19/3/13

Μπακαλιάρος με κουρκούτι

 Αυτή ή συνταγή είναι για αυτούς που νηστεύουν από γάλα.
Κλασσική συνταγή με πολύ νόστιμα αποτελέσματα…

DSC06457-001



Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1 μπουκάλι μπύρα
4-6 μεγάλες κ.σούπας  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλη κ.σούπας νισεστέ
1 σκελίδα ψιλοκομμένη σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Συνταγή
Βγάζουμε το δέρμα από το μπακαλιάρο ,
DSC06442
τον ξεκοκαλίζουμε, τον κόβουμε σε κομμάτια537513_499662483404823_1437592878_n
και το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό .DSC06444
Αφήνουμε τον μπακαλιάρο στο νερό για 12 ώρες αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές.
Κουρκούτι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε καλά, ο χυλός πρέπει να μοιάζει πιο πολύ σε αυτόν της κρέπας, λίγο πιο αραιός.
DSC06452
Ρίχνουμε μέσα στο κουρκούτι τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
DSC06453
Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι να καεί καλά, ρίχνουμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου.να τηγανιστούν και από τις 2 μεριές μέχρι να ροδίσουν καλά.Βγάζουμε τον μπακαλιάρο  από το τηγάνι και τον βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας από κάτω.
DSC06456-001
                       Καλή Επιτυχία!!!!
Υ.Γ. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω αλεύρι από αυτό που αναφέρεται στην συνταγή.

14 σχόλια:

  1. Αγαπημένο φαγάκι το οποίο όλοι μας νομίζω έχουμε συνδέσει με την εθνική μας εορτή την επόμενη εβδομάδα!
    Ενδιαφέρουσα και η προσθήκη σκόρδου στο χυλό, δίνει μια σπιρτάδα στο αποτέλεσμα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασσική παραδοσιακή συνταγή που τιμά γευστικά τη μέρα του Ευαγγελισμού.Το σκόρδο στον χυλό,όπως σωστά επισημαίνει η φίλη Ερμιόνη,μυστικό νοστιμιάς αξιοσημείωτο!Η ξεροψημένη κρούστα του μπακαλιάρου ,εμφανισιακό στοιχείο που για μένα προσωπικά, παίζει σημαντικό ρόλο.
    Να περνάτε όμορφα Έρη μου!Ελπίζω ότι και σε σας η άνοιξη άρχισε δειλά-δειλά να σκάει,όπως τα πρώϊμα αγριολούλουδα.Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσύ μας πήγες με βήμα ταχύ στο επόμενο εορταστικό γεγονός, Έρη μου.
    Καλή Σαρακοστή...
    Και με το καλό και στην 25η Μαρτίου!
    Χρόνια σας πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρη μου μου αρέσει το κουρκούτι με μπύρα, το χρησιμοποιώ και στα λαχανικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλασική συνταγή και από τα αγαπημένα φαγητά της μαμάς, πάντα τον τσακίζουμε με μπόλικη σκορδαλιά από πατάτα!
    Κι ένα σκοτεινό tip: Στο τελευταίο μούλιασμα του μπακαλιάρου πριν από το τηγάνισμα δοκιμάστε να βάλετε αντί για νερό, μπύρα (αλλά ΟΧΙ Amstel !!!) ταιριάζει αρκετά κατά τη γνώμη μου, απλώς μην το παρακάνετε (μην το ξεχάσετε και μουλιάζει για ώρες) και πικρίσει.
    Καλή συνέχεια Έρη, καλή βδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραίος ο μπακαλιάρος σου εξαιρετική παρουσίαση μας έκανες να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίος τον έχω συνδιασμένο με την 25 Μαρτίου αλλά ότι ώρα και να τον φάω μου αρέσει πολύ ,αγαπημένο πιάτο,φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Σαρακοστή Έρη μου καλή!!!!
    Δεν έχω τολμήσει ποτέ να φτιάξω μπακαλιάρο με κουρκούτι. Τα έφτιαχνε πάντα η μανούλα μου και η πεθερούλα μου.
    Το λατρεύω σαν μεζεδάκι πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μμμμ μου τρέχουν τα σάλια!!!
    το νισεστέ τι είναι;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορείς να χρησιμοποιήσεις κορν φλάουρ Μαρία

      Διαγραφή
    2. α εντάξει τώρα με κάλυψες!!!μέχρι τώρα το έφτιαχνε η μαμά μου την 25η μαρτίου, αλλά από φέτος θα πάρω εγώ τη σκυτάλη!!!!!!συνέχισε να μας προτείνεις τις νοστιμιές σου!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος25/3/13, 7:46 π.μ.

    Δοκιμάστε να προσθέσετε στο κουρκούτι κιένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    Επίσης με κορν φλάουρ είναι καλύτερο το κουρκούτι
    Εγώ το νερό που βάζω για το κουρκούτι φροντίζω να είναι κρύσταλλο, πάρα πολύ παγωμένο.
    Φτιάχνω το κουρκούτι 1 με δυο ώρες πριν και το βάζω στο ψυγείο.
    Πριν τον τηγανίσω σε λάδι πάρα πολύ καφτό, και μισό με ένα λεπτό πριν βάλω τον μπακαλιάρο στο τηγάνι, χαμηλώνω στο μέτριο προς δυνατό, φροντίζοντας να αλευρώσω πρώτα τον μπακαλιάρο πριν τον βουτήξω στο κουρκούτι.
    Επίσης σαν πινελιά προσθέτω ένα σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο(ανάλογα τα γούστα μου εκείνη την μέρα).
    Η μπύρα(συνήθως βάζω δύο μπουκάλια μπύρα)φροντίζω και αυτή να είναι κρύσταλλο, όσο μπορώ πιο παγωμένη.

    Δοκιμάστε, πιστεύω θα ενθουσιαστείτε!

    Όμως, μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι ακόμα και με την πιο απλή συνταγή κουρκούτι, ο μπακαλιάρος είναι εκπληκτικός! Το κουρκούτι είναι φαινόμενο συνταγής!!

    Να στε καλά παιδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...