28/3/13

Μαλακά Pretzels




Υλικά (για 10 - 12 κομμάτια εξαρτάται το μέγεθος)

1 1/2 κούπα χλιαρό προς ζεστό νεράκι 
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ βούτυρο λιωμένο
10 κούπες νερό
1/2 κούπα μαγειρική σόδα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νεράκι
Σουσάμι και Χοντρό αλάτι για πασπάλισμα.

Διαδικασία

Ανακατεύουμε την 1 1/2 κούπα ζεστό νερό με την ζάχαρη και προσθέτουμε την μαγιά και μια κουταλιά της σούπας απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Μόλις αφρίσει η μαγιά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε και ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να το πάρει σχεδόν όλο, μπορεί να πάρει και λιγότερο.
Ζυμώνουμε και διπλώνουμε την ζύμη ώστε να είναι μαλακή και ελαστική.
Λαδώνουμε ενα μπολ βάζουμε μέσα την ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. αφήνουμε στον πάγκο για 1 ώρα.


Αφου φουσκώσει η ζύμη, την πατάμε να ξεφουσκώσει, αναποδογυρίζουμε σε λαδωμένη επιφάνεια και πλάθουμε έναν κορμό. Κόβουμε τον κορμό σε 10 - 12 κομμάτια.
Γενικά κρατάμε λαδωμένα τα χεράκια μας κατά την διαδικασία του πλασίματος.
Παίρνουμε ένα ένα τα κομματάκια της ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια. Φέρνουμε τις άκρες προς τα μέσα, στρίβουμε μια φορά και κολλάμε καλά τις άκρες στο κάτω μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Φέρνουμε σε βράση το νερό με την σόδα και βουτάμε ένα ένα τα pretzels μέσα στην κατσαρόλα αφήνοντάς τα για 30 δευτερόλεπτα το καθένα.
Τα αφήνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο περνάμε με το μείγμα αυγού - νερού τα pretzels και πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε για 14- 16 λεπτά, να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν για 5 λεπτά και απολαμβάνουμε!! :)



Φιλιά Πολλά!

Λογάκια
Αν τα κομμάτια της ζύμης σας δυσκολέψουν στο άνοιγμα, σκεπάστε τα κομμάτια με μια πετσέτα και αφήστε τα 10 λεπτά. Δοκιμάστε ξανά. 
************************************************
Χορτασμένη σας γράφω όπως καταλαβαίνετε...
Θα σας ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο απο σήμερα γιατί εμείς εδώ έχουμε το τριήμερο του Καθολικού Πάσχα και αύριο έχουμε αργία.
Έφτιαξα αυτά τα μαλακά pretzels απο συνταγή του Alton Brown τον οποίο γενικά τον εμπιστεύομαι, πάντα οι συνταγές του βγαίνουν καλές :) .  Έτσι κ αυτή λοιπόν, πάρα πολύ καλή συνταγή, μπορεί τα pretzels να θέλουν χρόνο να γίνουν αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και έχει ενδιαφέρον η όλη διαδικασία μέχρι το απολαυστικό αποτέλεσμα.

24 σχόλια:

  1. Υπεροχα εγιναν Ερη μου!
    Καλο Πασχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμ τι τέλεια!!!! μου αρέσουν!!!! θέλω πολύ να τα φτιάξω!! φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα η διαδικασία παρασκευής τους και πολύ ωραίο αποτέλεσμα!
    Μακρινά ξαδελφάκια των τσουρεκιών ..Ωραίο σχήμα και φουσκωτή απόλαυση!
    Εύχομαι να εκμεταλλευτείτε τις αργίες του καθολικού Πάσχα και να χαρείτε τις ομορφιές γύρω σας!Καλό τρίημερο λοιπόν!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνονται πολύ νόστιμα, θα δοκιμάσω να τα φτιάξω το ΣΚ!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν τσουρεκάκια μοιάζουν, πολύ νόστιμα δείχνουν!
    Καλό Πάσχα Ερη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέχασα να σε ενημερώσω ότι ένα βραβείο σε περιμένει στο blogοσπιτάκι μου για το πολύ όμορφο blog σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφα και φουσκωτά!
    Μη σου πω ότι τα προτιμώ από τα καλασικά Pretzels.

    Να περάσετε όμορφα τις μέρες της σχόλης.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α τί όμορφα! Φουσκωτά-φουσκωτά! Γεια στα χέρια σου Έρη μου!
    Να περάσεις όμορφα, ξεκούραστα και ξέγνοιαστα τις αργίες!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κουκλιστικα ειναι, καλα να περασετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω πολύ να τα κάνω!!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνονται υπέροχα και λαχταριστά.
    Πολύ καλύτερα από τα κλασικά Pretzels.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αφράτα, φουσκωτά και υπέροχα ψημένα!
    Έχουν πράγματι μια διαδικασία μέχρι να γίνουν, αλλά φαντάζομαι πόσο νόστιμα θα είναι!
    Και τι όμορφα που μας τα παρουσίασες!
    Φιλιά πολλά κοριτσάκι, να περάσετε ένα τέλειο 3ήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχχχ θέλω κι εγω!!!
    Τέλεια είναι, τόσο αφρατούτσικα.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνονται πολύ αφράτα και λαχταριστά, Έρη!! Καλό σ/κο να έχεις!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απλά τέλεια! Τα λατρεύω.
    Είδα και στο fb ότι τα έκανες και σάντουιτς και μα το Θεό τα απογείωσες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταπληκτικα,αφρατα και λαχταριστα τα πρετσελ!Μιαμμμ ο,τι πρεπει για σνακ.Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ερη μου τι ωραία που φαίνονται, αφράτα και φουσκωτά-φουσκωτά!!!Πάρα πολύ ωραία, μπράβο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προγραμματίζω την κρητική εκδοχή των πρέτζελς και ήρθε στην ώρα το post σου! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι ένα θέμα η διαδικασία παρασκευής τους
    αλλά όλα τα καλά θέλουν τον τρόπο και τον χρόνο τους ;)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. παρα πολύ ωραία....να σαι καλά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τέλεια έγιναν, αφράτα αφράτα, τα ζηλεύω που τα βλέπω, αλλά πολύ μπελαλίδικα βρε παιδι μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα λατρεύω παρόλο που είναι μπελαλίδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ότι εχω φτιάξει από σένα μου γίνεται μαγικό!!! Θα τα φτιάξω τα μπαγάσικα γιατί μόνο από τη φώτο τους με πλάνεψαν!!! Φοβερή η φωτογραφία Έρη!!!! Θέλω καλαθάκι με ποτηράκια και τα pretzels σου και αυτό στο μπουκάλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Tρελλαίνομαι για τέτοια ψωμάκια Ερη μου
    Τα έκανες τέλεια. Αφράτα αφράτα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...