26/6/13

Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου με Καλαμπόκι





Καλοκαιρινά Κολοκυθάκια και καλαμπόκι!
Χαρακτηριστικά υλικά της πιο διασκεδαστικής εποχής.

Κολοκυθοκεφτεδάκια σας έχω σήμερα, αγαπημένα του γιου μου αλλά και δικά μας αφού ακόμη και κρύα είναι πολύ νόστιμα.
 Έχουν κερδίσει επάξια την θέση τους στο μενού για εκδρομή, πικνικ ή παραλία. ;) 
Το καλαμπόκι είναι μια προσθήκη που αγαπούν πολύ τα περισσότερα παιδιά, είναι το δόλωμα αν θέλετε, για τα παιδάκια που δεν έχουν ξαναφάει κολοκυθοκεφτέ.
Δίνει μια άλλη γευστική διάσταση στο αγαπημένο μας χορτοκεφτεδάκι, του ταιριάζει πολύ!
 Οι κολοκυθοκεφτέδες θα κάνουν καλύτερη κρούστα αν ψηθούν σε καλά λαδωμένο ταψί χωρίς αντικολλητικό χαρτί και πριν τους ψήσουμε τους αλείψουμε με ελαιόλαδο. Εγώ πέρασα με λαδάκι τους κολοκυθοκεφτέδες και τους έψησα σε αντικολλητικό χαρτί χωρίς επιπλέον λάδι γιατί τους ήθελα λίγο πιο light.  

Υλικά (για 12  κολοκυθοκεφτέδες εξαρτάται το μέγεθος)

2 μέτρια κολοκύθια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
1 καλαμπόκι (τα σπόρια του) ή 1/2 κούπα απο κονσέρβα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο ή 1 κουταλάκι κοφτό ξηρό δυόσμο
αλάτι - πιπέρι
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη (χρησιμοποίησα ολικής άλεσης)
1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας λάδι και επιπλέον για το ταψί.

Διαδικασία

Αλατίζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά με 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους και αν μαραθούν. Στύβουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια, χούφτες χούφτες και τα προσθέτουμε σε ενα μπολ.
Τοποθετούμε ενα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί προσθέτουμε τα φρέσκα και ξερά κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το τριμμένο κόλιανδρο. Ανακατεύουμε λιγάκι και προσθέτουμε το σκόρδο, και τον δύσομο. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε απο την φωτιά μόλις μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά μας και μοσχομυρίσουν τα μυρωδικά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός της φρυγανιάς μέσα στο μπολ με τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να σχηματίζεται σε κεφτεδάκια στα χέρια μας. Δεν πειράζει που θα σας φεύγουν κάποια σπόρια απο καλαμπόκι. Στρώνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους αλείφουμε με λαδάκι και απο τις δυο πλευρές. Ψήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες στους 220 βαθμούς στο κάτω ράφι του φούρνου για 8 - 10 λεπτά, τους γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά και ψήνουμε άλλα 6-8 λεπτά.



Καλή Όρεξη!

23 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια ιδεα το καλαμποκι στους κολοκυθοκεφτεδες!
    Πεντανοστιμοι φαινονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μικρή μου, θα ξετρελαθεί με αυτούς τους κολοκυθοκεφτέδες, καθώς υπεραγαπά το καλαμπόκι! Και εγώ βέβαια δεν πάω πίσω! Στο φούρνο γίνονται πιο ελαφρείς και σίγουρα, είναι το τέλειο μεζεδάκι για το ουζάκι μας!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιδέα το καλαμπόκι, δίνει μια ιδιαίτερη νότα και σίγουρα στον φούρνο γίνονται πιο υγιεινοί αυτοί οι νόστιμοι κεφτέδες!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τέλεια ιδέα!!!Και όχι τηγανιτά...μμμμ θα το κάνω σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/6/13, 10:58 π.μ.

    Υπέροχοι!!! Μπορώ να προσαρμόσω την συνταγή και για ρεβυθοεφτέδες, ντοματοκεφτέδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι φυσικά! Το μυστικό είναι στο ψήσιμο και άλειμα με λαδάκι για να πάρουν καλό χρώμα και να μην είναι άχρωμοι όπως συνήθως γίνονται στον φουρνο..

      Διαγραφή
  6. Μας αρέσει το κολοκύθι λατρεύουμε το καλαμπόκι!!!Τέλειος συνδυασμός!!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλιώτικοι μα σίγουρα νόστιμοι αυτοί οι καλαμποκίσιοι κολοκυθοκεφτέδες!
    Μου αρέσουν πολύ αυτά τα χορτοφαγικά μεζεδάκια και είναι ό,τι πρέπει για την εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεύουμε τους κολοκυθοκεφτέδες.Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που αυτά τα λαχανικά αποκτούν αυτή τη γνωστή ωριμότητα γεύσης,είναι θεσπέσια!
    Υπέροχη η προσθήκη του καλαμποκιού και των μυρωδικών.Πολύ ευπαρουσίαστοι,λιτοί και η ζωντάνια των υλικών που διαφαίνεται ,τα ζωηρά χρώματα και η εκδοχή του μαγειρέματος τους στον φούρνο και όχι στο τηγάνι,είναι προκλητικά ακαταμάχητη.
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να δώσω καλαμπόκι στο μικρό μου στριμαδάκι! Άμα λες όμως ότι λειτουργεί σαν δόλωμα να το δοκιμάσω!
    Ωραία τα κεφτεδάκια σου Έρη μου! Με υλικά που μου αρέσουν πολύ και ψητά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι κεφτέδες σου δείχνουν ακαταμάχητα νόστιμοι Ερη μου, αδύνατον να τους αντισταθεί οποιοδήποτε μικρό (ή μεγάλο) πιτσιρίκι!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερη μου υπέροχοι φαίνονται!!!Το καλαμπόκι τους ταιριάζει φανταστικά τόσο οπτικά όσο και γευστικά είμαι σίγουρη!!!Το ότι ψήνονται μου αρέσει ακόμη πιο πολύ!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικός συνδυασμός! Σίγουρα νοστιμότατοι και καλοκαιρινοί! Για μικρούς αλλά και για μεγάλους:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραίος συνδιασμός αυτά τα υλικά. Δεν ξέρω αν όταν λες ξερό κόλιανδρο εννοείς αποξηραμένα φύλλα, ή τα σποράκια του τριμμένα.
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες Έρη μου και χωρίς τηγάνι!!!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και κολοκυθι και καλαμποκι;α, σιγουρα θα γινει η δοκιμη!!!!φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ευρηματική η προσθήκη του καλαμποκιού! Υπέροχοι σου έγιναν, Έρη μου!
    Να σε ρωτήσω: με το ψήσιμο δεν έγιναν κάπως σκληροί;

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκληροί όχι καθόλου Ελένη μου απλά θέλουν δυνατό φούρνο για λίγα λεπτά η κάθε πλευρά δεν στεγνώνουν ούτε σκληραίνουν. Απλά καλύτερη κρούστα γίνεται αν τους ψήσουμε σα λαδωμένο χαρτί χωρίς αντικολλητικό χαρτί.

      Διαγραφή
  17. Πολυ ωραίοι φαίνονται και ταιριάζουν οι γεύσεις τους,και εγω στο φουρνο τους κανω σε λαδόκολλα,πολα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολύ καλή πρόταση να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγω που δεν είμαι παιδάκι πάντως, τρελαίνομαι για καλαμπόκι και πολύ μ'αρεσει που τους προσθετεις στους κολοκυθοκεφτέδες (θα ήθελα και συνοδεία λίγης σάλτσας φέτας που έχεις φτιάξει για το κλαμπ σαντουιτς, θα πηγαινει πιστευώ, τι λες?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά έδωσες ιδεάρα τώρα!! Και χωρίς τηγάνι και υγιεινό φαγητό! Μπράβο Έρη! Κάνεις εξαιρετική δουλειά και σε παρακολουθώ ανελλιπώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λατρευω τους κολοκυθοκεφτεδες!Και αφου ειναι και στο φουρνο χωρις τηγανισμα ακομα καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...