Λεμονάτο Κοτόπουλο στον φούρνο με Πατάτες Ακορντεόν



Υλικά (4 - 6 άτομα)

1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 1μισι κιλό
8 - 10 μέτριες πατάτες
2 λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη ελαιολάδου ή ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο 
3 σκελίδες σκόρδο 1 λιωμένη στην πρέσα και δυο ολόκληρες με την φλούδα απλά σπασμένες με το μαχαίρι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
αλάτι - πιπέρι
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλάκι ξερό δεντρολίβανο

Διαδικασία

Πλένουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει. Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ξύσμα απο το ένα λεμόνι, την μαργαρίνη, το βούτυρο, την μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη, την μουστάρδα, την ρίγανη, μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Κρατάμε στην άκρη.
Στύβουμε τον χυμό και από τα δυο λεμόνια (το ένα που πήραμε το ξύσμα και το δεύτερο). Κρατάμε τις δυο λεμονόκουπες από το λεμόνι με το ξύσμα ανέπαφο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κρατάμε σε ενα μπολ γεμάτο με νερό.  Παίρνουμε μια πατάτα την ακουμπάμε στον πάγκο μας και βάζουμε το χερούλι μιας κουτάλας στο κάτω μέρος κατα μήκος της πατάτας. Κόβουμε με μαχαίρι την πατάτα σε φέτες κρατώντας κοντά το χερούλι απο την κουτάλα ώστε να σταματάει το μαχαίρι να μην φτάσει μέχρι κάτω. 



Τις κόβουμε όλες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί ή γάστρα με τις κομμένες πλευρές προς τα επάνω. 
Βάζουμε από μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο με την φλούδα σε κάθε μισή λεμονόκουπα και τις βάζουμε μέσα στην κοιλίτσα του κοτόπουλου. Παίρνουμε το κοτόπουλο και το τακτοποιούμε πάνω απο τις πατάτες. Με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το βούτυρο και τα μυρωδικά στο μπολ και το απλώνουμε σε όλο το κοτόπουλο.


Αν θέλουμε σηκώνουμε το δέρμα και απλώνουμε απο το μείγμα και κάτω απο το δέρμα (μερικές φορές το κάνω μερικές φορές όχι, εδώ δεν το έκανα). Οσο μείγμα περισσέψει το απλώνουμε πάνω στις γύρω πατατούλες,  προσθέτουμε την μισή κούπα κρασί και τον μισό χυμό απο τα λεμόνια που στύψαμε. Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και πλένουμε τα χέρια μας. Κλείνουμε το ταψί είτε με αλουμινόχαρτο είτε αν πρόκειται για γάστρα σκεπάζουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε για 1μισι ώρα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε την ένταση του φούρνου στους 220, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι και ξαναβάζουμε το φαγητό χωρίς καπάκι για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο. Μόλις το κοτόπουλο έχει ροδοκοκκινίσει το αφαιρούμε από το ταψί, το βάζουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Δυναμώνουμε την ένταση του φούρνου στο πιο δυνατό και ξαναβάζουμε τις πατάτες να ροδοκοκκινίσουν όσο ξεκουράζεται το κοτόπουλο περίπου 15 λεπτά.


Όταν ροδοκοκκινίσουν και οι πατάτες  κλείνουμε τον φούρνο και τις μεταφέρουμε στην πιατέλα με το κοτόπουλο. Περιχύνουμε με τα ζουμάκια από την κατσαρόλα και σερβίρουμε με κομμένα λεμόνια!


Καλή Όρεξη και να έχουμε μια πολύ καλή εβδομάδα! 
*****************************************
Λουκούμι κοτοπουλάκι, ζουμερό, ροδαλό, μοσχομυρωδάτο, το τέλειο Κυριακάτικο ελληνικό γεύμα σας έχω σήμερα. 
Το μόνο διαφορετικό σε αυτή την συνταγή είναι οι πατάτες ακορντεόν (hasselback) οι οποίες όμως του ταιριάζουν τόσο πολύ και είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνουν. 
Εύκολο να γίνουν είπα τώρα, αλλά την πρώτη φορά που έφτιαξα πατάτες ακορντεον ήταν το 96 πρωτοετής φοιτήτρια για ένα επίσημο τραπέζι της συγκατοίκου μου. Φυσικά η εμπειρία μου στην μαγειρική εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστη αν και ήδη είχα ξεκινήσει να μαζεύω συνταγές. Είχα δει λοιπόν μία συνταγή για πατάτες ακορντεόν απο την αγαπημένη μου Φραντζέσκα Χατζηχρήστου στην οποία συνταγή όμως η Φραντζέσκα δεν ανέφερε πως ακριβώς κόβονται αυτές οι πατάτες οπότε και με παίδεψαν αρκετά. Μου έφευγε το μαχαίρι και χάραζα τις πατάτες άνισα ενώ σε κάποιες μου κοβόταν η πατάτα στην μέση.. 
Φέτος όμως μετά από τόσα χρόνια έμαθα την τεχνική με την οποία κόβονται και έμεινα κατάπληκτη από το πόσο εύκολα και γρήγορα ετοιμάζονται! Σας προτείνω να τις δοκιμάσετε και φυσικά αναφέρω και έχω φωτογραφία για το πως να τις κόψετε.