25/10/12

Cheesecake με Καραμέλα, Μήλα και τραγανή επικάλυψη ( Caramel Apple Crumble Cheesecake)



Υλικά (ελαφρώς προσαρμοσμένη συνταγή απο το Sweet Twist of Blogging)

Για την βάση
2 κούπες τριμμένο μπισκότο βανίλια της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο 
Για το cheesecake
3 μέτρια μήλα
Λίγο χυμό λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλα
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 -3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 πακέτα των 250 γρ τυρί κρέμα
1/2 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Η αγαπημένη σας σως καραμέλας*
Για την τργανή επικάλυψη (Crumble)
1/2 κούπα αλέυρι γαι όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 της κούπας βούτυρο (περίπου 70 γρ) κρύο αλλά ελαφρώς μαλακό.

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε τα μπισκότα είτε στο μούλτι είτε τα βάζουμε σε ενα σακουλάκι και τα κοπανάμε με εναν πλάστη. Τα μεταφέρουμε σε ενα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα και το βούτυρο. ανακατεύουμε και καλύπτουμε την βάση μια κουμπωτής φόρμας 24 εκατοστών στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτάκι. Πιέζουμε καλά και ψήνουμε για 10 λεπτά. αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς η βάση.
Καθαρίζουμε τα μήλα μας  και τα κόβουμε σε φέτες. Τα περιλούζουμε με λίγο χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν πολύ και προσθέτουμε την κανέλα και τις 3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη. 
Βάζουμε σε ενα τηγανάκι τις 2-3 κουταλιές βούτυρο, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το μείγμα με τα μήλα.  Δεν τα αφήνουμε πολύ στην φωτιά ίσα ίσα να λιώσει λίγο η ζάχαρη , να ζεσταθούν λίγο τα υλικά και να ενωθούν καλά μεταξύ τους, δεν θέλουμε τα μήλα μας να γίνουν νιανια.

    
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Χτυπάμε με μίξερ το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά  ένα ένα και την βανίλια.
Στρώνουμε μια σειρά μήλα πάνω από την μπισκοτένια βάση, ρρίχνουμε μερικές κουταλιές καραμέλας πάνω στα μήλα και προσθέτουμε το μείγμα του τυριού. 
Ψήνουμε το cheesecake για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε τον φουρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 35 λεπτά. Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake για 20 λεπτά μέσα στον σβηστό φούρνο. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ή να έρθει κοντά σε θερμοκρασία δωματίου.
Κάνουμε το crumble ανακατεύοντας όλα τα υλικά εκτός απο το βουτυρο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Με τα χέρια μας τρίβουμε το βούτυρο μέσα στο μείγμα ώστε να έχουμε τελικά ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα.


 Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε πάνω απο το ψημένο και σχετικά κρύο cheesecake τα υπόλοιπα μήλα, συμπληρώνουμε με λίγη καραμέλα ακόμη απο πάνω και τέλος καλύπτουμε με το crumble. Εγώ έβαλα crumble και γύρω γύρω στα τοιχώματα αφού το cheesecake μάζεψε στο ψήσιμο και είχα χώρο. Σκέφτηκα ότι θα είναι μια ωραία κλειστή έκπληξη το cheesecake. 


Εσείς αν θέλετε να φαίνεται κανονικά το cheesecake εξωτερικά, βάλτε το crumble μόνο απο πάνω.
Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη ώστε να ψηθεί το crumble και αφαιρούμε απο τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε. Το σερβίρουμε με επιπλέον σάλτσα καραμέλας.



Καλή Επιτυχία! 

Λογάκια
*  Η Meg προτείνει να χρησιμοποιήσετε όποια καραμέλα σας αρέσει, εγώ έχω βρει μια συνταγή και συνεχώς αυτην χρησιμοποιώ σε διάφορες παραλλαγές, είναι η ίδια που φτιάξαμε στην καρυδόπιτα αλλά αυτη τη φορά άυξησα την κρέμα γάλακτος ωστε να μην σκληρύνει καθόλου η καραμέλα και να είναι ρευστή ακόμη και απο το ψυγείο. 
Σε ενα μπολάκι βάζουμε 8 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (35%) και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1/2 κούπα ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας νερό. Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ΔΕΝ ανακατεύουμε καθόλου (ούτε στην αρχή), απλά βρέχουμε με κρύο νερό ένα πινέλο και περνάμε ελαφρώς τα εσωτερικά τοιχώματα της κατσαρόλας συχνά πυκνά. Το μείγμα σε 8 λεπτά περίπου θα αρχίσει να παίρνει χρώμα χρυσαφένιο και μόλις το δούμε να παίρνει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα, το αποσύρουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο (θα φουσκώσει το μείγμα γιατί η καραμέλα καίει) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και χρησιμοποιούμε κανονικά στην συνταγή.
*********************************************
Εκτάκτως σήμερα το γλυκό της Παρασκευής, μια και αυριο είναι γιορτή και ίσως θελήσετε να φτιάξετε αυτό το καταπληκτικό γλυκό. 
Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για την blogo - φίλη μου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δηλαδή εδώ στο Τορόντο. 
Την Meg την γνώρισα όταν ξεκίνησα το αγγλικό μου blog και στην ουσία είναι απο τις πρώτες φίλες blogger που έκανα εκτός Ελλάδας. Είναι επαγγελματίας του χώρου, φτιάχνει υπέροχα γλυκά, είναι πολύ δημιουργική, με εμπνέει συνεχώς και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το blog της, το Sweet Twist of Blogging και να το ακολουθήσετε. Θα βρείτε μια μεγάλη βάση που αποτελείται απο υπέροχα γλυκά. 
Δικό της λοιπόν είναι το σημερινό γλυκό, το οποίο μόλις το είδα ήξερα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να το δοκιμάσω. Το έφτιαξα λοιπόν έχοντας στο μυαλό μου τον αδερφό μου που γιορτάζει αύριο. 
Είναι πραγματικά υπέροχο γλυκό, είμαι σίγουρη πως όποιος αποφασίσει να το φτιάξει θα το χαρεί ιδιαίτερα.  Έχει ενα μοναδικό μειονέκτημα που προσωπικά εμένα καθόλου δεν με απασχόλησε. Για να μπει η τραγανή επικάλυψη πρέπει να περιμένετε να κρυωσει σχετικά το cheesecake και μετά να το ξαναβάλετε στον φουρνο και αυτο μεγαλώνει τον χρόνο της εκτέλεσης του. Κατα τα άλλα είναι πολύ εύκολο και το ξαναλέω, αξίζει να το φτιάξετε, θα ξετρελαθείτε!


49 σχόλια:

  1. Καταγράφηκε για άμεση δοκιμή !!

    Παω να δω και το blog της φιλενάδας σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έρη μου φανταστικό ονειρεμένο δεν έχω λόγιααααααααα!!!!!!!!!!!!!!
    Respect λέμε!!!!!!!!Εννοείται θα το κάνω!!!!!
    Τρέχουν τα σάλια μου το θέλω!!!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια γλυκιά μου Έρη!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω φαίνεται τελεια (και ας έχει και μήλα που έχω ένα θέμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου άρεσε πολύ, Έρη, αυτό το Αμερικάνικο γλυκάκι!
    Έχει άλλη γεύση, όταν ψήνεται στο φούρνο. Έτσι το γνώρισα κι εγώ, όταν ήρθα εδώ.
    Κρατώ τη συνταγή σου αλλά ίσως δεν βάλω καραμέλα, τι λες;
    Συγχαρητήρια στη Meg αλλά και σ' εσένα που το μοιράστηκες μαζί μας.
    Ευχαριστώ!
    Πέρασε και μια βόλτα από το blog μου.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γλυκό υπερπαραγωγή λέμε!!! Μπράβο Έρη μου, δεν πρόκειται ποτέ να το φτιάξω (ποτέ μη λες ποτέ βέβαια), αλλά μου άρεσε η φωτογράφιση σου και το πρόσφερα σε φίλες μου που κάθε βράδυ παθαίνουν διαδικτυακή υπογλυκαιμία!!!!!!
    Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα γλυκάκι το οποίο συνδυάζει μήλα, cheesecake και καραμέλα δεν μπορεί παρά να είναι άπαιχτο!!
    Έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι γευστικά είναι υπέροχο και ότι οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο μια δοκιμή, αποζημιώνει και με το παραπάνω!
    Φιλάκια πολλά Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά για τον αδερφό σου αύριο, και μ' ένα τέτοιο γλυκό θα τού τρέχουνε τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα θεϊκό γλυκό από την θεά Ερη μας.... Υπέροχο!
    Φιλιαααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απλά τέλειοοοο..τι να λέμε τώρα;;
    μπράβο σου!
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλειο γλυκάκι Έρη μου,να χαίρεσαι το αδερφό σου.
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να χαίρεσαι τον αδελφούλη σου για αύριο!!!
    Το γλυκάκι άπαιχτο φαίνεται, μπράβο στη Meg+Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να χαίρεσαι τον αδελφό σου και εγώ το γιόκα μου! Χρόνια πολλά για αύριο!
    Το γλυκό σου τέλειο γειά στα χέρια σου! Μπράβο σου κουκλίτσα μου πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι μου κάνεις τώρα! Να είχα ένα κομμάτι!! Πρέπει να το δοκιμάσω σίγουρα!! Τέλειο φαίνεται, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να χαιρεσαι τον αδελφουλη σου Ερη μου!
    Καλα για το γλυκο τι να πω, απαιχτο!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να χαίρεσαι τον αδελφούλη σου Ερη μου, να είναι γερός και καλότυχος!!!
    Το γλυκάκι σου είναι φοβερό, είχα δει μια συνταγή για cheesecake με μήλα (δεν είχε κραμπλ εκείνο) και μου είχε αρέσει πολύ σαν ιδέα!
    Το δικό σου είναι ακόμη καλύτερο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρη, χρόνια πολλά στον αδελφό σου και σε όλους τους εορτάζοντες αγαπημένους σου, συγγενείς και φίλους. Πρέπει να τον αγαπάς πολύ τον αδελφούλη σου για να του φτιάξεις τέτοιο γλυκάκι. Μπράβο σου! Μπράβο και στην φίλη σου την Meg, για την ωραία της συνταγή. Καλοφάγωτο και πάντα σε χαρές.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραία επιλογή έκανες Έρη από το μπλόγκ της φίλης σου!
    Το επισκεύθηκα κι εγώ... Είναι πράγματι αξιόλογο.

    Εκτός από το υπερ-γλυκό που έφτιαξες σήμερα, σημειώνω και κρατώ τη σάλτσα καραμέλας, αφού λες ότι είναι τόοοοσο καλή!!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Ερη!Χρόνια πολλά!Νά χαίρεσαι τόν αδελφούλι σου!Πολύχρονος!Τό τζίζκείκ είναι η αδυναμία μου!Η δική σου συνταγή,ΤΕΛΕΙΑ!!Και η σάλτσα καραμέλας μπάινη στήν λίστα μου!Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ερη μου να χαιρομαστε τους αδερφούληδες μας να είναι γεροί και πάντα ευτυχισμένοι,τέλειο το γλυκάκι για να μην ξεχνιόμαστε,μου αρέσει πολυ η γεύση καραμέλλας,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έρη καταγράφεται αυτό το υπέροχο γλυκό!!!Να χαίρεσαι τον αδερφούλη σου! Και του χρόνου να είναι γερός κι ευτυχισμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ερη μου, χρόνια πολλά να χαίρεσαι τον αδερφούλη σου να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος!Το γλυκάκι που έφτιαξες είναι φανταστικό, πρέπει να έχει τέλεια γεύση, μπράβο!!!
    **Πάρα πολύ ωραίο το Sweet Twist of Blogging!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραίο το γλυκό Έρη μου!!! Έχω κολλήσει στην οθόνη..
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σκέψου πόσες φορές έχω μπει να το δω που σου άφησα 2 σχόλια... ΑΧ! Δεν το χορταίνω!
    Ααααααα και να χαίρεσαι τον αδερφούλη σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εξαιρετική συνταγή σύλληψη και εκτέλεση!
    Μια άλλη άποψη cheesecake, μια άλλη ματιά στη "μηλόπιτα"(?)

    Συνδυασμοί γεύσεων και γλύκας μοναδικής!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι καταπληκτικό γλυκό είναι αυτό που είδαν τα ματάκια μου?!!!!
    Το κοιτάω, το ξανακοιτάω και ψάχνω δικαιολογία για να το κάνω.
    Θα επισκεφτώ και το blog της φίλης σου.
    Πολλά φιλιά, να χαίρεσαι τον αδερφό σου και καληνύχτα από Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Απαπα! Κολασμένα νόστιμο δείχνει!!! Στα μπουκμαρκς σίγουρα!!! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτά τα υπέροχα γλυκά με ξετρελαίνουν, να χαίρεσαι και τον αδελφούλη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Έρη μου μου τρέχουν τα σάλια ....Χρόνια πολλά τον αδελφό σου.φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ειδικά η τραγανιστή επικάλυψη πρέπει να είναι όλα τα λεφτά!Είμαι σίγουρη πως τα βράδια στα κρυφά, θα χαλούσα μόνο την επικάλυψη!Τέλειο για το σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα Έρη μου και να χαίρεσαι τον αδερφούλη σου! Ό,τι επιθυμεί!
    Το γλυκό φαίνεται τέλειο! Εντελώς αμαρτωλό... Θα το φτιάξω και θα επανέλθω με περισσότερα σχόλια... Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Από ολη αυτή την καταπληκτική συνταγή εμένα μου έκανε εντύπωση η σος καραμέλας..Αποθηκεύτηκε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Nα χαίρεσαι τον αδελφό οσυ Έρη μου! Να είναι ευτυχισμένος και δυνατός!
    Όσο για το γλυκό... Ε να πάρω ένα κομματάκι μέρα που 'ναι! :)
    Αυτή η καραμέλα πολύ μου άρεσε!
    Πολλά φιλιά και πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μμμμ λαχταριστό!!! :)
    όλες οι συνταγές σου είναι υπέροχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φιλενάδα περιμένω να περάσει η ώρα να την κάνω και μου έχεις δημιουργήσει ψυχολογικό τραλαλά με τις συνταγές που χαζεύω το τελευταίο 20λεπτο (σπιτικά γαριδάκια?? θα τα κάνω άμεσα!!!)...Να χαίρεσαι τον αδερφό σου φιλενάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτο δεν ειναι τσιζκέικ, ειναι υπερπαραγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πολύ λαχταριστό το γλυκό σου σήμερα Ερη. Έχεις δίκιο δεν είναι δύσκολο, όπως είπες μόνο επειδή το βάζεις 2 φορές στο φούρνο, κατά τα άλλα είναι ευκολότατο και νοστιμότατο!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καταπληκτικό και απερίγραπτο στη γεύση.Τα σέβη μου και πάλι ......απόλαυση σκέτη η ανάρτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ωωω....το Cheesecake από άλλη γωνία!!!!Εντυπωσιάστηκα και πάλι!!!!!Μου 'ρχετε να καταβροχθίσω την οθόνη μου-)))
    σου εύχομαι καλό ΣΒΚ...και....έχω μία κλήρωση-)))
    φιλιάααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Να τον χαίρεσαι τον αδελφούλη σου! Το τσιζ κέικ λαχταριστό και ιδιαίτερο!
    Οι φιλίες που αναπτύσσονται μέσα από τα μπλογκ είναι πολύ δημιουργικές! Μπράβο και στις δυο! Πάω να μελετήσω το μπλογκ της Meg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δεν μπορώ να πω, πως δεν μου "έτρεξαν" τα σάλια!!! Θα πω ψέματα :-))
    Εξαιρετικό γλυκό Έρη και πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσω (αλλά μάλλον όταν τελειώσει το γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι που μόλις ολοκλήρωσα).
    Χρόνια Πολλά και Καλά για τον αδελφό σου εύχομαι.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Στην Κρήτη λέμε "Να ζήσει το αίτιο!" , στην προκειμένη περίπτωση ο αδερφός σου είναι η αιτία για αυτό το τέλειο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Να τον χαίρεσαι!
    Πολύ νόστιμο δείχνει! Και η κρούστα...μμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Νομίζω οτι είναι μιά υπέροχη παραλαγή μηλόπιτας, και θα προσπαθήσω να το φτιάξω.
    φιλιά Ερη μου και Χρόνια Πολλά στον αδελφό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεν έχω λόγια!!! Είναι τόσο λιμπιστερό που θα φάω την οθόνη του υπολογιστή! Εννοείται θα το επιχειρήσω, δεν αφήνονται τέτοια γλυκά ;) Γεια στα χέρια σου, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Χρόνια πολλά για τον αδελφό σου, Έρη!!
    Λατρεύω τις μηλόπιτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ωραίο cheesecake Ερη.
    Η κλεισμένη κρέμα ανάμεσα στα μήλα με την καραμέλα το κάνει φανταστικό.
    Γεια στα χέρια σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Έρη μου πραγματικά εκπληκτικό γλυκάκι.Το έφτιαξα στην γιορτή της Αγγελίνας μου και έγινε ανάρπαστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. μοναδικο!!!θα το κανω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...