24/10/12

Κολοκυθόσουπα με Γιουβαρλάκια





 Υλικά

1 κολοκύθα περίπου ένα κιλό (απο την οποία θα χρησιμοποιήσουμε την μισή ποσότητα)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι σε φέτες
2 καρότα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα (λιωμένη)
1 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο (είχα λίγο ζωμό, κοντά στο ένα ποτήρι και το υπόλοιπο το έβαλα νερό) σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι 
Χυμός απο μισό μικρό λεμόνι
Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ ρύζι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κουταλάκι κύμινο
αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Χρησιμοποιώντας ενα μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση και με ενα κουτάλι αφαιρούμε τα σποράκια και τις λεπτές ίνες της κοιλότητας. 



Τοποθετούμε τα δυο μέρη της κολοκύθας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω μέσα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η σάρκα, θα τρυπιέται ακόμη και η φλούδα με το πιρούνι.  Οταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από τον φούρνο και με κουτάλι βγάζουμε την ψίχα - πολτό της και την χωρίζουμε σε δυο μπολ (θα χρησιμοποιήσουμε το ένα).
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σέλερι και το καρότο. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και μόλις τα λαχανικά μας μαλακώσουν ελαφρώς προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε μια φορά ακόμη και προσθέτουμε τον ζωμό. Μόλις η σούπα μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε την σούπα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 15 - 20 λεπτά. οταν τα λαχανικά μαλακώσουν, αλέθουμε την σούπα ( ή στο μούλτι μονο τα λαχανικά). Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην εστία και προσθέτουμε την κολοκύθα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά ο πολτός της μέσα στην σούπα. 
 Πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια από τον κιμά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το έξτρα φλιτζανάκι ρύζι. Μόλις πάρει βράση σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε την σούπα με γιαουρτάκι.



Καλή Όρεξη!
******************************************
Έμαθα ότι έφτασε ελαφρώς το κρύο στην Ελλάδα και είπα να αρπάξω την ευκαιρία και να σας δείξω μια σουπίτσα που έφτιαξα και μας καταενθουσίασε. Εξάλλου στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το κρύο "έφτασε" μπορεί απλώς να περνάει μια βόλτα και να ξαναπιάσουν οι ζέστες οπότε σκέφτηκα να προλάβω την σούπα. 
Μια υπέροχη κολοκυθόσουπα λοιπόν με ολοζώντανο χρώμα, με ζουμερά, στρογγυλά και χορταστικά  γιουβαρλάκια, χωρίς αυγολέμονο, απο αυτές τις σουπίτσες που τις τρως και αισθάνεσαι να ζεσταίνεται η ψυχή σου. Τουλάχιστον σε μένα αυτή την επίπτωση έχουν οι περισσότερες σούπες.
Η συνταγή είναι βασισμένη πάνω στα γιουβαρλάκια του Κώστα, την πρώτη σούπα με κρέας που ξεκίνησε να τρώει ο Κώστας όταν ήταν μωράκι.  Έτσι η συγκεκριμένη σουπίτσα είναι κατάλληλη ακόμη και για μικρά μωράκια που φυσικά έχουν ξεκινήσει να τρώνε κρέας. 
Χρησιμοποιήστε γλυκοκολοκύθα ή νεροκολοκύθα οποιαδήποτε και να χρησιμοποιήσετε κάνει για την συνταγή, αρκεί να είναι η γλυκιά κολοκύθα της εποχής.
Επειδή για την σούπα θα χρειαστεί η μισή ποσότητα μιας κιλού κολοκύθας, την υπόλοιπη μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και να φτιάξετε μια κολοκυθόπιτα γλυκιά ή muffins κολοκύθας

 

33 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα, Έρη!
    Λατρεύω την κολοκύθα αλλά εδώ δεν βρίσκω καλές, δυστυχώς! Φτιάχνω πίτα και κεφτέδες. Κολοκυθόσουπα δεν έχω ακόμα δοκιμάσει. Λένε ότι γίνεται πολύ νόστιμη. Κι εσύ την ενίσχυσες με τα γιουβαρλάκια, πολύ ωραία ιδέα! Πρέπει να σου έδινε υπέροχη.
    Πολύ ωραία και η παρουσίασή της, μπράβο!

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα Έρη
    Χρησιμοποίησες ευρηματικά την νόστιμη κολοκύθα σε σούπα!Εκτός από την καταπληκτική της εμφάνιση-τελικά τα χρώματα ομορφαίνουν όχι μόνο στους ζωγραφικούς πίνακες-σίγουρα εμπλουτίστηκε και η γεύση,μιας που η γλύκα της κίτρινης κολοκύθας είναι χαρακτηριστική!Σπουδαίο,χορταστικό και όμορφο πιάτο ειδικά για τις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες-που μάλλον ακόμα δεν τις έχουμε νιώσει!!!-Φιλιά,πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω την κολοκύθα σε σούπα. Εγώ την μαγειρεύω με σύγλινο και γίνεται μούρλια.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτη φορα εφτιαξα γιουβαρλακια με δικη σου συνταγη και βγηκαν πολυ ωραια. Την κολοκυθα την εχω δει μονο σε πιτες. Στη σουπα ομως δινει ενα φθινοπωρινο χρωμα.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Έρη μου... τί να πρωτολιμπιστώ τη σούπα, τα γιουβαρλάκια ή την κολοκυθόσουπα;;; Εκπληκτικός φθινοπωρινός συνδυασμός... Να είσαι καλά για τη συνταγή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία σούπα! Επαναλαμβάνω γιατί ενθουσιάστηκα: τι ωραία σούπα!!
    Πώς μ' αρέσει το χρώμα της κολοκύθας και τι ωραίος γευστικός συνδυασμός!
    Φαγάκι που λύνει τα χέρια και συνδυάζει κρεατάκι με λαχανικά!
    Μπράβο Έρη μου, υπέροχη πρόταση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βρε να μην τρωει ο αντρας μου τιποτα σουποειδες! τελειο φαινεται! μαλλον θα το φτιαξω για μενα και την μικρη!
    ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φοβερή η πρότασή σου Ερη μου!!
    Εμείς που είμαστε οικογενειακώς ....σουπάδες (χειμώνας χωρίς μια ζεστή σουπίτσα δεν νοείται) θα την τιμούσαμε οπωσδήποτε!
    Και τι όμορφο χρώμα!!!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ ξεκίνησαν τα κρύα..μια σουπίτσα είναι ότι πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. To πρώτο πράγμα που έκανα μόλις δρόσισε ήταν να απολαύσω μια καυτή κολοκυθόσουπα....αλλά αυτή η εκδοχή μπαίνει άμεσα στο μενού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την σούπα της Butternut Squash την λατρεύω! Η πρότασή σου μπορεί να κάνει και τον άντρα μου να την λατρέψει! Τι όμορφο χρώμα που έχει! Σ ευχαριστώ για την υπέροχη ιδέα Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά έχεις δίκιο, το χρώμα είναι ολοζώντανο! Φαίνεται τέλεια και τόσο φθινοπωρινά όλα.
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κολοκυθόσουπα και είμαι περίεργη. Υποθέτω ότι θα είναι λίγο γλυκιά ε; Μμμμ αν ναι, θα μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλεια η σούπα και πολύ ταιριαστή με τον μουντό καιρό (επιτέλους!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι τέλειο χρώμα είναι αυτό βρε Έρη! Γέμισε η οθόνη του pc! Άσε που είδε τα γιουβαρλάκια και ο άντρας μου και του μπήκαν ιδέες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλοι μίλησαν για το χρώμα! Άντε να το ματαξαναπώ κι εγώ! Τι'ναι τούτο βρε Έρη μου που βγάζει μάτι; Μάς στράβωσες σήμερα ή μάς άνοιξες τα μάτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρη μου αγαπάμε σούπες και εμείς!!!!
    Αγαπάμε και κολοκύθα,τέλειαααα η σούπα σου!!!!
    Απίστευτο χρώμα και σίγουρα γεύση!!!
    Για άλλη μια φορά respect!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολυ νοστιμη φαινεται και ειμαι σιγουρη οτι ειναι κιολας.και παρα πολυ ωραια ιδεα.φιλια πολλα
    www.nanas-gastromageies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και σε μένα οι σούπες επιδρούν έτσι, μου ζεσταίνουν τα μέσα μου (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Οι δε κολοκυθόσουπες (με πράσο και καρότο) είναι αγαπημένες μου. Αυτή η συγκεκριμένη με τα γιουβαρλάκια, χμ, δεν το είχα ξαναδεί. Αλλά θα το δοκιμάσω όταν θα βγάλω την επόμενη σακούλα με κολοκύθα από την κατάψυξη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωραία φαινεται πολυ ενδιαφέρουσα εκδοχή για γιουβαρλάκια ,μπράβο Ερη ωραίο πιάτο όμορφο και νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σούπερ! Δεν έχω σκεφτεί να παντρέψω ποτέ αυτά τα δύο! Δοκίμασε να βάλεις λίγο κάρδαμο μέσα στη σούπα και θα με θυμηθείς! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έρη, δύο ωραία φαγάκια τα "πάντρεψες" σε ένα. Την κολοκυθόσουπα, από τις ωραίες χειμωνιάτικες σούπες και τα κλασσικά γιουβαρλάκια, που όλοι αγαπάμε. Πετυχημένος ο "γάμος". Φαντάζομαι τις χαρές που θα έκανε ο μικρός Κώστας!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλά τι να πρωτοθαυμάσει κανείς χρώμα νοστιμιά;;
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιαμ γιαμ! Τρελαινόμαστε για σούπες κάθε είδους! Με κολοκύθα δεν έχω φτιάξει ποτέ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τρελαίνομαι για σουπες, δεν εχω δοκιμασει ποτε με κολοκυθα αν και μου εχου στειλει καποιες συνταγες , διστάζω λογο της γλυκιας γευσης που εχει τωρα που το ειδα σε σενα θα το δοκιμασω
    Φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μα φυσικά, ποια πιο υγιεινή σουπίτσα από αυτή γίνεται;
    Δυστυχώς στην Ελλάδα, Έρη την κολοκύθα την χρησιμοποιούμε κατά κόρον για γλυκό!!
    Εξαιρετικός ο συνδυασμός σου!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ερη μου εκτός απο υπέροχη γεύση (που είμαι σίγουρη πως έχει), έχει και καταπληκτικό χρώμα, πραγματικά ολοζώντανο!!!Μπράβο, ταίριαξες απίθανα τα υλικά σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η κολοκυθόσουπα είναι η αγαπημένη μου Ερη.
    Μεταμόρφωσες τα ''βαρετά'' γιουβαρλάκια σε ένα πιάτο ζωγραφιά.
    Υπέροχη ιδέα.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν με το φαγητό σου αυτό τους καταφέρω να φάνε!!! (ονόματα δεν λέω, οικογένειες δεν θίγω) ε, τότε θα σε ευγνωμωνώ για πάντα, Έρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα Ερη!Τήν κολοκύθα σέ σούπα δέν τήν έχω δοκιμάση!Μόνο σέ πίτες!Μού αρέση τό κίμινο στά γιουβαρελάκια πού έβαλες!Ωραία καί η σημερινή σου συνταγή!Καλή συνέχεια!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πραγματικά βρε φιλενάδα ούτε μεσα στο μυαλό μου να ήσουν! όποτε ψάχνω μια συγκεκριμένη συνταγή τσουπ ξεπετάγεται στο μπλογκ σου! θα τη δοκιμάσω πάραυτα!
    φιλάκια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η συνταγή μπορεί να είναι εξαιρετική, αλλά εγώ και τα γιουβαρλάκια έχουμε τσακωθεί πολλάααα χρόνια πριν! Θα φάω λοιπόν μόνο τη σούπα, η οποία φαίνεται φοβερή! Έχω σκάσει να βρω κολοκύθα στο σούπερ και δεν βρίσκω σε κανένα της γειτονιάς... Πού τις βρίσκετε εσείς βρε παιδιά; :(
    Καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...