17/4/13

Τσουρέκι γεμιστό και πλεγμένο με Σοκολάτα



Υλικά ( 1 τσουρέκι)

Για το τσουρέκι
1/2 κούπα γάλα πλήρες
1/2 κούπα νερό
1 φακελάκι μαγιά (περίπου 2 κουταλάκια μαγιά)
1/2 κούπα ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο κρόκο αυγού
1 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισό μισό με Ολικής)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κάρδαμο (κακουλέ)
1/3 κουταλάκι μαχλέπι
Για την γέμιση
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα φιλέ αμύγδαλα
2/3 της κούπας ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
1/4 της κούπας κακάο κοσκινισμένο
2 κρόκους αυγών
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το άλειμμα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

Διαδικασία

 Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό (όταν βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα να αντέχει άνετα 10 δευτερόλεπτα). Αφαιρούμε απο την φωτιά και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια την μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά, θα δείτε ότι θα δημιουργήσει αφρό στην επιφάνεια. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τον κρόκο, την βανίλια και ανακατεύουμε καλά. 
Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, την ζάχαρη, το κακουλέ και το μαχλέπι.
Σταδιακά προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει και μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι, το αφήνουμε στην άκρη και ζυμώνουμε με τα χέρια μας διπλώνοντας την ζύμη. Σκεπάζουμε με ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου. 
Μετά το πέρας του χρόνου, αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη και διπλώνουμε - ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και να έχουμε και πάλι μια μπάλα ζύμης. Την επιστρέφουμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή για όλο το βράδυ.

 Κλικ στην φωτό

Την επόμενη μέρα ή μετά απο 4 ώρες, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και προχωράμε στην γέμιση.
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης στον πολυκόφτη και αλέθουμε ωστε να έχουμε μια πάστα - κρέμα. Κρατάμε στην άκρη.
Παίρνουμε την ζύμη μας, την σχηματίζουμε κάπως μακρόστενη και ανοίγουμε με πλάστη σε ενα φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι απλώνουμε ενα λεπτό στρώμα απο την κρέμα στο φύλλο, αφήνοντας ένα λεπ΄το σημείο ακάλυπτο στο επάνω μέρος, εκεί που θα κλείσουμε το ρολό.
Με ενα πινέλο και λίγο νεράκι βουρτσίζουμε το ακάλυπτο μέρος (φωτο 4).
Ξεκινώντας απο το κάτω μακρύ μέρος, αρχίζουμε και τυλίγουμε την ζύμη σχετικά σφιχτά.
Βάζουμε το ρολό σε ανοιχτόχρωμο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει για να μπορούμε να το κόψουμε εύκολα.
Κόβουμε με ενα μεγάλο μαχαίρι κατα μήκος το ρολό και το ανοίγουμε στα δυο.
Ενώνουμε καλά την μία άκρη του (φωτο 8) και γυρίζουμε ελαφρώς το κομμένο μέρος με τη σοκολάτα να φαίνεται προς τα επάνω. Πλέκουμε πλεξίδα και ενώνουμε και την κάτω άκρη.


 Σκεπάζουμε το τσουρέκι χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Με ένα πινέλο περνάμε, στα σημεία του τσουρεκιού που δεν έχουν σοκολάτα, με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε το τσουρέκι στο ταψάκι εκτός φούρνου για 5 λεπτά και στην συνέχεια μεταφέρουμε με προσοχή σε σχάρα.


Καλή Όρεξη!
**************************************************

Ξέρετε είναι κάποιες εποχές που ενω όλα είναι καλά, είμαστε καλά, διασκεδάζουμε, είμαστε χαρούμενοι και κάνουμε σχέδια που μας ενθουσιάζουν, έρχεται μια κατραπακιά, μια σφαλιάρα ταβερνιάρικη και μας προσγειώνει.
Αυτό ακριβώς μου συμβαίνει απο την πρώτη μέρα που μπήκε αυτός ο μήνας και προσπαθώ να συνέλθω. Σκέφτομαι λογικά (γενικό χαρακτηριστικό μου) και λέω απο μέσα μου ότι δεν πρέπει να δωσω σημασία στις αναποδιές που μπορεί να συμβάινουν, δεν πρέπει να χάνω την θετική μου διάθεση και πρέπει να κοιτάξω μπροστά. Δεν μπορώ να λειτουργήσω κανονικά όμως.. υποθέτω θέλει τον χρόνο του κ δεν με αφήνει και αυτό το κρύωμα που άρπαξα στις αρχές του μήνα..
Είναι αστείο το γεγονός πως μερικές φορές νομίζουμε ότι με την λογική μας όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε αλλά έρχεται το σώμα, ο οργανισμός και μουλαρώνει. Δεν πάει πουθενά. Δεν κάνει τίποτα. Δεν συνέρχεται βρε αδελφέ.
Όπως όλα φαίνονται ακυρώνεται το ταξίδι μας στην Ελλάδα αυτόν τον Μάιο.  Η Καναδική γραφειοκρατία με κρατάει και πάλι εδώ για τρίτο καλοκαίρι. 
Κ η ζωή φυσικά συνεχίζεται...
Πέρσι είχα κάνει ένα αφιέρωμα σε Πασχαλινές συνταγές και το ίδιο θα επιχειρήσω και φέτος. 

Ξεκινάω με αυτό το εύκολο (!) αλλά τόσο εντυπωσιακό, πεντανόστιμο τσουρέκι του οποίου την τεχνική είδα στο Food Network. Θέλει τον χρόνο του, υπομονή, όπως όλα τα τσουρέκια αλλά η παρασκευή είναι εύκολη και το αποτέλεσμα.. κορυφαίο. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές και να φτιάξετε το τσουρέκι με την γέμιση που σας αρέσει.

34 σχόλια:

  1. Αχ πολύ κρίμα, πολύ λυπάμαι, αλλά ελπίζω να λυθούν τα θεματάκια που σας κρατάνε εκεί και να το κάνετε το πολυπόθητο ταξιδάκι.
    Για το τσουρέκι δεν έχω λόγια, φανταστικό και τσαχπίνικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοριτσακι μου πολύ στεναχωρέθηκα, αλλα ποτέ δεν ξέρεις η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...Όσο για το τσουρέκι τι να πω θα θελα να το φάω μέχρι να σκάσω...Φιλάκια Baby!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική η συνταγή, όσο για τις αναποδιές......ως μεγαλύτερη σου λέω οτι έρχονται για να μας δείξουν πόσο υπέροχη είναι η ζωή όταν δεν υπάρχουν αναποδιές!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρη, ελπίζω τελικά όλα να πάνε κατ' ευχήν. Το κρύωμα θα περάσει, που θα πάει!! Όπως και τα γραφειοκρατικά προβλήματα να λυθούν και να έρθετε φέτος στην πατρίδα. Το τσουρέκι σου, ειναι φανταστικό. Πολύ ωραία αυτή η σοκολατένια κοτσίδα! Δελεαστικότατη, μας προκαλεί να την φάμε, παρέα με το καφεδάκι μας!! Η αναμονή αξίζει τον κόπο!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα στην ζωή μας που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.Ίσως κάποιες φορές να αναρωτηθήκαμε ..γιατί?'Αλλοτε η λογική αδυνατεί και αυτή να λύσει τις απορίες μας και μέσα μας σκεφτόμαστε το μεταφυσικό.Όλα όμως έχουν την αιτία τους.Για κάθε τι που γίνεται ή δεν γίνεται στη ζωή μας, υπάρχει κάτι που είναι για το καλό μας.
    Λυπάμαι πραγματικά Έρη μου για την αναβολή του ταξιδιού σου στην Ελλάδα.Πιο πολύ λυπάμαι για τους οικείους σου που σε περίμεναν με λαχτάρα.Όμως κανείς δεν ξέρει...Όπως η διπλωμένη και επιδέξια στριφτή γλυκιά σοκολατένια λιχουδιά που μας πρόσφερες σήμερα μας χάρισε το χαμόγελο,έτσι και εσύ θα γευτείς και θα εισπράξεις την χαρά από κάπου ..αλλού.
    Φιλάκια Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ βρε Ερη μου πολύ στεναχωρήθηκα, ήλπιζα να καταφέρναμε να τα πούμε από κοντά!
    Μα πάνω απ' όλα στεναχωρήθηκα γιατί φαντάζομαι πόσο θα έχεις νοσταλγήσει τους δικούς σου και πόσο θα ήθελες να τους δεις!
    Ελπίζω κάτι ν' αλλάξει μέχρι τελευταία στιγμή!
    Η σοκολατένια σου κοτσίδα πολύ όμορφη, μπραβο σου!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω τι βλέπουν τα ματάκια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλα βρε κοριτσάκι, τι γίνεται με τη γραφειοκρατία... Τι να πω, ελπίζω ειλικρινά να τα καταφέρεις να έρθεις γιατί ξέρω ότι το θέλεις πάρα πολύ.
    Το τσουρέκι σου είναι απλά φανταστικό! Το είχα δει κι εγώ σε ξενόγλωσσο blog και το έχω βάλει στο πρόγραμμα για το Πάσχα. Είναι μπελαλίδικο βέβαια, άντε να δούμε!
    Φιλιά πολλά και ελπίζω όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ εντυπωσιακό το τσουρέκι,και πολύ νοστιμο θα είναι,εύχομαι όλα καλά να πανε ως προς τα άλλα θεματα,καλό βραδυ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εράκι μου ελπίζω τελικά να καταφέρεις να έρθεις, στεναχωρήκα λιγάκι ήθελα πολύ να σε συναντήσω!Εύχομαι να πάνε όλα καλά!!!
    Το τσουρεκάκι σου είναι καταπληκτικό, πανέμορφο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ Έρη μου στεναχωρήθηκα, εύχομαι να τα καταφέρετε να έρθετε,μην χάνεις τις ελπίδες, μέχρι να έρθει ο Μάιος που ξέρεις,,, όλοι θα ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, φιλάκια γλυκιά μου περαστικά! καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κρίμα ρε Έρη μου, τι κρίμα, άει στο καλό τους μ' αυτά τα κωλόχαρτα, να το πώ έτσι, που κρίνουν ποιος ταξιδεύει, πότε και πού. Αει σιχτίρι δηλαδή! Α ρε Έρη, τι να πω;;; Κάνε υπομονή και θα ανοίξουν τα πράγματα! Όσο για την πλεχτή κοτσίδα, μας έβγαλες τα ματάκια πάλι!!!Αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αριστούργημα φανταστικό πολλά πολλά Μπράβο!!!!!!
    Λυπάμαι πολύ και εγώ τα ίδια θα πω....Υπομονή και μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα!!!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πλάκα κάνεις! Και θυμάμαι πόσο ανυπομονούσες για το ταξίδι αυτό! Υπομονή, θα βρείτε να κάνετε εδώ πραγματάκια.... Ωραίο το τσουρεκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ όμορφο το τσουρέκι και φαίνεται και νόστιμο, ελπίζω όλα να πάνε καλά και να σκέφτεσαι κάθε εμπόδιο σε καλό!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πεντανόστιμο φαίνεται φιλενάδα! θα το επιχειρήσω κάποια στιγμή! κι όσο για τα υπόλοιπα...την υγειά μας να 'χουμε κι όλα τα άλλα στρώνουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να κάνετε το ταξίδι σας στην πατρίδα!
    Υπέροχο το τσουρέκι ! Θα το δοκιμάσω!
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ τι κριμα Ερη, ασχημο πραγμα να προγραμματιζεις κατι και τελευταια στιγμη να μην γινεται! Μου εχει συμβει να αναβληθει ταξιδι μια μερα πριν την αναχωρηση και ξερω την κρυαδα που παιρνεις. Σε σενα ενας λογος παραπανω που ηθελες να ερθεις να δεις τους δικους σου ανθρωπους. Ελπιζω να ξαναοργανωθει κατι συντομα!
    Αυτη η τεχνικη ειναι καταπληκτικη, την εχω δοκιμασει αλλα οχι με χρωματιστη γεμιση, εδω δειχνει σαφως πιο εντυπωσιακη!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eri mou what a fantastic recipe!!! When I get home I will read it out to my mother and if she wants I will print her a copy. I know I am going to attempt this one for sure, and I don't even like tsoureki!!

    I hope your cold leaves you soon my friend and I am so sorry about your planned trip getting cancelled! :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κρίμα βρε συ Έρη...
    Τι να πω?
    Λυπάμαι πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εξαιρετικό τσουρέκι με πήραν τα αρώματα να σαι καλά ....
    και όσο για τα άλλα εσείς εκεί ναστε καλά και μεις δω θα σας περιμένουμε..να μας φερεις και κανα τσουρεκάκι......με το καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν γράφεις. Ζωγραφίζεις με αυτό το τσουρέκι! ;-)
    Όσο για τα υπόλοιπα, μην πτοείσαι! Όλα θα καλυτερέψουν. Κρίμα που δεν έρχεστε αλλά οκ. Θα υπάρξει άλλη ευκαιρία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κρίμα που δε θα έρθετε τελικά Έρη μου! Ακόμα και έτσι όμως, σου εύχομαι αυτό να είναι ένα από τα καλύτερα σου καλοκαίρια!
    Όσο για το τσουρέκι, τα είπαμε, έγραψες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αισθητικά πανέμορφο και φαντάζομαι και γευστικά!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να περάσεις καλά με την οικογένειά σου όπου και να είσαι Έρη μου! Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει τελικά! Για το καλό να είναι!
    Το τσουρέκι υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τί κρίμα Έρη μου!!!! Κι έλεγα ότι θα έρθεις προς τη Θεσσαλονίκη να τα λέγαμε κι από κοντά!!! Αλλά μη στενοχωριέσαι ...πού ξέρεις μπορεί να γίνει λίγο αργότερα!!!
    Το τσουρέκι είναι τέλειοοοο!!! Καταπληκτική τεχνική!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ελα βρε Ερη μου.. κρίμα. Τι έγινε κι εκεί η γραφειοκρατία καλά κρατεί?
    Οταν κάτι το θες τόσο πολύ και δεν γίνεται πως να μην στεναχωρηθείς.
    Δεν πειράζει. Εσείς να είσαστε καλά και θαρθουν κι όλα τ άλλα.

    Πολύ ωραίο το τσουρέκι έτσι. Και με τη σοκολάτα κόλαση.
    Περιμένω με αγωνία τις πασχαλινές σου συνταγές.

    Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Έρι μου σου εύχομαι κάθε δυσκολία να ξεπεραστεί γρήγορα...
    Να ξέρεις πάντως ότι για ακόμα μια φορά σώζεις τη κατάσταση...κατοχυρώθηκε να γίνει για τους νονούς...
    Μπορώ να κάνω διπλή δόση μαζί ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι Μάρτσι μου, κάνε διπλή ποσότητα για την ζύμη. Η κρέμα της σοκολάτας είναι αρκετή όπως έχει για δυο τσουρέκια. Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  29. λατρευω σοκολατένια τσουρέκια!!! φοβερό κολπο με το πως το επλεξες! εγω το αφηνα κλειστό το ρολό και το επλεκα και δεν φαινόταν η σοκολάτα. θα κανω τη δικη σου εκδοχή γτ ειναι πιο εντυπωσιακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος24/5/13, 1:32 μ.μ.

    Ερη μου,το τσουρεκι αυτο σ α ρ ω σ ε!!!Πολυ εντυπωσιακο σε εμφανιση,extra extra large σε μεγεθος και πεντανοστιμο!!!Και κατι ακομα...ο μπαμπας του καλου μου(μαγειρευει πολυ καλα και πραγματικα δυσκολα εντυπωσιαζεται)δηλωσε οτι ειναι το καλυτερο τσουρεκι που εχει δοκιμασει και πως πρεπει να παιδευτηκα πολυ για να εχει αυτο το οπτικο αποτελεσμα!!!(μαλλον σκεφτηκε την σφολιατα και τα πολλα διπλωματα της ζυμης).Πειραζει που δεν διεψευσα την εντυπωση αυτη??? (στην πραγματικοτητα ειναι απλο και οι οδηγιες σου ακριβεις).Ζαβολια ειναι...το ξερω.
    Φιλια πολλα!!!
    Μαργαριτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ Μαργαρίτα μου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...