Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαλακά Pretzels




Υλικά (για 10 - 12 κομμάτια εξαρτάται το μέγεθος)

1 1/2 κούπα χλιαρό προς ζεστό νεράκι 
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ βούτυρο λιωμένο
10 κούπες νερό
1/2 κούπα μαγειρική σόδα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νεράκι
Σουσάμι και Χοντρό αλάτι για πασπάλισμα.

Διαδικασία

Ανακατεύουμε την 1 1/2 κούπα ζεστό νερό με την ζάχαρη και προσθέτουμε την μαγιά και μια κουταλιά της σούπας απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Μόλις αφρίσει η μαγιά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε και ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να το πάρει σχεδόν όλο, μπορεί να πάρει και λιγότερο.
Ζυμώνουμε και διπλώνουμε την ζύμη ώστε να είναι μαλακή και ελαστική.
Λαδώνουμε ενα μπολ βάζουμε μέσα την ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. αφήνουμε στον πάγκο για 1 ώρα.


Αφου φουσκώσει η ζύμη, την πατάμε να ξεφουσκώσει, αναποδογυρίζουμε σε λαδωμένη επιφάνεια και πλάθουμε έναν κορμό. Κόβουμε τον κορμό σε 10 - 12 κομμάτια.
Γενικά κρατάμε λαδωμένα τα χεράκια μας κατά την διαδικασία του πλασίματος.
Παίρνουμε ένα ένα τα κομματάκια της ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια. Φέρνουμε τις άκρες προς τα μέσα, στρίβουμε μια φορά και κολλάμε καλά τις άκρες στο κάτω μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Φέρνουμε σε βράση το νερό με την σόδα και βουτάμε ένα ένα τα pretzels μέσα στην κατσαρόλα αφήνοντάς τα για 30 δευτερόλεπτα το καθένα.
Τα αφήνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο περνάμε με το μείγμα αυγού - νερού τα pretzels και πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε για 14- 16 λεπτά, να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν για 5 λεπτά και απολαμβάνουμε!! :)



Φιλιά Πολλά!

Λογάκια
Αν τα κομμάτια της ζύμης σας δυσκολέψουν στο άνοιγμα, σκεπάστε τα κομμάτια με μια πετσέτα και αφήστε τα 10 λεπτά. Δοκιμάστε ξανά. 
************************************************
Χορτασμένη σας γράφω όπως καταλαβαίνετε...
Θα σας ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο απο σήμερα γιατί εμείς εδώ έχουμε το τριήμερο του Καθολικού Πάσχα και αύριο έχουμε αργία.
Έφτιαξα αυτά τα μαλακά pretzels απο συνταγή του Alton Brown τον οποίο γενικά τον εμπιστεύομαι, πάντα οι συνταγές του βγαίνουν καλές :) .  Έτσι κ αυτή λοιπόν, πάρα πολύ καλή συνταγή, μπορεί τα pretzels να θέλουν χρόνο να γίνουν αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και έχει ενδιαφέρον η όλη διαδικασία μέχρι το απολαυστικό αποτέλεσμα.