Σκορδαλιά με παστινάκι




Τι ωραίο όνομα το παστινάκι! 
Parsnip ή παστινάκι λοιπόν Ελληνιστί, είναι το λαχανικό ρίζα που μοιάζει εξωτερικά με το καρότο αλλά η γεύση του βρίσκεται ανάμεσα στο καρότο και την ρίζα του μαϊντανού. 
Ενώ το παστινάκι καταναλώνονταν συχνά τα παλιότερα χρόνια, αντικαταστάθηκε απο την πατάτα και το καρότο στα γεύματα των σύγχρονων ανθρώπων και με το πέρασμα του χρόνου περιορίστηκε η κατανάλωση του. 
Τώρα όμως ήρθε η ώρα για την επανένταξη του στην διατροφή μας αφού πρόκειται για λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Διαλέξτε μικρά σχετικά παστινάκια γιατί είναι πιο γλυκά ενώ γλυκαίνουν περισσότερο όσο ωριμάζουν.
Την επόμενη φορά προσθέστε παστινάκι στα ψητά λαχανικά σας, φτιάξτε βελουτέ σουπίτσα χρησιμοποιώντας και παστινάκι ή φτιάξτε αυτή την αρωματική σκορδαλιά με ψητό σκόρδο και λευκό μπαλσάμικο, ιδανικό συνοδευτικό για ψάρι.


Υλικά (500 γρ)

1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο απο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε 5 ψητές σκελίδες
λίγο ελαιόλαδο, 1 μικρό κομματάκι δεντρολίβανο
2 μέτρια παστινάκια
1 μέτρια πατάτα
1/2 σκελίδα ωμό λιωμένο σκόρδο
80 γρ ελαιόλαδο
20 γρ λευκό μπαλσάμικο ή απλό ξύδι
Αλάτι - Πιπέρι 

Διαδικασία

Για το ψητό σκόρδο, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς κελσίου.
Καθαρίζουμε το σκόρδο ελαφρώς απο τα πολλά εξωτερικά του φύλλα γύρω γύρω και κόβουμε με μαχαίρι την φύτρα των σκελίδων, κάθε σκελίδα να είναι κομμένη απο πάνω όπως στην φωτό.




Ραντίζουμε με λίγο λαδάκι, λίγο πιπεράκι, αλατάκι, βάζουεμ αν θέλουμε κάποιο μυρωδικό (έβαλα δεντρολίβανο) και τυλίγουμε καλά το σκόρδο με το αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 40 - 45  λεπτά το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν οι σκελίδες τελείως.
Μετά το ψήσιμο το αφήνουμε να κρυώσει, το βγάζουμε απο το αλουμινόχαρτο και πιέζοντας το με τα δάχτυλα μας θα δούμε μια μία τις ψητές σκελίδες να βγαίνουν. 

Κρατάμε 5 σκελίδες για την σκορδαλιά μας και τις υπόλοιπες τις βάζουμε σε βαζάκι, τις καλύπτουμε με λαδάκι και τις κρατάμε στο ψυγείο για άλλη χρήση.
Καθαρίζουμε με έναν peeler τα παστινάκια και τις πατάτες και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια μπουκιές.
Βάζουμε νερό, αλατάκι σε ενα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα παστινάκια και την πατάτα. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε απο την φωτιά. Στραγγίζουμε.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τα λαχανικά με τις σκελίδες σκόρδου, ψητές και ωμή, το ξύδι, λίγο αλάτι - πιπέρι, αρχίζουμε να ποστοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Δουλεύουμε την σκορδαλιά μέχρι να έχουμε την κατάλληλη πυκνότητα.
Δοκιμάζουμε και σερβίρουμε με ψαράκι!



Σκορδαλιά απο παστινάκι με καρεδάκι ελιάς, ψαράκι σε ελαφρύ κουρκούτι και κόκκινα και χρυσά παντζάρια με τα φύλλα τους.

Καλή σας όρεξη!