5/10/12

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα



Υλικά ( 4 άτομα)

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Κέρκυρας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
500 γρ μοσχάρι από μπούτι κομμένο σε κομμάτια
Αλάτι – Πιπέρι
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
1 φλιτζάνι του τσαγιού σκούρο (μπρούσκο) κρασί ή μαυροδάφνη
1 φύλλο Δάφνης
3 κόκκους γαρύφαλλο
5 κόκκους μπαχάρι
7 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλα ή 1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη
1 κουταλάκι πάρπικα γλυκιά
3 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα στον τρίφτη
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Ενα πακέτο χοντρό μακαρόνι για παστιτσάδα ή μακαρόνι για παστίτσιο
Τριμμένο κεφαλοτύρι στο χοντρό μέρος του τρίφτη
Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας μας να στεγνώσει (το έχουμε 30 λεπτά έξω απο το ψυγείο να μην είναι παγωμένο) και το αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα «Θωρακίζουμε» απο όλες τις πλευρές να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε ένα πιατάκι. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, την δάφνη,  τα γαρύφαλλα, τα μπαχάρια, τα πιπέρια, την κανέλα και την πάπρικα. Ανακατεύουμε για λίγο να μοσχομυρίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο να τσιγαριστεί και αυτός. Τέλος προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα,  την ζάχαρη, επαναφέρουμε το μοσχάρι και προσθέτουμε τόσο νερό μέχρι το ύψος των υλικών (να μην τα σκεπάσει). Μόλις το φαγητό μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για 1 ώρα και 30 λεπτά, ίσως περισσότερο, θέλουμε το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό.
Στα μακαρόνια μας τώρα, βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια με την σάλτσα και το κρέας, τρίβουμε το κεφαλοτύρι μας απο πάνω και σερβίρουμε!




Καλή Όρεξη και πολύ καλό σας και φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο!

Λογάκια
Κατά καιρούς παίρνω μηνύματα σας (σας έχω πει ότι τρελαίνομαι με τα μηνύματα σας, χαίρομαι πάρα πολύ)  στα οποία με ρωτάτε που βρίσκω παραδοσιακά προϊόντα αφού δεν μένω στην Ελλάδα. Θα σας πω λοιπόν ότι στο Τορόντο υπάρχει μια απο τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες στον κόσμο κ όλα τα καταστήματα έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες μας. Με το αζημίωτο βεβαίως..
Δεν υπάρχει τίποτα που να μην το βρίσκω εδώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (Ας πουμε δεν έβρισκα σέλινο – έχουν μόνο σέλερι – και τελικά το ανακάλυψα στις κινέζικες αγορές ως κινέζικο «σέλερι»),  με έκπληξη ανακάλυψα ότι βρίσκω πολλά «Ελληνικά» προιόντα στις Ασιατικές αγορές με άλλες ονομασίες. Οι ασιατικές αγορές είναι μακράν οι αγαπημένες μου πλέον.  Είπα όμως ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην βρίσκω αλλά ένα πράγμα δεν μπορώ να το βρω κ αυτό είναι τα αγαπημένα μου καππαρόφυλλα.. Αυτά δεν τα βρίσκω πουθενά! 

*****************************************
Κερκυραϊκή Παστιτσάδα.. ή Κερκυρέικη όπως θα λέγαμε στην Ξάνθη.
Μια αγαπημένη συνταγή της Κέρκυρας που θα την βρείτε σε πάμπολλες παραλλαγές. Όποια όμως και να διαλέξετε το πιο πιθανό είναι να έχετε ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα.  Η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα γίνεται με κόκορα ή μοσχάρι και το χαρακτηριστικό της είναι το μείγμα μπαχαρικών (σπετσέρικο)  που την κάνει να ξεχωρίζει μαζί φυσικά με το χοντρό μακαρόνι.  Πολύ αρωματική, τολμηρή σε γεύση συνταγή που όμως δύσκολα θα ξενίσει ακόμη και την πιο απλή γευστική παλέτα. Υπέροχο, μοσχομυρωδάτο  Κυριακάτικο φαγάκι σήμερα, Κερκυραϊκή Παστιτσάδα!

30 σχόλια:

  1. Καλημερούδια,απο μια ζεστή αν όψη φθινοπώρου ,Ελλάδα!!!
    Το συγκεκριμένο φαγάκι,μύρισε μανούλα,χωριό,πατρίδα:)
    Αχ,τι ωραία συνταγή για ένα κυριακάτικο γέυμα!!!!
    Σε φιλώ και εύχομαι ένα νόστιμο σ/κ:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς γίνεται κάθε συνταγή σου να είναι τόσο φοβερή και να σε κάνει να θέλεις να την φτιάξεις τώωωωωωρα? Πάω χασάπη για μοσχάρι! Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συνταγή φαίνεται υπέροχη!Να είσαι καλά που ακόμα και από μακριά ψάχνεις την Ελλάδα!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι, που δεν είχα καταλάβει ότι ζεις
    στο εξωτερικό. Μπράβο λοιπόν δυο φορές
    κορίτσι μου,
    σε φιλώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαγικό πιάτο!!!!!!!!!!!
    Σε βάζει κατ' ευθείαν στο τραπέζι :)
    Φιλιά
    Καλημέρα & καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειο φαγάκι και με χοντρό μακαρόνι ακόμη καλύτερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έρη να σου στείλω καπαρόφυλλα;; πριν χρόνια είχα στείλει σε μια φίλη εκεί μπαχαρικά για τσουρέκι!!
    Αυτό το φαγητό το δοκίμασα στην Κέρκυρα πριν χρόνια και δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα γιατί είχε τόσα πολλά μπαχαρικά που επισκίαζαν όλη την υπόλοιπη γεύση, ίσως φταίει βέβαια ότι εγώ θέλω διακριτικά τα μπαχαρικά.
    Από την άλλη θυμάμαι τη μητέρα μου να μαγειρεύει έτσι κόκορα στο χωριό με τη διαφορά ότι έβραζε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοσχομύρισε μέχρι εδώ Ερη η παστιτσάδα! Σπετσέρικο το ονομάζουν το μίγμα μπαχαρικών στην Κέρκυρα και δίνει πολύ δυνατή γεύση. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό είναι φαγητό με το κρεατάκι του,τα μπαχαρικά του,το μακαρόνι του(ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ)και το τονίζω ιδιαίτερα αυτό,αδυναμία.Να είσαι καλά Έρη μου πάντα τέτοια,φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έρη μου όπως πάντα έγραψες!!!!
    Τέλεια λαχταριστή η παστιτσάδα σου!!!!
    Λατρεμένο μου φαγητό!!!Έχω πάρει και το
    σπετσερικο από Κέρκυρα!!!Όταν ξαναπάω θα πάρω
    και για σένα!!!!Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλειο φαγητό! Το χοντρό μακαρόνι είναι όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος5/10/12, 11:39 π.μ.

    Έρη καλημέρα!Ωραίο και το σημερινό σου φαγάκι,εγώ απλά ήθελα να σταθώ στο χθεσινό με τον γύρο.Έκανα στα πιτσιρίκια μου τον γύρο με πιτούλες και ξετρελλάθηκαν.Πραγματικά εύκολο και πεντανόστιμο!!!Μόνο που περιόρισα το κύμινο σε μισό κ.γ,αλλά αυτά είναι περί ορέξεως πάντοτε.Να είσαι καλά λοιπόν και ευχαριστώ για την συνταγή πάλι..Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ερη μου απο τα καλύτερα φαγητά, έχω δοκιμάσει και με κόκοκρα δεν παίζεται.Τα μπαχαρικά τα λατρεύω!Μπράβο σου πολύ καλή συνταγή αλλά και παρουσίαση!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αααα σήμερα βλέπω έφτιαξες συνταγή από το νησί της μάνας μου! Έχω φάει αρκετές φορές από τη μια μουρλο-θειά μου! Ωραίο φαγητό όντως! Εγώ -ντροπή μου- δεν το έχω φτιάξει ποτέ! Ήρθε η ώρα μάλλον...!!!!
    Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι να πούμε εμείς οι κοινοί θνητοί για αυτό το θεϊκό πιάτο;;
    Τα είπες όλα στον πρόλογό σου! Είναι υπέροχο, μυρωδάτο και πολύ πληθωρικό!
    Φιλιά και καλό ΣΚ φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολύ ωραία συνταγή! φαίνεται τέλειο!καταπληκτική και η φωτογράφιση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λαχταριστό το φαγητάκι σου, πάντα χαίρομαι να σε διαβάζω.Στις Ασιατικές αγορές !!!!! μάλλον πιο κοντά στην Ασία πάμε σιγά σιγά... Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λατεμένο φαγάκι που αγαπάμε όλοι στην οικογένεια και το τιμάμε συχνά!
    Το μαγείρεψες σούπερ Ερη μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ερη μου,τό αγαπημένο μου φαγητό!Μέ χοντρά μακαρόνια καί φρέσκο βούτυρο!!Υπέροχη συνταγή!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τρελλανε μας και άλλο φιλενάδα....Το βλεπεις και θελεις να μπεις στην οθονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με ξετρέλλανε η μακαρονάδα σου πρωι πρωί Έρη μου!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κερκυραϊκή παστιτσάδα, χαρκτηριστικό φαγητό του όμορφου νησιού μας, με το χοντρό μακαρόνι. Μοσχοβολιστό Κυριακάτικο φαγητό, με άπειρους θαυμαστές! Πολύ ωραίο, Έρη!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καταπληκτικό .... το στομάχι μου άρχισε να γουργουρίζει ... πότε θα μας καλέσεις για φαγητό φιλτάτη ...... (Πατριώτισσα αν ευσταθεί η πόλη στην επικεφαλίδα της ανάρτησης σου).Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κυριακή σήμερα και θα το τολμήσω! Μου φαίνεται βουνό εμένα που δεν είμαι φοβερή μαγείρισσα αλλά επειδή το λες εσύ θα το κάνω! Θα επανέλθω Captain my captain!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έρη μου έχω το μοσχαράκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζει :)
    Έχει μοσχομυρίσει το σπίτι!!!
    Θα επανέλθω για εντυπώσεις αφού φαγωθεί!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ ωραία μαγειρευμένο αυτό το παραδοσιακό πιάτο!
    Καταπληκτικό, Κυριακάτικο φαγάκι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπημένο φαγητό Ερη .. και όταν το τρώς στην Κέρκυρα, ακόμα καλύτερο ... χιιχιχιχι


    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τι μου θύμισες τώρα Ερη μου ,που έιχαμε πάει πρίν χρόνια στην Κερκυρα κι είχα ανακαλύψει την παστιτσάδα ,γυρισα σε δεκα μέρες 4 κιλά βαρύτερη,τέλειο φαγητό, και το δικό σου όπως πάντα απίθανο,φιλιά πολλά,καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έρη μου τι βλέπω? Έφτιαξες φαγάκι από την πατρίδα μου!! Μου θυμίζει κλασικές Κυριακές, από τα χεράκια της μαμάς!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...