Burger απο την Αργεντινή με Σάλτσα Chimichurri και Γλυκοπατάτες Φούρνου



Υλικά (4 άτομα)

Για την σάλτσα chimichurri
1 μάτσο μαιντανό πλυμμένο, σκουπισμένο με χαρτί κουζίνας, ξεχωρίζουμε τα φύλλα και τα βάζουμε μέσα στο μούλτι ή μπλέντερ.
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι απο κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
λίγο μπούκοβο
αλάτι
Για τις γλυκοπατάτες
2 γλυκοπατάτες μέτριες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Για το burger
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 πιπεριά γλυκιά πολύ ψιλοκομμένη (κανονικά χρησιμοποιούμε καυτερά πιπέρια jalapenos) 
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι
1 αβοκάντο σε φέτες
1 ντομάτα (ή ντοματάκια) σε φέτες
8 φέτες ψωμί για τόστ ολικής αλέσεως κομμένες με ποτήρι

Διαδικασία

Ξεκινάμε με την σάλτσα, βάζουμε τα φύλλα του μαϊντανού στο μπλέντερ και προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Χτυπάμε και στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το λάδι μέχρι να έχουμε μια σάλτσα. Η σάλτσα chimichurri γίνεται καλύτερη την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα. Κλέινουμε σε αεροστεγές δοχείο και κρατάμε στο ψυγείο.



Για τις γλυκοπατάτες, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες όπως κόβουμε τις τηγανιτές αλλά όχι πολύ λεπτές.  Τις σκουπίζουμε με χαρτί να μην είναι βρεγμένες. Στρώνουμε ενα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προσθέτουμε σε αυτο τις πατάτες, όλες μαζί στο κέντρο του ταψιού. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας να αλειφτούν με το λάδι όλες οι πατάτες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Τις απλώνουμε καλά, να μην είναι η μία πάνω στην άλλη και βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Αφου περάσουν τα 15 λεπτά τις βγάζουμε και τις γυρίζουμε με τα χέρια ή με κουτάλι. Επιστρέφουμε το ταψί στον φουρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Εν το μεταξύ, όσο οι πατάτες ψήνονται, προχωράμε στα μπιφτέκια μας. Σε ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κύμινο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν αποσύρουμε απο την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε σε μπολ τον κιμά, την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ζυμώνουμε βρέχοντας τα χέρια μας συχνά σε κρύο νερό. Οταν ο κιμάς είναι απαλός και αφράτος σχηματίζουμε μεγάλα μπιφτέκια και τα πλαταίνουμε.Τα αφήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Οταν οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες τις βγάζουμε απο τον φουρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.
Ψήνουμε σε τοστιέρα τις φέτες για τοστ και με ενα μεγάλο ποτήρι κόβουμε τα στρογγυλά κομμάτια.
Στήνουμε το burger τοποθετώντας στο πιάτο 1 φέτα ψωμί, μερικές φέτες αβοκάντο, το μπιφτέκι, απο πάνω τις ροδέλες ντομάτας και 1 κουταλάκι απο την σάλτσα chimichurri. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι ψωμάκι, συνοδεύουμε με τις γλυκοπατάτες και απολαμβάνουμε!! 


Μια πολύ καλή εβδομάδα σας εύχομαι!
***********************************************
Είναι δυνατόν να απολαύσεις ένα πεντανόστιμο λαχταριστό burger χωρίς τύψεις? Το έχω δει στον ύπνο μου αρκετές φορές.
Ένα burger γεμάτο με πολύτιμα διατροφικά στοιχεία το οποίο μόνο καλό θα κάνει στον οργανισμό σου και εσύ θα το τρώς και θα απολαμβάνεις την κάθε μπουκιά? Τέλειο? 
Ε ναι είναι δυνατόν! Τσιμπήστε με.!
Μια τέτοια συνταγή σας έχω σήμερα, ερχόμενη από την αγαπημένη Αργεντινή μια χώρα που αγαπά πολύ το κρέας.  Μην σας τρομάξουν τα ενισχυμένα λιπαρά, προέρχονται μόνο απο καλές πηγές όπως είναι το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
Το burger είναι πολύ απλό, χωρίς ιδιαίτερα και πολλά υλικά μέσα του, συνοδεύεται απο βουτυράτο αβοκάντο σε φέτες και φρέσκια ντομάτα, ψωμάκια ολικής απο φέτες του τόστ και νόστιμες γλυκοπατάτες φούρνου. 
Ενα όμως είναι το χαρακτηριστικό του πιάτου. Η σάλτσα Chimichurri (Τσιμιτσούρι). Μια σάλτσα σφραγίδα της Αργεντίνικης κουζίνας, φτιαγμένη με τα πιο απλά και τα πιο αγαπημένα υλικά της Ελληνικής κουζίνας. Το μαϊντανό, τη ρίγανη, το ξύδι και το σκόρδο. 
Σήμερα πλέον η σάλτσα αυτη γίνεται με πάρα πολλές παραλλαγές αλλά εγώ σας δίνω την κλασσική συνταγή η οποία ταιριάζει υπέροχα με όλα τα ψητά κρέατα. 
Πάμε να απολαύσουμε ένα επι της ουσίας καλό burger?