Είπα να κρατήσω την παράδοση και να ξεκινήσω τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές απο τον Νοέμβριο, ο οποίος αν δεν το καταλάβατε, πάει κ αυτός πάπαλα μας τελείωσε... Καλέ ναι!
Εορταστική περίοδος μπροστά, ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας, τα θέλω και τα πρέπει μας, έρχεται ένα διάλειμμα λίγο πιο φωτεινό, αγαπημένο των παιδιών και σύμβολο της παιδικής χαράς, του χαμόγελου, της ζεστασιάς συναισθημάτων σε κόντρα με την κρύα εποχή του χειμώνα.
Αυτή η λάμψη στα μάτια τους, αυτή η πηγαία ευτυχία δεν μπορεί παρά να μας κάνει να χαμογελάσουμε κ ίσως να σκεφτούμε λιγάκι αισιόδοξα.
Απο τόσο μακριά που βρίσκομαι θέλω να σας ευχηθώ να περάσετε πολύ όμορφα όλη την εορταστική περίοδο, να παίξετε με τα παιδιά, να τα βάλετε στην κουζίνα και να φτιάξετε πολλά ζυμαράκια, γλυκά και μπισκότα!
Σήμερα σας δίνω μια βασική συνταγή για σοκολατένιο μπισκότο και χρησιμοποιώντας αυτή τη βασική ζύμη φτιάχνουμε γεμιστά μπισκότα με γλυκό φυστικοβούτυρο και σοκολατένιο γλάσο.
Έτοιμοι? Καλές Γιορτές! ;)
Υλικά (20 - 24 cookies)
Για την σοκολατένια ζύμη
1/2 κούπα βούτυρο όχι παγωμένο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κρόκος αυγού
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 της κούπας κακάο κοσκινισμένο (μετράμε και κοσκινίζουμε)
1/2 κουταλάκι baking powder
μια τσιμπιά αλάτι
Για τα γεμιστά μπισκότα
1 δόση σοκολατένιας ζύμης
1/2 κούπα σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας γάλα
1/2 κούπα φυστικοβούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
Διαδικασία
Ξεκινάμε την ζύμη μας, ανακατεύουμε σε ενα μπολ το αλεύρι με το κακάο, το baking powder και το αλάτι. Κρατάμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, αφού το μείγμα μας γίνει κρέμα προσθέτουμε τον κρόκο και το εκχύλισμα βανίλιας. Με την ένταση του μίξερ στο χαμηλό, αρχίζουμε και ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και "μπισκοτένια".
Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά τουλάχιστον και εως και 48 ώρες (Τα μπισκότα γίνονται πιο νόστιμα όταν μένει η ζύμη στο ψυγείο για αρκετές ώρες).
Η σοκολατένια ζύμη μπορεί να χρησιμοποιήθεί όπως θέλουμε, μπορούμε να την πλάσουμε, να την ανοίξουμε με τον πλάστη πάνω απο αντικολλητικό χαρτί, η ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ. Η ζύμη μπισκότου είναι εύπλαστη και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ρωγμές απλά πιέστε με το χέρι σας και θα ενωθεί και πάλι η ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Σε ενα μπολάκι ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να έχουμε μια κρέμα.
Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης ίση με ένα κάστανο ή μικρό βερίκοκο και την πλάθουμε μπαλίτσα και την πιέζουμε στην παλάμη μας να ανοίξει. Τοποθετούμε 1/2 κουταλάκι απο το μείγμα φυστικοβούτυρου - ζάχαρης, το αφήνουμε σε επιφάνεια και φτιάχνουμε ακόμη ένα δισκάκι απο πάνω. Με τα δάχτυλα μας, ενώνουμε και στρώνουμε τις άκρες για να φτιάξουμε ενα μπισκότο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα (αν θέλετε ανοίγετε την ζύμη σε φύλλο και χρησιμοποιείτε στρογγυλά κουπάτ ωστε τα μπισκότα σας να είναι όλα ίδιο μέγεθος).
Ψήνουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στον προθερμασμένο φούρνο για 16 - 18 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος.
Βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο, αφήνουμε τα μπισκότα στο ταψί για 5 λεπτά και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Αφού κρυώσουν, λιώνουμε σε μπέν μαρί τις σταγόνες σοκολάτας με το γάλα και ανακατεύουμε να έχουμε ένα λείο μείγμα. Με ενα κουταλάκι του γλυκού γλασάρουμε "ζιγκζακοτά". Τέλος προσθέτουμε μισό φυστίκι πάνω απο το γλάσο και αφήνουμε τα μπισκότα να στεγνώσουν.
Τα μπισκότα διατηρούνται σε κλειστό δοχείο για 5 μέρες ενώ καταψύχονται για 2 μήνες.
Φιλιά πολλά!
PB Surprise Cookies
Ingredients
For the chocolate dough
1/2 cup of butter softened
1/2 cup of sugar
1 egg yolk
1/2 tsp vanilla
1 cup all purpose flour
1/3 cup of cocoa sifted
1/2 tsp baking powder
a pinch of salt
For the cookies
One batch of chocolate dough
1/2 cup chocolate chips
1 tbsp of milk
1/2 cup peanut butter
1/2 cup brown sugar
How to make
In a bowl mix the flour with cocoa, baking powder and salt. In a separate bowl beat butter with sugar until smooth, add egg yolk and vanilla. Gradually add the flour mixture and mix until combined.
Wrap the dough in plastic wrap and leave in thw fridge at least 30 minutes and up to 48 hours.
Preheat the oven to 350 F.
Mix peanut butter and brown sugar together until smooth.
You can roll the dough with rolling pin on top of parchment or you can take a portion of the dough, roll it in your hands to make a ball and press to flatten into a disc. Add 1/2 tsp of peanut butter sugar mixture and top with second disc. Pinch the edges to seal and press it flat gently.
Place cookies (not crowded) on paper lined baking sheet and bake for 16 - 18 minutes depending on the size. Let the cookies to cool down for 5 minutes in the sheet and then move them to racks to cool completely.
Using a double boiler melt the chocolate chips with milk and stir until smooth. Drizle the chocolate and top each cookie with one peanut half.
Enjoy!