Χοιρινό Κοκκινιστό με Πράσα και Μανιτάρια




Υλικά ( 4 - 5 άτομα)

400 - 500 γρ χοιρινό ψαχνό σε κομματάκια (ας έχουν και λίγο λιπάκι μερικά κομματάκια)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1/4 τριμμένο μπαχάρι ή μερικά ολόκληρα μπαχάρια 
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
100 ml κόκκινο ξηρό ή ημίγλυκο κρασί
4 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
3 πράσα ψιλοκομμένα και πλυμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος)
10 μανιτάρια σε φέτες ή μια κονσέρβα στραγγισμένα και πλυμένα
1/2 πιπεριά κίτρινη και 1/2 πράσινη ή κόκκινη
Μια τσιμπιά ζάχαρη (προαιρετικά)
 Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε το χοιρινό και το αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Από πάνω ταμποναριστά το σκουπίζουμε με ενα ακόμη κομμάτι χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνουμε.
Ετοιμάζουμε στον πάγκο μας όλα τα υλικά της συνταγής.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι  ή φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή και μόλις το σκεύος ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας δεν το κουνάμε και το αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Υπομονή, οι μπουκιές θα ξεκολλάνε εύκολα όταν είναι έτοιμες να γυρίσουν. Μόλις έχει πάρει το χρώμα του και απο τις δυο πλευρές το χοιρινό το βγάζουμε απο το σκεύος και το κρατάμε στην άκρη.  Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με το σέλερι, το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι. Φέρνουμε μερικές βόλτες και προσθέτουμε το σκόρδο. φέρνουμε μερικές βόλτες τα υλικά μας μέσα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. 



 Ανακατεύουμε καλά και τρίβουμε τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα να απελευθερώσουμε τις νοστιμιές. Προσθέτουμε τις 4 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε να καβουρδίσουμε ελαφρώς και την ντομάτα. Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τόσο νερό (ή ζωμό κοτόπουλο) όσο να καλύψει καλά το κρέας και περιμένουμε να πάρει βράση το φαγητό. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση το χαμηλώνουμε στο χαμηλό, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοβράσει και να μαλακώσει για 1 1/2 ώρα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά.



Αφαιρούμε την δάφνη, προσθέτουμε τις πιπεριές και κλείνουμε την φωτιά. 
Αφήνουμε για λίγο το φαγητό σκεπασμένο και σερβίρουμε σκέτο σαν μεζεδάκι ή συνοδεία ρυζιού ή πουρέ πατάτας.  Σαν μεζεδάκι πάντως είναι υπέροχο με ένα ωραίο χωριάτικο ψωμί κ ενα ποτήρι κόκκινο κρασί.


Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Λογάκια
Δεν μαγειρεύω τις πιπεριές γιατί νομίζω ότι τραγανές δίνουν ένα άλλο αποτέλεσμα στο φαγητό. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να τις βάλετε μαζί με τα πράσα ή 10 λεπτά πριν το τέλος.
αν δεν χρησιμοποιήσετε το κρασί βάλτε 1 κουταλάκι ξύδι στο φαγητό όταν βράζει. 


********************************************
Κάποια Χριστούγεννα πριν αρκετά χρόνια, πήγα να χαιρετίσω την νονά μου όπως κάθε χρόνο, να μου δώσει το δωράκι μου. 
- Ασε με βρε Νονά, ολόκληρη γαϊδούρα και θα παίρνω δώρο (και το Πάσχα λαμπάδα) απο την νονά μου? 
Απτόητη όμως η νονά, σας πληροφορώ ότι ακόμη και τώρα που είμαι 30φεύγα (καλό ακούγεται :P), κάθε φορά που θα τύχει να βρίσκομαι γιορτινές μέρες στην Ξάνθη, θα μου έχει σίγουρα το καθιερωμένο δωράκι μου. 
Μια τέτοια μέρα λοιπόν, επίσκεψης στην νονά μου, δοκίμασα ένα κοκκινιστό χοιρινό με πράσα που είχε φτιάξει και μας είχε προσφέρει...  
Θυμάμαι πως δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Οχι ότι το έχω και δύσκολο να κολλήσω με ένα νόστιμο πιάτο αλλά τέλος πάντων το θυμάμαι πολύ έντονα. Έτσι αποφάσισα να κάνω μια ελεύθερη προσέγγιση κοντά σε αυτό που κράτησα στην μνήμη μου.