Πατάτες Ογκρατέν





Υλικά (για ένα μέτριο ταψί)

3 φέτες μπέικον (χρησιμοποίησα γαλοπούλας)
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες περίπου 1/2 εκατοστού
1 μεγάλη γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες περίπου ίδιες με της πατάτας
1 - 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο, λαχανικών ή νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
1 1/2 κούπα γάλα 2%
μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο (πολύ λίγο)
Λίγα κλωνάρια θυμάρι
Αλάτι - Πιπέρι
3/4 της κούπας τριμμένα κίτρινα τυριά (χρησιμοποίησα γραβιέρα και τσενταρ)
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα για την επικάλυψη (περίπου 1/4 της κούπας)

Διαδικασία

Βάζουμε τις φέτες μπέικον σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ψηθεί και από τις δυο πλευρές και να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και μόλις κρυώσει το κόβουμε κομματάκια. Κρατάμε στην άκρη.
Αφού έχουμε κόψει τις πατάτες σε φέτες, τις βάζουμε σε κρύο ζωμό ή νερό σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση μετράμε 3 λεπτά και τις "ψαρεύουμε" με τρυπητή κουτάλα. Τις αφηνουμε σε μια πιατέλα να πέσει η θερμοκρασία τους και να μπορούμε να τις πιάσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι μας και στρώνουμε τις πατατούλες εναλλάξ  πατάτα - γλυκοπατάτα κάπως γειρτές, να μην είναι όρθιες αλλά ούτε τελείως πλαγιαστές.
Βάζουμε σε ενα τηγάνι τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το λαδάκι ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι σκορπίζοντας στο το τηγάνι και ανακατεύουμε με δάρτη να φτιάξουμε μια ρου.




Βάζουμε σε ενα μπολ την 1 1/2 κούπα γάλα με το 1/2 απο τον ζεστό ζωμό που ζεματίσαμε τις πατάτες και ανακατεύουμε.
Πίσω στο τηγάνι μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και μόλις μοσχομυρίσει ελαφρώς το αλεύρι προσθέτουμε το μείγμα γάλα νερό, το σκόρδο και ενα κλωναράκι θυμάρι, ανακατεύοντας με τον δάρτη. Ανακατεύουμε που και που την "μπεσαμέλ" μας ώστε να μην πιάσει κρούστα απο πάνω και μόλις πήξει ελαφρώς αφαιρούμε απο την φωτιά. Προσθέτουμε ελάχιστο μοσχοκάρυδο, αφαιρούμε το θυμάρι και προσθέτουμε την 1/2 κούπα απο τα ανάμικτα τυριά και το ψιλοκομμένο μπέικον. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουεμ και αλατοπιπερώνουμε και περιλούζουμε τις πατάτες στο ταψάκι.  Τέλος πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. 
Ψήνουμε το ογκρατέν για 1 ώρα μέχρι να κάνει ωραίο χρώμα η κρούστα και να γίνουν οι πατάτες.



 Καλή Όρεξη! 

Λογάκια
Εναλλακτικά και αν δεν θέλετε καθόλου να φτιάξετε μπεσαμέλ, μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα με τον ζωμό, να διαλύσετε σε ελάχιστο κρύο νερό 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και να το προσθέσετε στο ζεστό μείγμα. Περιμένετε να πήξει ελαφρώς και ακολουθείστε κανονικά την διαδικασία.
 *********************************************
Ένα από τα πλέον αγαπημένα ορεκτικά έχει σειρά σήμερα και πραγματικά απορώ πως δεν υπάρχει ήδη στις συνταγές του Captain Cook. 
Κάνω το ογκρατέν πατάτας ανάμικτο με γλυκοπατάτες εδώ και πολλά χρόνια, απο τότε που συνάντησα για πρώτη φορά αυτή την γλυκιά πατάτα, η οποία νομίζω ότι είναι η τέλεια τροφή, γλυκιά, πεντανόστιμη και τόσο υγιεινή. 
Ένα ογκρατεν με πατάτες και γλυκοπατάτες ταιριάζει οπωσδήποτε  στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αφού λόγω της γλύκας της γλυκοπατάτας το αποτέλεσμα είναι πιο γιορτινό. 
Μέχρι πρότινος έφτιαχνα το ογκρατεν μου απλά με γάλα αλλα συνάντησα στο Cooking Light μια συνταγή στην οποία μέρος του γάλακτος αντικαθίσταται με ζωμό ή νερό και έτσι το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο ελαφρύ. Ελαφρύ είπα αλλα να πω επίσης ότι πρόκειται για πεντανόστιμο ορεκτικό και σας προτείνω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αυτή την συνταγή.