Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκολατένιοι Εργολάβοι - Αμυγδαλωτά






 Υλικά ( 12 μπισκότα)

1 κούπα αλεσμένο αμύγδαλο ή καρύδι (όσο πιο ψιλό)
12 αμύγδαλα ή καρύδια ολόκληρα 
2 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 της κούπας ψιλή ζάχαρη ( την κανονική την χτυπάμε στον πολυκόφτη να γίνει ψιλή)
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη κακάο 
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180C (350F).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ψιλή ζάχαρη και κοσκινίζουμε το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι.
Χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια (να μην είναι κρύα) σε μαρέγκα με ωραίες κορυφές. Προσθέτουμε και την βανίλια.
Χτυπάμε και ενσωματώνουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το κακάο.


Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω και προσθέτουμε και το αλεσμένο αμύγδαλο. 
Στρώνουμε ενα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και παίρνουμε με ενα μικρό κουταλάκι γεμάτο ποσότητα απο την ζύμη και την ακουμπάμε στο αντικολλητικό χαρτί. Δεν πιέζουμε την ζύμη, την αφήνουμε έτσι όπως πέφτει απο το κουτάλι.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αφήνοντας κενό μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν αρκετά.
Ψήνουμε για 12 με 14 λεπτά, μην τα πολυψήσετε γιατι θα σκληρύνουν πολύ. 
Βγάζουμε απο τον φούρνο τα αφήνουμε λίγο στο ταψί και στην συνέχεια αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.   


 Λογάκια
Οι εργολάβοι, επειδή επι της ουσίας είναι μαρέγκες, είναι καλύτεροι όταν είναι φρέσκοι.

Φιλιά πολλά!!  
*******************************************
Μπισκοτάκια σας έχω σήμερα..! 
Καταρχήν να σας πω ότι αυτοί οι εργολάβοι είναι στο μυαλό μου πολύ καιρό αφου τους είδα στο Food for Thought και στην συνέχεια στο Sofeto
Λοιπόν αυτο το μπισκοτάκι έχει μια μικρή ιστορία. Μεγαλώνοντας στην Ξάνθη, οι εργολάβοι ήταν ένα απο τα πιο νόστιμα γλυκά, όλοι τους λάτρευαν
Όταν πέρασε ο καιρός και πλέον ζούσα στην Αθήνα, γνώριζα όλο και περισσότερους ανθρώπους που δεν συμπαθούσαν τους εργολάβους...
"Μα.. " σκεφτόμουν.. "Πως είναι δυνατόν?"
Ώσπου δοκίμασα στην Αθήνα έναν εργολάβο..
Ήταν δυο μπισκότα μπαγιάτικα με μια απροσδιόριστη κρέμα ανάμεσα τους.. 
"Μα αυτοί δεν είναι εργολάβοι!"
Προφανώς έτυχε το γεγονός, είμαι σίγουρη ότι πολλά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα κάνουν πολύ καλούς εργολάβους, απλά έτυχε σε μένα...
Εγώ λοιπόν έκανα τους παρακάτω εργολάβους στην αρχή χρησιμοποιώντας καρύδια και όχι αμύγδαλα και ήταν επίσης πάρα πολύ νόστιμα. Την επόμενη μέρα (αφού φάγαμε αυτά με τα καρύδια) έκανα άλλη μια δόση με αμύγδαλα, αυτά της φωτογραφίας.