Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σάμαλι Μαστιχωτό



Υλικά
2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2  κούπας ζάχαρη
400 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό ( εγώ βάζω το 2%, αλλά βασικά θέλει πλήρες )  και το αφήνω για 2 ώρες έξω απο το ψυγείο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1   κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν
1/4 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
3-4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
20 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανοιγμένα στα δύο.
Σιρόπι

3  κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κ.σ μέλι
ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού
2 κ.σ χυμό λεμονιού
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
 

Διαδικασία
 

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το σιμιγδάλι και την ζάχαρη.
Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το γιαούρτι, το μπέϊκιν, την σόδα και την μαστίχα, ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε στο γιαούρτι το σιμιγδάλι-ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά ενα ταψί 35-38 εκ ( βασικό αυτό γιατί το σάμαλι πρέπει να γίνει λεπτό )
και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Το στρώνουμε είτε με την παλάμη μας, είτε με μια σπάτουλα, βρεγμένα όμως και τα δύο.
Αφήνουμε το ταψί στην άκρη για 2-3 ώρες να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο το χαράζουμε και σε κάθε κομμάτι βάζουμε απο ένα αμυγδαλάκι.
Το ψήνουμε στους 180' για 30'
Στο τέταρτο που ψήνεται το γλυκό μας, βάζουμε να κάνουμε το σιρόπι, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της μαστίχας που την ρίχνουμε προς το τέλος. Βράζουμε το σιρόπι 5' απο τον βρασμό.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό απο τον φούρνο βουτυρώνουμε την επιφάνεια ελαφρά με βούτυρο με ένα πινελάκι, και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το τρώμε. Αν κατά το ψήσιμο χάσει το σχέδιο που το κόψαμε, το κάνουμε πάλι αφού ψηθεί.




Καλή Επιτυχία!

Λογάκια
Θέλω να ευχαριστήσω και τις τρεις φανταστικές φίλες που μου χάρισαν τις καταπληκτικές τους συνταγές αυτη την εβδομάδα στο Captain Cook. 
Καλό Σαββατοκύριακο! 
**************************************************
Χρόνια πολλά ερωτευμενάκια!
Από ότι βλέπω γίνεται χαμός στο δίκτυο, βλέπω παντού καρδούλες!
Εύχομαι να περάσετε όπως επιθυμείτε!
Εγώ όμως σήμερα στην τελευταία ανάρτηση της εβδομάδας  έχω την χαρά να φιλοξενώ ακόμη μια αγαπημένη κυρία η οποία και αυτή δημιουργεί απίστευτες νοστιμιές σε καθημερινή βάση.
Η Αρετή, άλλη μια φίλη που γνώρισα στο κοινωνικό δίκτυο, μοιράζεται καθημερινά τις συνταγές της μέσα στην ομάδα της " Απο την κουζίνα της Αρετής " . 
Για σήμερα  έχουμε ένα σάμαλι μαστιχωτό και σιροπιασμένο όπως πρέπει, απο την Αρετή για εσάς! 
Αρετή μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!