά σιγά και τσουκου τσουκου δεν βιαζόμαστε. ΑΦΟΥ καλύψουμε τα τοιχώματα με το γκανάς, τότε συνεχίζουμε με το στρώμα κρέμας απο πάνω στην τούρτα με τον ίδιο τρόπο όπως κάναμε και μέσα δηλαδή με ποσότητα στο κέντρο και άπλωμα προς τα έξω. Στολίζουμε την τουρτα μας με φρέσκα rasberries και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. 

Ενα ταλαιπωρημένο κομματάκι που έμεινε την επόμενη μέρα..

Για τα σοκολατένια κυκλάκια λουλουδάκια, δείτε εδώ το βίντεο της Heather, κάπως έτσι το έκανα απλά χρησιμοποίησα κουτάλι και "έσφιξα" βοηθώντας με τα χέρια μου περισσότερα τα κυκλάκια για να γίνουν σαν μπουμπουκάκια.


Να έχετε ένα γλυκό και χαρούμενο Σαββατοκύριακο!

Λογάκια
Μπορείτε να κάνετε ένα πιο πλούσιο frosting (αντί για το απλό γκανάς που έκανα εγώ για τα τοιχώματα) προσθέτοντας περισσότερο βούτυρο στο μείγμα του γκανάς κομματάκι κομματάκι και χτύπημα μέχρι να σας γίνει ένα πλούσιο σοκολατένιο frosting. Απλά προσέξτε το μείγμα σας να είναι σχετικά κρύο γιατί διαφορετικά θα βάζετε το βούτυρο, αυτό θα λιώνει και δεν θα φτιάξετε frosting ποτέ. Φτου φτου
*****************************************
Η τουρτίτσα μου! 
Δεν έχω ξανακάνει κανονική τούρτα με παντεσπάνι και γέμιση, στις τούρτες που έχω κάνει στο παρελθόν χρησιμοποιούσα μπισκότο σαν βάση και ποτέ ξανά δεν είχα δοκιμάσει να κάνω τούρτα γενεθλίων. Ήθελα για τα γενέθλια μας (του άντρα μου και τα δικά μου) να κάνω κάτι απλό σχετικά, χωρίς πολλά "λούσα" και (όπως σε όλες τις συνταγές στο Captain Cook) χωρίς την χρήση επιπλέον υλικών, χρωμάτων κλπ. 
Να σας πω όμως ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα χρώματα. Πιστεύω ότι καλώς χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις κ εμπιστεύομαι το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα για την χρήση στα τρόφιμα. Ότι είναι ασφαλή δηλαδή. Ειδικά για τις παιδικές τούρτες είμαι απολύτως θετική μια φορά τον χρόνο ας χρησιμοποιήσουμε και λίγο χρώμα. Πως να τον κάνεις αλλιώς τον Spiderman?
Η ιδέα για την τούρτα μου ήρθε έτσι απλά και βρήκα αυτό που έψαχνα στην Heather και το κορυφαίο Sprinkle Bakes
 Όλα πήγαν κατ ευχήν και ήρθε η ώρα να παρουσιάσω την τουρτίτσα στους φίλους μας στο τραπέζι του περασμένου Σαββάτου. Πιάσαμε λοιπόν κουβέντα και λέγαμε ότι οι τούρτες σου παίρνουν πολύ χρόνο για να τις φτιάξεις (συμφωνούσα κ εγώ), ότι είναι καλύτερο να τις αγοράζεις έτοιμες (συμφωνούσα κ εγώ) και ότι ίσως τελικά να μην αξίζει να τις φτιάχνεις (συμφωνούσα κ εγώ). Και τότε την έκοψα και σέρβιρα. 
Η πρόταση που άκουσα από τα χείλη των καλεσμένων μου ήταν "Μπορείς να αγοράσεις τούρτες.. αυτή τη τούρτα, δεν μπορείς να την αγοράσεις". Δοκίμασα και συμφώνησα κ εγώ :)
Ξεκινήστε την λοιπόν κ εσείς, είναι εύκολη, κατεψυγμένα rasberries - frampoise - σμέουρα Ελληνιστί, βρίσκετε στα σουπερ μάρκετ και πλέον τα καταστήματα ΑΒ έχουν και Ελληνικά φρέσκα σμέουρα στo τμήμα με τα φρούτα και τα λαχανικά. Φτιάξτε το παντεσπάνι δυο μέρες πριν την σερβίρετε, την προηγούμενη μέρα φτιάξτε τα υπόλοιπα, στήστε την τούρτα και αφήστε την στο ψυγείο να παγώσει καλά για ενα 24άωρο πριν σερβίρετε.