Cheesecake με Καραμέλα, Μήλα και τραγανή επικάλυψη ( Caramel Apple Crumble Cheesecake)



Υλικά

Για την βάση
2 κούπες τριμμένο μπισκότο βανίλια της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο 
Για το cheesecake
3 μέτρια μήλα
Λίγο χυμό λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλα
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 -3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 πακέτα των 250 γρ τυρί κρέμα
1/2 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Η αγαπημένη σας σως καραμέλας*
Για την τργανή επικάλυψη (Crumble)
1/2 κούπα αλέυρι γαι όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 της κούπας βούτυρο (περίπου 70 γρ) κρύο αλλά ελαφρώς μαλακό.

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε τα μπισκότα είτε στο μούλτι είτε τα βάζουμε σε ενα σακουλάκι και τα κοπανάμε με εναν πλάστη. Τα μεταφέρουμε σε ενα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα και το βούτυρο. ανακατεύουμε και καλύπτουμε την βάση μια κουμπωτής φόρμας 24 εκατοστών στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτάκι. Πιέζουμε καλά και ψήνουμε για 10 λεπτά. αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς η βάση.
Καθαρίζουμε τα μήλα μας  και τα κόβουμε σε φέτες. Τα περιλούζουμε με λίγο χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν πολύ και προσθέτουμε την κανέλα και τις 3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη. 
Βάζουμε σε ενα τηγανάκι τις 2-3 κουταλιές βούτυρο, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το μείγμα με τα μήλα.  Δεν τα αφήνουμε πολύ στην φωτιά ίσα ίσα να λιώσει λίγο η ζάχαρη , να ζεσταθούν λίγο τα υλικά και να ενωθούν καλά μεταξύ τους, δεν θέλουμε τα μήλα μας να γίνουν νιανια.

    
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Χτυπάμε με μίξερ το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά  ένα ένα και την βανίλια.
Στρώνουμε μια σειρά μήλα πάνω από την μπισκοτένια βάση, ρρίχνουμε μερικές κουταλιές καραμέλας πάνω στα μήλα και προσθέτουμε το μείγμα του τυριού. 
Ψήνουμε το cheesecake για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε τον φουρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 35 λεπτά. Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake για 20 λεπτά μέσα στον σβηστό φούρνο. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ή να έρθει κοντά σε θερμοκρασία δωματίου.
Κάνουμε το crumble ανακατεύοντας όλα τα υλικά εκτός απο το βουτυρο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Με τα χέρια μας τρίβουμε το βούτυρο μέσα στο μείγμα ώστε να έχουμε τελικά ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα.


 Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε πάνω απο το ψημένο και σχετικά κρύο cheesecake τα υπόλοιπα μήλα, συμπληρώνουμε με λίγη καραμέλα ακόμη απο πάνω και τέλος καλύπτουμε με το crumble. Εγώ έβαλα crumble και γύρω γύρω στα τοιχώματα αφού το cheesecake μάζεψε στο ψήσιμο και είχα χώρο. Σκέφτηκα ότι θα είναι μια ωραία κλειστή έκπληξη το cheesecake. 


Εσείς αν θέλετε να φαίνεται κανονικά το cheesecake εξωτερικά, βάλτε το crumble μόνο απο πάνω.
Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη ώστε να ψηθεί το crumble και αφαιρούμε απο τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε. Το σερβίρουμε με επιπλέον σάλτσα καραμέλας.



Καλή Επιτυχία! 

Λογάκια
*
Καραμέλα
Σε ενα μπολάκι βάζουμε 8 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (35%) και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1/2 κούπα ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας νερό. Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ΔΕΝ ανακατεύουμε καθόλου (ούτε στην αρχή), απλά βρέχουμε με κρύο νερό ένα πινέλο και περνάμε ελαφρώς τα εσωτερικά τοιχώματα της κατσαρόλας συχνά πυκνά. Το μείγμα σε 8 λεπτά περίπου θα αρχίσει να παίρνει χρώμα χρυσαφένιο και μόλις το δούμε να παίρνει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα, το αποσύρουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο (θα φουσκώσει το μείγμα γιατί η καραμέλα καίει) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και χρησιμοποιούμε κανονικά στην συνταγή.
*********************************************
Εκτάκτως σήμερα το γλυκό της Παρασκευής, μια και αυριο είναι γιορτή και ίσως θελήσετε να φτιάξετε αυτό το καταπληκτικό γλυκό. 
Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για την blogo - φίλη μου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δηλαδή εδώ στο Τορόντο. 
Την Meg την γνώρισα όταν ξεκίνησα το αγγλικό μου blog και στην ουσία είναι απο τις πρώτες φίλες blogger που έκανα εκτός Ελλάδας. Είναι επαγγελματίας του χώρου, φτιάχνει υπέροχα γλυκά, είναι πολύ δημιουργική, με εμπνέει συνεχώς και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το blog της, το Sweet Twist of Blogging και να το ακολουθήσετε. Θα βρείτε μια μεγάλη βάση που αποτελείται απο υπέροχα γλυκά. 
Δικό της λοιπόν είναι το σημερινό γλυκό, το οποίο μόλις το είδα ήξερα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να το δοκιμάσω. Το έφτιαξα λοιπόν έχοντας στο μυαλό μου τον αδερφό μου που γιορτάζει αύριο. 
Είναι πραγματικά υπέροχο γλυκό, είμαι σίγουρη πως όποιος αποφασίσει να το φτιάξει θα το χαρεί ιδιαίτερα.  Έχει ενα μοναδικό μειονέκτημα που προσωπικά εμένα καθόλου δεν με απασχόλησε. Για να μπει η τραγανή επικάλυψη πρέπει να περιμένετε να κρυωσει σχετικά το cheesecake και μετά να το ξαναβάλετε στον φουρνο και αυτο μεγαλώνει τον χρόνο της εκτέλεσης του. Κατα τα άλλα είναι πολύ εύκολο και το ξαναλέω, αξίζει να το φτιάξετε, θα ξετρελαθείτε!