6/12/12

Τάρτα με Μανιτάρια και Πράσα



Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας ξεπαγωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
3 κούπες μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
Αλάτι, Πιπέρι, λίγο θυμάρι ή λίγη ρίγανη (1/2 κουταλάκι)
1 αυγό
4 - 5 κουταλιές της σούπας γάλα
150 γρ τυρί φέτα τριμμένη

Διαδικασία

Τοποθετούμε ενα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ενα κουταλάκι ελαιόλαδο και το μπέικον. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να ψηθεί, να ροδοκοκκινίσει το μπέικον και το βγάζουμε μεταφέροντας το σε απορροφητικό χαρτί.
Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι (δεν το πλένουμε) και το ξαναβάζουμε στην φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λαδάκι και τα πράσα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι τα πράσα να μαραθούν και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και πάλι, προσθέτουμε λίγο αλατάκι, πιπεράκι και το θυμάρι. Μόλις μαραθούν τα μανιτάρια, αποσύρουμε απο την φωτιά και αφηνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση (για να κρυώσει πιο γρήγορα την μεταφέρουμε σε μπολ).


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό και προσθέτουμε το γάλα. ανακατεύουμε και περιχύνουμε την κρύα γέμιση (δεν σκουπίζουμε το μπολάκι, το κρατάμε στην άκρη). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα. 
Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και την τρυπάμε εδώ και εκεί με πιρούνι. Προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης και απλά διπλώνουμε προς τα μέσα τα ακριανά μέρη της σφολιάτας που περισσεύουν.  Με ότι περίσσεψε από το μπολάκι με το αυγό και το γάλα περνάμε λίγο στις άκρες της σφολιάτας με ενα πινέλο. 
Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου για 35 λεπτά, μεταφέρουμε το ταψάκι στην μεσαία θέση του φούρνου για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.



 Καλή Όρεξη! 
****************************************
Χρόνια πολλά στους Νίκους και τις Νικολέτες!
Αγαπημένη μου γιορτή αυτή του Αγίου Νικολάου, όχι επειδή έχω κάποιον Νίκο (που έχω δηλαδή τον κολλητό μας, να σε χαιρόμαστε Νικόλα) αλλά μάλλον επειδή είναι μια μεγάλη γιορτή που προηγείται των Χριστουγέννων και πλέον από εδώ και πέρα όλοι μπαίνουμε για τα καλά στο κλίμα των γιορτών. 
Ένα πανεύκολο και πραγματικά πεντανόστιμο ορεκτικό σας έχω αυτή τη μέρα. 
Με ελάχιστα υλικά φτιάχνεται αυτή η τάρτα και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι πολύ ελαφριά (όσο ελαφριά μπορεί να είναι μια τάρτα σφολιάτας) χωρίς κρέμα αλλά με ελάχιστο γαλατάκι. Το θεμιτό σε αυτή την τάρτα δεν είναι να χάνονται τα λαχανικά μέσα σε μείγμα αυγών, κρέμας και τυριών αλλά να πρωταγωνιστούν παραμένοντας σχεδόν ολόκληρα  και ζωντανά μέσα στην σφολιάτα. 
Αυτό λοιπόν είναι ένα πιάτο που θα φτιάξω και θα ξαναφτιάξω και θα ξαναφτιάξω (το εμπεδώσαμε) κατά την διάρκεια όλου του χρόνου!


31 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! Στις τάρτες δεν λέμε ποτέ όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα Έρη μου!
    Φαίνεται να υπάρχει μία προσπάθεια για να δοθεί ένα κλίμα εορταστικό από όλους μα...είναι τόσο διαφορετικά φέτος!Θαρρείς με το ζόρι ή από υποχρέωση στολίζεται η πόλη,κάποιος φίλος χρησιμοποίησε την έκφραση ΄΄ας βγάλω και αυτά τα ρημαδοστολίδια,μπας και αλλάξει το κέφι μου...΄΄.Όταν το άλλοτε χαρούμενο,εορταστικό κλίμα συνοδεύεται από βαρυθυμία,οργή και μελαγχολία,η εικόνα αλλάζει..η φαινομενικά στολισμένη πόλη σε καμμία περίπτωση δεν συνταιριάζει με την αστόλιστη ψυχή μας!
    Και επειδή χαρά μόνο στις καλές συνταγές μπορούμε να βρούμε-αν θέλήσουμε να μιλήσουμε με κάποια υπερβολή-θα σταματήσω και θα επιθεωρήσω με αγάπη την ομολογουμένως γευστικότατη τάρτα που μας σερβίρεις σήμερα!Ιδανική για τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ,αφού ο συνδυασμός των λαχανικών εξισορροπεί την υπερβολική κατανάλωση κρεάτων,η ελεφριά και φίνα γεύση της αποτελεί άριστο συνοδευτικό στο βραδυνό κρασί της παραμονής,η ζωντάνια των υλικών το καθιστά ιδανικό πρώτο πιάτο!
    Είναι μία εξαίσια πρόταση που εγώ προσωπικά θα την υιοθετήσω-φυσικά όχι μόνο για τις γιορτές-μιάς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι από τα αγαπημένα της οικογένειάς μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, πόσο δίκιο έχεις, με πόση ακρίβεια περιγράφεις την πραγματικότητα που ζουμε όλοι...

      Ας βάλουμε τα ριμαδοστολίδια, ας φτιάξουμε και την πανεύκολη και οικονομική τάρτα και ας γιορτάσουμε... Άλλωστε τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

      Έρη μου, η τάρτα σου πολύ εύκολη και με ωραία υλικά. Αυτά χρειαζόμαστε φέτος!! Τα εύκολα.... γιατί πολλά δύσκολα μας έτυχαν!

      Φιλάκια Φωτεινή,
      Φιλάκια Έρη!!

      Διαγραφή
  3. Έρη μου τι ωραία τάρτα!!!!Τέλειο χρώμα!!!!
    Ότι πρέπει και για τις γιορτές!!!
    Μπράβοοοο!!!!!!Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Έρη μου χρόνια πολλά!!!
    Την τάρτα σου θα την έτρωγα, μη σου πω για πρωινό!!! Ολόκληρη λέω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη η τάρτα σου! Λατρεύω τις τάρτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστική..... χωρίς πολλά λόγια Έρη μου!!!!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Έρη μου... υπέροχη σου έγινε η τάρτα και πολύ μου αρέσει που φαίνονται έτσι τα λαχανικά ...μόνο που τη σκέφτομαι φαντάζομαι τη νοστιμιά της!!!
    Καλή σου μέρα και χρόνια πολλά στον φίλο σας! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το φύλλο σφολιάτας είναι από τα αγαπημένα μου φύλλα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Σε κάποιες τάρτες όπως αυτή που μας μαγείρεψες σήμερα, είναι η ιδανική βάση. Μου αρέσει που τα λαχανικά φαίνονται, δίνουν χρώμα και στολίζουν ωραία το φαγητό. Έβαλες και το αγαπημένο μου τυράκι, την φέτα, το μόνο που μένει είναι να την δοκιμάσω!!!
    Καλή σου ημέρα.





















    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα τη κάνω ΣΙΓΟΥΡΑ!!τα λατρευω τα πράσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία τάρτα! Και το σημαντικότερο είναι ότι γίνεται πανεύκολα! Όσο για το συνδυασμό πράσου-μανιταριών είναι υπέροχος! Βγάζει μια ιδιαίτερη γλύκα!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Es una delicia está de lujo me encanta,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λιτή, γευστική και πανέμορφη η τάρτα που μας σερβίρεις σήμερα Έρη!
    Μ’ αρέσει όπως συνδυάζονται τα χρώματα των λαχανικών, μου αρέσουν πολύ οι συγκεκριμένες γεύσεις και χαίρομαι που άφησες τα λαχανικά να πρωταγωνιστήσουν και δεν καλύφτηκαν με πολλά αυγά και κρέμες! Άρα και ελαφριά και πανεύκολη, την σκαρώνουμε στο πι και φι και την απολαμβάνουμε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξαιρετική η τάρτα σου, Έρη μου, με αγαπημένα υλικά. Ελαφριά και πανεύκολη με γεύσεις εξαιρετικές. Συμφωνώ απολύτως με την Ερμιόνη, δε χρειάζονται πάρα πολλά υλικά, γιατί χάνονται οι γεύσεις.
    Μου αρέσουν πάρα πολύ οι αλμυρές τάρτες, περισσότερο από τις γλυκές.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκτός που δείχνει υπέροχη οπτικά, φαίνεται και εξαιρετικά νόστιμη, με τα λαχανικά να πρωταγωνιστούν πραγματικά στην τάρτα σου και να συνδυάζονται πολύ όμορφα!
    Μ' αρέσει πολύ!
    Φιλιά Ερη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχη! Κι εγώ προτιμώ τις αλμυρές τάρτες και θα δοκίμαζα ευχαρίστως ένα κομματάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εύκολη και γρήγορη! Ότι πρέπει δηλαδή για τον περιορισμένο μου χρόνο, πια!!!
    Έρη μου υπέροχη με τα αγαπημένα μου πράσα!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εύκολη και γρήγορη! Ότι πρέπει δηλαδή για τον περιορισμένο μου χρόνο, πια!!!
    Έρη μου υπέροχη με τα αγαπημένα μου πράσα!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εύκολη και γρήγορη! Ότι πρέπει δηλαδή για τον περιορισμένο μου χρόνο, πια!!!
    Έρη μου υπέροχη με τα αγαπημένα μου πράσα!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα την φτιαξουμε και εμεις εδω με τετοια ενφανιση και ευκολια! Γενικα μας αρεσουν πολυ οι ταρτες και η σφολιατα περισσοτερο! Τα πρασα δινουν παντα μια γλυκια νοστιμια στο φαγητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πω πω.μου θυμίζει πίτσα!!! θα το δοκιμάσω!! φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ερη μου φαίνεται καταπληκτική!Είναι πολύ εύκολη και νόστιμη, θα τη δοκιμάσω!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολύ ωραία και για τραπέζι!μπράβο Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έρη μου θα γίνουν την τελευταία μέρα, ξέρεις εσύ. Τόσο απλές και τόσο όμορφα γευστικές. Αυτή και η άλλη με το σπανάκι και το μπέικον.
    Με παρασέρνεις, με παρασέρνεις!!!!!!
    Ας προσπαθήσουμε μέρες που είναι με ένα χαμόγελο να δώσουμε λίγη αγάπη και ότι μας περισσεύει σε κάποιους που είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς. Ίσως στην διπλανή μας πόρτα.
    Πολλά φιλιά Έρη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πραγματικα υπεροχο! Το μπεικον το απογειωνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ νόστιμη φαίνεται και εύκολη ,τέλειο ορεκτικό οντως,να χαιρόσαστε τον φίλο σας,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τελεια προταση για μπουφε!!!! Φοβερη συνταγη εχει ολα τα υλικά που μου αρεσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πω,πω πωπω, πω!!!Δεν έχω τι άλλο να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η πιο εύκολη τάρτα. Για να μην πω και η πιο νόστιμη.
    Πολύ πολύ ωραία.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτή η τάρτα φαίνεται καταπληκτική και εντυπωσιακή! Οι τάρτες με σφολιάτα μου αρέσουν πάρα πολύ κι αυτή βάσει των υλικών της, φαίνεται πολύ γευστική.
    Καλή σου μέρα Έρη μου! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Έρη καλημέρα, σήμερα έφτιαξα την τάρτα σου, γρήγορη και πεντανόστιμη! και το πιο σημαντικό είναι ότι άρεσε και στις μικρές μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...