13/11/13

Σοκολατένιο Κέικ Λαμαρίνας





Σήμερα σας έχω το πιο εύκολο και γρήγορο σοκολατένιο γλυκάκι! 
Είναι το αγαπημένο του μικρού αλλά και δικό μου για πολλούς λόγους. Φτιάχνεται πολύ γρήγορα, με απλά υλικά και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια απολαυστική σοκολατίνα, ζουμερή, γλυκιά και υπέροχη!
To συγκεκριμένο κέικ είναι πολύ διαδεδομένο σε όλη την Αμερική και θεωρείται μια απο τις παλιές και αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές τους.
Η επικάλυψη μπαίνει στο κέικ όσο είναι ζεστό και "παγιδεύει" την σοκολατένια υγρασία μέσα στο κέικ δημιουργώντας ένα γλυκό σοκόλαση!

Υλικά (12 - 14 μερίδες)

1- 2 κούπες ζάχαρη (Εξαρτάται απο τα γούστα σας, η παραδοσιακή συνταγή ζητάει 2 κούπες αλλά εγώ έβαλα 1 κ 1/3)
2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα γάλα
1 κούπα νερό
1/2 κούπα γιαούρτι
1/4 της κούπας κακάο κοσκινισμένο (μετράω και κοσκινίζω)
2 αυγά χτυπημένα 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για το σοκολατένιο γλάσο
1/2 κούπα βούτυρο
1/4 της κούπας κακάο κοσκινισμένο
1/2 κούπα γάλα
3 - 4 κούπες άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι (ή μεγάλο μπρίκι), προσθέτουμε το βούτυρο με το γάλα, το νερό, το γιαούρτι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Οταν το μείγμα μας ζεσταθεί προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί εντελώς. Το μείγμα δεν πρέπει να βράσει απλά να ζεσταθεί καλά για να λιώσει το κακάο.
Προσθέτουμε το ζεστό υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και την ζάχαρη, και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την σόδα, την κανέλα και την βανίλια. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά μας και περιχύνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Στρώνουμε με σπάτουλα και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το γλάσο προσθέτοντας σε κατσαρολάκι το βούτυρο με το κακάο και το γάλα σε μέτρια φωτιά. Όταν ενωθούν τα υλικά, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια και σταδιακά την άχνη ζάχαρη έως ότου έχουμε ένα ημίρρευστο γλάσο.
Περιχύνουμε το ζεστό κέικ με το γλάσο, στρώνουμε καλά με σπάτουλα και αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια. 

Το κέικ τρώγεται και ζεστό και κρύο  ενώ διατηρείται στο ψυγείο έως και 5 μέρες.


Φιλιά πολλά!  

Βαθμολογία συνταγής απο τον Κώστα και τους φίλους του = Α+, 10, excellent!

47 σχόλια:

  1. πολύ ωραία παρουσίαση! Θα τη δοκιμάσω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! :) Ελπίζω να σας αρέσει!

      Διαγραφή
  2. Πολύ μου αρέσουν αυτά τα κεικ που είναι υγρά και σοκολατένια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαράκι μου, ναι είναι τέλειο γλυκάκι!

      Διαγραφή
  3. Wow!!!Φοβερή συνταγή Ερη μου!!!
    Κόλαση τό γλυκάκι σου!!!
    Πολύ ωραία καί η παρουσίαση!!!
    Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Dimi μου, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Τέλειο φαίνεται! θα μπορούσαμε να το πούμε και σοκολατόπιτα έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μοιάζει με σοκολατόπιτα πράγματι, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Έρη τέλειο!!!!Και απο εμένα excellent!!!!!!!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σευχαριστώ γλυκό μου Ελενάκι!

      Διαγραφή
  6. καταπληκτικό!! το βάζω στα must!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σας αρέσει Ελπίδα!

      Διαγραφή
  7. Αχ Έρη μου τί τέλειο κι εύκολο σοκολατογλυκάκι είναι αυτό! Μόλις συνέλθω με το καλό, θα το φτιάξω, θα το βάλω κάτω και θα του αλλάξω τα φώτα! Το λάτρεψα!
    Πολλά φιλάκια! Καλημέραααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι μου περαστικά και απο εδώ, ναι ναι είναι πολύ εύκολο και γρήγορο αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αλλά είναι και πολύ νόστιμο!

      Διαγραφή
  8. Μαζί με τον Κώστα και τους φίλους του και το Foodaki βαθμολογεί αυτό το εκπληκτικό με Α+!!! Πολλή σοκολάτα... μμμ.... Κάτι σαν brownie ταψιού! Καλά, εννοείται θα το φτιάξω! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια Ελεάννα μου, σευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  9. δεν είναι μεγάλη η ποσότητα της ζάχαρης;;;;; Και στο γλυκό ΚΑΙ στο γλάσο;
    Μήπως γίνει πολύ γλυκό;
    (οι απορίες μιας αρχάριας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου το θέμα της ζάχαρης στα γλυκά στις μέρες μας είναι υποκειμενικό, αλλά επειδή αυτή είναι παλιά παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί πολύ ζάχαρη, ίσως να έχεις παρατηρήσει και δικές μας παλιές συνταγές που χρησιμοποιούσαν πολύ περισσότερη ζάχαρη απο ότι οι σύγχρονες συνταγές.
      Σευχαριστώ πολύ για το σχόλειο και το πρόσθεσα και στα υλικά ωστε ο καθένας να αποφασίσει αν θα την χρησιμοποιήσει όλη ή όχι.
      Η ζάχαρη πάντως βοηθάει στο να δημιουργηθεί σιρόπι μέσα απο το ίδιο το κέικ που ψήνεται.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Μμμμμμ! Λαχταριστό που φαίνεται! Στα υπ' όψιν... Να δω πότε θα προλάβω να κάνω όλα όσα θέλω; ;-)
    Καλημέρα καπετάνισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σοφία μου, σευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  11. και γω την ιδια απορια για τη ζάχαρη εχω! μηπως παιζει ρόλο σε τι κουπα το μετρας;;; παντως υπερσοκολατενια απολαυση και πανευκολο !!! οτι πρεπει για σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά είναι πανεύκολο, ότι πρέπει για "lazy days" σαν το Σαββατοκύριακο!
      Η κούπα που μετράμε είναι 250ml..
      Για την ζάχαρη δες αν θέλεις την απάντηση στην παραπάνω φίλη.. Φιλιά πολλά, ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος14/11/13, 12:00 μ.μ.

    Μόλις βρήκα ποιο είναι το επόμενο γλυκάκι που θα φτιάξω! Μόνο μια μικρή βοήθεια...τι μέγεθος ταψιού χρειάζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα μέτριο ταψί είναι ιδανικό για αυτή τη συνταγή.. Καλή επιτυχια, ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  13. μεγάλος πειρασμός αυτό το γλυκάκι...θα το δοκιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σου αρέσει Dora, φιλιά ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. ΟΥΑΥ φαίνεται τέλειο! Θα το δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια Νοτούλα, ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Με βάζεις σε πολύ μεγάλο πειρασμό Ερη, καθότι είμαι σοκολατόπληκτη! Εκπληκτική συνταγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, νοσούμε, νοσούμε απο σοκολατίαση!
      Φιλάκια Χρύσα μου, σευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  16. Εκπληκτικό σοκολατένιο γλυκάκι!Δεν απορώ που ανήκει στις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής!!!!
    Εύκολο,κάτι που τι κάνει ακόμα πιο συγκλονιστικό και φυσικά απόλυτα εθιστικό,αφού η σοκολάτα αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς,καθημερινή γλυκιά συνήθεια.
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια πολλά γλυκιά μου Φωτεινή, σευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Πολύ ωραία η συνταγή σου, Έρη μου! Θα τη δοκιμάσω, γιατί φαίνεται πολύ νόστιμο το κέικ.
    Όσο για τη σοκολάτα, τι να πω! Εθισμός!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. mmm<3 would you like to follow each other? just let me know. XX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ζουμερή σοκολατένια απόλαυση???Σίγουρα θα το δοκιμάσω!!!!!!
    http://happyfrogcakes.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. :)
    Μα πώς να μην είναι το αγαπημένο του μικρού Κώστα! Τόση νοστιμιά σε ένα κομμάτι κέικ!
    Μου άρεσε πολύ και η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής!
    Εϋγε Έρη γιατί ως γνωστόν τα πιτσιρίκια είναι οι πιο δύσκολοι κριτές!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ωραίο το κέικ σου, ειδικά έτσι όπως το βλέπω με το γάλα δίπλα... Μ'αρέσει και το όνομα, επιτυχημένη μετάφραση για το sheet cake, δε θα το σκεφτόμουν ποτέ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κοριτσάκι το cake σου είναι σοκόλαση,πέσμου διαστάσεις ταψιού please???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα μέτριο ρηχό ταψί με γείσο χρησιμοποιούν, εννοείται ότι είναι rustic traditional recipe, οπότε ο καθένας με όποιο ταψί βολεύεται Ελενάκι μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  23. Μας πέθανες πάλι Έρη μου!!!!!!!
    Θα δοκιμαστεί οσονούπω!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος18/11/13, 9:12 π.μ.

    ..μου τρεχουν ηδη τα σαλια!!! πειτε μου διαστασεις για το ταψι..θελω να το φτιαξω τωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα μέτριο ρηχό ταψί με γείσο είναι ιδανικό

      Διαγραφή
  25. Δεν συνηθιζω να αφηνω link, αλλα αυτο σε αφορα http://www.koukouvagiakaisoi.blogspot.gr/2013/11/blog-post_18.html
    καλημερα καπετανισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αρέσει όχι μόνο στα πιτσιρίκια Ερη μου αλλά και σε λίγο μεγαλύτερα παιδάκια :)

    Αυτά τα ζουμερά κεικ με το γλάσσο μου αρέσουν πάρα πολύ.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Mmmm υπερ-σοκολατένιο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δείχνει τέλειο και ζουμερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα! Διαβάζω καιρό το blog και ξεμυαλίζομαι, λιγουρεύομαι κτλ, αλλά δεν είχα δοκιμάσει κάποια συνταγή, μέχρι χτες...Αυτό το γλυκό είναι απίστευτο, βγήκε τέλειο, χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία από γλυκά. Εγώ βέβαια το ονόμασα σοκολατόπιτα γιατί νομίζω του ταιρίαζει περισσότερο. Μάλλον θα το καθιερώσω σαν γιορτινό γλυκάκι! Τhanks! :)
    (α, και μια υποσημείωση, εμένα για κάποιο λόγο δεν μου φάνηκε κ πολύ γρήγορο γλυκό, ίσως γιατί το έκανα πρώτη φορά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...