6/1/14

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο






Καλη εβδομάδα από το παγωμένο Τορόντο!
θα θυμόσαστε να γράφω για τον καιρό στο Τορόντο τα τελευταία 3 χρόνια, το πόσο ήπιος είναι ο χειμώνας τον οποίο τον περίμενα πολύ χειρότερο πριν μετακομίσω εδω, μπλα μπλα μπλα.....
Ξεχάστε τα όλα, τα παίρνω όλα πίσω! Ο φετινός χειμώνας ήρθε να μου αποδείξει τι πραγματικά θα πει true north και τι πραγματικά θα πει the winter is here! 
Οι περισσότεροι γνωρίζετε απο τις ειδήσεις για τις πολικές θερμοκρασίες που μαστίζουν την χώρα εδώ και 10 μέρες, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα μηνύματα σας και χίλια συγνώμη σε όσους δεν έχω απαντήσει ακόμη, είμαστε καλά, είμαστε μέχρις στιγμής απο τους τυχερούς που δεν είχαμε πρόβλημα διακοπών ρεύματος και θέρμανσης. 
Μέσα στο σπίτι λοιπόν, με καλούς φίλους, χαζεύουμε την παγωνιά από το παράθυρο...
Το πόσες πίτες έφτιαξα αυτές τις μέρες δεν λέγεται και έχω να σας προτείνω το σπιτικό φύλλο σαν μια αξιόπιστη μέθοδο ψυχοθεραπείας και αποβολής του άγχους...
Την τεχνική την έμαθα από την μανούλα μου και είναι πολύ εύκολη αρκεί να ζυμωθεί καλά το ζυμάρι ωστε να είναι απαλό και λείο. Αν ξεκινήσετε με ενα καλοζυμωμένο απαλό ζυμαράκι τότε όλα θα πάνε κατ ευχήν!

 Υλικά (ενα στρογγυλό μέτριο ταψί)
Για το φύλλο
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
1 κούπα σόδα αναψυκτικό ή νερό
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
3/4 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
Ελαιόλαδο και περισσότερο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων 
Για την γέμιση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
400 γρ σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο*
300 γρ θρυμματισμένη φέτα 
1/2 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
2 ή 3 αυγά
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Ξεκινάμε την γέμιση σοτάροντας σε λίγο ελαιόλαδο  το κρεμμύδι με τα πράσα, και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σπανάκι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε την γέμιση να πιει τα υγρά της. Σβήνουμε την φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο και τρίβουμε ελάχιστο μοσχοκάρυδο. Μεταφέρουμε τα λαχανικά μας σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.
Τοποθετούμε το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε  την σόδα ή το νερό, το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε στην αρχή με ενα κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι σαν μπάλα τότε την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη πολλές φορές μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Αν είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι (σταγόνες και ζύμωμα) ενω αν είναι αραιή και κολλάει προσθέτουμε λίγο αλευράκι επιπλέον. Προσοχή γιατί η ζύμη στην αρχή θα κολλάει έτσι κ αλλιώς αλλά με το ζύμωμα (αναπτύσσεται η γλουτένη)  γίνεται απαλή και δεν κολλάει. Δεν προσθέτουμε δηλαδή παραπάνω αλεύρι εαν δεν έχουμε ζυμώσει καλά το ζυμαράκι μας πρώτα.
Φυσικά αν έχετε σταθερό μίξερ με γάντζους, βάζετε όλα τα υλικά και χτυπάτε την ζύμη για 7-10 λεπτά μέχρι να είναι λεία και απαλή.
Όταν έχουμε λείο ζυμαράκι, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Επιστρέφουμε στο μπολ της γέμισης  με τα λαχανικά και προσθέτουμε την φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά αλάτι πιπέρι.



 Όταν περάσουν τα 15 λεπτά πλάθουμε το ζυμάρι μας σε ενα μακρόστενο ζυμάρι και κόβουμε σε 27 μικρά μπαλάκια ζύμης. Θα χρειαστουμε 3 ζυμαράκια για κάθε φύλλο ζύμης, οπότε τα χωρίζουμε ανα τρία (μεσαία φωτογραφία). 
Δουλεύουμε ζυμώνοντας το καθένα ζυμαράκι για λίγο και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Παίρνουμε ενα κομματάκι ζύμης και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη μας επιφάνεια. Πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλευράκι απο πάνω και ανοίγουμε το ζυμαράκι σε μέγεθος σαν ενα πιατάκι απο φλιτζανάκι του καφέ. Αφήνουμε στην άκρη και το βουρτσίζουμε απο πάνω με ελαιόλαδο. Παίρνουμε το επόμενο ζυμαράκι και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με αλευράκι και το ανοίγουμε στο ίδιο μέγεθος με το πρώτο. Το τοποθετούμε πάνω στο πρώτο και βουρτσίζουμε με λαδάκι. ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το τρίτο ζυμαράκι, λαδώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμαράκια, 3 ζυμαράκια το ένα πάνω στο άλλο. Στο τέλος θα καταλήξουμε σε 9 τριπλά ζυμαράκια.
Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και τον κρατάμε αλευρωμένο καθόλη την διαρκεια που ανοίγουμε τα φύλλα μας. 
Παίρνουμε ενα τριπλό ζυμαράκι και το ανοίγουμε με πλάστη, όσο μπορούμε. Αν χρειάζεται πασπαλίζουμε με αλεύρι για να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη. Ανοίγουμε και περιστρέφουμε το φύλλο μας. Λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας και τοποθετούμε το φύλλο που μόλις ανοίξαμε. Το λαδώνουμε καλά και προχωράμε στο επόμενο φύλλο.
Βάζουμε 5 φύλλα κάτω, την γέμιση και 4 φύλλα επάνω. Τυλίγουμε τα φυλλαράκια που προεξέχουν προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε το πλαίσιο της πίτας.
Χαράζουμε καλά την πίτα μας μέχρι κάτω στα κομμάτια που θα κοπεί, την αλείφουμε πολύ καλά με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 - 50 λεπτά, μέχρι η πίτα να πάρει το επιθυμητό χρώμα.



Καλή επιτυχία!


Λογάκια
* Το κατεψυγμένο σπανάκι το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά. Για το φρέσκο σπανάκι αφαιρούμε τα σκληρά κλωνάρια και ζεματάμε σε βραστό νερό για 10 δευτερόλεπτα. Κρατάμε στην άκρη και στύβουμε να φύγουν τα υγρά.

17 σχόλια:

  1. Υπομονή και προσοχή με το πολικό κρύο αυτών των ημερών. Ωραία φαγάκια όπως αυτή η πλήρως χειροποίητη πίτα, είναι αλήθεια πολύ αγχολυτικά.
    Το φύλλο σου φαίνεται υπέροχο, όπως μου αρέσει.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα για τις αγχολυτικες ιδιότητες του ανοίγματος φύλλου! Φαίνεται φανταστική η πίτα σου Έρη μου, πολλά φιλιά και καλό κουράγιο με τον καιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένη μου Έρη
    Σου εύχομαι ολόψυχα μια ευτυχισμένη χρονιά, με υγεία, δημιουργία και πραγματοποίηση των ονείρων σου!
    Η πίτα σου είναι φανταστική!!!!!
    Πολλά φιλιά και μια ζεστή φιλική αγκαλιά ως αντίδοτο στην παγωνιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχήν κουράγιο για το καιρό, εύχομαι να περάσει σύντομα χωρίς μεγάλα προβλήματα...και τώρα πάμε στην πίτα σου! Μα υπάρχει κάτι πιο ωραίο σε πίτα από το χειροποίητο φύλλο?Είναι λεπτό, ψημένο όμορφα και τραγανό!! Πρέπει να έγινε πεντανόστιμη! Και δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και η μαμά μου που είναι εξπέρ στα φύλλα! Μπράβο και από τις 2 μας που θα θέλαμε ένα κομματάκι τώρα :P
    Φιλιά και να πάνε όλα καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη η πίτα! Προσοχή και υπομονή με τον καιρό! Εύχομαι όλα να πάνε καλά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στείλε λίγο χειμώνα και κατα δω μεριά!! υπομονη και καλο κουράγιο! ελπίζω να μην είστε οπως στις ταινίες αλλά πιο ήπια!! η σπανακοπιτούλα σου σούπερ!! την ιδια διαδικασία μου έμαθε και μένα η μαμα μου αλλά εμεις δεν βάζουμε σόδα! θα δοκιμάσω και με σόδα να δω πως θα γίνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν τον θέλω το χειμώνα κι εγώ στη θέση σου θα έμενα μέσα να φτιάχνω πιτες!!! Υπέροχη η πιτα σου καπετάνισσα και έχει και αρκετή δουλειά, μπράβο!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χειμωνιάτικο τοπίο και ζεστή πίτα ,αχνιστή ,να έχεις μόλις βγει από τον φούρνο και να μοσχοβολάει το σπίτι!Ωραίο σκηνικό!Βέβαια οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για όλους τους συνανθρώπους μας ,ελπίζω ότι το κράτος προνοίας θα μεριμνά....
    Πολύ ωραία η διαδικασία παρασκευής της πατροπαράδοτες συνταγής Έρη μου!Τέτοιες στιγμές εκτιμάς περισσότερο τις πολύτιμες συμβουλές της μητέρας!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πίτα με σπιτικό φύλλο είναι πράγματι ό,τι καλύτερο. Προσοχή με το κρύο, ο Θεός μαζί σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφη η πίτα σου Έρη μου! Με το φύλλο σου ξερογλύφομαι! Μακάρι να ήξερα να ανοίγω φύλλο, μου χρειάζεται ψυχοθεραπεία αυτό τον καιρό, χιχι!
    Όσο για τον καιρό, τι να πω! Υπομονή! Μουτς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ απολύτως... Η πίτα με σπιτικό φύλλο είναι το κάτι άλλο... Μου τρέχουν τα σάλια μόνο που τη βλέπω...
    Φιλιά πολλά, Καλή χρονιά κι από δω, με Υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κουράγιο για το κρύο Εράκι! Εύχομαι η "Πολική" σας περιπέτεια να λήξει σύντομα και χωρίς προβλήματα! Ωραία συνταγή, ειδικά για το φύλλο γιατί όπως ξέρεις εγώ δεν είχα κανέναν στην οικογένεια που να ξέρει από αυτά και δεν έχω ιδέα πώς γίνεται! Θα το επιχειρήσω μια μέρα πάντως χάρη στις οδηγίες σου :) Φιλάκια πολλά!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο, Έρη μου, λαχταριστή η πιτούλα σου! Πολύ που άρεσε το φύλλο σου, γιατί λατρεύω τις σπιτικές πίτες.Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκι,άσω την τεχνική σου!
    Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη! Ο χειμώνας, όσο βαρύς κι αν είναι,πού θα πάει, θα περάσει!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένη πίτα η σπανακόπιτα.Ευχαρίστως θα έπαιρνα ένα κομμάτι!!Ευτυχώς που παρόλο τις χαμηλές θερμοκρασίες έχετε ρεύμα και θέρμανση.Εδώ πέρα από κάποιες ο βροχές ο καιρός είναι καλός.Καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το σπιτικο φύλλο αναβαθμίζει ολες τις πίτες πιστευω!
    Καλοφάγωτη :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια στα χέρια σου! Φτιάχνω κι εγώ την πίτα της μαμάς μου αλλά η δική σου είναι πιο δύσκολη! Θα την δοκιμάσω ωστόσο γιατί φαίνεται υπέροχη! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κόλαση η σπανακόπιτά σου!!!!! :) μιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...