18/1/13

Χοιρινό Κοκκινιστό με Πράσα και Μανιτάρια




Υλικά ( 4 - 5 άτομα)

400 - 500 γρ χοιρινό ψαχνό σε κομματάκια (ας έχουν και λίγο λιπάκι μερικά κομματάκια)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1/4 τριμμένο μπαχάρι ή μερικά ολόκληρα μπαχάρια 
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
100 ml κόκκινο ξηρό ή ημίγλυκο κρασί
4 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
3 πράσα ψιλοκομμένα και πλυμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος)
10 μανιτάρια σε φέτες ή μια κονσέρβα στραγγισμένα και πλυμένα
1/2 πιπεριά κίτρινη και 1/2 πράσινη ή κόκκινη
Μια τσιμπιά ζάχαρη (προαιρετικά)
 Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε το χοιρινό και το αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Από πάνω ταμποναριστά το σκουπίζουμε με ενα ακόμη κομμάτι χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνουμε.
Ετοιμάζουμε στον πάγκο μας όλα τα υλικά της συνταγής.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι  ή φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή και μόλις το σκεύος ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας δεν το κουνάμε και το αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Υπομονή, οι μπουκιές θα ξεκολλάνε εύκολα όταν είναι έτοιμες να γυρίσουν. Μόλις έχει πάρει το χρώμα του και απο τις δυο πλευρές το χοιρινό το βγάζουμε απο το σκεύος και το κρατάμε στην άκρη.  Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με το σέλερι, το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι. Φέρνουμε μερικές βόλτες και προσθέτουμε το σκόρδο. φέρνουμε μερικές βόλτες τα υλικά μας μέσα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. 



 Ανακατεύουμε καλά και τρίβουμε τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα να απελευθερώσουμε τις νοστιμιές. Προσθέτουμε τις 4 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε να καβουρδίσουμε ελαφρώς και την ντομάτα. Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τόσο νερό (ή ζωμό κοτόπουλο) όσο να καλύψει καλά το κρέας και περιμένουμε να πάρει βράση το φαγητό. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση το χαμηλώνουμε στο χαμηλό, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοβράσει και να μαλακώσει για μια ώρα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά.



Αφαιρούμε την δάφνη, προσθέτουμε τις πιπεριές και κλείνουμε την φωτιά. 
Αφήνουμε για λίγο το φαγητό σκεπασμένο και σερβίρουμε σκέτο σαν μεζεδάκι ή συνοδεία ρυζιού ή πουρέ πατάτας.  Σαν μεζεδάκι πάντως είναι υπέροχο με ένα ωραίο χωριάτικο ψωμί κ ενα ποτήρι κόκκινο κρασί.


Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Λογάκια
Δεν μαγειρεύω τις πιπεριές γιατί νομίζω ότι τραγανές δίνουν ένα άλλο αποτέλεσμα στο φαγητό. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να τις βάλετε μαζί με τα πράσα ή 10 λεπτά πριν το τέλος.
αν δεν χρησιμοποιήσετε το κρασί βάλτε 1 κουταλάκι ξύδι στο φαγητό όταν βράζει. 


********************************************
Κάποια Χριστούγεννα πριν αρκετά χρόνια, πήγα να χαιρετίσω την νονά μου όπως κάθε χρόνο, να μου δώσει το δωράκι μου. 
- Ασε με βρε Νονά, ολόκληρη γαϊδούρα και θα παίρνω δώρο (και το Πάσχα λαμπάδα) απο την νονά μου? 
Απτόητη όμως η νονά, σας πληροφορώ ότι ακόμη και τώρα που είμαι 30φεύγα (καλό ακούγεται :P), κάθε φορά που θα τύχει να βρίσκομαι γιορτινές μέρες στην Ξάνθη, θα μου έχει σίγουρα το καθιερωμένο δωράκι μου. 
Μια τέτοια μέρα λοιπόν, επίσκεψης στην νονά μου, δοκίμασα ένα κοκκινιστό χοιρινό με πράσα που είχε φτιάξει και μας είχε προσφέρει...  
Θυμάμαι πως δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Οχι ότι το έχω και δύσκολο να κολλήσω με ένα νόστιμο πιάτο αλλά τέλος πάντων το θυμάμαι πολύ έντονα. Έτσι αποφάσισα να κάνω μια ελεύθερη προσέγγιση κοντά σε αυτό που κράτησα στην μνήμη μου.


24 σχόλια:

  1. Ωραίο Έρη μου!!! Αντί να γίνει το συνηθισμένο λαδορίγανη, θα δοκιμαστεί άμεσα. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι ανάμεσα σε τηγανιά χοιρινή και χοιρινό πρασοσέλινο παραπέμπει το λαχταριστό σου πιάτο Έρη μου.Πολύ ωραίο φαίνεται και ιδιαίτερα λαχταριστό!Η προσσέγισή σου στην ανάμνηση του φαγητού που δοκίμασες, πρέπει να είναι επιτυχής!!Καλό Σαββατοκύριακο Έρη μου,καλά να περνάτε!!Φιλιά πολλά,πολλά στον υπέροχο μπόμπιρα σου και σε σένα φυσικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα Ερη!
    Θα συμφωνησω με την Φωτεινη, κατι σε τηγανια μου φερνει κι εμενα... Πρεπει να ειναι πολυ νοστιμο, μου αρσε και η προσθηκη των μανιταριων!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Έρη μου,πρέπει να μοσχοβόλησε το σπίτι με το φαγάκι,δείχνει νοστιμότατο!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο το φαγάκι της νονάς σου, Έρη. Από αυτά που μπορεί να αγαπήσει κανείς έυκολα. Εσύ, σαν άξια βαφτισιμιά, το απέδωσες επίσης όπως θα έπρεπε. Είναι από τα χειμωνιάτικα φαγητά, που μπορούμε να απολαύσουμε με καλή παρέα. Το κόκκινο κρασί και το ροδοψημένο ψωμί, συμπλήρωσε την εικόνα. Νομίζω ότι θα γίνεται επίσης νόστιμο, αν ψηθεί σε γάστρα.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς να μην κολλήσεις με τόσο νόστιμο φαγάκι Έρη μου!
    Μ' αρέσουν πολύ και τα λαχανικά που το συνοδεύουν! Ωραία επιλογή για το κυριακάτικο ή ένα εορταστικό τραπέζι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κόλλησα κι εγώ τώρα και το βάζω στα υπόψιν.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ νόστιμο πιάτο Έρη μου! Και πολύχρωμο! Γοητεύει και το μάτι και τον ουρανίσκο! Δεν σε αδικώ που είχες κολλήσει... Κι εγώ το ίδιο έχω πάθει με τις φωτογραφίες που βλέπω μπροστά μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λατρεύω τα κοκκινιστά όλων των ειδών!!!!!!!! Αγαπημένες γεύσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με τηγανιτές πατατούλες από δίπλα, θα γίνεται ένα σούπερ ντούπερ φαγάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ !!!ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ !!!ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΚΔΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έρη μου φαίνεται πολύ ωραίο!!!!Και σκεφτόμουνα πως να φτιάξω λίγο χοιρινό που έχω στην κατάψυξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή όρεξη στο ωραίο αυτό φαγάκι. Κι εδώ τσούζει το κρύο, ό,τι πρέπει για ένα ζεστό πιάτο φαί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ καλό πιάτο.....να σαι καλά μου άρεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ νόστιμο φαίνεται,και πολύ της εποχής,τέλεια πρόταση,καλο βράδυ Ερη μου φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εδώ εγώ δεν μπορώ να ξεκολλήσω από τις φωτογραφίες, φαντάσου να είχα ένα πιάτο μπροστά μου, χαχα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία πρόταση με λιμπιστικές φωτό!!! Μπράβο Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φαίνεται νοστιμότατο Έρη!! Το φτιάχνουμε συχνά στην οικογένεια αλλά ποτέ με μανιτάρια!! Νομίζω θα το δοκιμάσω!! Υπέροχη συνταγή!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καταπληκτικό πιάτο Έρη μου.
    Κοκκινιστό δεν το έχω φτιάξει, αλλά θα το κάνω, οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. υπέροχο φαίνεται!!!! τρελαίνομαι για κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές!!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ωραία η πρότασή σου, Έρη μου!
    Πάντα ελαιρετικός ο συνδυασμός κρέατος και λαχανικών! Ένα ωραίο Κυριακάτικο ή εορταστικό πιάτο. Καλή επιλογή για το Κυριακάτικο ή ένα εορταστικό τραπέζι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πως γίνεται κάθε φαγάκι σου, ακόμα και κάποια που στο σπίτι μας δεν θα τα τρώγαμε, να τα παρουσιάζεις τόσο απλά, γευστικά και πανέμορφα φωτογραφημένα! το καρβελάκι και το κρασάκι που του κάνουν παρέα, το απογειώνουν!
    Αχ τη νονά σου, μπράβο της που κρατά τις παραδόσεις. Θεά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος29/1/13, 3:45 μ.μ.

    ΕΙΜΑΙ Η ΝΟΝΑ-ΘΕΑ,ΧΑΡΗΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΝΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΟΥ.ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος3/8/14, 12:30 μ.μ.

    Είναι πολύ ανθυγιεινό το πλύσιμο του κρέατος, καθώς μπορεί να μολύνει όλη τη κουζίνα. Επίσης το κρέας δεν πλένεται. Είναι κάτι λυπαρό. Περιττή ενέργεια. Όσο αφορά τα μικρόβια αυτά ούτως ή άλλως σκοτώνονται από το μαγείρεμα.

    Αυτό το έχω διαβάσει πολλές φορές, π.χ. σε συμβουλές του υπουργείου υγείας των ΗΠΑ προς καταναλωτές. Αυτά για να μην δοθεί η εντύπωση ότι απλά εκφράζω μια άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...