14/1/13

Burger απο την Αργεντινή με Σάλτσα Chimichurri και Γλυκοπατάτες Φούρνου



Υλικά (4 άτομα)

Για την σάλτσα chimichurri
1 μάτσο μαιντανό πλυμμένο, σκουπισμένο με χαρτί κουζίνας, ξεχωρίζουμε τα φύλλα και τα βάζουμε μέσα στο μούλτι ή μπλέντερ.
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι απο κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
λίγο μπούκοβο
αλάτι
Για τις γλυκοπατάτες
2 γλυκοπατάτες μέτριες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Για το burger
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 πιπεριά γλυκιά πολύ ψιλοκομμένη (κανονικά χρησιμοποιούμε καυτερά πιπέρια jalapenos) 
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι
1 αβοκάντο σε φέτες
1 ντομάτα (ή ντοματάκια) σε φέτες
8 φέτες ψωμί για τόστ ολικής αλέσεως κομμένες με ποτήρι

Διαδικασία

Ξεκινάμε με την σάλτσα, βάζουμε τα φύλλα του μαϊντανού στο μπλέντερ και προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Χτυπάμε και στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το λάδι μέχρι να έχουμε μια σάλτσα. Η σάλτσα chimichurri γίνεται καλύτερη την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα. Κλέινουμε σε αεροστεγές δοχείο και κρατάμε στο ψυγείο.



Για τις γλυκοπατάτες, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες όπως κόβουμε τις τηγανιτές αλλά όχι πολύ λεπτές.  Τις σκουπίζουμε με χαρτί να μην είναι βρεγμένες. Στρώνουμε ενα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προσθέτουμε σε αυτο τις πατάτες, όλες μαζί στο κέντρο του ταψιού. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας να αλειφτούν με το λάδι όλες οι πατάτες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Τις απλώνουμε καλά, να μην είναι η μία πάνω στην άλλη και βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Αφου περάσουν τα 15 λεπτά τις βγάζουμε και τις γυρίζουμε με τα χέρια ή με κουτάλι. Επιστρέφουμε το ταψί στον φουρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Εν το μεταξύ, όσο οι πατάτες ψήνονται, προχωράμε στα μπιφτέκια μας. Σε ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κύμινο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν αποσύρουμε απο την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε σε μπολ τον κιμά, την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ζυμώνουμε βρέχοντας τα χέρια μας συχνά σε κρύο νερό. Οταν ο κιμάς είναι απαλός και αφράτος σχηματίζουμε μεγάλα μπιφτέκια και τα πλαταίνουμε.Τα αφήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Οταν οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες τις βγάζουμε απο τον φουρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.
Ψήνουμε σε τοστιέρα τις φέτες για τοστ και με ενα μεγάλο ποτήρι κόβουμε τα στρογγυλά κομμάτια.
Στήνουμε το burger τοποθετώντας στο πιάτο 1 φέτα ψωμί, μερικές φέτες αβοκάντο, το μπιφτέκι, απο πάνω τις ροδέλες ντομάτας και 1 κουταλάκι απο την σάλτσα chimichurri. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι ψωμάκι, συνοδεύουμε με τις γλυκοπατάτες και απολαμβάνουμε!! 


Μια πολύ καλή εβδομάδα σας εύχομαι!
***********************************************
Είναι δυνατόν να απολαύσεις ένα πεντανόστιμο λαχταριστό burger χωρίς τύψεις? Το έχω δει στον ύπνο μου αρκετές φορές.
Ένα burger γεμάτο με πολύτιμα διατροφικά στοιχεία το οποίο μόνο καλό θα κάνει στον οργανισμό σου και εσύ θα το τρώς και θα απολαμβάνεις την κάθε μπουκιά? Τέλειο? 
Ε ναι είναι δυνατόν! Τσιμπήστε με.!
Μια τέτοια συνταγή σας έχω σήμερα, ερχόμενη από την αγαπημένη Αργεντινή μια χώρα που αγαπά πολύ το κρέας.  Μην σας τρομάξουν τα ενισχυμένα λιπαρά, προέρχονται μόνο απο καλές πηγές όπως είναι το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
Το burger είναι πολύ απλό, χωρίς ιδιαίτερα και πολλά υλικά μέσα του, συνοδεύεται απο βουτυράτο αβοκάντο σε φέτες και φρέσκια ντομάτα, ψωμάκια ολικής απο φέτες του τόστ και νόστιμες γλυκοπατάτες φούρνου. 
Ενα όμως είναι το χαρακτηριστικό του πιάτου. Η σάλτσα Chimichurri (Τσιμιτσούρι). Μια σάλτσα σφραγίδα της Αργεντίνικης κουζίνας, φτιαγμένη με τα πιο απλά και τα πιο αγαπημένα υλικά της Ελληνικής κουζίνας. Το μαϊντανό, τη ρίγανη, το ξύδι και το σκόρδο. 
Σήμερα πλέον η σάλτσα αυτη γίνεται με πάρα πολλές παραλλαγές αλλά εγώ σας δίνω την κλασσική συνταγή η οποία ταιριάζει υπέροχα με όλα τα ψητά κρέατα. 
Πάμε να απολαύσουμε ένα επι της ουσίας καλό burger?


29 σχόλια:

  1. Γεια σου Έρη μου,έχω τόσο καιρό να φάω burger και πράγματι,αν και τόσο αργά ,ξελιγώθηκα!!! Σκέτος πειρασμός είναι όλα,και η σάλτσα και οι γλυκοπατάτες..!!Πως να κλείσω μάτι τώρα???
    Καληνύχτα και καλή εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Έρη μου τι νόστιμο και λαχταριστό!!!!!
    Όση ώρα διαβάζω την συνταγή λέω το θέλωωωω!!!!!!
    Έγραψες για άλλη μια φορά!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που λείπει ο γιος μου στο σχολείο γιατί θα έτρεχα για κιμά!!!!!!!
    Δείχνει φ α ν τ α σ τ ι κ ό!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαχταριστό, χρωματιστό και πεντανόστιμο πρέπει να έγινε!!!
    Μπράβο πολύ ωραία συνταγή Έρη μου!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απενεχοποιημένο burger και με όλα τα καλά! Τέλειο!! Τσιμπήστε με και εμένα!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Εράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρη, άψογο το αργεντίνικο burger! Λαχταριστό και προκλητικό, "με τα όλα του"!! Οι τηγανητές γλυκοπατάτες, μου αρέσουν πολύ σαν συνοδευτικό.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να βάλω την λέξη "τηγανητές", εντός εισαγωγικών, για τις ψητές σου γλυκοπατάτες. Πάντως είναι τόσο ωραία ψημένες που ξεγελούν ότι είναι τηγανητές!
      Καλή σου ημέρα.

      Διαγραφή
  7. Burger δεν ξέρω αν θα φτιάξω αλλά αυτές οι πατάτες μου έκανα κλικ
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται πεντανόστιμο και πολύ διαφορετικό από τα μπέργκερ που τρώμε συνήθως! Η ιδέα με τις γλυκοπατάτες άπαιχτη! Θα καταβρόχθιζα το πιάτο στη στιγμή! Και το σημαντικότερο... Χωρίς τύψεις!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κι άλλη " κλικαρισμένη " από εδώ με τις πατάτες σου...
    Αλλά και τη σάλτσα σου την καταχώρησα στα προσεχώς...
    Φιλιά και από εδώ,καλή εβδομάδα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αμ, για να το γευτώ πρέπει να πάω στην Αργεντινή ή να φτάσω στον Καναδά;
    Καλά θα βρω καιρό και θα ανασκουμπωθώ για να δω τι μπορώ να κάνω καλύτερο, Eri μας!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το ξερουμε δεν μας λυπασαι καθόλου κακούργα...αχ το θέλωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλη εβδομαδα Ερη μου!
    Προσωπικα δεν πολυσυμπαθω τα burger, ισως γιατι αυτα που εχω δοκιμασει ηταν μαλλον πλαστικα... Αυτο ομως με τον μοσχαρισιο απαχο κιμα κατι μου λεει και θα το επιχειρησω!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. E να τσιμπήσω κι εγώ ένα κάτι! Φαίνεται πεντανόστιμο! Και η σάλτσα επίσης μου άρεσε. Μπορεί να παίξει και σε άλλα φαγητά. ;)
    Καλή εβδομάδα Έρη μου! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πωπωπω! Εξαιρετικό πιάτο και εμφανισιακά και γευστικά!!! Πολύ ωραίο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ πολύ διαφορετικό burger! Σούπερ σπιρτόζικο, αρκετά υγιεινό και πολύ ευπαρουσίαστο!
    Μπράβο Έρη μου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ερη μου έγραψες για μιαν ακόμη φορά!
    Ενα πολύ ιδιαίτερο burger, που δείχνει τόσο, μα τόσο πολύ νόστιμο!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο Έρη, πολύ ιδιαίτερη πρόταση και πολύ, μα πάρα πολύ ελκυστική!
    Είσαι λίγο μακριά, να πάρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έρη μου!
    Τι κάνεις;
    Είσαι καλά;

    Πολύ ωραία η συνταγή σου και υγιεινή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η απολαυστική δαγκωνιά ενός τελείως απενοχοποιημένου burger!!!
    Η λυτρωτική καθοδική πορεία ενός ΄΄αμαρτωλού΄΄εδέσματος από το στόμα στο στομάχι ,επιτέλους δίχως τύψεις!!!
    Η νοστιμιά συνοδοιπόρος με την υγιεινή διατροφή!!!
    Ο απόλυτος συνταιριασμός κρέατος και λαχανικών,πατάτας και σάλτσας σε 5 μπουκιές!Τι άλλο να πω???Μόνο φιλιά πολλά,πολλά να στείλω εκεί μακριά που είστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το Chimichurri μου κάνει λίγο "turbo", αλλά πρεπει να ειναι πολύ γευστικό (δεν ξέρω οι άλλοι τι λένε, μετά την κατανάλωση σκόρδου-κρεμμυδιού). Απολαυστικό και το μπέργκερ με τις πατατούλες... πολύ θα ήθελα να ερχόταν ένα τέτοιο πιάτο άμεσα εδώ να το κατασπαραξω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. burger χωρίς τυψεις??? Βουρρρρρρ! Τι εξωτικό και λαχταριστό πιάτο και συγρόνωσ και σοφιστικέ! Η μπυρίτσα στο φόντο μαζί με τις πατάτες, το απογείωσε και το ανέβασε στις προτιμήσεις μας! υπέροχο Έρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έρη μου φανταστική η σημερινή συνταγή.Ζωγράφισες!!!!!!!!!!!
    Μπράβο!Και αυτή η σάλτσα chimichurri εκπληκτική!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φοβερή η σημερινή συνταγή σου, ένα πλήρες, "μερακλίδικο" αλλά οπωσδήποτε υγιεινό & θρεπτικό πιάτο! Αν δε φτιάξω όλο το "σετ", σημειώνω στο σκοτεινό μου μπλοκάκι την ιδέα της μαϊντανο-σάλτσας (που κιόλας δε θυμάμαι πως τη λένε :p) και φυσικά τις πατάτες!
    Φιλιά Έρη, καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ λαχταριστό πιάτο ,μπράβο Έρη ωραία συνταγή όπως πάντα άλλωστε,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ μακριά μας ταξίδευσες γευστικά, Έρη μου!
    Μας έδωσες ένα πλήρες, χορταστικό και πολύ επιλελημένο γεύμα. Ευχαριστούμε!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πω πω..φαίνεται απίστευτα λαχταριστό.
    Η σύνθεση του burger μοναδική. Ωραίες γεύσεις και χρώμα από μια μακρινή κουζίνα, την Αργεντίνικη.

    Μπράβο Ερη :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είδα γλυκοπατάτα και μπήκα!
    Τρελλαίνομαι για πάρτη της!
    Μετά είδα και την σάλτσα και σκέφτηκα ότι έκανα πάρα πολύ καλά που μπήκα!
    Μαζί με το υπέροχο μπιφτέκι σου θα είναι όνειρο !!!!
    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...