22/4/13

Ανάμεικτη στριφτή Σπανακοτυρόπιτα



Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο ή φύλλο κρούστας (όποιο σας αρέσει)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Για την γέμιση με τυρί
400 γρ τυρί φέτα θρυμματισμένη
200 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 αυγά
Πιπέρι - ελάχιστο αλάτι
Για την γέμιση σπανάκι
4 κούπες σπανάκι καθαρισμένο απο τα κοτσανάκια κομμένο σε κομμάτια
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα το λευκό και το πράσινο μέρος
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 της κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
τοποθετούμε ενα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Για την γέμιση με το τυρί ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, πιπεράκι και ελάχιστο αλατάκι. Κρατάμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τα φύλλα μας και τα σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
Παίρνουμε ένα φύλλο και με πινέλο το λαδώνουμε καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας τότε θα χρειαστεί να βάλουμε ακόμη ένα φύλλο απο πάνω, να λαδώσουμε πάλι. Αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο τότε δεν χρειάζεται να βάλουμε διπλό φύλλο. 
Βάζουμε ποσότητα από την γέμιση με το τυρί στην άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε όπως φαίνεται εδώ.
Τοποθετούμε το σαλιγκάρι μας στο κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο εναλλάξ με την γέμιση σπανάκι.
Αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε 45 - 50 λεπτά.


Καλή Όρεξη!

Λογάκια
Αν σας σπάσει το "σαλιγκάρι" που θα βάλετε στο κέντρο του ταψιού μην ανησυχήσετε καθόλου, μετά το ψήσιμο σχεδόν δεν θα φαίνεται το ατύχημα. :)
**************************************

Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα!
Οι μεικτές πίτες ήταν πολύ συνηθισμένες στο πατρικό μου σπίτι. Η γιαγιά μου σχεδόν πάντα έφτιαχνε το μισό ταψί με τυρί ενώ το άλλο μισό με κιμά ή σπανάκι.
Στην Βόρεια Ελλάδα τα μπουγατσατζίδικα προσφέρουν την επιλογή ανάμεικτης μερίδας μπουγάτσας δηλαδή μισή μερίδα πχ τυρί με μισή μερίδα κιμά ή κρέμα!
Μου είναι οικεία λοιπόν η ιδέα της ανάμεικτης πίτας, απλά επέλεξα να την κάνω στριφτή, να στήσω τα κομμάτια της πίτας ενναλάξ ωστε να δώσουν εκτός απο ένα απολύτως γευστικό αποτέλεσμα και μια ωραία εικόνα.
Η στριφτή πίτα είναι πανεύκολη, δεν υπάρχει καμία δυσκολία και τις οδηγίες για το πως την φτιάχνουμε θα τις βρείτε σε αυτήν την ανάρτηση.



22 σχόλια:

  1. Υπέροχη!!! Δεν έχω λόγια... Να είσαι καλά Έρη μου να απολαμβάνεις την ζωή με τους αγαπημένους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία που χρυσίζει κάτω από τον ήλιο!!!
    Θέλω όλο το ταψί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιδέα, Έρη μου!
    Έτσι ο καθένας κάνει την επιλογή του και όλοι είναι ευχαριστημένοι!
    Καλή εβδομάδα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διπλή νοστιμιά δηλαδή!!!
    Φιλιά Ερη μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραία ιδέα!! Εύκολη στην εκτέλεση, αλλά τόσο όμορφη και πολύ πολύ νόστιμη! Και σίγουρα όλοι θα μένουν πολύ πολύ ευχαριστημένοι!
    Φιλιά πολλά Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπώ τις πίτες!!!
    Υπέροχη η δική σου Έρη μου.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλή ιδέα, εναλλάξ η γέμιση με τυρί και με σπανάκι. Φαίνεται πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δύο σε ένα, Έρη. Για όλα τα γούστα, η πίτα σου!! Στις πίτες λέμε ΝΑΙ!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιος δεν αγαπά τις πίτες!Τυρόπιτες,χορτόπιτες,κρεατόπιτες..δόξα τω θεώ έχουμε άπειρες εναλλακτικές λύσεις για κάθε γούστο.Ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων γεύσεων αποτελεί την ιδανική λύση για μία οικογένεια με διαφορετικά γούστα.Χώρια που η εμφάνιση μετρά περισσότερο...
    Συγχαρητήρια Έρη μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μοιρασμένη στα δύο και πολύ όμορφα μάλιστα! Ωραία ιδέα! Φιλιά Ερη μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πονηρή πιτούλα!!!! Αλλά όμορφη και η κρεατόπιτα με το πληγούρι!!!!! Να είσαι καλά Έρη μου με τις ιδέες σου!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολυ καλη ιδεα. σαν αυτην της πεθερας μου που οταν ηταν μικρα τα παιδια της εφιαχνε πιτσα και ενα κομματι ηταν με προσουττο, ενα με μανιταρια, ενα με λαχανικα.... για να ικανοποιησει τα γουστα ολων.
    πεντανοστιμη φαινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή μοιρασιά Έρη μου! Υπέροχη η πίτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία ιδέα για να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι!!Φαίνεται νοστιμότατη!!!καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. υπέροχη η ανάμεικτη σου....μου άρεσε πολύ να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό θα πει "δύο σε ένα" και διχρωμία και διπλή νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία ιδέα η ανάμεικτη πίτα! Να σου πω την αλήθεια δεν έχω φτιάξει ποτέ ούτε στριφτή! Ευκαιρία να δοκιμάσω με αυτή τη μεικτή, θα είναι ωραία έκπληξη για όλους:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αφάνταστη νοστιμιά! Κι εγώ κάνω το ίδιο (στην απλή πίτα όχι στην στριφτή) ειδικά όταν έχω φίλους ...οπότε έχεις δύο πίτες σε μία!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωραιααααααααααααααα ο ένας τρώει σπανάκι κι ο άλλος τυρί χαχαχαχαχα
    κι εγώ διπλή μερίδα που τα τρώω και τα δυο μαζί!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγχαρητήρια Έρη μου,
    Υπέροχη ιδέα, για όλα τα γούστα!!!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φαίνεται τόσο λαχταριστή και το σουσαμάκι από πάνω με ξελογιάζει Έρη!!!
    Πότε θα έρθεις Ελλαδίτσα να κλείσω τη μπάντα του Δήμου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...