14/11/12

Εύκολο Τυρόψωμο σε Φόρμα




Υλικά για μια  κουμπωτή φόρμα 24 εκατοστά (Προσαρμοσμένη συνταγή απο το βιβλίο Savory Baking from the Mediterranean της Anissa Helou)

4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3/4 της κούπας ζεστό προς χλιαρό νερό (έχουμε ξαναπεί στο διάλυμα της μαγιάς το νερό πρέπει να είναι τόσο ζεστό όσο ένα μπανάκι μωρού, όχι πολύ ζεστό, ευχάριστα ζεστό)
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κούπες αλεύρι γαι όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας  βούτυρο λιωμένο
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 1/2 κούπα κασέρι
1 κούπα τριμμένη φέτα

Διαδικασία

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το προζύμι μας. Βάζουμε σε ενα μπολ το μέλι μαζί με το νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την μαγιά. ανακατεύουμε καλά με δάρτη ή πιρούνι μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά και προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά,  πασπαλίζουεμ την επιφάνεια με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και σκεπάζουμε το προζύμι μας με μεμβράνη,  απο πάνω σκεπάζουμε χαλαρά με μια πετσέτα και το αφηνουμε να φουσκώσει σε μέρος χωρίς κρύα ρεύματα για 1 ώρα.



Μόλις περάσει η ώρα, βάζουμε σε ενα άλλο μπολ το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε χτυπώντας με δάρτη, ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως μέσα στο μείγμα των αυγών. Σταδιακά προσθέτουμε στο μείγμα τις υπόλοιπες δυο κούπες αλεύρι εναλλάξ με το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας τώρα πια με σπάτουλα μέχρι να το πάρει όλο το αλεύρι μέσα στο μείγμα. Σκεπάζουμε και πάλι με μεμβράνη, χαλαρά ακουμπάμε μια πετσέτα από πάνω και αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει για 1 ώρα σε μέρος μακριά απο ρεύματα. Σε αυτή τη φάση η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο καλά σκεπασμένη για δυο μέρες.



Μόλις περάσει και η δεύτερη φάση, ανακατεύουμε με την σπάτουλα το ζυμάρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το κασέρι και την φέτα μαζί με λίγο πιπεράκι. Ανακατεύουμε διπλώνοντας την ζύμη με την σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, μέσα στο μπολ.
Βουτυρώνουμε καλά όλη την κουμπωτή φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε την ζύμη μέσα στην φόρμα με την βοήθεια της σπάτουλας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και χαλαρά με μια πετσέτα από πάνω και αφήνουμε την ζύμη στην φόρμα να φουσκώσει για 1 ώρα.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς, αντιστάσεις. Πασπαλίζουμε το ψωμί μας στην επιφάνεια με ότι μας αρέσει, μπορεί να είναι σουσάμι, μαυροκούκι, εγώ χρησιμοποίησα ηλιόσπορους και πασατέμπο. Ψήνουμε το ψωμί μας για 30 - 35 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα. 



Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα στην φόρμα και πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Στην συνέχεια το ξεφορμάρουμε αφού πρώτα περάσουμε ένα μαχαιράκι στα τοιχώματα (κάτω και στο κέντρο) και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα. Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.



Καλή Όρεξη!
**********************************************
Καλημέρα σας!
Φτάσαμε κιόλας μέσα Νοεμβρίου, μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα τουλάχιστον ημερολογιακά μια και ακόμη και εδώ στον Καναδά  ο καιρός δεν λέει να συμμορφωθεί με την ημερομηνία που αναγράφεται στο ημερολόγιο. 
Να σας πω ότι σήμερα μπορείτε να δείτε να φιλοξενείται μια συνταγή μου στο Kalli's Blog, πρόκειται για Μπιφτέκια Σολομού και Ρύζι με Κάρυ, μπορείτε να επισκεφθείτε το Kalli's blog και να δείτε την συνταγή κάνοντας κλικ εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ την Kalli, για την πρόσκληση! 
Όπως θα έχετε παρατηρήσει έχω ανεπισήμως ξεκινήσει να βάζω κατά κάποιον τρόπο γιορτινές συνταγές κ αυτό γιατί σκέφτομαι ότι ο Δεκέμβρης από τις αρχές του έχει διάφορες μεγάλες γιορτές. Δεδομένου λοιπόν ότι θέλω να προλάβω να γράψω αρκετές εορταστικές συνταγές και φυσικά να προλάβετε κ εσείς να τις δείτε και να κάνετε τον προγραμματισμό σας, ξεκινάω δειλά δειλά και ίσως τον Δεκέμβρη οι συνταγές να αυξηθούν στις τέσσερις την εβδομάδα (απο 3 που είναι τώρα).
Σήμερα λοιπόν σας έχω ένα πεντανόστιμο γιορτινό τυρόψωμο σε φόρμα, ένα τυρόψωμο που φέρνει σε μπριος αφου είναι εμπλουτισμένο διατροφικά με λίγο γάλα και αυγά. Είναι πραγματικά πανεύκολο να το φτιάξει ο οποιοσδήποτε, δεν χρειάζεται καμία εμπειρία, δεν θέλει ζύμωμα και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Σας εγγυώμαι ότι αν αποφασίσετε να το φτιάξετε θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα όπως ακριβώς ενθουσιάστηκα κ εγώ. Κρατείστε αυτή την βασική συνταγή και αντικαταστήστε τα τυριά με ότι τραβάει η ψυχή σας, μπορείτε να φτιάξετε ελιόψωμο, να προσθέσετε και ζαμπόν μαζί τα τυρία κλπ. 
 Ένα πράγμα ζητάει αυτή η συνταγή και αυτό είναι υπομονή. Την έχουμε, δεν την έχουμε?

38 σχόλια:

  1. Τι ωραία Έρη μου που σιγά-σιγά μας βάζεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων!!!Και μάλιστα με αυτό το εντυπωσιακό,αφράτο τυροτσουρέκι!!!!
    Ειναι χρήσιμο να αναρτώνται τέτοιου είδους προτάσεις λίγο πιο νωρίς όπως προανάφερες, για τον σωστό προγραμματισμό,αλλά και γιατί όχι, για μία πρόγευση με την δοκιμή αυτών των εξαιρετικών γευστικών συνταγών!!
    Το συγκεκριμένο αλμυρό τσουρέκι θα διακοσμήσει σίγουρα το γιορτινό μου τραπέζι και όχι μόνο..είναι μία άριστη λύση για την συνοδεία του πρωϊνού ή απογευματινού καφέ.Προσωπικά είναι κάτι που ευχαρίστως θα έφτιαχνα και για να το δωρίσω.Περιμένω με ανυπομονησία τις επόμενες αναρτήσεις σου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπόμονή έχουμε, όρεξη για ζύμωμα δεν έχουμε!

    Τι μας κάνεις...Μπήκε και αυτή στα προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρη μου φανταστικό!!!!!!φαίνεται τόσο νόστιμο!!!!!
    Ήθελα ένα πετυχημένο τυρόψωμο το βρήκα!!!!!
    Έγραψες για άλλη μια φορά!!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφο τυρόψωμο είναι αυτό. Βεβαίως και έχουμε υπομονή να το κάνουμε!!!
    Θα μπει στο γιορτινό τραπέζι όπωσδήποτε.
    Πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου άρεσε πάααααρα πολύ! θα το δοκιμάσω στο weekend μας!
    Νομίζω ότι είναι το πιο υπέροχο τυρόψωμο που έχω δει!
    Καλή σου μέρα, Έρη μου.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω το τυρόψωμο και το συγκεκριμένο δείχνει πολύ αφράτο! Η εμφάνιση σκίζει, οπότε δικαιωματικά καταλαμβάνει θέση στο γιορτινό τραπέζι!
    Μπράβο Έρη μου με τις όμορφες δημιουργίες σου και την "εργατικότητά" σου (μα 4 συνταγές την εβδομάδα βρε θηρίο;;;)!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρεύω ότι έχει να κάνει με ψωμι και τυρί και σπόρια και η συνταγή αυτή τα έχει όλα (και πολλές θερμίδες φοβάμαι). Φανταστική συνταγή, την αποθηκεύω στη λίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφράτο και απολαυστικό, χωρίς πολλά-πολλά σχόλια Ερη μου.
    Ζεστό και με λίγες φρέσκιας εσοδείας ελιές, εγώ θα το τιμούσα δεόντως και τώρα που σου γράφω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα πραγματικά! Το τυροψωμάκι αυτό είναι υπέροχα αφράτο και φουσκωτό! Όσο για τις αναμονές, ε κάτι θα βρούμε να κάνουμε στο μεσοδιάστημα νομίζω!!
    Φιλιά πολλά Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν ακούω εύκολο τρέχω........όταν βλάπω και τη φωτό....κολλάω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φανταστικές φωτογραφίες!!! Με έπεισες(εύκολα) :)
    Μπήκε στην λίστα με τα to do!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έρη, από τις φωτογραφίες τουλάχιστον, το τυρόψωμο δείχνει απίθανο!!! Φαντάζομαι τι ωραία γεύση που θα έχει. Μου αρέσει που προσθέτεις σπόρους στο στόλισμα, κάνω και εγώ το ίδιο στα δικά μου ψωμιά. Οι σπόροι δίνουν ωραίο στόλισμα, αλλά και έξτρα γεύση.
    Να πούμε καλές γιορτές από τώρα;; Γιατί ούτε και εδώ ο καιρός συνηγορει σε κάτι τέτοιο!!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όντως κατάλληλο για γιορτινό το ψωμάκι σου! Πλούσιο και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερη μου τι να πω???? Υπέροχο το ψωμάκι σου!
    Είναι αυτό που θα κλέψει σίγουρα την παράσταση σε ένα γιορτινό τραπέζι!!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Bρε Έρη μου τι ομορφιά είναι αυτή; Και με τους ηλιόσπορους επάνω!!!Φανταστίκ, φανταστίκ! Δε μου λες, επειδή τα γράμματα είναι στρογγυλεμένα, 140 ή 190 είναι οι βαθμοί στο ψήσιμο; Φιλούμπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκατονενενήντα Μαρθούλα μου :) φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Πώ πώ!Υπέροχο τό ψωμάκι σου Ερη μου!Το τυροψωμάκι αυτό είναι υπέροχα αφράτο και φουσκωτό! Πολύ όμορφη καί η παρουσίαση!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΩ ΠΩ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ!!!! . ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟ ΤΥΡΟΨΩΜΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος14/11/12, 8:16 μ.μ.

    Καλησπέρα!
    Πραγματικά αυτό το ψωμάκι φαίνεται πολύ ωραίο.Μια απορία έχω μόνο(ως άσχετη που είμαι με το αντικείμενο):το ζυμαράκι μόνο με σπάτουλα το αγγίζουμε ή μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα και με τα χέρια μας?
    apouko@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φίλη μου, είναι ζύμη χωρίς ζύμωμα, δεν μπορει να ζυμωθεί γιατί δεν είναι σφιχτή και συμπαγής. Φαντάσου ότι είναι μια ζύμη σαν την ζύμη για λουκουμάδες, λίγο πιο συμπαγής.

      Διαγραφή
  19. Ερη μου φανταστικό!!!Μπράβο πάρα πολύ ωραία συνταγή, εύκολη και εντυπωσιακή.Κατάλληλο για γιορτινό τραπέζι!Περιμένω και τις υπόλοιπες συνταγές σου με ανυπομονησία!!!Το guest post υπέροχο, συγχαρητήρια!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να τα πάρουμε ένα ένα το post στην Cali εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!!!!
    Το ψωμί σου επίσης.
    Την Κυριακή έχω μια μάζωξη στο σπίτι και κρίμα που είσαι τόσο μακριά θα ήθελα να είσαι στους καλεσμένους μου,αν ο χρόνος μου φτάσει θα το φτιάξω μιας και θέλω και κάτι αρμυρό.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι μια από τις πολύ δυνατές σου αναρτήσεις Ερη!
    Το ψωμί αυτό πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμων και είμαι σίγουρη και γεύσης.

    Μπράβο σου!!! Ανεβάζεις εκπληκτικές συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα φιλη μου,
    πολυ νοστιμο φαινετε και θα δοκιμαστει μεσα στος γιορτες μιας και η κορη μου τρελενεται για τυροψωμο!!! Καλα ΧΡιστουγεννα λοιπον...χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο Έρη!
    Πανέμορφο και πεντανόστιμο και όπως λες βασική συνταγή για πολλές παραλλαγές υλικών!

    Πνεύμα και διάθεση ανεβασμένη ενόψει των Χριστουγέννων...
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στείλτε κι ένα τυρόψωμο από εδώ που πεινάω:(
    Έρη αν έχεις χρόνο και διάθεση κάποια στιγμή κάνε και μία συνταγή με τσουρέκι σοκολατένιο τύπου Τερκενλή,χαχα,μη με ρωτήσεις πως μου ήρθε,αναλαμπές.
    Εκτός αν έχεις κάνει ήδη και δεν το έχω παρατηρήσει.
    καληνύχτα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έρη μου, οι φωτογραφίες σου είναι τόσο ελκηστικές και οι περιγραφές σου τόσο ενθαρυντικές που νομίζω αξίζει η αναμονή για ένα πραγματικά όμορφο γιορτινό ψωμάκι. Ο Μέγας μικρός δοκιμαστής τι απεφάνθη; ΜμμμμμμμΜμμμμμμμμμ!!!!!! ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Yπέροχο Έρη... και ο φωτό και τα υλικά και η παρασκευή ...αξίζουν πραγματικά τη δοκιμή τους!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!! μπράβο Ερη!!!!! στα άμεσα σχέδια μιας και θα έχω τραπέζι στους κουμπάρους μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μιας και είμαι ψωμού, οι φωτογραφίες σου με έκαναν να μου τρέχουν τα σάλια!Σίγουρα θα γίνει μέσα στις γιορτές για να μοσχομυρίσει το σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν δεν διάβαζα τον τίτλο, θα νόμιζα ότι είναι κέϊκ! Μ' αρέσει να φτιάχνω ψωμί, αν και ό,τι έχω δοκιμάσει με προζύμι το έχω βγάλει τούβλο (δεν ξέρω γιατί). Θα ακολουθήσω πιστά τις οδηγίες σου κι ελπίζω να μου βγει τόσο όμορφο, όσο και το δικό σου! Γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά φιλιά Έρη μου! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. τί ωραίο που σου έγινε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Με έβαλες σε πειρασμό να το δοκιμάσω.
    Αν είναι τόσο ωραίο όσο φαίνεται, σίγουρα θα πάρω κιλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καταπληκτικό και απο εμφάνιση τέλειο αλλα και απο γέυση φαντάζομαι καταπληκτικό.Καλό βράδυ Ερη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. τυρόψωμο??? μμμμ, απίθανη εμφάνιση έχει!! :) φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το τριγυρνάω μέρες αυτό το τυρόψωμο ... το βλέπω το ξαναβλέπω μπας και σταματήσει να μου κλείνει το μάτι αλλά .. τζίφος !

    Πρέπει να το φτιάξω ... αχ τι μου κάνεις !!

    Πάω να πάρω τυριά !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ωραιο φαινεται!μπραβο ερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...