30/7/13

Κορμός με ψημένο Ινδοκάρυδο και Κάσιους (Μωσαϊκό)




Υλικά

2/3 κούπας τριμμένο ινδοκάρυδο
1 κούπα κάσιους ανάλατα και ψημένα
200 γρ βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη
1 ζαχαρούχο γάλα
6-8 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
μια τσιμπιά αλάτι
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Λίγο κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικά)  
1 1/2 πακέτο μπισκότα της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα απλά μπισκότα βανίλιας)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και απλώνουμε το ινδοκάρυδο σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου (μην ξεχαστείτε, το ινδοκάρυδο "αρπάζει" εύκολα)  να πάρει καστανό χρώμα η καρύδα και αφαιρούμε αμέσως απο τον φούρνο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο για 5 λεπτά και τα κάσιους. Αφού κρυώσουν τα χοντροκόβουμε με μαχαίρι.
Κόβουμε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το ζαχαρούχο και την βανίλια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κακάο και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθούν και αποσύρουμε απο την φωτιά (δεν θέλουμε να βράσουν).
Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια και τα ενώνουμε με την μισή ποσότητα απο το Ινδοκάρυδο και τα κάσιους. Προσθέτουμε το σοκολατένιο μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρά και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα διπλό αντικολλητικό χαρτί σε σχήμα κορμού. Τυλίγουμε το χαρτί σαν σαλάμι και στρίβουμε τις άκρες να σχηματιστεί ο κορμός μας.
Κρατάμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε. 
Σερβίρουμε με παγωτό και επιπλέον τραγανό ψημένο Ινδοκάρυδο και κάσιους.


 Καλά να περνάτε!
************************************************
Καλοκαίρι. 
Τρέχουμε, πλατσουρίζουμε, παίζουμε, βολτάρουμε, ζεσταινόμαστε. 
Γυρίζουμε στο σπίτι, ανοίγουμε την κατάψυξη και βγάζουμε τον κορμό και το παγωτό.
Παράδεισος.
Μα πείτε μου υπάρχει πιο εύκολο και πιο απολαυστικό γλυκό για το καλοκαίρι? 
Κορμό έφτιαχνε (κ φτιάχνει) η μητέρα μου αλλά όχι η γιαγιά μου. Για την γιαγια ο κορμός είναι απο αυτά τα καινούρια τα μοντέρνα τα γλυκά. Αυτά που φτιάχνει η φιλενάδα της η Γιωργία.
Η γιαγιά δεν φτιάχνει τέτοια, εκείνη φτιάχνει καταϊφια και λουκουμάδες να σου πέσει το σαγόνι.  
Δεν είμαι σίγουρη αν έχει παραδεχτεί ποτέ ότι της αρέσει αυτό το σοκολατένιο Μωσαϊκό.. 
Η σημερινή συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη,  την βασική συνταγή την είδα σε μια παλιά εκπομπή με την Αργυρώ κ διάλεξα να φτιάξω τον κορμό με εξωτικό ψημένο Ινδοκάρυδο και ροδοψημένα κάσιους. 
Έχω την εντύπωση ότι αυτός θα της αρέσει της Μαριγούλας...

16 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λες. Οι γιαγιάδες ειναι των άλλων γλυκών, των παραδοσιακών:) Φυσικά αγαπάμε μωσαικό σε κάθε έκδοση!!!
    Καλές διακοπές Ερουλίνα μου. Να κάνετε πολλά μπανάκια, να απολαμβάνετε καλοκαίρι, ηλιο και θάλασσα!!!
    Φιλάρες τρελές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Έρη!!! Πολύ καλη η παραλλαγή που έκανες! Το παγωτό δίπλα το απογειώνει. Η γιαγιά σου θα το εκτιμουσε πολύ. Όλοι οι ηλικιωμένοι τρελαίνονται για τέτοια γλυκά.
    Οι φωτογραφίες σου ζωντανές και με βάζουν κυριολεκτικά μέσα στο πιάτο.

    Καλά να περνάς κι εσύ κορίτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε θυμάμαι να έχω δει συνταγή μωσαϊκού με ζαχαρούχο! Θα γίνεται αρκετά καραμελένιο φαντάζομαι έτσι όπως το φτιάχνουμε και είμαι σίγουρη πως η καρύδα και τα κάσιους θα του πηγαίνουν απίστευτα!
    Φοβερό γλυκό έφτιαξες, είτε είσαι γιαγιά 85 ετών είτε εγγονή 5, νομίζω δε μπορείς να του αντισταθείς! :)
    Φιλιά και καλή καλοκαιρινή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο Έρη μου! Δεν ξέρω για τη γιαγιά αλλά εγώ πολύ θα το ήθελα τώρα!
    Να περνάτε τέλεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε στην Β' φάση διακοπών μας, καθώς όλη την ώρα θα ζητάει (ειδικά ο μικρός κύριος) παγωτάκι!!!
    Να 'σαι καλά Έρη μου, για την καταγραφή ...
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα από τα γλυκάκια στα οποία ποτέ μα ποτέ δεν λέω όχι!
    Μου αρέσει που έχει ζαχαρούχο και όχι αυγά!
    Τα κάσιους και το ινδοκάρυδο το κάνουν πολύ πολύ ενδιαφέρον!
    Φιλιά πολλά και να περνάς υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ερη !!!Αυτό τό γλυκό,τό έφτιαχνε η πεθερά μου,καί εγώ αλλά καί στίς κόρες μου αρέση πολύ!!Μέ τό ζαχαρούχο,τό ινδοκάρυδο αλλά καί τά κάσιους,τό απογείωσες τό γλυκάκι σου!!!Θά τό φτιάξω πολύ σύντομα!!!Καλά μπάνια,καί καλό μήνα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε τέτοια παραλλαγή δεν το είχα φανταστεί! Ιδιαίτερο και σίγουρα νόστιμο όπερ μεθερμηνεύομενον : Πάει για φτιάξιμο σούμπιτο! Φιλιά Εράκι! Και καλό μήνα για αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν εξαιρέσω το ινδοκάρυδο που δεν το μπορω καθολου,ολα τα άλλα είαι τέλεια Ερη μου ,πολύ ωραίο το γλυκάκι σου,φιλια καλο μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτική παραλλαγή, αρέσει η καρύδα στον άντρα μου και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαφορετικός και με ενδιαφέρον! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μμμμ... υπέροχος αυτός ο συνδιασμός!!!
    Μου τρέχουν τα σάλια ...λέμε!!!
    Φιλάκια πολλά Έρη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα είναι το γλυκό του Σαβ/κο. Θα το κάνω όπωσδήποτε και θα σου πω τα νέα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο κόρμος σου υπέροχος!!! Πολύ πολύ νόστιμος!!!
    thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...