1/2/13

Πως καθαρίζω το αβοκάντο?





Καλό Μήνα!!!! Ο δεύτερος του 13! 
Έχουμε μιλήσει και έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές το αβοκάντο σε διάφορες συνταγές.
Πρόκειται για ένα υπερ θρεπτικό φρούτο, τροπικό, γεμάτο καλοσύνη που ήρθε για να μείνει
Περιέχει καλά λιπαρά, βιταμίνες ενώ χαμηλώνει τα ποσοστά της κακής χοληστερίνης. 
Είναι ιδανικό φρούτο και είναι καλό να υπάρχει στην διατροφή των μικρών παιδιών. 
Το λάδι του έχει πολύ υψηλή αντοχή στην θερμότητα ενώ στην σύγχρονη μαγειρική το αβοκάντο έρχεται να αντικαταστήσει το βούτυρο σε διάφορες συνταγές. Τελευταία τάση το αβοκάντο στο grill!
Το φλούδι του (το περίβλημα του), είναι σκληρό, σαγρέ ενώ η σάρκα του ανάλογα με την ωρίμανση του απαλή και βελούδινη, βουτυράτη όταν το φρούτο είναι πολύ ώριμο.
Πως το καθαρίζουμε όμως και πως το χρησιμοποιούμε?
Το διαλέγουμε αναλόγως τον τρόπο που θα το χειριστούμε. 
Ενα σφιχτό αβοκάντο, αυτο που θα το πιάσουμε στα χέρια μας και θα το νιώσουμε σκληρό, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 - 2 μέρες και θα είναι έτοιμο για σαλάτες ή γουακαμόλε.
Εαν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το αβοκάντο την ίδια μέρα τότε πρέπει να προμηθευτούμε ένα αβοκάντο που το αισθανόμαστε σχετικά μαλακό στο χέρι μας αλλά όχι πολύ! 
Ένα πολύ ώριμο αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή κάποιου κέικ αρκεί να μην έχει μαυρίσει.
Για να τσεκάρουμε ένα αβοκάντο ωστε να μην είναι μαυρισμένο, τραβάμε ελαφρώς το κοτσανάκι και βλέπουμε την σάρκα. Αν είναι κίτρινη τότε το αβοκάντο είναι οκ. Αν είναι μαύρη τότε αφήστε το..

 
Κόβουμε με μαχαίρι κάθετα απο άκρη σε άκρη το αβοκάντο (το κουκουτσι του θα μας κρατάει αντίσταση. Στρίβουμε τα δυο κομμάτια  και έχουμε δυο κομμάτια το ένα με κουκούτσι και το άλλο χωρίς. Με το μαχαίρι μας καρφώνουμε την λεπίδα πάνω στο κουκούτσι και στρίβουμε το μαχαίρι να την ξεκολλήσουμε απο την σάρκα. Παίρνουμε ένα κουτάλι και χαλαρώνουμε το αβοκάντο απο την φλούδα του. Αν το θέλουμε ολόκληρες φέτες για σαλάτα τότε κόβουμε το κάθε μισό κομμάτι σε φέτες. αν θέλουμε να φτιάξουμε γουακαμόλε τότε το κόβουμε κάθετα και οριζόντια με μαχαίρι σχηματίζοντας κύβους και αδειάζουεμ με κουτάλι.
το αβοκάντο οξειδώνεται εύκολα οπότε μετά το κόψιμο καλό είναι να το βρέξουμε με λίγο φρεσκοστιμένο χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου.








Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!

16 σχόλια:

  1. Γεια σου 'Ερη μου,πολύ καλή ανάρτηση για το αβοκάντο!!Είναι καταπληκτικό σνακ,ωραιότατο συμπλήρωμα σε σαλάτες και γευστικότατο σε ντιπ τύπου γκουακαμόλε!Ποια απ'όλες τις προτάσεις σου να πρωτοδιαλέξω...ΣΛΟΥΡΠ! Καλό μήνα,καλό Σ/Κ, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για αβοκάντο, όχι μόνο εγώ, αλλά και τα μωρά μου!
    Το προσθέτω καθημερινά στην φρουτόκρεμά τους!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα, Έρη. Πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική η σημερινή ανάρτηση για το νόστιμο αβοκάντο. Είναι ωφέλιμο και συγχρόνως έχει τόσες χρήσεις στις συνταγές. Αλλά ακόμα και μόνο με λίγο λεμονάκι, είναι εξαιρετικό.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλό μήνα Έρη μου!
    Οι χρήσιμες και οι ενημερωτικές προτάσεις, οι οδηγίες,οι πληροφορίες συμπορεύοναι με τις ωραίες συνταγές!
    Υπέροχες φωτογραφίες που δείχνουν άριστα τον τρόπο κοπής του αβοκάντο ,αλλά και θαυμάσιες προτάσεις αξιοποίησης αυτού του νόστιμου καρπού!
    Καλό Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλο μηνα Ερη!
    Το αβοκαντο δεν το πολυσυηθιζουμε, αλλα μας αρεσει! Χρησιμη αναρτηση και πολυ ωραια παρουσιαση της διδικασιας!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπώ πολύ το αβοκάντο και βρίσκω την ανάρτησή σου πολύ χρησιμη για όποιον θέλει να το χρησιμοποιεί! Υπέροχες οι προτάσεις αξιοποίησης! Ειδικά αυτό το μπέργκερ...
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
    Σε ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, με πολύ χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφίες! Να είσαι καλά Έρη μου και να έχεις έναν υπέροχο μήνα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρησιμότατη ανάρτηση για το αγαπημένο αβοκάντο!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρήσιμες εικόνες Ερη μου

    Καλό μήνα :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τώρα καλλιεργείται συστηματικά και οργανωμένα στην Κρήτη! Σε λίγο θα το θεωρούμε μέρος της διατροφής μας :-). Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το λατρεύω!!!!
    Έρη είσαι πολύ καλή , μου έφτιαξες την διάθεση με τόσες υπέροχες συνταγές με αβοκάντο,
    μπράβο σου που φτιάχνεις τόσο υπέροχα πράγματα, είσαι αξιέπαινη!
    Φιλιά πολλά από Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πιστεύεις οτι έφαγα αβοκαντο πριν λιγες μερες πρωτη φορα...
    Για μενα ειναι τοβουτυρος της φυσης σκετο δε μου αρεσε αλλα σε σαλτσα ηταν τελειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. όλο λέω ότι θα το δοκιμάσω και ποτέ δεν το κάνω...μάλλον ήρθε η ώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλό μήνα Ερη μου,χρήσιμο ότι είδα αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αβοκάντο ,μαλλον ευκαρία είναι τώρα που ξερω και πως καθαρίζεται,φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...