4/2/14

Μπριζόλες Pizzaiola




Φλεβάρης! Καλό μήνα κ απο εμάς εδώ στην άλλη άκρη! 
Δεν ξέρω για σας, αλλά εμείς χαιρόμαστε πολύ που έφυγε ο Γενάρης, ένας μήνας ιδιαίτερα σκληρός αυτό το χρόνο.
Τώρα μπήκε ο Φλεβάρης ρε παιδί μου, με έναν άλλο αέρα, πιο ήπιος, πιο φωτεινός,  χαρίζει και μερικές μέρες πραγματικά ανοιξιάτικες και σου φτιάχνει το κέφι..έρχεται η Άνοιξη.. είναι γεγονός! 

Σήμερα σας έχω μια πολύ απλή συνταγή για μπριζόλες κατσαρόλας με ντομάτα, πιπεριές και μανιτάρια, μια διαφορετική πρόταση για χοιρινές μπριζόλες, πανεύκολη και πολύ γρήγορη. Η πιο απλή εκτέλεση του πιάτου δεν περιέχει πιπεριές ούτε μανιτάρια. 
Σας προτείνω να μαρινάρετε το κρέας το λιγότερο για 4 εως 12 ώρες σε διάλυμα ζαχαροαλατόνερου , την συνταγή θα την βρείτε στο τέλος του άρθρου,  την τεχνική αυτής της "μαρινάδας" την έχουμε χρησιμοποιήσει στα "κοπανάκια κοτόπουλο" μια συνταγή που παραμένει ιδιαίτερα αγαπημένη στο σπίτι μας. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το ζαχαροαλατόνερο, αυτό που πετυχαίνουμε όμως είναι να έχουμε ενα κρέας ζουμερό και ποτέ στεγνό στο σερβίρισμα .
Χρησιμοποίησα μπριζόλες κόντρα γιατί είναι λιγότερο λιπαρές απο τις μπριζόλες λαιμού.

Μπριζόλες Pizzaiolla ( Τροποποιημένη συνταγή της Giada De Laurentiis

Υλικά ( 4 άτομα)

4 κουταλιές της σούπας εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 χοιρινές μπριζόλες κόντρα 

1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
3 κούπες μανιτάρια 
1 1/2 - 2 κούπες ντοματάκι κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι, ρίγανη και λίγο θυμάρι
Για το ρύζι
1 1/2 κούπα ρύζι basmatti 
3 κούπες νερό
αλάτι 

Διαδικασία

Ξεκινάμε το ρύζι μας, ξεπλένουμε καλά και προσθέτουμε σε κατσαρολάκι με το νερό και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, σκεπάζουμε με καπάκι και φέρνουμε σε βράση σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρει βράση, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε το ρύζι μας ανενόχλητο για 18 λεπτά. Αφαιρούμε απο την φωτιά και αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν ανοίξουμε το καπάκι.Χρησιμοποιούμε πιρούνι και το "γρατζουνάμε" για να το αφρατέψουμε πριν το σερβίρουμε.
Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μπριζόλες. Αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένες χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Θέλουμε να μην είναι παγωμένες πριν μπουν στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί καλά,  προσθέτουμε τις μπριζόλες και μετράμε 4-5 λεπτά χρόνο (εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας) και γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά τους για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και τις κρατάμε στην άκρη, σκεπασμένες χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Στην κατσαρόλα προσθέτουμε τις άλλες δυο κουταλιές λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας και τρίβοντας με ξύλινη κουτάλα τις νοστιμιές στον πάτο της κατσαρόλας. Οταν το κρεμμύδι μαλακώσει ελαφρώς, προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ρίγανη, το θυμάρι. Σοτάρουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το ντοματάκι κονκασέ και την κέτσαπ. Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για 20 λεπτά.
Δοκιμάζουμε για την γεύση της σάλτσας και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τις μπριζόλες να βραχούν καλά απο την σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό για 5 λεπτά με μισοσκεπασμένο καπάκι εκτός εστίας και σερβίρουμε τις μπριζόλες με τα λαχανικά και το ρύζι. αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.




Καλή Όρεξη!

Λογάκια

Ζαχαροαλατόνερο 1/2 κούπα επιτραπέζιο αλάτι, 8 κούπες νερό και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά στο νερό το αλάτι και η ζάχαρη. Βάζουμε τις μπριζόλες σε αυτό το διάλυμα στο ψυγείο για 4 εώς 12 ώρες. Τις ξεπλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας πριν το μαγείρεμα. 


20 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι μ' έχει πιάσει τελευταία και πεινάωωωω!!! ;-) Κι εσύ με ισοπέδωσες! Υπέροχο φαγάκι, εκπληκτικές για ακόμα μια φορά οι φωτογραφίες σου! Πολλά φιλιά καπετάνισσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε άνθρωποι είμαστε βρε Σοφία μου και πεινάμε χαχαχα, Φιλάκια γλυκιά μου σευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το μαρινάρισμα το άκουσα για πρώτη φορά από κάποιο σεφ αλλά σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού και ζάχαρης. Σε συζήτηση που είχα με το χασάπη μου μου είπε ότι εκείνες οι ποσότητες θα "κάψουν" το κρέας. Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά αυτές οι ποσότητες που λες μου φαίνονται λογικές.
    Ο συνδυασμός των υλικών στο πιάτο σου μου αρέσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ξανθή μου έχεις δίκιο, έχω δει και εγώ πολύ ενισχυμένες εκδόσεις του ζαχαροαλατόνερου, γενικά η δουλειά γίνεται και χωρίς καθόλου ζάχαρη αλλά βοηθάει στην γεύση και στο χρώμα. Σε αυτη τη δοσολογία που έδωσα μπορεί να μπεί και μισή κούπα ζάχαρη αν θέλει κάποιος.. απλά εγώ επέλεξα την λιγότερη.
      Φιλιά πολλά, σευχαριστώ πολύ για τα σχόλια.

      Διαγραφή
  3. Θα δοκιμάσω και την τεχνική που προτείνεις και τη συνταγή, δύο στα δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σας αρέσει amelie ! φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Τέλειο φαγάκι!
    Πραγματικά μου άνοιξες την όρεξη από τις φωτογραφίες και μόνο!
    Το μαρινάρισμα αυτό έχω διαβάσει ότι έχει εγγυημένα αποτελέσματα... τρυφερό και γευστικό κρέας.
    Φιλάκια πολλά κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πω πω και πεινάω Έρη και έφτιαξες και αγαπημένο πιάτο!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως όλοι πεινάσαμε μετά από αυτό το πιάτο! Πολύ περιποιημένο με τη σαλτσούλα του και τα λαχανικά του! Θα ήθελα να το κάνω και αυτό κάποια στιγμή. Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ τις σκέτες μπριζόλες τις βαριέμαι, οπότε πάντα κυνηγάω συνταγές σαν αυτή! Πάρα πολύ ωραία Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο πιάτο Ερη μου!!
    Το μαρινάρισμα θα το δοκιμάσω, αφού το λες θα έχει σίγουρο αποτέλεσμα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νοστιμότατο!!! Γεια στα χέρια σου Έρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ νοστιμο φαινεται το πιατο σου,και πολυ ωραιος τροπος να μαγειρεψεις τις μπριζολες καπως αλλιως,καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι υπέροχο φαγάκι είναι αυτό Έρη μου!!!!! Με έχει ξεσηκώσει, είναι και αυτές οι φωτογραφίες που μου δίνουν την εντύπωση πως έχω στρογγυλοκάτσει μπροστά στη μεριδούλα μου!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικο πιάτο!

    Καλό μηνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πιστεύω πως έτσι οι μπριζόλες θα γίνουν πάρα πολύ μαλακές!Μαζί με τα λαχανικά και το ρυζάκι, είναι ό,τι καλύτερο!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχη συνταγή και οι μπριζόλες απογειώνονται έτσι! Να είσαι καλά Έρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξαιρετική ιδέα για μπριζόλες κόντρα που είναι λίγο δύσκολες. Definitely a must-try!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραίο φαγάκι Ερη μου. Μια ωραία εκδοχή για τις μπριζόλες με την πιπεριά και τα μανιτάρια.

    Το μαρινάρισμα αυτο να πω την αλήθεια δεν το ήξερα, πρώτη φορά το ακούω
    Αν όπως λες έχει αποτέλεσμα θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...