Υλικά για ένα μέτριο τετράγωνο ταψάκι (20cm)
1 1/4 της κούπας τριμμένο μπισκότο
1/4 της κούπας καρύδια τριμμένα ή φιστίκια
1/3 της κούπας βούτυρο (76 γρ)
2 κούπες ψηφίδες σοκολάτας κουβερτούρας
1 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή φιστίκια
Λίγα pretzel sticks σπασμένα (προαιρετικά)
1 κουτί των 300 ml ζαχαρούχο γάλα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Τρίβουμε τα καρύδια και τα μπισκότα στον πολυκόφτη και μετά μετράμε τις ποσότητες που αναγράφονται. Τα ανακατεύουμε μεταξύ τους σε μπολ.
Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με το μπισκότο και τα καρύδια ή φιστίκια. Ανακατεύουμε.
Στρώνουμε το ταψάκι μας με αντικολλητικό χαρτί που οι άκρες του να προεξέχουν λιγάκι από το ταψί έτσι ώστε μετά να μπορέσουμε να βγάλουμε το γλυκό μας εύκολα.
Στρώνουμε το μείγμα μπισκότο - ξηρό καρπό στον πάτο του ταψιού. Προσθέτουμε τις ψηφίδες σοκολάτας, απο πάνω τους ξηρούς καρπούς και τα πρέτσελς αν χρησιμοποιήσουμε.
Τέλος περιλούζουμε το ταψάκι με το ζαχαρούχο γάλα. Ψήνουμε το γλυκό για 30 - 33 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε απο τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψάκι του και πάνω σε σχάρα για 30 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά σκεπάζουμε το ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αφου κρυώσει καλά, το βγάζουμε από το ταψάκι και το κόβουμε σε τετράγωνες μπάρες.
Καλό σας και γλυκό Σαββατοκύριακο!!
Λογάκια
Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο για 5 ημέρες ενώ στην κατάψυξη για 1 μήνα.
*****************************************************************
10 λεπτά. 10 λεπτά θα ασχοληθείτε με την παρασκευή αυτής της συνταγής και με ελάχιστα υλικά θα έχετε ένα τέλειο γλυκό που θα ξετρελάνει τα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά.
Ένα γλυκό ιδανικό για κέρασμα ή για δωράκι Χριστουγεννιάτικο στους φίλους ή τους συγγενείς μας, μπάρες μέσα σε ένα βαζάκι με αντικολλητικό κομμένο χαρτάκι ανάμεσα τους και μια κατακόκκινη κορδέλα. Τουλάχιστον εγώ έτσι σκέφτομαι να τα χαρίσω στους φίλους εδώ.
Ο συνδυασμός των υλικών είναι πολύ πετυχημένος (μπισκότο, ξηροκάρπια, pretzels και το ζαχαρούχο που μεταμορφώνεται σε καραμέλα στο ψήσιμο) αλλά ίσως στην συνταγή αυτή αξίζει να δώσετε σημασία στην τεχνική γιατί με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε υλικά σύμφωνα με τα γούστα σας.
Την τεχνική την είδατε και στις αρχές του μήνα με τα γλυκάκια της Ειρήνης απο τις συνταγές της καρδιάς. Γενικά αυτά τα πανεύκολα γλυκά κερδίζουν συνεχώς έδαφος αφού γλιτώνουν τον χρόνο μας. Μπορείτε να παίξετε με γεύσεις, να προσθέσετε cranberries ή ξηρά κεράσια, να προσθέσετε καρύδα και όποιο ξηρό καρπό σας αρέσει.
Θεωρώ ότι αυτές οι μπάρες είναι φιλικές περισσότερο προς τα παιδιά αλλά μη ξεχνάτε και τις Μπάρες Σοκολάτας με Ξερά Φρούτα και Καρπούς που κάναμε πέρσι τέτοιο καιρό και ταιριάζουν περισσότερο στα μεγάλα παιδιά..