5/11/12

Μανιταροκροκέτες Φούρνου



Υλικά (Για 10 μεγάλες μανιταροκροκέτες ή 15 - 18 μικρές) Ιδέα από το περιοδικό του Food Network

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια (χρησιμοποίησα απλά άσπρα και μερικά πλευρώτους)
Αλάτι - Πιπέρι
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο
3/4 της κούπας ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα κασέρι τριμμένο
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Για το πανάρισμα
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό χτυπημένο

Διαδικασία

 Μετράμε τον ζωμό και το γάλα μας σε δυο μπολάκια και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου, έτοιμα για χρήση.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι (όχι πολύ αλάτι θα είναι αλμυρό το κασεράκι) και προσθέτουμε το σέλερι με το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο προς χαμηλό και προσθέτουμε το βούτυρο,  σκορπίζουμε τις 3 κουταλιές αλεύρι πάνω από τα υλικά. Από αυτο το σημείο και πέρα θα χρησιμοποιήσουμε δάρτη για το ανακάτεμα. 



Ανακατεύουμε με τον δάρτη να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι. Προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε με τον δάρτη, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και θα δούμε να γίνεται μια ωραία σχετικά πηχτή σάλτσα (σε αυτή τη φάση η σάλτσα αυτή θα ήταν τέλεια για ψητά κρέατα ή κοτόπουλο, απλά θα προσθέσετε λίγο ζωμό παραπάνω για να μην είναι τόσο πηχτή). Προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε 4-5 λεπτά η σάλτσα θα πήξει αρκετά και θα δούμε ότι ανακατεύοντας, φαίνεται καθαρά η επιφάνεια του τηγανιού. Αποσύρουμε και σβήνουμε την εστία. 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ενα μπολ και μόλις πέσει λιγάκι η θερμοκρασία του προσθέτουμε το κασέρι και την μισή κούπα φρυγανιά. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα).
Όταν το μείγμα κρυώσει καλά, θα δούμε ότι πλάθεται εύκολα σε κροκέτες. Παίρνουμε ποσότητα με ενα κουτάλι και πλάθουμε κροκέτες στο σχήμα που θέλουμε. Τους αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο το αυγό και σε ένα τρίτο την φρυγανιά.
Περνάμε τις κροκέτες μας απο το αλεύρι, στην συνέχεια απο το αυγό και στην συνέχεια από την φρυγανιά (η διαδικασία αυτή λερώνει τα χεράκια, έχω ανοιχτή τη βρύση και τα πλένω ανα δυο κροκέτες και τα σκουπίζω σε πετσέτα). Τα αφήνουμε στο ταψάκι και μόλις τα τελειώσουμε όλα
βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ψήνουμε τις κροκέτες για 20 λεπτά αν είναι μεγαλούτσικες και 15 λεπτά αν είναι μικρότερες
Σέρβιρα τις μανιταροκροκέτες με μια γλυκιά και πικάντικη μουστάρδα εμπορίου.



Σούπερ Νόστιμες!!!! 

**********************************
Καλή εβδομάδα! 
Δεν ξέρω αν το έχω αναφέρει στο παρελθόν αλλά λατρεύω τα μανιτάρια. Ξέρω ότι υπάρχει κόσμος που δεν τα συμπαθεί αλλά εγώ σίγουρα δεν ανήκω σε αυτό το γκρουπ. Μου αρέσουν όλες οι ποικιλίες και όταν βρίσκω κάποια καινούρια που δεν την έχω δοκιμάσει τότε σίγουρα θα την προμηθευτώ
Ζηλεύω τους ανθρώπους που τα έχουν μελετήσει και είναι ικανοί να ξεχωρίσουν τα μανιτάρια, τι πιο ωραίο, μια βόλτα στο δάσος με κάποιον γνώστη του αντικειμένου.. να πάρουμε τα καλαθάκια μας και να πάμε για μανιτάρια! :)
Οι αγαπημένες μου συνταγές τις οποίες κάνω πολύ συχνά είναι η Κλασσική Μανιταρόπιτα με σφολιάτα και τα Γεμιστά Μανιτάρια που μου αρέσουν πολύ για μπουφέ και αλλάζω συνεχώς τις γεμίσεις τους.  Στην λίστα μου ήρθε να προστεθεί και η σημερινή συνταγή η οποία είναι τόόόόσο νόστιμη! Το μόνο πράγμα που είναι απαραίτητο να γίνει είναι ότι πρέπει το μείγμα να μείνει στο ψυγείο για να σφίξει ώστε να μπορέσουμε να τους πλάσουμε, και όταν ετοιμάσουμε τις κροκέτες πρέπει και πάλι να μπουν στο ψυγείο ώστε να μην μας ανοίξουν και "σπάσουν" στο ψήσιμο. Η συνταγή χωράει πολύ φαντασία, μπορείτε να προσθέσετε τα μυρωδικά της αρεσκείας σας αλλά σας προτείνω να φτιάξετε μια φορά αυτή τη βασική συνταγή για να δείτε την νοστιμιά του και από εκεί και πέρα κάνετε τις προσθήκες σας.

32 σχόλια:

  1. Καλημέρα
    Πολύ ωραία η συνταγή. Τρελαίνομαι κι εγώ για μανιτάρια.
    Μου αρέσει η συνταγή σου και περισσότερο που είναι στον φούρνο.
    Φιλιά πολλά από Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έρη μου κι εγώ λατρεύω τα μανιτάρια και η συνταγή σου καταγράφεται για να δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατόν! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,
    και εγώ τρελαίνομια για μανιτάρια (μέχρι κάποια ηλικία τα σιχαινόμουν βέβαια, και εννοείται ότι τα προτιμώ που είναι στο φούρνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια η συνταγή ... θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία.

    Και αγαπημένα μανιτάρια και στο φούρνο για λιγότερα λάδια !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια και πρωτότυπη!!!!!
    Νόστιμα και τραγανά και στον φούρνο!!!!
    Μπράβο για άλλη μια φορά Ερη μου!!!!
    Φιλάκιαααα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ειχα ξανακουσει κροκετες απο μανιταρια. Ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θαυμάσια!! που να σου άρεσαν κι όλας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έρη μου!
    Πλέον ναι, κι εγώ λατρεύω τα μανιτάρια, οπότε είδα τη συνταγή σου και γυάλισε το μάτι μου!
    Φοβήθηκα ότι θα ήταν τηγανητές οι κροκέτες, αλλά όλα καλά, ψήνονται στο φούρνο!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Τι τέλειες κροκέτες είναι αυτές?? Super ιδέα και μάλιστα χωρίς περιττά λάδια και τηγάνια.. :)
    Φανταστικές δείχνουν. Μπράβο σου!!
    Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει να είναι πολύ ωραία και τραγανιστά!Παόιρνω το αεροπλάνο για να μου κάνεις το τραπέζι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάρα πολύ καλές!! Σίγουρα καταγράφω τη συνταγή!!
    Φοβερή ιδέα και για να λες ότι είναι σούπερ νόστιμες.... τότε πρέπει να τις μελετήσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι σούπερ σίγουρη ότι είναι σούπερ νόστιμες, εξάλλου όλες οι μανιταρονοστιμιές μου αρέσουν πολύ!
    Φιλάκια Ερη μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμάν μανιτάρια! Πολύ αγαπημένα και τα τσακίζω όπου τα βρω! Μου αρέσει η ιδέα της κροκέτας και μάλιστα στο φούρνο. Πολύ ωραία συνταγή Έρη μου!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και το σημαντικότερο, ψήνονται! Τέλεια Έρη μου, ζωγράφισες πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ νόστιμη η συνταγή σου Ερη μου!Μού αρέσουν τά μανιτάρια!Καί στόν φούρνο είναι καί χωρίς πολλές θερμίδες!Καλή εβδομάδα!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τρελαίνομαι για μανιτάρια ,μου αρέσουν όπως και όπου και να είναι αυτη η συνταγή μου άρεσε πολύ,καλή εβδομάδα Ερη μου και φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αύριο θα εκτελεστεί όπως και να 'χει! Απλά μου τρέχουν τα σάλια!
    Φιλακιααα Ερη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή όπως και οι περισσότερες από εδώ μέσα. Καλώς σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπέροχες και πολύ ωραία η συνταγή!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά ε! Είναι τέλεια!!!!
    Φανατική των μανιταριών , τρώω όλα τα είδη!
    Μου άνοιξες την όρεξη φιλενάδα!
    Μπράβο για την συνταγή σου...Μμμμ ...μυρίζει υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σε παρακαλώ πολύ σε ένα ισοθερμικό πακέτο μια ντουζίνα για μένα .... με DHL σε 16 ώρες θα τα απολαμβάνω.Καταπληκτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ερη μου υπέροχη συνταγή...και μου αρέσουν τα μανιτάρια!!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κι εγώ τρελαίνομαι για τα μανιτάρια όλων των ειδών!! Πεντανόστιμες οι κροκέτες σου Έρη μου!!!Καλή εβδομάδα, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα...τέλεια η συνταγή σου!
    Θα δοκιμαστούν με άγρια μανιτάρια, μόλις ετοιμάστηκα για μια βόλτα στο δάσος.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και μάλιστα χωρίς αυγά! Light συνταγή και σχεδόν χορτοφαγική! Θα δοκιμαστεί μιας και στη νηστεία των Χριστουγέννων που έρχεται σε λίγο εγώ δεν κόβω τα γαλακτοκομικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα Έρη!
    Χθες έφτιαξα τα μαφινς με μπρόκολο.Καταπληκτικά!
    Είχες απόλυτο δίκιο για την συνταγή και θεώρησα πως όφειλα να σε ευχαριστήσω δημόσια . Ο γιός μου που είναι δεκάξι και δεν τρώει το μπρόκολο έφαγε τα περισσότερα και μου ζήτησε να φτιάξω πάλι σήμερα. Μπράβο λοιπόν , η συνταγή σου καθιερώθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπερα,
    εγω ανηκω στην κατηγορια που τα λατρευω
    αυτη η συνταγη θα δοκιμαστει σιγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ ωραία πρόταση Έρη μας. θα άλλαζα ίσως μόνον ένα υλικό, αντί για σέλερι θα προτιμούσα λίγο άνηθο, μιας και μου αρέσει πιο καλά στην γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κι εμένα μ αρέσουν τα μανιτάρια και η συνταγή σουεπίσης.
    Τελικά γίνονται και στο φούρνο οι κροκέτες. Εκανα κι εγώ τις πατατοκροκέτες γεμιστές μεμανιτάρια στο φούρνο και είναι τέλειες.
    Νομίζω θα καταργήσουμε το τηγάνι :)

    Θα την έχω στα υπόψη τη συνταγή Ερη.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οικογενειακώς δεν είμαστε λάτρεις των μανιταριών οπότε μάλλον δεν θα τα φτιάξω ποτέ. Αλλά επειδή σε γουστάρω Έρη γιατί είσαι φοβερό άτομο, κάνω σχόλιο έτσι απλά...χωρίς λόγο! χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...