Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανάμεικτη στριφτή Σπανακοτυρόπιτα



Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο ή φύλλο κρούστας (όποιο σας αρέσει)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Για την γέμιση με τυρί
400 γρ τυρί φέτα θρυμματισμένη
200 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 αυγά
Πιπέρι - ελάχιστο αλάτι
Για την γέμιση σπανάκι
4 κούπες σπανάκι καθαρισμένο απο τα κοτσανάκια κομμένο σε κομμάτια
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα το λευκό και το πράσινο μέρος
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 της κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
τοποθετούμε ενα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Για την γέμιση με το τυρί ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, πιπεράκι και ελάχιστο αλατάκι. Κρατάμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τα φύλλα μας και τα σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
Παίρνουμε ένα φύλλο και με πινέλο το λαδώνουμε καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας τότε θα χρειαστεί να βάλουμε ακόμη ένα φύλλο απο πάνω, να λαδώσουμε πάλι. Αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο τότε δεν χρειάζεται να βάλουμε διπλό φύλλο. 
Βάζουμε ποσότητα από την γέμιση με το τυρί στην άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε όπως φαίνεται εδώ.
Τοποθετούμε το σαλιγκάρι μας στο κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο εναλλάξ με την γέμιση σπανάκι.
Αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε 45 - 50 λεπτά.


Καλή Όρεξη!

Λογάκια
Αν σας σπάσει το "σαλιγκάρι" που θα βάλετε στο κέντρο του ταψιού μην ανησυχήσετε καθόλου, μετά το ψήσιμο σχεδόν δεν θα φαίνεται το ατύχημα. :)
**************************************

Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα!
Οι μεικτές πίτες ήταν πολύ συνηθισμένες στο πατρικό μου σπίτι. Η γιαγιά μου σχεδόν πάντα έφτιαχνε το μισό ταψί με τυρί ενώ το άλλο μισό με κιμά ή σπανάκι.
Στην Βόρεια Ελλάδα τα μπουγατσατζίδικα προσφέρουν την επιλογή ανάμεικτης μερίδας μπουγάτσας δηλαδή μισή μερίδα πχ τυρί με μισή μερίδα κιμά ή κρέμα!
Μου είναι οικεία λοιπόν η ιδέα της ανάμεικτης πίτας, απλά επέλεξα να την κάνω στριφτή, να στήσω τα κομμάτια της πίτας ενναλάξ ωστε να δώσουν εκτός απο ένα απολύτως γευστικό αποτέλεσμα και μια ωραία εικόνα.
Η στριφτή πίτα είναι πανεύκολη, δεν υπάρχει καμία δυσκολία και τις οδηγίες για το πως την φτιάχνουμε θα τις βρείτε σε αυτήν την ανάρτηση.