Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φάβα




Φάβα με Relish Κάπαρης

Υλικά (5-6 άτομα)

1 πακετάκι φάβα ( 400 - 500 γρ)
3 κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
Χυμός απο 1/2 - 1 λεμόνι 
Αλάτι - Πιπέρι
Για το Relish Κάπαρης
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το πράσινο μέρος)
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη (την πλένουμε, την στύβουμε και την ψιλοκόβουμε)
8 - 10 ψιλοκομμένες ελιές 
1 πιπεριά Φλωρίνης (απο βάζο) ψιλοκομμένη
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγη Ρίγανη - Πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμόνι

Διαδικασία

Ξεπλένουμε καλά την φάβα και την βάζουμε να βράσει με μπόλικο νερό για 30 λεπτά. 
Στραγγίζουμε, επιστρέφουμε την φάβα στην κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο στην άκρη για 15 λεπτά εκτός εστίας.
Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να καλύψει τα υλικά μας κ 1 εκατοστό πάνω απο την επιφάνεια τους. Αλατοπιερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι.
Φέρνουμε σε βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την φάβα με τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσει να λιώνει η φάβα, περίπου 30 - 40 λεπτά. 
Όταν αρχίσει και λιώνει, αν θέλουμε χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ χειρός για να κάνουμε την φάβα σε υφή πουρέ.
Προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τις γεύσεις της.
Για το relish, ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε σε ενα μπολ. Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και το σερβίρουμε μαζί με την φάβα.



Καλή Όρεξη! 
*********************************************
Μπήκαμε στην Σαρακοστή και ιδέα της Άνοιξης τριγυρνάει συνεχώς στο μυαλό μου.
Το περιβάλλον δεν βοηθάει και πολύ αλλά όπως και να το κάνουμε και όσο και να το ζορίσουμε είναι Μάρτης και το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά.
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία που τα παιδιά έχουν σχολείο, η επόμενη που ακολουθεί είναι το χειμερινό τους διάλειμμα η "λευκή εβδομάδα" τους κ επιστρέφουν στις τάξεις στις 17 Μάρτη.
Καιρού επιτρέποντος ελπίζω σε λίγο ποιοτικό χρόνο με το παιδί, να βγούμε και λίγο έξω να παίξουμε με το..χιόνι.
Έμαθα ότι ο καιρός στην Ελλάδα δεν ευνόησε για τα κούλουμα στην εξοχή, δεν πέταξαν αετοί, είδα όμως καταπληκτικά παραδοσιακά νηστίσιμα πιάτα στο facebook και την blogoγειτονιά. Καλή Σαρακοστή σε όλους και του χρόνου με υγεία!   
Ενα παραδοσιακό πιάτο έχω κ εγώ σήμερα, την φάβα που αγαπώ πολύ. Η συνταγή της φάβας είναι βασική, η απλή, εύκολη και πεντανόστιμη φάβα, την οποία συμπληρώνει ένα relish, μια ψιλοκομμένη σαλάτα ας πούμε που αποτελείται απο κάπαρη, ελιά, φρέσκο κρεμμυδάκι και πιπεριά Φλωρίνης.
Αυτό το relish συνοδεύει ιδανικά την απλή φάβα δημιουργώντας έναν διαφορετικό, πεντανόστιμο, νηστίσιμο μεζέ!