Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψαροκεφτέδες με dip γιαουρτιού




Υλικά (15 κεφτεδάκια)

Φιλέτο ψαριού περίπου 180 γρ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος (αν κάνετε την συνταγή για παιδιά ψιλοκόψτε καλά τα φρέσκα κρεμμυδάκια ώστε να μην πέσουν μεγάλα κομμάτια στα μικρά στοματάκια :) )
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 αυγό
1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως
1 1/2 κούπα πατάτες λιωμένες (περίπου 2 - 3 μέτριες πατάτες βρασμένες και λιανισμένες με πιρούνι)
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη καλά πλυμένη και πολύ ψιλοκομμένη 
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Για το dip γιαουρτιού
1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κούπα μαγιονέζα ελαιολάδου
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους  180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου.
Τοποθετούμε το φιλέτο μας σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλατίζουμε ελαφρώς και ψήνουμε το ψάρι μας για 15 - 18 λεπτά (εξαρτάται το μέγεθος, μεγάλα φιλέτα 18 λεπτά, μικρά φιλέτα 10 λεπτά).
Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε απο τον φούρνο και με ενα πιρούνι κόβουμε σε μικρές μπουκιές το ψάρι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ενα μπολ προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το αυγό, την φρυγανιά, τον πουρέ πατάτας, την κάπαρη, την μουστάρδα, τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και στο τέλος προσθέτουμε το ψάρι και ενσωματώνουμε στο μείγμα χωρίς να πολυζυμώσουμε και διαλυθούν οι μπουκιές εντελώς. 
Πλάθουμε κεφτεδάκια απο το μείγμα και τα στρώνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε για 15 λεπτά στο ψυγείο και στην συνέχεια τα βουρτσίζουμε με ελαιόλαδο (αν τα ψήσουμε στον φούρνο) και απο τις δυο πλευρές. Ψήνουμε για 7 λεπτά την πλευρά και στο τέλος γυρίζουμε στο grill για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα (καλό είναι να έχουμε την δεύτερη σχάρα στο επάνω μέρος του φούρνου για να κοκκινίσουν γρήγορα χωρίς να στεγνώσουν).
Φυσικά αν θέλουμε τους τηγανίζουμε σε ελάχιστο λαδάκι για 4 λεπτά την πλευρά σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να αφήσουν το λαδάκι τους.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του dip και δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με το dip και μπαστουνάκια λαχανικών.



Καλή και Χαρούμενη σας Όρεξη!
***********************************************

Είναι κάποιες γεύσεις που με ταξιδεύουν, ξέρετε από εκείνες που κλείνω τα μάτια και βρίσκομαι στο μικρό ταβερνάκι μπροστά στο κύμα στη Μήλο ή τα Κύθηρα βρε ακόμα και στην Κομοτηνή, με το ουζάκι μου στο χέρι..
Οταν δε αυτές οι γεύσεις είναι κατάλληλες για όλη την οικογένεια και μπορεί και ο μικρός μου να τις απολαύσει χαίρομαι ακόμη περισσότερο κ ας ξέρω πως ο ίδιος δεν μοιράζεται τις αναμνήσεις μου... (θα έρθει ο καιρός.. ;) )
Απίθανα πατατοψαροκεφτεδάκια σας έχω σήμερα, μια συνταγή ιδανική για τα μικρά μας τερατάκια, εύκολη και νόστιμη που θα ικανοποιήσει και τους πιο εξεζητημένους ουρανίσκους.
Συνοδεία για αυτά τα κεφτεδάκια, σας προτείνω ένα νόστιμο και απλό dip γιαουρτιού το οποίο τους ταιριάζει πάρα πολύ, σας το υπόσχομαι.

Τα κεφτεδάκια έχετε την δυνατότητα να τα τηγανίσετε ελαφρώς ή να τα ψήσετε για λίγα λεπτά στον φούρνο αφού τα λαδώσετε καλά για να μην σας στεγνώσουν.