Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκολατένιο Κέικ Λαμαρίνας





Σήμερα σας έχω το πιο εύκολο και γρήγορο σοκολατένιο γλυκάκι! 
Είναι το αγαπημένο του μικρού αλλά και δικό μου για πολλούς λόγους. Φτιάχνεται πολύ γρήγορα, με απλά υλικά και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια απολαυστική σοκολατίνα, ζουμερή, γλυκιά και υπέροχη!
To συγκεκριμένο κέικ είναι πολύ διαδεδομένο σε όλη την Αμερική και θεωρείται μια απο τις παλιές και αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές τους.
Η επικάλυψη μπαίνει στο κέικ όσο είναι ζεστό και "παγιδεύει" την σοκολατένια υγρασία μέσα στο κέικ δημιουργώντας ένα γλυκό σοκόλαση!

Υλικά (12 - 14 μερίδες)

1- 2 κούπες ζάχαρη (Εξαρτάται απο τα γούστα σας, η παραδοσιακή συνταγή ζητάει 2 κούπες αλλά εγώ έβαλα 1 κ 1/3)
2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα γάλα
1 κούπα νερό
1/2 κούπα γιαούρτι
1/4 της κούπας κακάο κοσκινισμένο (μετράω και κοσκινίζω)
2 αυγά χτυπημένα 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για το σοκολατένιο γλάσο
1/2 κούπα βούτυρο
1/4 της κούπας κακάο κοσκινισμένο
1/2 κούπα γάλα
3 - 4 κούπες άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι (ή μεγάλο μπρίκι), προσθέτουμε το βούτυρο με το γάλα, το νερό, το γιαούρτι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Οταν το μείγμα μας ζεσταθεί προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί εντελώς. Το μείγμα δεν πρέπει να βράσει απλά να ζεσταθεί καλά για να λιώσει το κακάο.
Προσθέτουμε το ζεστό υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και την ζάχαρη, και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την σόδα, την κανέλα και την βανίλια. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά μας και περιχύνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Στρώνουμε με σπάτουλα και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το γλάσο προσθέτοντας σε κατσαρολάκι το βούτυρο με το κακάο και το γάλα σε μέτρια φωτιά. Όταν ενωθούν τα υλικά, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια και σταδιακά την άχνη ζάχαρη έως ότου έχουμε ένα ημίρρευστο γλάσο.
Περιχύνουμε το ζεστό κέικ με το γλάσο, στρώνουμε καλά με σπάτουλα και αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια. 

Το κέικ τρώγεται και ζεστό και κρύο  ενώ διατηρείται στο ψυγείο έως και 5 μέρες.


Φιλιά πολλά!  

Βαθμολογία συνταγής απο τον Κώστα και τους φίλους του = Α+, 10, excellent!