Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Burger Mediterraneo



Υλικά ( 4 άτομα)

4 αφράτα ψωμάκια
1 ματσάκι ρόκα
4 λεπτές φέτες καπνιστό μετσοβόνε  

Για τις αργοψημένες ντομάτες
4 μικρές Ρόμα ντομάτες κομμένες «κυδωνάτες» στα 4
2 - 3 κλωνάρια δενδρολίβανο
4 σκελίδες σκόρδο με την φλούδα πατημένες να ανοίξουν με το μαχαίρι
2 Κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο

Για την μαγιονέζα
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα ελαιολάδου
1 σκελίδα σκόρδο (απο τις ψημένες με τις ντομάτες)
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
Χυμός απο μισό λεμόνι (κατα γεύση δοκιμάζουμε το τελικό αποτέλεσμα και συμπληρωνουμε αν χρειαστεί)
½ κουταλάκι αποξηραμένο εστραγκόν
1/2 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 

Αλάτι
1 κουταλάκι Θυμαρίσιο Μέλι
Λίγο πιπέρι
Για τα burgers
2 φέτες bacon ψιλοκομμένο
800 gr μοσχαρίσιος κιμάς όχι άπαχος
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλιά της σούπας worcestershire sauce
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο μανιτάρι porcini περασμένο στο multi να γίνει σκόνη και κοσκινισμένο
1 κουταλιά κοφτή αποξηραμένο κρεμμύδι σκόνη
1 κουταλάκι θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
Αλάτι – Πιπέρι

Για τα τραγανά sticks απο κολοκυθάκια και κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτά sticks
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κούπες ξινόγαλο ή buttermilk
2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
Κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
Πιπέρι γαι το σερβίρισμα
Λάδι για τηγάνισμα


Διαδικασία

Ξεκινάμε με τις ντομάτες, 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 110 βαθμούς. Στρώνουμε ενα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τις κομμένες ντομάτες.
Βάζουμε μαζί το δενδρολίβανο, τα σκόρδα, λίγο αλατάκι, πιπεράκι και σιγοψήνουμε τις ντομάτες για 3 ώρες (Πιστέψτε με αξίζει τον κόπο).




Για την μαγιονέζα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της με σειρά ανακατεύοντας και κρατάμε στην άκρη.
Burgers
Τηγανίζουμε το bacon να γίνει τραγανό, το στραγγίζουμε, αφηνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το προσθέτουμε σε ενα μπολ με τον κιμά, το σκόρδο, την worcestershire sauce, την σκόνη απο τα porcini (κοσκινισμένη), το κρεμμύδι σκόνη, το θυμάρι, την ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Ζυμώνουμε τον κιμά, όχι πολύ να μην σφίξει. Σκεπάζουμε και κρατάμε στην άκρη μέχρι να χρειαστεί να ψήσουμε τα μπιφτέκια. Τα ψήνουμε σε δυνατό grill για 4-5 λεπτά την πλευρά. Κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση πριν το ψήσιμο για να μην μας φουσκώσουν στο κέντρο.




Τραγανά Sticks απο κολοκυθάκια και κρεμμύδια
Βάζουμε τα κομμένα κολοκυθάκια και κρεμμύδια μέσα στο ξινόγαλο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. 



Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και λίγο πιπέρι. Βουτάμε τα sticks μας στο αλεύρι και τηγανίζουμε σε λάδι (θερμοκρασία 180 βαθμοί το λιγότερο ) για 1-3 λεπτά.
Στησιμο
Ψήνουμε ελαφρώς στο grill τα ψωμάκια μας απο την κομμένη πλευρά, αλείφουμε με το aioli (μαγιονέζα), συμπληρώνουμε με ρόκα, λίγο πριν βγεί το burger απο το grill του προσθέτουμε το μετσοβόνε για να λιώσει λιγάκι, το προσθέτουμε απο πάνω απο την ρόκα, συμπληρώνουμε με 2-3 κομμάτια απο τις αργοψημένες ντομάτες, το επάνω μέρος του ψωμιού  και σερβίρουμε το burger με μερίδα από τα τραγανά sticks από κολοκυθάκια και κρεμμύδια.




Αυτό ήταν το burgerάκι μου και σας γλυκοφιλώ!!

Λογάκια
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις αργοψημένες ντομάτες με λιαστές τις οποίες θα έχετε πλύνει καλά και θα τις έχετε σκουπίσει με χαρτί κουζίνας. Επειδή όμως χρειαζόμαστε το ψημένο σκόρδο για την μαγιονέζα, σοτάρετε μια σκελίδα σκόρδο σε τηγάνι με την φλούδα της, μέχρι να μαλακώσει εσωτερικά περίπου 5 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.  
*******************************************
Επαιξα με μεσογειακές γεύσεις κ έφτιαξα ένα burger με μια φανταστική μαγιονέζα με γλυκοψημένο σκόρδο και μεσογειακά μυρωδικά, ένα burger που μέσα του εκτός των άλλων έχει bacon για την τσαχπινιά του και  μανιτάρι πορτσίνι που έκανα σκόνη και δίνει απίθανη γεύση. Το συμπλήρωσα γευστικά με αργοψημένες ντομάτες στον φούρνο, μια τεχνική που κάνει ακόμη και την πιο άνοστη ντομάτα να γλυκαίνει, να συμπυκνώνεται η γεύση της, συμπλήρωσα με μια φέτα απο άριστο καπνιστό μετσοβόνε και συνόδευσα το burger με τραγανά sticks απο κρεμμύδια και κολοκυθάκια! 
Αυτο ήταν λοιπόν!.