6/2/14

Μηλόπιτα Κέικ Γιαουρτιού




Γλυκιά, απλή κ εύκολη!
την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκα την φίλη μου Λίτσα, νεοφερμένη εδώ στον Καναδά (ζει μεγάλες στιγμές αυτόν τον χειμώνα) ;) ,  το Λιτσάκι μας καλοδέχτηκε, μας περιποιήθηκε γιατί είναι πολύ προκομμένο παιδί ;) και εκτός των άλλων μας σέρβιρε μια μηλόπιτα κέικ... 

Νομίζω ότι στο δεύτερο κομμάτι συνειδητοποίησα πως ούτε κ εγώ ξέρω πόσο καιρό έχω να φτιάξω μηλόπιτα κέικ... 
Μια απλή μηλόπιτα ρε παιδί μου που είναι νόστιμη και μυρωδάτη, απο αυτές που σε γυρίζουν πίσω στα παιδικά σου χρόνια... τέτοιου είδους ήταν η μηλόπιτα της Λίτσας..
Ε τώρα εσύ αν θέλεις να την κάνεις λιγάκι πιο updated μπορείς να φτιάξεις αυτό το γλάσο καστανής ζάχαρης.,.,.,., να γίνει χαμός! 

Υλικά για ένα τετράγωνο η στρογγυλό μέτριο ταψί 

4 μέτρια μήλα
Λίγο χυμό λεμονιού
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λίγο λιγότερο απο 2 κούπες) - Χρησιμοποίησα μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης.
1 1/2 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αυγά 
1 και λίγο παραπάνω κούπα ζάχαρη
Ξύσμα απο μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κούπα γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
5 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι. Το γυρνάμε και το χτυπάμε ελαφρώς να φύγει το περίσσιο αλέυρι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα 2 απο τα 4 μήλα, Ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Σε ενα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα μέσα στο μείγμα με το αλέυρι. Κρατάμε στην άκρη.




Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο κρεμώδες μείγμα, περίπου για 5 λεπτά.  Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα, το γιαούρτι, το γάλα, την βανίλια και το λάδι. 
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Αδειάζουμε στο ταψάκι μας, το χτυπάμε λιγάκι στον πάγκο να φύγουν οι μεγάλες φουσκάλες αέρα που δημιουργούνται μέσα στο μείγμα και στολίζουμε με τα υπόλοιπα δυο μήλα, κομμένα όπως σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα μαντολίνο για να κόψω τις φετούλες πολύ ψιλές, αλλά πολλές φορές την κάνω απλά κόβοντας σε φέτες ή κυβάκια τα κομμάτια του μήλου. Τοποθετούμε τα φρούτα πάνω στο μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Ψήνουμε για 55-65 λεπτά.
Οταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε στο ταψάκι για 10 λεπτά. Στην συνέχεια την βγάζουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.




Για το γλάσο καστανής ζάχαρης

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι


Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με την ζάχαρη να λιώσουν καλά τα υλικά και να αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την βανίλια και το αλάτι. ΔΕΝ δοκιμάζουμε αμέσως ΚΑΙΕΙ, το αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και κρατάμε στην άκρη. Όσο κρυώνει θα συμπυκνώνεται, το ανακατεύουμε συχνά. 



Καλή επιτυχία! 

23 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έχω πάρα πολύ καιρό να φτιάξω μηλόπιτα ή κεκάκι με μήλα!
    Και τώρα το χειμώνα επιβάλλεται ένα τέτοιο γλυκάκι με τα ζεστά και ωραία του αρώματα. Το γλάσο νομίζω ότι το στέλνει σε άλλα επίπεδα απόλαυσης!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια στα χεράκια σου Έρη μου!
    Μηλόπιτα κάνω συχνά, θα δοκιμάσω το γλάσο, δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ έτσι, κάνω μόνο γλάσο σοκολάτας!
    Πολλά φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστω παρα πολυ για τα ομορφα λογια σου!!!!!!!!!<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως από τα νοστιμότερα χειμωνιάτικα γλυκίσματα!Αγαπώ τα μηλογλυκά και τα φτιάχνω συχνά.Το κέικ που μας προτείνεις σήμερα φαίνεται εξαιρετικό και ιδιαίτερα εμφανίσιμο!Το γλάσο καραμέλας δεν το έχω κάνει και πιστεύω ότι ΄΄δένει΄΄τα αρώματα και εμπλουτίζει την δεδομένη νοστιμιά.
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!!Ακόμα ταλαιπωρήστε με τις χαμηλές θερμοκρασίες?
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω ότι εμπεριέχει μήλο!!! Φτιάχνω μια μηλόπιτα (πολύ παλιά συνταγή) που μοιάζει πολύ με την δική σου! Βέβαια εδώ ζήλεψα το γλάσο... θα το δοκιμάσω!!! Πολλά φιλιά καπετάνισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήταν που ήταν όνειρό , έβαλες και το γλάσο και έδεσε!! Την φτιάχνω διαφορετικά οπότε θα την προτιμήσω για να δω πόσο υπέροχη είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα τι φταις εσύ αν εγώ διαβάζω πρωί-πρωί την ανάρτησή σου!Καλή μου όρεξη! Νοστιμότατη μου ακούγεται.Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Έρη μου,πολύ αγαπημένο γλυκό η μηλόπιτα!!! Δείχνει καταπληκτική χωρίς αλλά και με το γλάσο!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. υπέροχη!!!! πιστευω οτι με γλασσο ζαχαρης ειναι πιο γευστικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαίνεται μαγική και τόσο λαχταριστή Ερούλα μου. Είναι και κέικ που όπως και να χει δεν γίνεται να μη το αγαπάς!!! Τη φυλάω για εκτέλεση.
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιδανικό γλυκό για το χειμώνα το κέικ-μηλόπιτα, φτιάχνω κι εγώ ένα παρόμοιο αλλά θα δοκιμάσω οπωσδήποτε το γλάσο που προτείνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω, πω πρέπει να έχετε φάει πολύ κρύο βρε παιδάκι φέτος! Η μηλόπιτα σούπερ και όπως λέμε κει δω ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα οπότε με τις ευλογίες της επιστήμης την καταβροχθίζουμε! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ω μιαμ μιαμ! Πολύ ωραία συνταγή κι ωραιότατη διακόσμηση του γλυκού! Ωχ τώρα έχω ένα κεσεδάκι γιαούρτι στο ψυγείο και δυο υποψήφιες συνταγές με τη δική σου... Δίλημμα.... Ξέρω τη λύση! Θα πάω να πάρω κι άλλο γιαούρτι και θα φτιάξω και τις δύο!!! Φιλάκια!!

    www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ω!!!!!!!!!!!!!!! θέλω μηλόπιτα τώρα!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταπληκτική μηλόπιτα και το γλάσο την κάνει ακόμα πιο απολαυστική!!!!!
    Καλό Σ/Κ!!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μηλόπιτα!! Όποια μορφή κι' αν της δώσουμε (πόσο μάλλον τόσο λαχταριστή όσο αυτή που βλέπω στις φωτογραφίες σου Έρη) είναι ακαταμάχητο γλυκό!
    Καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τέλεια-τέλεια-τέλεια!!Δεν έχω λόγια!Μήλα παντού!Πολύ ωραία η ιδέα σου να βάλεις και στην ζύμη μήλα,το γλάσο.Αφράτο το κεκακι σου!Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια απλή μηλόπιτα όπως λες Ερη, με ένα γλάσο καστανής ζάχαρης γίνεται ενα ιδιαίτερο γλυκό του χειμώνα.
    Χμμμμ....καιρό έχω να κάνω μηλόπιτα :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καταπληκτικό και το γλάσο απο πάνω...φοβερό Έρη μου!
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφη μηλόπιτα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αχ τι μου κάνεις βραδιάτικα!!! :) καλή εβδομάδα, φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η συνταγή σου υπέροχη!Εκτελέστηκε με επιτυχία και άρεσε σε όλους!!! Δεν έφτιαξα το γλάσο,αλλά και πάλι ήταν σούπερ! Την έφτιαξα την Τρίτη και σήμερα δεν υπάρχει φυσικά :) χεχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος16/9/14, 10:31 μ.μ.

    Τέλεια πάω να την κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...