30/1/13

Σοκολατένιοι Εργολάβοι - Αμυγδαλωτά






 Υλικά ( 12 μπισκότα)

1 κούπα αλεσμένο αμύγδαλο ή καρύδι (όσο πιο ψιλό)
12 αμύγδαλα ή καρύδια ολόκληρα 
2 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 της κούπας ψιλή ζάχαρη ( την κανονική την χτυπάμε στον πολυκόφτη να γίνει ψιλή)
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη κακάο 
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180C (350F).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ψιλή ζάχαρη και κοσκινίζουμε το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι.
Χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια (να μην είναι κρύα) σε μαρέγκα με ωραίες κορυφές. Προσθέτουμε και την βανίλια.
Χτυπάμε και ενσωματώνουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το κακάο.


Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω και προσθέτουμε και το αλεσμένο αμύγδαλο. 
Στρώνουμε ενα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και παίρνουμε με ενα μικρό κουταλάκι γεμάτο ποσότητα απο την ζύμη και την ακουμπάμε στο αντικολλητικό χαρτί. Δεν πιέζουμε την ζύμη, την αφήνουμε έτσι όπως πέφτει απο το κουτάλι.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αφήνοντας κενό μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν αρκετά.
Ψήνουμε για 12 με 14 λεπτά, μην τα πολυψήσετε γιατι θα σκληρύνουν πολύ. 
Βγάζουμε απο τον φούρνο τα αφήνουμε λίγο στο ταψί και στην συνέχεια αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.   


 Λογάκια
Οι εργολάβοι, επειδή επι της ουσίας είναι μαρέγκες, είναι καλύτεροι όταν είναι φρέσκοι.

Φιλιά πολλά!!  
*******************************************
Μπισκοτάκια σας έχω σήμερα..! 
Καταρχήν να σας πω ότι αυτοί οι εργολάβοι είναι στο μυαλό μου πολύ καιρό αφου τους είδα στο Food for Thought και στην συνέχεια στο Sofeto
Λοιπόν αυτο το μπισκοτάκι έχει μια μικρή ιστορία. Μεγαλώνοντας στην Ξάνθη, οι εργολάβοι ήταν ένα απο τα πιο νόστιμα γλυκά, όλοι τους λάτρευαν
Όταν πέρασε ο καιρός και πλέον ζούσα στην Αθήνα, γνώριζα όλο και περισσότερους ανθρώπους που δεν συμπαθούσαν τους εργολάβους...
"Μα.. " σκεφτόμουν.. "Πως είναι δυνατόν?"
Ώσπου δοκίμασα στην Αθήνα έναν εργολάβο..
Ήταν δυο μπισκότα μπαγιάτικα με μια απροσδιόριστη κρέμα ανάμεσα τους.. 
"Μα αυτοί δεν είναι εργολάβοι!"
Προφανώς έτυχε το γεγονός, είμαι σίγουρη ότι πολλά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα κάνουν πολύ καλούς εργολάβους, απλά έτυχε σε μένα...
Εγώ λοιπόν έκανα τους παρακάτω εργολάβους στην αρχή χρησιμοποιώντας καρύδια και όχι αμύγδαλα και ήταν επίσης πάρα πολύ νόστιμα. Την επόμενη μέρα (αφού φάγαμε αυτά με τα καρύδια) έκανα άλλη μια δόση με αμύγδαλα, αυτά της φωτογραφίας.


      

25 σχόλια:

  1. Είδα μπισκοτάκια και ήρθα τρέχοντας!
    Ωραίοι οι σοκολατένιοι εργολάβοι σου Έρη μου!
    Νόστιμοι και εμφανίσιμοι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερη μου πολύ ωραίοι και τους ταιριάζει το κακάο!Σίγουρα και με καρύδια θα είναι γευστικότατοι, φαντάζομαι πως θα θυμίζουν καρυδάτα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρη, ωραιότατοι και με ωραία εμφάνιση, οι εργολάβοι. Από τα αγαπημένα μας γλυκάκια. Εδώ στον Πειραιά, βρίσκουμε πολύ καλούς σε κάποια ζαχαροπλαστεία. Αφράτους και καλοφτιαγμένους. Μου αρέσει που τους έβαλες καρύδι. Μου θύμισαν τα καρυδάτα, όπως λέει και η Ελένη, πολύ ωραίο γλυκάκι και αυτό. Καλοφάγωτοι.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημενο γλυκο αποεξανεκαθεν!
    Πολυ ωραια η σοκολατενια προταση σου, για μας τους chocoholic ειναι σουπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εργολαβοι....παλιες καλες εποχες και γιορτινες μερες!θα τους δοκιμασω σιγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τους λατρεύω!με κακαο η χωρις ειναι εξισου νοστιμοι!αυτοι που εχουν και κρεμα αναμεσα πως λεγονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. maccaron νομιζω?επι της ουσιας μακαρον ειναι εργολαβοι με κρεμα αναμεσα, σωστα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίοι οι εργολάβοι σου 'Ερη μου! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραίοι σε χρώμα σοκολατί.
    Τους αγαπώ πολύ και έχεις δίκιο σε αυτό που λες περί διαφοράς μεταξύ Αθήνας και Β. Ελλάδας.
    Παρόλα αυτά σοκολατένιους σαν τους δικους σου δεν έχω φάει μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή με το κακάο, την επόμενη φορα που θα φτιάξω θα τους κάνω με κακάο όπως προτίνεις, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πεθαίνω για εργολάβους! Θεωρώ οτι είναι δύσκολο να πετυχεις πετυχημένους σε ζαχαροπλαστείο! Οι δικοί σου ειναι κουκλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι νόστιμοι που σου έγιναν οι σοκολατένιοι σου!!
    Αφράτοι, αφράτοι!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σοκολατοεργολάβοι!Δεν έχω δει και δεν έχω φάει.Πολύ σύντομα όμως, αφού τους είδα θα τους φάω, γιατί το φάτε μάτια ψάρια εδώ δεν ισχύει..
    Πάντα μ΄αρεσε η μαστιχωτή υφή των εργολάβων.Σε συνδυασμό με σοκολάτα και με κάποια προτίμηση στα καρύδια,οι εργολάβοι αποκτούν άλλη χημεία,άλλη νοστιμιά,άλλη γεύση.
    Έρη μου κάνεις υπέροχη δουλειά!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πω πω τι έπαθαν οι σιελογόνοι μου; Καλά στην Ξάνθη έπαθα πλάκα με τα γλυκά. Δυο κιλά πήρα σε 3 μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ωραίοι που είναι!!!! σοκολατένιους δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, ούτε είχα ξαναδεί! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια φορά έχω φάει απο ζαχαροπλαστείο και δεν μου άρεσαν, ίσως να ήταν μπαγιάτικοι.
    Θα τους δοκιμάσω τους δικούς σου γιατί από τα υλικά και μόνο φαίνονται υπέροχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίοι οι σοκολατο-εργολάβοι! Θα είναι και γευστικότατοι απ΄ό,τι φαντάζομαι! Αυτό με το χρόνο ψησίματος είναι σημαντικό... Σχεδόν πάντα την πατάω, νομίζοντας ότι δεν έχουν γίνει ακόμα. Θα φροντίσω την επόμενη φορά, να ακολουθώ κατά γράμμα τέτοιου είδους συνταγές.
    Καλή σου μέρα Έρη μου! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα :) Περίεργο, αλλά δεν έτυχε να φάω ποτέ μου εργολάβους (εκτός και αν δε το θυμάμαι)! By the way, γνωρίζεις από που πήραν το όνομά τους; Περίεργο όνομα για γλυκό. Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω να τους φτιάξω.

    Φιλάκια xxx

    P.S. Περιμένω τα "φώτα σας" σχετικά με τα scrabbled eggs (βλ. σχόλιο στην ανάρτηση της Μαργαρίτας για την ομελέτα). Θα μου λύσετε την απορία pleaseeeeeee?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάποτε οι εργολάβοι ήταν πολύ στη 'μόδα' στη Φλώρινα!!
    Αγαπημένοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν ξέρω αν έχω φάει ποτέ αλλά οι δικοί σου φαίνονται λαχταριστοί και εύκολοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι εργολάβοι ήταν αγαπημένοι μου στα μικράτα μου! Τώρα και με σοκολάτα μ' έστειλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τους λατρεύωωωωω!!!!
    Με σοκολάτα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, πρέπει να είναι υπέροχοι.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. λατρευω εργολάβους!! εμεις τους δίνουμε σε γαμους ειναι το γλυκό των γάμων!! ωραία η σοκολατένια εκδοχή σου θα την δοκιμάσω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος27/2/15, 5:13 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...