Αρνάκι Φρικασέ





Ξινούτσικο, ξινούτσικο!
Κλασσικό αγαπημένο φαγάκι, μου θυμίζει πολύ την μαμά μου, ένα πιάτο που παίρνει την θέση του στο καθημερινό τραπέζι αλλά σερβίρεται ανετότατα και σε εορταστικό μενού. Το πιάτο μαγειρεύεται με οποιαδήποτε πρωτεΐνη θέλετε κ με όποια λαχανικά θέλετε όπως το φρικασέ που κάναμε παλιότερα με κοτόπουλο, σελινόριζα και πατατούλες
Στο σημερινό πιάτο έχω προσθέσει στο αυγολέμονο λίγη μουστάρδα και λίγο δενδρολίβανο και το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου νομίζω ότι επιβράβευσε αυτή μου την επιλογή.
Εσείς θα ζητήσετε απο τον χασάπη σας αρνάκι σπάλα για φρικασέ κομμένο σε μερίδες, δυστυχώς εδώ που βρίσκομαι εγώ δεν μπορώ να βρω εύκολα και έτσι χρησιμοποίησα αρνίσια μπριζολάκια τα οποία κ αυτά έγιναν μούρλια!..

Υλικά (5-6 μερίδες)

800 γρ  αρνάκι σπάλα σε μερίδες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (στο λεπτό μέρος του τρίφτη)
4 μαρούλια καθαρισμένα απο τα 3-4 εξωτερικά φύλλα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
1 κρόκο αυγού και ένα ολόκληρο αυγό
1 λεμόνι

2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο. 
Οταν το λαδάκι ζεσταθεί προσθέτουμε  το κρέας χωρίς να στριμώχνουμε πολύ τα κομμάτια μεταξύ τους (αν δεν χωράνε, θα τα ροδοκοκκινίσουμε σε δυο δόσεις). Δεν παρενοχλούμε ;) το κρέας καθόλου, το αφήνουμε στην ησυχία του να κοκκινίσει καλά απο την μία πλευρά και το γυρίζουμε να πάρει χρώμα και απο την άλλη.
Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε απο την κατσαρόλα (αν θέλετε μπορείτε να το αφήσετε μέσα στην κατσαρόλα) και προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το σέλερι. Φέρνουμε μερικές βόλτες τα λαχανικά μας να μαλακώσουν λίγο και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε και επιστρέφουμε (αν το αφαιρέσαμε) το κρέας μαζί με το δεντρολίβανο. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να φτάσει στο ύψος των υλικών αλλά να μην τα σκεπάζει.


 Περιμένουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε για 40 -50 λεπτά με κλειστό καπάκι. Αφού περάσει ο χρόνος και μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα μαρούλια χοντροκομμένα. Στην αρχή θα σας φανεί πως δεν χωράνε στην κατσαρόλα αλλά πολύ γρήγορα τα μαρούλια θα μαραθούν απο την θερμοκρασία του φαγητού. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά ωστε να μαραθούν και σιγοβράζουμε το φαγητό με ανοιχτό καπάκι για 10 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα απο την φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τον κρόκο και το αυγό με το λεμόνι, το γιαούρτι, την μουστάρδα και τον άνηθο.
Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα μαζεύουμε υγρό απο την κατσαρόλα και λίγο λίγο προσθέτουμε στο μπολ με το αυγολέμονο χτυπώντας με πιρούνι. Συνεχίζουμε με περισσότερο υγρό ώστε το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά και να φτάσει κοντά στην θερμοκρασία του φαγητού στην κατσαρόλα. 

Προσθέτουμε το αυγολέμονο, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και επιστρέφουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια δυο βράσεις (δεν ξεχνιόμαστε - θα κόψει).
Σερβίρουμε το φρικασέ με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι.


 Καλή σας όρεξη!