Ελιοτές (απο το βιβλίο "Η δίαιτα των ειδικών" 2013)
Υλικά (14 muffins)
3/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κούπες χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κούπα ελιές ψιλοκομμένες (χρησιμοποίησα 1/2 κούπα)
3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα μισό μισό με λευκό αλεύρι 2μισι κούπες σύνολο)
3 κουταλάκια baking powder (χρησιμοποίησα 2 κουταλάκια)
1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο
1 ξερό κρεμμύδι (χρησιμοποίησα δυο φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο μέρος)
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σε ενα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό (θα αφρίσει) και το ρίχνουμε όλο στο μπολ με το λάδι. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή με σύρμα.
Ενώνουμε το αλεύρι με το baking powder, τις ελιές, το κρεμμύδι, τον δυόσμο, αλάτι - πιπέρι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στο μπολ με το λάδι και τον χυμό. ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μορφή ζύμης για κέικ.
Λαδώνουμε καλά τις θήκες για muffins και μοιράζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25-30 λεπτά ή στον αέρα στους 160 για 20 - 25 λεπτά.
Τα αφήνουμε μέσα στο ταψάκι για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς και στην συνέχεια μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Καλή Όρεξη!
*****************************************
Σήμερα σας έχω μια συνταγή απο το βιβλίο του Τάσου Παπαλαζάρου "Η δίαιτα των ειδικών".
Ενα βιβλίο που προσπαθεί να προσεγγίσει απο όλες τις πλευρές το ποθητό ζήτημα του ιδανικού βάρους. Τέσσερις ειδικοί ο καθένας στον τομέα του, άσκηση, ψυχολογία, μαγειρική και διατροφή είναι οι συνεργάτες που ερευνούν κ συγγράφουν.
Όπως είπα και στον ίδιο τον κύριο Παπαλαζάρου που μου έκανε την τεράστια χάρη και μου έφερε το βιβλίο εδώ στο Τορόντο, διαβάζοντάς το ενθουσιάστηκα. Πρόκειται για ένα εργαλείο, έναν οδηγό διατροφής απολύτως ολοκληρωμένο, με αναφορές σε σύγχρονες μελέτες, που ωθεί τον αναγνώστη να αντιμετωπίσει θετικά την πρόκληση του υγιούς σωματικού βάρους μέσω μιας διατροφής που δεν είναι βαρετή, είναι fun & delicious σαν το Captain Cook ;)
Σήμερα σας έχω τις ελιοτές της Αργυρώς, ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες με λίγες θερμίδες αλλά πεντανόστιμο. Σε γενικές γραμμές δεν χρησιμοποιώ ξερό δυόσμο αλλά σε αυτη την συνταγή τον χρησιμοποίησα ακριβώς όπως απαιτεί η συνταγή και πραγματικά με ενθουσίασε ο συνδυασμός των γεύσεων.
Σας δίνω την κανονική συνταγή της Αργυρώς και γράφω για τις όποιες αλλαγές μου μέσα σε παρενθέσεις.