Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πατάτες Ογκρατέν





Υλικά (για ένα μέτριο ταψί)

3 φέτες μπέικον (χρησιμοποίησα γαλοπούλας)
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες περίπου 1/2 εκατοστού
1 μεγάλη γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες περίπου ίδιες με της πατάτας
1 - 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο, λαχανικών ή νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
1 1/2 κούπα γάλα 2%
μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο (πολύ λίγο)
Λίγα κλωνάρια θυμάρι
Αλάτι - Πιπέρι
3/4 της κούπας τριμμένα κίτρινα τυριά (χρησιμοποίησα γραβιέρα και τσενταρ)
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα για την επικάλυψη (περίπου 1/4 της κούπας)

Διαδικασία

Βάζουμε τις φέτες μπέικον σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ψηθεί και από τις δυο πλευρές και να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και μόλις κρυώσει το κόβουμε κομματάκια. Κρατάμε στην άκρη.
Αφού έχουμε κόψει τις πατάτες σε φέτες, τις βάζουμε σε κρύο ζωμό ή νερό σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση μετράμε 3 λεπτά και τις "ψαρεύουμε" με τρυπητή κουτάλα. Τις αφηνουμε σε μια πιατέλα να πέσει η θερμοκρασία τους και να μπορούμε να τις πιάσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι μας και στρώνουμε τις πατατούλες εναλλάξ  πατάτα - γλυκοπατάτα κάπως γειρτές, να μην είναι όρθιες αλλά ούτε τελείως πλαγιαστές.
Βάζουμε σε ενα τηγάνι τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το λαδάκι ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι σκορπίζοντας στο το τηγάνι και ανακατεύουμε με δάρτη να φτιάξουμε μια ρου.




Βάζουμε σε ενα μπολ την 1 1/2 κούπα γάλα με το 1/2 απο τον ζεστό ζωμό που ζεματίσαμε τις πατάτες και ανακατεύουμε.
Πίσω στο τηγάνι μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και μόλις μοσχομυρίσει ελαφρώς το αλεύρι προσθέτουμε το μείγμα γάλα νερό, το σκόρδο και ενα κλωναράκι θυμάρι, ανακατεύοντας με τον δάρτη. Ανακατεύουμε που και που την "μπεσαμέλ" μας ώστε να μην πιάσει κρούστα απο πάνω και μόλις πήξει ελαφρώς αφαιρούμε απο την φωτιά. Προσθέτουμε ελάχιστο μοσχοκάρυδο, αφαιρούμε το θυμάρι και προσθέτουμε την 1/2 κούπα απο τα ανάμικτα τυριά και το ψιλοκομμένο μπέικον. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουεμ και αλατοπιπερώνουμε και περιλούζουμε τις πατάτες στο ταψάκι.  Τέλος πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. 
Ψήνουμε το ογκρατέν για 1 ώρα μέχρι να κάνει ωραίο χρώμα η κρούστα και να γίνουν οι πατάτες.



 Καλή Όρεξη! 

Λογάκια
Εναλλακτικά και αν δεν θέλετε καθόλου να φτιάξετε μπεσαμέλ, μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα με τον ζωμό, να διαλύσετε σε ελάχιστο κρύο νερό 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και να το προσθέσετε στο ζεστό μείγμα. Περιμένετε να πήξει ελαφρώς και ακολουθείστε κανονικά την διαδικασία.
 *********************************************
Ένα από τα πλέον αγαπημένα ορεκτικά έχει σειρά σήμερα και πραγματικά απορώ πως δεν υπάρχει ήδη στις συνταγές του Captain Cook. 
Κάνω το ογκρατέν πατάτας ανάμικτο με γλυκοπατάτες εδώ και πολλά χρόνια, απο τότε που συνάντησα για πρώτη φορά αυτή την γλυκιά πατάτα, η οποία νομίζω ότι είναι η τέλεια τροφή, γλυκιά, πεντανόστιμη και τόσο υγιεινή. 
Ένα ογκρατεν με πατάτες και γλυκοπατάτες ταιριάζει οπωσδήποτε  στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αφού λόγω της γλύκας της γλυκοπατάτας το αποτέλεσμα είναι πιο γιορτινό. 
Μέχρι πρότινος έφτιαχνα το ογκρατεν μου απλά με γάλα αλλα συνάντησα στο Cooking Light μια συνταγή στην οποία μέρος του γάλακτος αντικαθίσταται με ζωμό ή νερό και έτσι το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο ελαφρύ. Ελαφρύ είπα αλλα να πω επίσης ότι πρόκειται για πεντανόστιμο ορεκτικό και σας προτείνω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αυτή την συνταγή. 

 


Μια μικρή παρένθεση.....



Σας ζητώ συγνώμη όμως θέλω να κάνω κάποιες διευκρινήσεις  γενικού περιεχομένου, Προσπαθώ πάντα οι συνταγές που επιλέγω να είναι εύκολες ή καλύτερα να έχουν μικρό ποσοστό αποτυχίας ώστε να μπορεί ο καθένας να τις φτιάξει και να έχει ένα καλό αποτέλεσμα έστω και αν δεν την ακολουθήσει ακριβώς  (πράγμα που συμβαίνει συνεχώς αφού όλοι μας βάζουμε το χεράκι μας και αλλάζουμε τις συνταγές σύμφωνα με τα δικά μας γούστα). 
Η χαρά της μαγειρικής όμως είναι και εκεί, δεν είναι στο να βγάλουμε μια δύσκολη συνταγή αλλά το να μπορούμε με λιγότερα υλικά που προτιμούμε, σε λιγότερο χρόνο και χρησιμοποιώντας "έξυπνες" καινούριες μεθόδους να μαγειρεύουμε ένα πολύ νόστιμο φαγητό για εμάς και την οικογένεια μας χωρίς να ιδρώσουμε. 
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον για το Captain Cook, οι συνταγές είναι αυτές που είναι καλές και όχι εγώ η  Julia Child. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είναι οι συνταγές καλές, ενδιαφέρουσες κ όσο το δυνατόν ασφαλείς. Καμία σημασία δεν έχει αν αυτός που γράφει παριστάνει τον Escoffier. Δεν είναι.  
Όταν λοιπόν περιγράφω μια συνταγή ότι είναι πολύ καλή και πολύ πετυχημένη δεν το λέω για να ευλογήσω τα δικά μου τα γένια και να δείξω ότι είμαι μάστορας και σουπερ ντουπερ κάστορας αλλά επειδή είμαι ειλικρινής και πιστεύω ότι η ΣΥΝΤΑΓΗ είναι καλή και αξίζει να την φτιάξετε. 
Νομίζω ότι εμείς είμαστε εδώ για να μαγειρεύουμε, να μοιραζόμαστε, να μαζεύουμε τις συνταγές μας, να επικοινωνούμε, να κάνουμε φιλίες και να διασκεδάζουμε χωρίς να φανφαρίζουμε τα κατορθώματα μας που ονειρευόμαστε ότι έχουμε κάνει. Η λογική πες πες στο τέλος θα σε πιστέψουν δεν ισχύει φίλοι μου στην μαγειρική.  
Επίσης δεν είμαστε εδώ για να ανακαλύψουμε τον τροχό, λυπάμαι που θα σας το πω αλλά ο τροχός ανακαλύφθηκε το 8000 π.Χ. 
Το ήθος και το πως κινείται κάποιος μέσα στην μικρή μας κοινωνία πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται. Αν κάποιος είναι και σκέφτεται υποχθόνια αργά η γρήγορα θα φανεί δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε την ζωη μας να τον ξεσκεπάσουμε.
Δεν ξέρω τι μας έχει πιάσει όλους αυτές τις μέρες και είμαστε λιγάκι τσιτωμένοι, ίσως είναι το προεόρτιο άγχος που εντείνει το ήδη αυξημένο μας άγχος απο όλα αυτα που συμβαίνουν στην χώρα, ίσως η ανασφάλεια ίσως που είμαστε άφραγκοι και τι στο καλό γιορτές θα κάνουμε..
Εύχομαι να περάσει πολύ γρήγορα αυτό το προεόρτιο μπουρίνι και να έρθει η γαλήνη. 
Αφού λοιπόν τα είπαμε και τα ξεκαθαρίσαμε, σας ζητώ συγνώμη για την "αναστάτωση" και θα προσπαθήσω να μην ξανασυμβεί τέτοιος επίλογος.