29/1/14

Κέικ Μαρμπρέ Σοκολάτα - Μπανάνα





Όλες αυτές τις μέρες (που μου φαίνονται ατελείωτες), όπως καταλαβαίνετε δεν το κουνάμε από το σπίτι  γιατί οι θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές. 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις σήμερα είναι η τελευταία μέρα όπου ο Αρκτικός αέρας σουλατσάρει στις γειτονιές μας, από αύριο η θερμοκρασία θα ανέβει στους -5 κ ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε τα καλοκαιρινά μας ;)
Μέσα στο σπίτι, με το παιδί, διάβασμα, παιχνίδι, δίκτυο και φυσικά μαγειρική.. 
Πίνουμε ζεστά ροφήματα, χαζεύουμε το χιόνι και  απολαμβάνουμε αυτό το κλασσικό κεκάκι with a twist..

Κέικ Ολικής Αλεσης Μαρμπρέ, Σοκολάτα - Μπανάνα

Υλικά για μία μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ

1/2 κούπα κομματάκια σοκολάτας ή κουβερτούρα κομμένη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ 1/4 της κούπας αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αυγά
1 κ 1/3 της κούπας ζάχαρη
3 μπανάνες ώριμες λιωμένες με το πιρούνι
1/2 κούπα γιαούρτι
1/2 κούπα γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/3 της κούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Βούτυρο κ αλεύρι για την φόρμα


Διαδικασία

Μαζεύουμε όλα τα υλικά μας στον πάγκο εργασίας να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 165 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Τινάζουμε την φόρμα να ξεφορτωθούμε τυχόν περίσσιο αλεύρι.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί*, ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια (αφού τα κοσκινίσουμε, τα φλουδάκια απο το σιτάρι δεν τα αφαιρώ, τα ξαναρίχνω μέσα) με το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
Σε ενα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε την μπανάνα με το γιαούρτι το γάλα, την βανίλια και το λάδι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να γίνει ανοιχτόχρωμο και λείο το μείγμα, προσθέτουμε 1/3 της ποσότητας του αλευριού και στην συνέχεια 1/2 απο το μείγμα με τις μπανάνες, συνεχίζουμε εναλλάξ με αλεύρι και το μείγμα με τις μπανάνες, τελειώνοντας με το υπόλοιπο του αλευριού. Ανακατεύουμε ίσα να ανακατευτούν τα υλικά.




Χωρίζουμε το μείγμα στα δυο και στο ένα προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα (να μην είναι πολύ ζεστή) και ανακατεύουμε καλά με δάρτη ωστε να φτιάξουμε ενα ομοιόμορφο σοκολατένιο μείγμα.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε ενναλάξ το λευκό - σοκολατένιο μείγμα προσθέτοντας κάθε φορά απο δυο κουταλιές της σούπας μέσα στη φόρμα. Πάνω στο σοκολατένιο μείγμα προσθέτουμε λευκό μείγμα κοκ.



Ψήνουμε το κέικ στην μεσαία θέση του φούρνου για 50 - 55 λεπτά ή μέχρι μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε μέσα στην φόρμα και πάνω σε σχάρα για 20 - 25 λεπτά και στην συνέχεια το αναποδογυρίζουμε με προσοχή και αφήνουμε στην σχάρα να κρυώσει.



Καλή Επιτυχία! 

Λογάκια
* Δεν χρειάζεστε τα ειδικά σκεύη για το μπεν μαρί, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, βάζοντας σε ενα μικρό κατσαρολάκι 2 εκατοστά νερό που ίσα που σιγοβράζει, τοποθετείτε από πάνω ένα πυρίμαχο μπολακι με την σοκολάτα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι το μπολάκι να μην ακουμπάει στο νερό αλλά να ζεσταίνεται από τους υδρατμούς.

23 σχόλια:

  1. -5???????????????????? και χαίρεστε ε??? σούπερ !!!!!

    αυτό το κέικ σίγουρα θα το φτιάξω αύριο... σοκολάτα-μπανάνα-κέικ... τι άλλο να ζητήσω???

    πειράζει να μην βάλω αλεύρι ολικής???

    φιλιά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν πειράζει, μπορείς να χρησιμοποίησεις μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν θέλεις.
      Φιλάκιααααααα

      Διαγραφή
  2. Ωραία ιδέα Έρη! Η αλήθεια είναι ότι το φοβάμαι λίγο το αλεύρι ολικής, αλλά αφού σου βγήκε όπως βλέπω το κέικ ωραίο και αφράτο θα το επιχειρήσω, γιατί ώρα είναι να αρχίσουμε να προσέχουμε και λίγο τη διατροφή μας! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή! Φιλάκια!!!

    Ελεάννα - www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, Έρη μου! Αυτό το κεκάκι είναι πολύ του γούστου μου με λίγα αυγά και αλεύρι ολικής.
    Και βέβαια θα το απολαύσω και ελπίζω να μου γίνει φουσκωτό, σαν το δικό σου!
    Ευχαριστώ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κέικ φοβερο,πρέπει να είναι πολύ νόστιμο,για τη θερμοκρασια παλι τι να πω? υπομονη θα ερθουν και πιο υποφερτες θερμοκρασιες,απολαυστε το και Χειμωνας είναι θα περασει,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μαρμπρέ και σοκολάτα? Αχ αχ τη τραβάω με αυτό το κορίτσι :P Παραδίνομαι και θα το φάω όλο!!Σου φούσκωσε υπέροχα. Φιλιά ζεστά για να μην κρυώνεις ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπομονή με το κρύο Ερη μου, θα ζεστάνει, που θα πάει????
    Το κεκάκι υπέροχο και οπτικά αλλά σίγουρα και γευστικά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θαρρώ πως ένα ανάλογο μου περιέγραφε μια φίλη την προηγούμενη εβδομάδα με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανείς δεν κατάλαβε ότι το αλεύρι ήταν ολικής άλεσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω βάλει κι εγώ σε κέικ ποτέ και θα δοκιμάσω.
    Επιπλέον ο γείτονας μου μου είπε ότι έχει πέσει πολλές φορές πάνω σε συνταγές σου και μερικές τις έχει υλοποιείσει με επιτυχία.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε θα το πίστευα, αν δεν το έβλεπα, ότι το αλεύρι ολικής θα δώσει τόσο αφράτο κέικ!!!!
    Καταπληκτικό!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωπωωωω υπέροχο το κέικ σου Έρη μου κι αν δεν διάβαζα ότι είναι με αλεύρι ολικής ούτε που θα το καταλάβαινα!!! 'Όσο για τις θερμοκρασίες ...υπομονή ...θα περάσει!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Έρη μου, πολύ όμορφο βγήκε το κέικ σου! Το μαρμπρέ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου κέικ και η συνταγή σου πολύ πετυχημένη! Φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα! Υπέροχο το κέικ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου κουκλίτσα μου, βλέπω χουχουλιάζετε πολλά φιλάκια από όλους μας! Πολύ ωραίο το κεκάκι σου όπως πάντα, γεια στα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι θερμοκρασίες που βλέπουμε στα Δελτία Ειδήσεων πραγματικά μου φαίνονται άκρως "παγέρες" Έρη μου.
    Ελπίζω σύντομα να έρθουν πιο ζεστές ημέρες και να "ξεσκαρίσετε"
    Ωραίο και άκρως μυρωδάτο το κέϊκ σου και ότι πρέπει φυσικά για συνοδεία σ' ένα ζεστό και χαλαρωτικό ρόφημα.
    Χαιρετισμούς πολλούς και δύναμη σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαινεται υπέροχο καπετάνισσα, το βάζω στα "προσεχώς"!!!
    Αλήθεια πως την παλεύεται με αυτές τις θερμοκρασίες; Κουράγιο... Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι ωραίο φουσκωτό κι αφράτο κεκάκι!
    Δεν έχω κάνει κεικ με ολικής ακόμα. Το θεωρούσα ''βαρύ'' κι ότι δεν θα φουσκώνουν τα κεικ.
    Αλλά από ότι βλέπω μια χαρά γίνεται.
    Οτι πρέπει για χουχούλιασμα στο σπίτι.

    Φιλιά & καλό ''ζεστό'' σαββατοκύριακο Ερη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νόστιμο, όμορφο, φουσκωτό και δελεαστικό. Χώρια που η ζάχαρη είναι ελάχιστη!

    Να περνάτε όμορφα, με πολλές γλυκές στιγμές.
    Καλό Σαββατοκύριακο Έρη μου και φιλιά σας πολλά-πολλά.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος1/2/14, 1:00 π.μ.

    ti ypomonh na kanoume.mas efage to kryo apo ton Oktombrio xionizei kai telos Apriliou tha zestanei ,den paleuetai allo.stella Toronto.poly oraio tha to kano appose to kekaki sou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. το θέλω τώραα όμως!!!!! τρελαίνομαι για τόσο αφράτα κέικ!!! φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπέροχο φαίνεται !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπημενο κέικ, η προσθήκη της μπανανας θα το το κάνει ακομη πιο λαχταριστό!

    καλό μηνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ¸.•°♡♡♫° ·..
    Passei para rever seu blog e ver as receitas novas.
    Bolo de banana com chocolate é uma combinação perfeita.
    Ótimo mês de fevereiro!
    Bom domingo! Boa semana!
    °º✿♫ Beijinhos.
    º° ✿✿ ♫° ·. Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υπέροχο το κέικ σου Έρη. Μου αρέσουν τα κέικ λαδιού και το αλεύρι ολικής που χρησιμοποίησες αυξάνει και τις φυτικές του ύλες. Υγιεινό και νόστιμο.
    Υπομονή με το κρύο και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...